Coli ze Świętym Mikołajem? Przy okazji - polecam ostatni artykuł tutaj ). Jednak pewne rzeczy się (na szczęście!) nie zmieniają. Na stołach zawsze gości mnóstwo najróżniejszych potraw. Pierogi, groch z kapustą, śledzie, karp i inne ryby, ciasta - wymieniać można w nieskończoność. Prawda, są pyszne. Tylko co zrobić, kiedy po nadmiarze ciężkostrawnego jedzenia nasz układ pokramowy woła o pomoc, a na wadze nagle
Katsuumisię do niewłączania wieprzowiny do diety. Wiele potraw doskonale nam znanych możemy zaklasyfikować jako dania żydowskie - chałka to podstawa Szabatu, ryba po żydowsku jest znana w większości naszego kraju, śledzie w różnych postaciach czy strudel nie są dla nas niczym egzotycznym. Bardziej orientalna część kuchni żydowskiej to ta, gdzie widać silne wpływy kuchni arabskiej. To ona dominuje
W kuchni wieczoremwodą formuj małe kuleczki z farszu i umieszczaj je we wgłębieniach białek. Udekoruj kiełkami rzeżuchy. Polecam na wielkanocny stół albo na eleganckie przyjęcie. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaśledzi mojego bloga ten wie, że dzień bez gorącego napoju to u mnie dzień stracony. Dzisiejszy poniedziałek rozpoczęłam od pysznej, aromatycznej kawy z przyprawami. Mocno rozgrzewa, jest idealna zarówno na długie, zimowe popołudnia jak i na ciężkie, poniedziałkowe poranki. I do tego obłędnie pachnie cynamonem! Składniki: 1,5 szklanki wody 2 łyżeczki mielonej kawy 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki
Powiedz dietom nieThis year, at Easter, we have an unusual combination for you: salty herrings and sweet strawberries :) The inspiration for us were herrings served by Ambasada Śledzia during the Najedzeni Fest festival, which was on 8 February in Cracow. We tried to recreate the taste, which that day won our palates. We invite you to try herrings with strawberries and dill
W kuchni Katiemarynowane, korniszony, jajka, szczypior i koper. Jeżeli lubicie, możecie dodać jeszcze kapary. Dla mnie tylko domowy sos tatarski ma prawo pojawić się na wielkanocnym stole. Doskonały do pasztetu, wędlin, śledzi i całej reszty ryb i mięs na zimno. Z podanego przepisu wychodzi ok. 2 szklanek. Dokładnie nie wiem,bo podjadałam. Prosto ze słoiczka. ;) Składniki: 200 ml majonezu 100 ml śmietany
Pełny talerzdelikatność, smak, lekkość - nawet zapach, przez wielu tak nienawidzony mnie nie odstraszał. Ale znów jak większość, łosoś jest moim faworytem. Oczywiście - pstrągi, dorsze, tołpygi, barramundi, miruny, szczupaki czy polski śledź, nie pogardzę, ale mimo łosoś to król moich rybnych podbojów gastroświatka, do którego tak mi daleko jeszcze. Zawsze, kiedy rozważam siebie w gastronomii mam wrażenie, że tam nie pasuję
W kuchni Karmel-itkiwymieszaj. Przed podaniem, schłodź sos z lodówce. Kokosową panna cottę podawaj polaną sosem z granatu. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Łukasza "Plant is food": *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaDodatkowo taką pastą śmiało można nafaszerować jajka... Kto zna i lubi to połączenie ? Pasta serowo rybna z nutą tajską SKŁADNIKI: 125 g chudego twarogu 1 puszka śledzi w sosie tajskim 1 łyżka ketchupu pikantnego szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Do miseczki przekładamy twaróg, który rozgniatamy widelcem. Puszkę rybą otwieramy, rozdrabniamy i wraz z sosem tajskim przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitego warzywa. Możemy je podać do mięsa, ryby, z jajkiem sadzonym lub jako danie samodzielne – z jogurtem, czy z maślanką. Ja do ziemniaków pieczonych po szwedzku podałam barszcz… ze śledzi. Ale o tym – nastepnym razem. Smacznego. Ps. Podczas pieczenia nie ma potrzeby obracania ziemniaków. Jeżeli używamy młodych ziemniaków nie obieramy ich. Wydrukuj przepis The post Ziemniaki pieczone
mojewypiekiinietylkopastę przy pomocy blendera. Przełóż do miseczki, udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi i listkami bazylii. Podawaj do "keftedes" z powyższego przepisu lub jako pastę kanapkową. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaKarp na każdym polskim wigilijnym stole''. Był rybą tanią, łatwo dostępną, łatwą do hodowania i idealnie przyjął się we wczesnym PRL, zajmując miejsce królującego wcześniej na polskich stołach solonego śledzia. Łuska karpia, zostawiona na stole, miała symbolizować bogactwo dla całej rodziny. Musimy pamiętać, że Karp ma dużo cholesterolu, więc jest niewskazany dla osób mających problemy z ciśnieniem, krążeniem krwi
KreatywnePinykażdemu zasmakuje. składniki na 3 porcje 3 filety śledziowe 3 jajka 2 cebule 4 łyżki majonezu puszka groszku konserwowego 3 ogórki kiszone natka pietruszki do dekoracji przepis Wymoczone śledzie, cebulę, ogórki kiszone i jajka ugotowane na twardo kroimy w kostkę, dodajemy groszek konserwowy oraz majonez, dokładnie mieszamy. Sałatkę dekorujemy natką pietruszki
Smakowite DaniaKolejna smaczna sałatka śledziowa tym razem z dodatkiem jabłka i startego żółtego sera, doskonała na imprezę lub świąteczny stół. Błyskawiczna i bardzo prosta w przygotowaniu idealna dla wszystkich miłośników śledzi. składniki na 4 porcje 30 dag filetów śledziowych solonych 4 małe ogórki korniszony 1 jabłko 1 cebula 2 jajka ugotowane na twardo 20 dag żółtego sera 150 g majonezu
Smakowite Daniamiski dodaj rukolę i wymieszaj. Rozłóż pomiędzy dwa talerze. Posyp posiekanymi i podprażonymi orzechami włoskimi. Na wierzchu ułóż plastry ugrillowanego sera halloumi. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwa