Dietetyczny pasztet z kurczaka 215oleju i nie dodałam węglowodanów. Aby pasztet nie był zbyt suchy, dodałam bulionu drobiowego. Jeżeli nie chcecie w Święta liczyć kalorii, odchudzajcie swoje potrawy, a później zjedzcie porcję pierogów lub makowca;) Dietetyczny pasztet z kurczaka z dodatkiem sosu chrzanowego z żurawiną Składniki: 4 uda z kurczaka, 1 podwójna pierś z kurczaka - mięso po ugotowaniu i oddzieleniu
Codziennik Kuchenny
PROZIAKI – kuchnia regionalna 2390mąka do podsypania. Przygotowanie: Do naczynia wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy delikatnie roztrzepane jajka, sól, cukier, sodę i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno być luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. Ciasto rolujemy
Moniki Smakołyki
Gotujemy ekspresowy wywar wołowy w szybkowarze 215powstanie cienka warstwa tłuszczu, zbierz go delikatnie łyżką Warzyw i mięsa z gotowania wywaru nie wyrzucaj. Są one niezwykle aromatyczne i możesz wykorzystać je np. jako farsz do pierogów. Przepisy ze składnikiem: Wywar
Szybko Szybkowar
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 275ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i sklejamy podobnie jak pierogi. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy je mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy do zrumienienia
Walijskie Pichcenie
Placuszki z jabłkami 203jabłek w pełni. U moich rodziców na jabłoniach jest ich całe mnóstwo. Także jak tylko się widzimy to prezentują mi ich cały worek. W tym roku zajadaliśmy się przepysznymi pierogami . Potem przyszedł czas na kluski . Teraz przyszła pora na jakieś placuszki. Placki z jabłkami wyszły mięciutkie i delikatne w smaku. Można je polać jogurtem i posypać cukrem. Jeśli
Pobite gary Barbary
Bezglutenowe kruche ciasteczka z powidłami 233wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podziel na 4 części i z każdego uformuj kulkę. Ciasta po kolei rozwałkowuj na cienki placek i szklanką wykrawaj kółka z ciasta (jak na pierogi). Na środku każdego połóż po 1/2 łyżeczki powideł, zegnij bardzo delikatnie na pół i sklej. Gotowe ciastka odkładaj na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym
Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe naleśniki z łososiem i szparagami 188aromatyczne połączenie a przy tym syte i bardzo smaczne. Sezon szparagowy trwa wiec koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: naleśniki (5 sztuk): 100 g mąki bezglutenowej ( użyłam mieszanki do pierogów Nutrifree ) 2 jajka 300 ml mleka 1 łyżka oleju szczypta soli nadzienie: 300 g serka twarogowego homogenizowanego 1 pęczek szparagów
Kuchnia bezglutenowa
Warsztaty Fit&Easy Warzywa dają moc! 183Instytut Żywności i Żywienia. Przygotowywane menu było obszerne i znalazło się w nim m.in.: - curry z żabnicą - gulasz z ośmiornicy z tabbouleh - pilaf z królikiem w jarmużowej panierce - pierogi z karpiem, żurawią i romarynem - sałatki i koktajle. A o to fotorelacja z warsztatów
Kuchnia Bon Appetit
Pierogi z jagodami 169sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z jagodami Składniki – ciasto: 1 kg mąki pszennej 4 żółtka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki – farsz: Jagody – 3-4 szklanki Wykonanie: Jagody dokładnie myjemy
Kuchnia Bon Appetit
Puszyste placuszki z dyni 309porcji Placki będą idealne na kolację, ale również śniadanie. Nie wymagają nie wiadomo jakich przygotowań. Ja robię je zwykle z resztek dyniowego puree, jakie pozostaje mi po farszu do pierogów czy cieście. Nic przecież nie może się zmarnować Jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej puchate placuszki, oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na pianę, którą dodajcie na sam koniec
Mieszam w Garnku
Chruściki "pierogowe" 194Córkom zachciało się pierogów..więc cóż..trza było zrobić..a przy okazji zrobiłam także chruściki. taki pomysł podpatrzyłam u Danusi , a Danusia znalazła tutaj .Takie chruściki są mega pyszne... khaja - bo tak nazywane są w Indiach polewane są syropem z cukru i wody lub posypane cukrem pudrem..Ja posypałam cukrem pudrem i było pysznie..Przepis na ciasto pierogowe
Moje domowe kucharzenie
Ziemniaki faszerowane słonecznikiem 261polecam. W jesiennym numerze znajdziecie też mój artykuł "Jestem bezglutenową quasi-weganką", w którym opisuję moją historię fascynacji zdrowym odżywianiem. Ziemniaki faszerowane słonecznikiem to inna wersja wegańskich ruskich pierogów - to samo nadzienie w takiej formie też świetnie smakuje. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
Smakuje zdrowo
Ryba po grecku 226Jadąc do Rosji nie zjemy pierogów ruskich, będąc we Włoszech nie znajdziemy lodów włoskich, również zwiedzając Grecję nie spróbujemy ryby po grecku. W Polsce natomiast często można taką rybkę spotkać na stole, bo jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. W piątek pierwszy raz robiłam ją sama i wyszło bardzo smacznie. Tak przynajmniej twierdzą domownicy. 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały
Emskie Smaki
Hasło tygodnia - "nadziewane". 184Zastanawiałam się, czy temat "nadziewane" nie zawęzić do konkretnej grupy produktów. Odstąpiłam jednak od tego pomysłu, zostawiając nam spore pole do kuchennych działań. Zaserwować możemy przecież wszelkiego rodzaju pierogi, knedle, pyzy. Albo naszą uwagę poświęcić faszerowanym warzywom, chociażby papryce, która pod tym względem jest produktem idealnym. Wybierając jarzyny o neutralnym smaku powinniśmy zdecydować się na wyrazisty, esencjonalny farsz
zadanie-gotowanie