na śledzie - 1500 przepisów (strona:80/100)

Świąteczna terrina z łososiem 216

naszym wigilijnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki z rybami, m.in różne śledzie z grzybami, z cytrusamiDzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienitą w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowną, ale i mało pracochłonną Świąteczną terrinę z łososiem, na którą przepis podawałam przy okazji wpisu o dekoracji świątecznego stołu, ta terrina  będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu.Były już

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dwaj łakomi Włosi - Recenzja 198

pięknie wydana. Na prezent dla miłośnika kuchni włoskiej jest więc idealna! :)Dwaj łakomi Włosi, Antonio Carluccio, Gennaro ContaldoWydawnictwo MUZAOprawa twarda, 208 stron2012Tłumaczenie: Przemysław Zasieczny***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.Przepisy z książki:Roladki z cukiniiKrólik duszony w cytrusachSałatka z bobu

Chilli Czosnek i Oliwa
Cebula 191

farszów, pasztetów, zup, sosów, placków z surowych tartych ziemniaków i potraw z mielonego mięsa. W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki, rumsztyku. Nie wspominając o sosach, zupach, surówkach, pastach smakowych itp.zrodlo: wyd. Publicat, "Kuchnia Polska", Ewa Aszkiewicz

Klaudynkowa kuchnia
Śledzik z cebulką 181

marynowanych płatów śledziowych obieramy ze skórki i dzielimy na kawałki.Cebulę kroimy w kostkę.   Na półmisek wlewamy odrobinę oleju, posypujemy pieprzem i cebulką.Układamy na tym warstwę śledzia  i ....posypujemy pieprzem i cebulką.Całość zalewamy olejem i dekorujemy szczypiorkiem.Znakomicie smakuje z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.Smacznego

Maminek kulinarny
Śledzik pod pierzynką selerowo - jabłkową 141

Skorzystamy z tego, że mamy więcej śledzi i zrobimy śledzika pod pierzynką.Składniki:-4 wymoczone wcześniej i odsączone płaty śledziowe-kawałek selera i kawałek pora-jedno twarde kwaśne jabłko-100 ml gęstego jogurtu naturalnego-2 łyżki majonezu-pieprz i sól do smaku   Ścieramy selera na grubych oczkach.   Podobnie obrane ze skórki jabłko.   Pora kroimy

Maminek kulinarny
Od jeża wymagam tego, żeby był mięsny a od dania – smaku. Soczewica ze schabem i jabłkami. 168

poznaliśmy blogera, któremu przekroczenie 3 tys. lajkow trzasnęło w kopułę, obiło się szerokim echem od czaszki i podsunęło mu myśl, że o kuchni wie wszystko. Tymczasem tenże bloger spożywał śledzia zachwycając się smakiem makreli oraz konsumując upierdliwie niedobrą tartę zachwycał się jej aksamitnością. Albo diler ich oszukuje albo leków nie biorą. Tylko w Krakowie można spotkać restaurację, w której przy

ladykitchen
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 396

szerokim, płaskim nożem maczanym w wodzie. Udekoruj wierzch ciasta połówkami orzechów. Dobrze jest schłodzić ciasto w lodówce przed podaniem, będzie lepiej się kroić. ***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron czekoladowo- cynamonowy z wytrawnym sosem truskawkowym plus sposób jak zrobić ten makaron 231

Uwielbiam tworzyć makarony, nadawać im nowy smak, wygląd. Tym razem postawiłam na smak czekoladowy a kto śledzi bloga wie, że kochamy cynamon, wiec i nie obyło się bez niego. Czekoladowo-cynamonowy smak aż prosił się o truskawkę. To będzie moja kolejna propozycja na "walentynki" Sos na taką okazję zrobiłam w sposób wytrawny.SKŁADNIKI:Makaron- 400 g semoliny- 4 jajka

Basia w kuchni
Marynowany surowy łosoś w przyprawach 259

Marynowany łosoś to obok śledzia przystawka, której nie może zabraknąć na naszym Wigilijnym stole. Zagościł w naszym menu już parę lat temu i nieustająco jest jednym z jego hitów. Ten łosoś jest niezwykle delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Można go przygotować parę dni wcześniej, bez problemu przetrwa w lodówce około tygodnia.Danie jest łatwe w przygotowaniu, a jego

Kulinarne przygody Gatity
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 185

gotowaniu - myślę, że poradzą sobie z polecanymi przez Caudię Roden recepturami.Łatwa kuchnia śródziemnomorska, Claudia RodenOficyna IMBIROprawa twarda, 128 stron2006Tłumaczenie: Monika Skowyra ***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Ekspresowa zupa na jesień, z kapustą i fasolą 161

gotuj jeszcze 5 minut. Nalej zupę do miski i skrop z wierzchu oliwą. Podawaj z pieczywem, np. polanym oliwą i podpieczonym w piekarniku. Smacznego!***Podoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryczki pimientos de padron - proste tapas z Galicji 179

miski i posyp solą. Podawaj od razu do hiszpańskiego wina i zajadaj papryczki palcami chwytając za ogonki. Ciekawe, czy trafisz na ostrą czarną owcę?:)***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos tatarski z jajkiem- tartar sauce with egg. 275

tatarski jest dodatkiem do śledzi, jajek , dań mięsnych itd. Dzisiaj proponuję wersję francuską- gdzie dodajemy roztarte ugotowane na twardo żółtko I pokrojone drobno białko. Myśle , że kazdy z nas ma swój sposób na sos tatarski I dzisiaj przed świętami chcę przedstawić mój :Zaczynamy Składniki:8 łyżek majonezu4 ogórki konserwowe1 jajko4-5 szczypiorkówsól , pieprz1 łyżeczka chrzanu2 łyżeczki soku z cytrynyWykonanie

Smaki Edyty
Turecka sałatka z ciecierzycy, Nohut Salatası 1422

natką pietruszki lub miętą oraz pokruszonym serem feta. Podawaj od razu lub wstaw do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły. ***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa