na placki - 500 przepisów (strona:4/34)

Dietetyczne placki ziemniaczane z piekarnika (76 kcal) 1246

kiedy jestem na diecie (udało mi się już schudnąć 2 kg:)) szukam lżejszej alternatywy dla tradycyjnych potraw, które bardzo lubię. Tym razem trochę „odchudziłam” placki ziemniaczane, które normalnie mają w sobie dużo tłuszczu. Upieczone w piekarniku są równie smaczne, chrupiące i nietłuste, a do tego jeden to tylko ok 76 kcal. Podałam je z sosem czosnkowym. Składniki

e-PrzepisyKulinarne
Placki z mąki jaglanej 203

łyżeczki sody. Przygotowanie:    Do miski wbijamy jajko i wlewamy maślankę. Roztrzepujemy jajko z maślanką. Następnie dodajemy sodę, cukier i stopniowo dosypujemy mąki.  Odstawiamy ciasto na placki na 15-20 minut by odpoczęło. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wylewamy ciasto, tak by powstały małe placuszki. Przed każdym smażeniem smarujemy patelnię olejem- najlepiej

Aga w kuchni
Placki dyniowe z nutą imbiru 188

zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startej dyni dodać jajka, makę, szczypte soli oraz imbir. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, łyżką nakładać masę i smażyć małe placki. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu

Monia miesza i gotuje
Placki pancakes 95

ciasto :) Tym razem upiekłam dla moich maluszków pancakes. Długo szukałam odpowiedniego przepisu i w końcu uznałam, że to jest ten a przynajmniej tak stwierdziłam z dziećmi :) Przed upieczeniem tych placków kupiłam po raz pierwszy ( a mam 30 lat) syrop klonowy. Polecam go jest przeeeeeeeeepyszny, nie sądziłam, że aż tak bardzo mi zasmakuje :) Składniki: 1 szklanka mąki 2 płaskie łyżki cukru

Amatorka kuchenna
Placki z zielonego groszku 135

Zielone placuszki z groszku to fajny pomysł zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Dobrze komponują się z sosem czosnkowym, koperkowy lub po prostu posypane koperkiem :)~  Placki z zielonego groszku  ~Składniki:puszka zielonego groszkujajkołyżeczka mąki pełnoziarnistejsól, pieprz, czosnekWszystkie składniki dokładnie miksujemy. Małe porcje przekładamy łyżeczką na lekko natłuszczoną, rozgrzaną patelnię i formujemy placuszki. Smażymy po kilka

Kuchenny Skrawek Nieba
Placek z śliwką 183

Dzisiaj szybki przepis z mojej listy: ciast pieczonych jakiś czas temu. Szybki, smaczny placek, mocno owocowy. Pychotka dla ubóstwiających śliweczki. Na dzisiaj tyle, jutro spróbuje się zabrać za babeczki, Czy i jak wyjdą przedstawię jutro :).Składniki:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukrupół kostki margaryny4 jajkaczubata łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowywęgierek ile wlezie (wedle uznania)puder do posypaniabułka tarta i trochę

Moje pyszne gotowanie
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 235

Jeśli nie próbowaliście jeszcze nigdy placków ziemniaczanych z dodatkiem marchewki - polecam gorąco! Są pyszne! Mają piękny, złoty kolor i leciuteńko słodkawy posmak od dodatku marchewki. Dla mnie strzał w 10-tkę :) Takie placuszki ja zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną

Walijskie Pichcenie
PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI I KRUSZONKĄ. 208

rozgraniczyć, aby zachować nieco większy porządek w i tak wielkiej już gmatwaninie myśli."A Ty o czym marzysz?" Mam tyle snów, tak pięknych i realnie nierealnych, aż brak słów. PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI. /od Babci;/ na małą blaszkę (21x23cm)  1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 1/3 szklanki mleka 200g masła 1/2 płaskiej łyżeczki soli 4 łyżki cukru

W kuchni Karmel-itki
Placek amerykański (wiewiórka) 372

Idealnie nadaje się na zimowy podwieczorek. Miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi jabłek oraz bardzo aromatyczne. Można dodać dowolne orzechy i migdały. Ja zazwyczaj używam orzechów włoskich i

Bullio
Chlebki pita - historia i przepis 231

Dzień dobry, Dziś chciałam opowiedzieć Wam fascynującą historię placków pita - jednego z najstarszych rodzajów chleba przygotowywanych przez człowieka. Stanowi on postawę kuchni wielu krajów basenu Morza Śródziemnego, tak więc koniecznie chciałam nauczyć się przygotowywać je w domu. I muszę Wam powiedzieć, że kupne pity nie umywają się do domowych - zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na wykonanie tych chlebów samodzielnie(...)którą poza sezonem można zamienić na szpinak. Pita - historia jednego z najstarszych chlebów Pity są rodzajem płaskiego, lekko wyrośniętego pszennego chleba w kształcie okrągłym lub owalnym. Takie płaskie chlebowe placki (po angielsku flatbread) są najstarszym przygotowywanym przez człowieka rodzajem chleba, nie wymagającym specjalnych narzędzi czy pieców. Z łatwością mogły je przygotowywać pierwotne ludy koczownicze, np. Beduini, którzy podobno wytwarzali

Chilli Czosnek i Oliwa
Gwiazda z Ciasta Drożdżowego 168

Najpierw rozwałkowuję pięć placków z większych kulek tak żeby miały średnicę około 22 centymetrów. Rozwałkowany placek odkładam na bok na blat podsypanym mąką. Gdy mam już rozwałkowane pięć placków zaczynam je układać. Pierwszy placek dokładnie smaruję od góry (za pomocą pędzelka) roztopionym i przestudzonym masłem i kładę na niego drugi placek, znowu smaruję go od góry masłem(...)kładę kolejny placek i tak aż ułożę wszystkie placki. Ostatniego placka już nie smaruję od góry masłem. Tak ułożone placki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie placki nacinam na krzyż i jeszcze raz na krzyż pod skosem, pozostawiając dookoła 1,5 centymetra nienaciętego ciasta. Po nacięciu mam 8 trójkątów łączących się w środku

Uwaga Babcia Piecze Chleb
2 w 1 czyli ucieraniec jablkowy i muffiny za jednym zamachem 211

dzieci . Bedziemy przygotowywali dzis ucieranca jablkowego i muffiny ! Składniki na placek jablkowy ale jesli dodatkowo chcemy zrobic muffiny to oczywiscie skladniki beda te same.Tylko UWAGA ! Tak ciasto na placek jak ciasto na muffiny przygotujmy osobno, wtedy nam sie “nie pomyli” ilosc ciasta ,ktore mamy wylac do tortownicy! Skladniki  1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki(...)przygotowania: Pieczemy 30 minut, pilnujcie, aby skórka się za bardzo nie przypiekła. Samo przygotowanie masy i składników to zaledwie 15-20 min. Wiecej zajmuje obranie jablek, dlatego nazwalabym to plackiem ucieranym blyskawicznym. I co najwazniejsze – wyjdzie zawsze i kazdemu. Jesli chce sie zrobic wiekszy, wystarczy podwoic ilosc skladnikow i wziasc brytfanke kwadratowa. Na koniec , kiedy placek ostygnie, wyjmujemy

Z Kuchni Do Kuchni
Pide z cukinią i fetą 161

nadzieniami. Mam nadzieję Emilia, że nic nie pokręciłam i że coś z tego zrozumieliście. Mój synek dziś marudzi i nie mogę się skupić na pisaniu ;) Razem ze mną tureckie placki przygotowały Sianko , Mirabelka , Panna Malwinna oraz Shinju .  Pide z cukinią i fetą przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 4 sztuki): na ciasto: 1 łyżka suszonych drożdży(...)piekarnika blachę lub kamień do pizzy i nagrzej piekarnik do 240-250 stopni C. Ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj kulę, a następnie rozwałkuj na cienkie placki na blacie obsypany, mąką. Każdy placek przykryj 1/4 plastrów cukinii oraz 1/4 pokruszonego sera feta. Blachę lub kamień do pizzy wyjmij z piekarnika, obsyp semoliną lub kaszką kukurydzianą, przełóż

Chilli Czosnek i Oliwa
MAKOWIEC GWIAZDA 589

zachwycający, a samo przygotowanie ciasta tak proste, że prościej się nie da :D Mi pomagała moja 9-letnia Córeczka Nadia i miałyśmy przy tym niezłą frajdę :) Najpierw rozwałkowałyśmy 4 placki ciasta, posmarowałyśmy je masą makową, a potem pozostało już tylko zwijanie. Gwiazda powstaje dosłownie w 1 minutę dzięki odpowiedniemu wywinięciu naciętych kawałków ciasta. W tym momencie muszę podziękować mojej(...)części. Wyłóż placek na dno i rozsmaruj 1 część masy makowej. Rozwałkuj kolejny placek i połóż go na pierwszym placku, ponownie posmaruj kolejną częścią masy makowej. I tak do wyczerpania ciasta. Na koniec 4 placki ciasta powinny być przełożone 3 częściami masy makowej. Wyrównaj brzegi ciasta, odcinając te kawałki, które wystają za brzeg tortownicy.  Teraz czas

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 178

pierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej podsypywać mąkę stopniowo . Wykrawać kubkiem koliste placki. Ja - wzorem Mamy - najpierw zużywam ciasto do zrobienia wszystkich możliwych placków, a dopiero potem biorę się za lepienie pierogów . Placki można kłaść jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je rozwałkować i wykroić(...)placki. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2-3 minut. Wyjąć pierogi na durszlak i polać zimną przegotowaną lub przefiltrowaną wodą. Przełożyć na talerz, by ostygły, a potem na kolejny talerz, dbając o to, by się nie zdeformowały

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi z jarmużem, twarogiem i chrzanem 131

pierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej podsypywać mąkę stopniowo . Wykrawać kubkiem koliste placki. Ja - wzorem Mamy - najpierw zużywam ciasto do zrobienia wszystkich możliwych placków, a dopiero potem biorę się za lepienie pierogów . Placki można kłaść jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je rozwałkować i wykroić(...)placki. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2-3 minut. Wyjąć pierogi na durszlak i polać zimną przegotowaną lub przefiltrowaną wodą. Przełożyć na talerz, by ostygły, a potem na kolejny talerz, dbając o to, by się nie zdeformowały

Weekendy w domu i ogrodzie
bananowe placki 168

garnka, dodajemy obrane banany i miksujemy całość blenderem ( lub widelcem, czy trzepaczką), dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy ciasto na 5-10 minut. Następnie ponownie mieszamy ciasto i smażymy placki na dobrze rozgrzanej patelni ( najlepiej użyć dwóch) przesmarowanej olejem( wlewamy kilka kropli oleju(...)gorąca patelnię a następnie przecieramy ją papierowym ręcznikiem ). Placki smażymy z obu stron na złoto brązowy kolor, przeciarając patelnie ręcznikiem, nasączonym odrobiną oleju po każdym usmożonym placku. Usmażone, gorące, placki układamy na talerze. Przed podaniem na placki układamy ulubioną konfiturę lub inne dodatki

Miód i pieprz
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 213

wyrabiałem jeszcze przez chwilę, a następnie podzieliłem je na dwie części. Każdą część przy użyciu rąk rozciągnąłem na lekko natłuszczonym pergaminie na owalny dość cienki placek. Na każdy placek wyłożyłem wcześniej przygotowane mięso, pozostawiając wolne miejsce po bokach. Następnie zawinąłem placek tak, aby powstał kształt łódki widoczny na zdjęciu. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni z włączonym(...)gniazda nasienne i również pokroiłem w drobną kostkę. Do pokrojonych warzyw dodałem 2 łyżki oliwy, pół pęczka posiekanej natki kolendry i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie wymieszałem. Gotowe placki wyłożyłem na talerze. Na wierzch mięsa wyłożyłem sporą ilość warzywnej salsy. Danie można podać z gęstym jogurtem lub sosem czosnkowym na bazie jogurtu

Wyprawy kulinarne
Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką szparagową i serem 167

drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszam masę. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczanej, formując placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Fasolkę obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam. 3. Na usmażone placki nakładam porcję fasolki. Oprószam ziołami prowansalskimi. Na wierzchu(...)każdego placka układam plasterek sera. Placki układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 25 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gryczane bliny z serkiem, szynką parmeńską i kiełkami 134

oliwy z oliwek smażymy niewielkie placki, po 2 minuty z każdej strony. Na każdym placku powinny pojawiać się charakterystyczne pęcherzyki powietrza. Po usmażeniu wszystkich placków (powinno wyjść około 8-9)  na placki nakładamy po łyżeczce serka, kawałek szynki parmeńskiej i kiełki lub koperek. Ważne jest to by placki podawać na ciepło. Placki mogą być podane

Mango Papaja
Rolex :) 115

usłyszeniu nazwy pierwsze co przychodzi na myśl to zegarek, jednak nazwa powstała od  " roll of eggs". Rolex to nic innego jak omlet z dodatkiem warzyw zawinięty w placek chapati. Chapati oryginalnie pochodzi z Indii jednak w Ugandzie  jest równie popularne, jednak różni się tym ,że jest bardziej tłuste. W ugandzie rolexy robione są z tanich, łatwo dostępnych(...)ciasto powinno być wilgotne, ale nie mokre. dodajemy olej, cebulę i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy Smażymy na oleju, aż się zrumienią z obu stron. Upieczone placki układamy na talerzu i przekładamy wilgotną ściereczką bawełnianą, dzięki takiemu zabiegowi placki nie wyschną i nie połamią się. Omlet: 2 jajka połowa cebuli sól, pieprz papryka Drobno kroimy

noteskulinarnyfiga

Proponowane wyszukiwania