muffinki - 4060 przepisów (strona:4/271)

Muffinki czekoladowo-orzechowe z jeżynami-najlepsze 151

Muffinki w ostatnich latach zrobily w polskiej kuchni oszalamiajaca kariere.Nic dziwnego,ich receptury sa wyjatkowe nieskomplikowane,sprowadzaja sie wlasciwie do wymieszania skladnikow i to bez uzycia miksera.Sprawdzaja sie nie tylko jako swietny deser,bo w zaleznosci od uzytych skladnikow beda swietna przekaska,podwieczorekiem lub sniadaniem.Moje sa smacznym deserem z owocami.Smacznym to malo powiedziane,sa po prostu przepyszne.Pierwszy raz robilam(...)bazie jogurtu greckiego.Sa zachwycajace w smaku,bardzo puszyste,mieciutkie i to nie tylko w dniu wypieku.To zdecydowanie najlepsze muffinki jakie jadlam.Koniecznie sprobujcie tych puszystych ,bardzo dietetycznych muffinek!Skladniki na 12 muffinek:200 g maki i 50 g mielonych orzechow laskowych 2 lyzeczki proszku do pieczenia1 lyzeczka sody2 lyzki kakao1 jajko120 g cukru80 ml oleju250 g jogurtu greckiego+100 g serka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki waniliowe z czekoladą 172

Proste, klasyczne muffinki, mięciutkie i wilgotne, zasmakują każdemu. Z dodatkiem pysznej mlecznej czekolady, kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Wyglądem przypominają małe różyczki, a ułożone wszystkie razem na ozdobnym stojaku tworzą piękny, słodki bukiet na wiele okazji. Gorąco polecam!SKŁADNIKI na ok. 12 muffinek:120 g mąki pszennej120 g masła2 jajka90 g cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka(...)esencji waniliowej   SKŁADNIKI NA DEKORACJĘ:150 ml śmietany kremówki 36 %150 g serka mascarponeniebieski barwnik spożywczy WYKONANIE:MUFFINKI: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę. Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym.Przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Jaką niespodziankę przygotować dla świętego Mikołaja? Korzenne muffinki z kaszy manny! 175

lodówce. Od dłuższego czasu nie wykorzystywałam kaszy manny, która stoi i czeka w słoiku. W sieci, u blogerki kulinarnej  Lekki brzusio znalazłam przepis na przepyszne muffinki z kaszy manny, skorzystałam i jestem bardzo zadowolona, przepis zmodyfikowałam o ilość cukru i zamiast maku dodałam korzenną przyprawę, a i wyszło u mnie 11 babeczek.Korzenne muffinki z kaszy mannySkładniki(...)drugiej misce roztrzepujemy jajko i dodajemy resztę mokrych składników. Suche i wymieszane składniki przesypujemy do miski z mokrymi składnikami, delikatnie, ale starannie mieszamy. Masę przelewamy do formy na muffinki, do 3/4 wysokości; wykorzystałam formę na 12 muffinek IKEA. Pieczemy przez 20 minut

Moja smaczna kuchnia
muffinki śliwkowe... 158

szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, śliwki 24 sztuki, kawa rozpuszczalna - ile potrzeba, cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny - ile potrzeba biorę udział w akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ - MUFFINKI .... "TUTAJ" olej, jajka "L", maślankę, cukier dobrze roztrzepać rózgą kilka minut wsypać proszek do pieczenia razem z mąką i "byle jak " wymieszać rózgą z 5 okrążeń do foremek silikonowych(...)muffinkę piec w 200C około 35 minut i wyjąć dopiero z foremek wystudzone cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na niezbyt gęsty lukier i łyżeczką nakładać lukier na muffinki muffinki są pysznie śliwkowe z nutą cytrynowego lukru............SMACZNEGO!!!we wspólnym pieczeniu udział biorą:1/ http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/08/Muffiny-cytrynowe-z-rodzynkami.html2/ https://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fmojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com%2F2014%2F08%2Fmuffinki-z-markizami.html&h=MAQHOw2Ru3/ http://babiedolygdynia.blogspot.com/2014/08/muffinki-jabkowe-czyli-polskie-jabka.html4/ http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/08/muffinki-z-masa-kajmakowa.html5/ http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2014/08/muffinki-maslankowe-z-jabkami-i.html6/

W Mojej Kuchni Lubię
Czekoladowe muffinki 226

Dzisiejszy przepis to bardzo łatwy przepis na muffinki czekoladowe. Prosto i szybko  można zrobić pyszne babeczki. SKŁADNIKI2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru2 łyżki ciemnego kakao3 łyżeczki proszku do pieczenia1 tabliczka mlecznej czekolady1/2 szklanki oleju1 szklanka mleka1 jajko10-12 krówek (cukierków)PRZYGOTOWANIEW misce mieszamy suche składniki:mąkę, cukier, kakao, proszeki pokrojoną w małą kosteczkę czekoladę.W drugiej misce łączymy(...)mokre składniki: olej, mleko i jajko.Łączymy ze sobą zawartość obu misek.Wypełniamy foremki do muffinek do około 2/3 ich wysokości.Aby muffinki były fajnie wilgotnew środku wkładamy do środka każdejpołówkę krówki.Pieczemy około 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.W zależności od wielkości foremek wychodzi około 20-24 muffinek

Moje Kuchenne Rewelacje
Muffinki marchewkowe light z serową niespodzianką 200

mamy ochotę na coś słodkiego. Jako bazy do babeczek użyłam przepisu na zamieszczone niedawno ciasto marchewkowe. Zmieniłam nieco proporcję i nadziałam je serem. Wyszły rewelacyjne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Muffinki zachowują długo świeżość, więc możemy je spokojnie jeść przez kilka dni i będą smakowały jak zaraz po upieczeniu. Muffinki marchewkowe light z serową niespodzianką Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej(...)mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy jogurt, marchewkę  i ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy.Przygotowujemy masę serową. Żółtko ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy ser, budyń i aromat. Miksujemy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki wypełniamy ciastem do ½ wysokości. Nakładamy kopiastą łyżkę nadzienia serowego i przykrywamy ser ciastem muffinkowym. Porcja starcza na około 10-11 babeczek. Pieczemy

Mania Gotowania
Muffinki z musem z rabarbaru i korzenną kruszonką 149

Najlepsze muffinki jakie udało mi się upiec. Do tej pory jestem pod ich wrażeniem. Zachwyciły również każdą osobę, która miała okazję je skosztować. Są naprawdę rewelacyjne, ciężko poprzestać na zjedzeniu jednej. Plusem jest również to, że długo utrzymują świeżość. Kruszonka jest chrupiąca i bardzo aromatyczna, doskonale komponuje się  z kwaskowatym rabarbarem. Naprawdę polecam!! Muffinki z musem z rabarbaru(...)sodę.Łączymy ze sobą obie masy i miksujemy na niskich obrotach, tylko połączenia się składników. Ciasto powinno być dość gęste. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wypełniamy papilotki ciastem do 1/3 wysokości. Nakładamy po łyżce musu rabarbarowego. Następnie zalewamy nadzienie pozostałym ciastem.  Wierzch babeczek posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni

Mania Gotowania
Marchewkowe muffinki z musem jabłkowym 172

Moje ukochane ciasto marchewkowe ostatnio piekę w najróżniejszej postaci. Tym razem postawiłam na muffinki z nadzieniem jabłkowym. Przepis powstał specjalnie na konkurs „Pokochaj olej rzepakowy”, więc z tej okazji przybliżę wam nieco zalety tego produktu. Chciałabym zachęcić wszystkich tym wpisem do wprowadzenia do swojej kuchni tego produktu, za względu na ogromną ilość zalet.  Olej rzepakowy jest bogatym źródłem antyutleniaczy(...)Olej rzepakowy jest właśnie produktem o zbalansowanych proporcjach obu kwasów.  Mam nadzieję, że wszystkie te dobroczynne właściwości skłonią wszystkich do używania w swojej diecie oleju rzepakowego. Marchewkowe muffinki z musem jabłkowym Składniki na około 14 muffinek: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki

Mania Gotowania
Muffinki z frużeliną wiśniową i kruszonką 170

Kolejne muffinki do mojej kolekcjiJ Rewelacyjne babeczki z pysznym wiśniowym nadzieniem. Chrupiąca, słodka kruszonka doskonale komponuje się z lekko kwaskowatymi wiśniami. babeczki są bardzo mięciutkie i długo utrzymują świeżość. Polecam. Muffinki z frużeliną wiśniową i kruszonką         Składniki: 120g jogurtu ½ łyżeczki aromatu lub ekstraktu waniliowego 30g roztopionego masła 40ml oleju 2 jajka 200g mąki 100g brązowego cukru(...)zgęstnieje odstawiamy go wystygnięcia. Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niego następnie wszystkie pozostałe składniki na kruszonkę. Mieszamy wszystko do uzyskania okruchów. Ciasto przelewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, do wysokości 1/3. Następnie nakładamy frużelinę wiśniową i zalewamy resztą ciasta. Wierzch babeczek posypujemy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na funkcji termoobieg przez około 25 minut

Mania Gotowania
1 SANTE znaczy zdrowie - Muffinki pizzowe 163

Zaczynam wielkie testowanie produktów które otrzymałam od firmy Sante na początku listopada. Zapraszam na pierwszą propozycję czyli muffinki pizzowe. Coś jak pizza, ale w formie babeczek. Z wykorzystaniem otrębów żytnich oraz pszennych z dodatkiem himalajskiej soli różowej. muffinki   pizzowe    --------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------  Otręby pszenne wyróżnia wysoka zawartość błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych. Oprócz błonnika pokarmowego(...)Przygotowanie : Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Wszystkie mokre składniki dokładnie wymieszać.  Połączyć wszystkie składniki suche.  Wymieszać razem i wykładać po dużej łyżce do blaszki na muffinki. Piec około 25 minut. Idealnie smakują na ciepło , ale i zimne świetnie pasują jako zamiennik kanapek na śniadanie bądź kolację. Dodatki można dopasować pod siebie. Byle ciasto nie było za rzadkie oraz

Magiczne Życie Marty
Coraz bliżej świąt.. PIERNIKOWE MUFFINKI Z LUKREM NA MAŚLANCE. 246

równoznaczne z ty, że idą święta. Czyli czas pomyśleć o świątecznych przygotowaniach.   W kuchni już pachną przyprawy korzenne, pomarańczowa skórka. Co to oznacza? Pyszne, delikatne i mięciutkie muffinki. Pachnące przyprawami korzennymi. Wilgotne w środku, chrupkie na zewnątrz. Z grubą warstwą lukru.  Niczym góra lodowa, której szczyty pokrył śnieg. Zmodyfikowałam przepis na zwykłe cytrynowe muffinki na maślance. PIERNIKOWE MUFFINNKI(...)LUKREM. / zmodyfikowany przepis na zwykłe muffinki;/ ok. 12 sztuk 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 jajka 200ml maślanki 110g masła szczypta soli Masło roztapiam w rondelku i zostawiam do ostygnięcia. Mąkę, kakao, proszek, sól i cukier przesiewam razem do miski. Mieszam wraz z przyprawą

W kuchni Karmel-itki
Urodzinowe MUFFINKI Z BANANEM I CZEKOLADĄ. 213

zdrowia i wygrana walka z chorą samą sobą... Tak, jestem dojrzała. Ale nie dorosła. Nie do końca.  W sercu zawsze pozostanę małym dzieckiem, chcącym poznawać świat bez ustanku. MUFFINKI Z BANANEM I CZEKOLADĄ. /przepis na muffinki podstawowy, banany i czekolada to bardzo znany dodatek, nie ma więc co mówić o autorskim przepisie/ 12 sztuk; 2 szklanki mąki1 łyżka proszku(...)czekoladę i lekko ją wmieszałam. Przełożyłam ciasto do foremek, wypełniając każdą do dwóch trzecich wysokości. Po środku wcisnęłam po kawałku obranego banana tak, aby ciasto go zakryło.  Piekłam muffinki w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż stały się złotobrązowe.  SMACZNEGO! Pozdrawiam wszystkich dzisiejszych solenizantów :] Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Muffinki czekoladowe 179

Bardzo dobre muffinki czekoladowe z dodatkiem kawy rozpuszczalnej (kawa wzmacnia smak kakao) oraz pyszną orzechową niespodzianką w środku - do każdego muffinka dałam ok. pół łyżeczki masła orzechowego. :) Całość smakuje świetnie. Jest to zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson. Najlepsze muffinki są lekko wystudzone, kiedy kawałki czekolady są jeszcze rozpuszczone. Połączenie roztopionej czekolady z masłem orzechowym jest obłędne. :) Polecam wypróbować. Muffinki czekoladowe PRZEPIS

coolinarnastrefa.blogspot.com
Wytrawne muffinki z serem i kabanosami 193

Muffinki z dodatkiem żółtego sera i kabanosków w  sam raz na przekąskę czy na piknik, można je też zabrać do pracy i szkoły na drugie śniadanie.składniki:2 szklanki mąki150 g masła lub margaryny4 jajka w temperaturze pokojowej1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej2 łyżeczki proszku do pieczenia1-2 łyżeczki oregano1/2 łyżeczki soli100 g cienkich kabanosów100 g żółtego seraTłuszcz rozpuścić(...)jeszcze raz wymieszać. Masę przełożyć do foremki na muffiny. Mi z podanych składników wyszło 12 sztuk. Wstawić do piekanika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut aż muffinki będą ładnie zarumienione. Muffinki są bardzo smaczne i pożywne, w środku lekko wilgotne a na zewnątrz chrupiące

Monia miesza i gotuje
Muffinki z jagodami 162

zamrażarce znalazłam garstkę mrożonych borówek. Skorzystałam z przepisu Emmy1 i wyszły pyszne muffinki w fioletowe ciapki:)Składniki:2 szklanki mąki1 szklanka mleka2/3 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniapół torebki cukru wanilinowego1/3 lub 1/4 szklanki oleju1 jajkopół szklanki jagód (u mnie mrożone)szczypta soliSposób przygotowania:1.  Przygotowujemy dwie miski, w jednej mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, só, cukier, proszek(...)pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej mokre (mleko, olej, jajka).2. Składniki suche i mokre mieszamy razem łyżką, dodajemy jagody, jeszcze raz mieszamy.3. Przekładamy ciasto do foremek na muffinki na wysokość 2/3 foremki.4. Pieczemy w 200 st. C przez 20-25 minut.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Muffinki z rabarbarem 127

Rabarbar nadal króluje :) Dziś zapraszam na muffinki rabarbarowe, na które przepis znalazłam na Kulinarnych spotkaniach. Polecam!Składniki:2 szklanki mąki pszennej2,5 łyżeczki proszku do pieczenia5-6 łyżek cukru1 jajko1/4 łyżki soli250 ml jogurtu naturalnego100 ml oleju300 g rabarbaruSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.2. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.3. W jednej misce mieszamy(...)proszek do pieczenia), w w drugiej mokre (jogurt, jajko, olej). Składniki mieszamy ze sobą krótko. dodajemy rabarbar i mieszamy.4. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanych foremek na wysokość 2/3 naczynek.5. Muffinki pieczemy w 200 st. C przez ok 30 minut.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Muffinki z bananami 175

skropić sokiem z cytryny.4. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre, następnie dodać do nich suche, całość niedbale wymieszać i dodać banany.5. Ciasto wyłożyć do foremek z papilotkami na muffinki do 2/3 wysokości.6. Piec ok 30 minut w 180 st.C. Gotowe muffinki można ozdobić czekoladą i bananami.Smacznego!!!Źródło: Kulinarne spotkania

Kuchnia domowa Ani
Śniadaniowe muffinki owsiane z rodzynkami 279

powiedział, że dzień zawsze trzeba rozpoczynać tradycyjnie- od kanapek czy też omleta? Nie dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki! Uwielbiam śniadania na słodko. Niekwestionowaną królową w tej dziedzinie jest oczywiście moja ukochana owsianka (KLIK), która nigdy mi się nie znudzi, ale zdarza się, że i ja jem coś innego. Jednak(...)dostarczające naturalnych cukrów, węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczy. Dodajcie do tego ulubiony dodatek- dżem, serek wiejski, porcję domowego masła orzechowego (KLIK) oraz kubek gorącej kawy i pożywne śniadanie gotowe.Takie muffinki, oprócz idealnego źródła energii na cały poranek, to oczywiście świetna przekąska. Bez najmniejszego problemu można zabrać je ze sobą i ze smakiem zajadać, kiedy dopadnie nas "mały głód

peanutbuttermonster
Muffinki klonowe z orzechami pecan 103

wystudzoną margarynę (fot.1). Zawartość obu misek połączyć i ręcznie, krótko wymieszać. Wsypać posiekane orzechy i białą czekoladę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto. Na wierzch każdej muffinki położyć połówkę orzecha pecan (fot.2). Piec 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Źródełko przepisu znalazłam tutaj. Po upieczeniu muffinki przybierają piękny rumiany kolor. Wyglądają i smakują bardzo dobrze

Świat Ciasta
Bananowe muffinki z szafranem 173

Składniki na 24 muffinki: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju2 jajka 2,5 szklanki mąkiłyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru2 banany4 g szafranuSkładniki na lukier:15dkg cukru pudru2-3 łyżki soku z cytryny1-2 łyżki gorącej wodyTym razem pokusiłam się o przepis z wykorzystaniem bananów... jednego z moich ulubionych owoców :) I muszę przyznać(...)razem się na nich nie zawiodłam. Muffinki wyszły pyszne, mięciutkie i wilgotne - a użyty do nich dodatkowo szafran wzbogacił całą kompozycję zarówno estetycznie jak i smakowo.Połączyć ze sobą najpierw wszystkie składniki mokre (mleko, olej, jajka), a następnie wszystkie składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier) (fot.1). Następnie do mieszanki z mokrymi składnikami stopniowo dosypywać składniki suche

Świat Ciasta
Śnieżno - kokosowe muffinki 191

Święta coraz bliżej, więc i ja sukcesywnie, podczas gotowania i pieczenia wprowadzam się w świąteczny nastrój. :-) Dziś przyszedł czas na śnieżno - kokosowe muffinki. Delikatne babeczki z wyraźnym, kokosowym akcentem. Zamiast mleka dodałam napój sojowy, który jak się okazało, może być fantastycznym zamiennikiem. Przepis zapisałam dawno temu, niestety nie pamiętam skąd pochodzi.  Babeczki:1 i 1/2 szklanki mąki100g masła1/2(...)miksera, stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na samym końcu wlewamy mleko (u mnie napój sojowy).  Miksujemy na gładką masę.3. Masę przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia. 4. W garnku rozpuszczamy 30g masła, dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy

Szefowa kuchni
Muffinki z powidłami śliwkowymi 182

Pyszne czekoladowe muffinki z miłą niespodzianką w środku w postaci powideł to nasz numer jeden na ten sezon zimowy. Wyśmienicie smakują z kubkiem gorącej herbaty, kiedy za oknem zimno i ponuro. Ponadto wyglądają równie wspaniale jak smakują. Przepis został zapożyczony ze strony mojewypieki. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: 12 babeczekSkładniki:Niecała szklanka mąki pszennej½ szklanki(...)wysokości papilotek. Pieczemy około 20 minut w temp 170 stopni Celsjusza do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.Czekoladę, masło oraz mleko topimy w kąpieli wodnej. Nakładamy na muffinki i odstawiamy do zastygnięcia. Z papieru wycinamy śnieżynkę. Układamy na zastygniętej czekoladzie i obsypujemy cukrem pudrem. Gotowe. Smacznego

Kolizje Smaków
Migdałowo-bananowe muffinki jaglane, czyli kolejna wariacja na temat wegańskich deserów 175

rzadkie, że się nie upiecze- słowem, że to będzie jedna wielka klapa. Jeśli Wam też przyjdzie do głowy taka myśl to zapewniam, że to niepotrzebne zmartwienie. Fakt faktem- muffinki muszą zostać wystudzone przed zjedzeniem, bo po upieczeniu są bardzo delikatne, ale raczej nikt nie jest tak dużym łasuchem, żeby rzucać się na wypieki prosto z piekarnika- zapewniam(...)migdałową oraz cynamonem, imbirem i proszkiem do pieczeniaMasę przełożyć do foremek- najlepiej silikonowych, a następnie udekorować migdałami i płatkamiPiec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CPo upieczeniu muffinki pozostawić do całkowitego wystygnięcia, gdyż są bardzo miękkie

peanutbuttermonster
Muffinki czekoladowe z burakami 192

ochota na jakiś składnik i wtedy chcąc czy nie chcąc, nie opuszcza mojej kuchni przez kilka dni. W weekend do obiadu były buraczki z chrzanem, potem na deser dzisiejsze muffinki czekoladowe z burakami, później buraki z serem kozim w formie carpaccio, a jeszcze później trufle czekoladowe. Szaleństwo prawda? Ale co ja zrobię, skoro buraczki lubię :-) Mateusz trochę mniej, bo buraki(...)pachną mu ziemią, ale i tak zjadł ze smakiem i prosił jeszcze o dokładkę! Muffinki są bardzo sycące i wilgotne, mocno czekoladowe, smaku buraków nie czuć bardzo, jeśli by się nie wiedziało z czym są, to zapewne by się samemu nie odgadło :-).  Co więcej mogę powiedzieć, jeśli lubisz czekoladę i/lub buraki, to ten przepis jest dla Ciebie! Czytaj więcej

Pora coś zjeść
NAJLEPSZE MUFFINKI - KOKOSOWE Z MALINAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 209

muffinek, aż do wczoraj, bo właśnie tak mnie jakoś "naszło" że postanowiłam coś wykombinować. I pokombinowałam: zużyłam resztę mleka kokosowego (pozostało od pieczenia ciasteczek), przeanalizowałam dotychczas przez nas pieczone muffinki i stworzyłam na ich bazie nowy twór, dodając nasze ulubione dodatki, wyszły cudowne- delikatne, mięciutkie i bardzo wilgotne i co najważniejsze nic nie tracą na smaku na drugi dzień(...)równie smaczne, jak nie smaczniejsze nawet. Pracy przy nich niewiele (jak to przy muffinkach) a cudowny smak pozostaje na długo..., są to zdecydowanie najlepsze muffinki jakie dotychczas jadłam... :-) Oprócz tego, że są bez cukru i bez pszenicy, to są także bez laktozy.Z przepisu wychodzi 12 sztuk.Składniki suche:- 320g mąki orkiszowej u mnie typ750      (pszennej troszkę mniej

Smaczne Zdrowe
Muffinki z czekoladą 160

Witajcie;) Nie wiem jak to się składa, ale co chwila znajduje w domu czekoladę, która domaga się zjedzenia;) No i wczoraj też tak było…i tak powstały klasyczne muffinki z kawałkami czekolady. Nie ukrywam, jestem czekoladoholikiem;) Są bardzo szybkie, więc nadają się na kryzysowe chwile, kiedy brakuje czegoś słodkiego…Muffiny mają piękny zapach,są wilgotne...a w środku kryją kawałki(...)pieczenia,cukier, szczyptę soli i czekoladę. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajka, mleko i stopione masło. Mokre składniki dodać do suchych, dość niedbale wymieszać. Papilotki włożyć do formy na muffinki, napełnić ciastem  do 2/3 wysokości. Piec 25 min. w temp. 180 stopni

Anioły w kuchni
Muffinki z truskawkami 171

puszyste. Świetne do po południowej kawy lub na śniadanie;) Ledwo ostygły a my już z mężem jedliśmy. Uratowałam jedną do zdjęcia:)) Dla mnie to hit dla miłośników truskawek.Truskawkowe muffinki mogą być wykonane ze świeżych lub mrożonych truskawek. Ok podaję już przepis.... Składniki; 12 małych truskawek, 125 g masła, 75 g cukru, kilka kropel olejku migdałowego, 3 jajka(...)kremówką dodajemy do masy jajecznej. Do foremek wkładamy po 1 łyżce ciasta, po czym do każdej porcji wkładamy po 1 truskawce. Następnie wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości pozostałym ciastem. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 20-25 minut

Anioły w kuchni
Muffinki z serowym nadzieniem 116

Muffinki ja wiadomo są bardzo popularne i lubiane;) Wszędzie można znaleźć mnóstwo przepisów z różnymi dodatkami. Na słodko, słono...Wy jakie lubicie najbardziej??? Ja znalazłam w dodatku do gazety "Twój Styl" z dodatkiem sera, pyszne kakaowe.Nie zastanawiając się długo z mężem zabraliśmy się za pieczenie:) Efekt ocenicie sami. Smak muffinek ok. Można polecić, napewno je jeszcze powtórzymy:)Składniki;Ciasto(...)nadzieniem. Ser ucieramy z żółtkiem i 50 g cukru. Dodajemy wanilię. Teraz ciasto. Łączymy suche składniki w jednej misce. W drugiej mokre. Mokre wlewamy do suchych;) Szybko ucieramy. Napełniamy muffinki 2/3 wysokości. Na wierzch każdej kładziemy łyżeczkę nadzienia serowego.Pieczemy około 25-30 minut w 175 stopniach.     źródło; dodatek Twój Styl - Ciasta i ciasteczka

Anioły w kuchni
Muffinki z czekoladowym budyniem 166

Domowe, mięciutkie muffinki wypełnione po brzegi budyniem to mała alternatywa dla tradycyjnego ciasta z masą :)Składniki:- 4 szklanki mąki- 1 szklanka cukru kryształu- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- 2 szklanka jogurtu naturalnego- 4 jajka- 1 szklanka oleju- 1 budyń czekoladowy i 1 budyń śmietankowyPrzygotowanie:Budynie gotujemy w połowie ilości mleka podanej(...)studzimy. W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki a w drugiej wszystkie mokre. Do mieszanki suchej przelewamy mieszankę mokrą i wszystko mieszamy łyżką. Do każdej foremki na muffinki wkładamy łyżkę ciasta, następnie łyżkę budyniu a wszystko przykrywamy ponownie ciastem. Pieczemy w 180 C przez około 20 minut

Zainspirowana w kuchni
Muffinki Oreo 231

ktoś nie wie :P) to czekoladowe ciasteczka z białym kremem.  Powszechnie reklamowane praktycznie wszędzie :). Szczerze przyznam, że same ciastka jakoś nie przypadły mi do gustu. Jednak kiedy zobaczyłam muffinki z ich udziałem na blogu Poezja Smaku to stwierdziłam, że muszę wypróbować. Przepis nic, a nic mnie nie zawiódł. Babeczki okazały się miękkie i mokre w środku z bonusem(...)formie ciastka, a krem, nieco zmodyfikowany przeze mnie, po prostu pycha :) Wszystkie muffinki poznikały w zaskakującym tempie. Następnego dnia robiłam kolejną partie by się nimi dostatecznie nacieszyć. Szczerze polecam :) Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Babeczki: 200g mąki pszennej 170g cukru 100g jogurtu naturalnego 75g wiórek kokosowych 5 łyżek rozpuszczonego masła 4 łyżki kakao 2 jajka 1/3 szklanki

Kolizje Smaków
Muffinki straciatella 133

serii deserów pora jeść coś konkretnego a mianowicie muffinki. Nie ma nic nic fajniejszego niż zjedzenie kilka takich małych łakoci popijając kawą i siedząc na wygodnym krzesełku w zaciszu domowego ogródka. Niestety nie dla mnie takie leniuchowanie i objadanie się. Kolejna faza katowania się dieta rozpoczęta, już 5 dzień za mną, jak na razie bez większych efektów ale nie poddaje(...)się. Najgorzej to siedzieć nic nie robić i marudzić, tak przynajmniej wiem, że próbowałam coś zrobić:) Oczywiście w ramach rekompensaty "chudszych" obiadków postanowiłam zrobić mojemu łasuchowi muffinki z kawałkami czekolady. W sumie muszę stwierdzić, że tutejsza czekolada bardzo mi smakuje, chyba najlepsza jaką jadłam (najbardziej byłam rozczarowana belgijską) tym bardziej więc polecam do wypróbowania: Składniki na 12 sztuk: 2 jajka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Muffinki marchewkowe 209

przygotowanego ciasta dodajemy marchewkę i startą skórkę z cytryny delikatnie mieszając łyżką. Gotową, wymieszaną masę przekładamy do przygotowanych papierków. Pieczemy około 20 minut w temp 200 stopni Celsjusza. Kiedy muffinki się pieką przygotowujemy polewę. W misce ucieramy mikserem serek, cukier oraz sok z cytryny. Umieszczamy polewę na kwadrans w lodówce. Nakładamy na przestudzone babeczki. Z wierzchu możemy ozdobić startą marchewką(...)Muffinki można z powodzeniem przechowywać w lodówce i zajadać przez kilka dni : ) (Choć u nas nie ostały się nawet jeden dzień

Kolizje Smaków
Muffinki z malinami ;-) 222

Zgodnie z obietnicą dziś kolejny przepis- Muffinki. Od dwóch lat nie mija szał na te małe cudeńka, bardzo proste w wykonaniu, jak i smaczne. Pomysłów na muffinki jest bardzo dużo, ja lubię te proste, szybkie i sprawdzone. Gwarantuję, że z tego przepisu będą idealne. składniki:125g masła130g cukru1łyżeczka aromatu cytrynowego2 jajka300g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szczypta soli120ml mleka3/4

SMYKWKUCHNI
Muffinki z dynią i kardamonem z kremem śmietanowo- waniliowym - CZAS NA DYNIĘ ;-) 171

Kolejny przepis w cyklu CZAS NA DYNIĘ, tym razem coś na deser, ulubione muffinki z dynią z dodatkiem kardamonu i imbiru.przepis na muffinki:2 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia150g masła3/4 szkl brązowego cukru1 łyżeczka esencji waniliowej3 jajka1/3 szklanka mlekadynia pokrojona w kostkękardamon pół łyżeczkiimbir 1/3 łyżeczki W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, mikserem ubijamy

SMYKWKUCHNI
Muffinki z amarantusem - "perełka" dietetyczna! 242

Mój pierwszy wypiek z użyciem ziaren amarantusa - prawdopodobnie najzdrowsze muffinki, jakie w życiu jadłam i robiłam! Przyznam się bez bicia, iż amarantusa wcześniej nie znałam, a nazwę kojarzyłam bardziej z kolorem, niż produktem spożywczym :) Wszystko zmieniła współpraca ze SKWORCU, od której to firmy otrzymałam ziarna tej rośliny do kulinarnego przetestowania. Efekt taki, że amarantus od teraz na stałe zagości

Grunt to przepis!
Muffinki marchewkowe z białą czekoladą 217

ługo myślałam, co zrobić z tymi, nazwijmy "wiórami", które zostają z warzyw/owoców - po odciśnięciu soku.  Pomyślałam, czy by nie dodać ich do muffinek - to był trafiony pomysł.Muffinki są wilgotne i pyszne - polecam zrobić !A jeśli nie macie sokowirówki, po prostu zetrzyjcie marchew i jabłko na tarce o drobnych oczkach i odciśnijcie łyżką lub w rękach(...)ubijamy ! Jajka muszą się tylko roztrzepać i połączyć z pozostałymi składnikami.Do mokrych składników dodajemy suche - dokładnie mieszamy.Wsypujemy"wiórki"  marchewki z jabłkiem, dodajemy czekoladę - mieszamy.Do formy na muffinki wkładamy papiotki, każdą papilotkę wypełniamy ciastem.Pieczemy w 170 stopniach C przez 35-40 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Muffinki pomarańczowe 181

Moje pierwsze muffinki zrobiłam w sobotę. Wyszły dobre, nie za słodkie, momentami nawet lekko gorzkawe (podejrzewam, że to przez czekoladę). Podaję przepis na wersję z lukrem cytrynowym.Przepis lekko zmodyfikowany stąd ;) Składniki na 12 muffinek:2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu szczypta soli50 gram gorzkiej czekolady1 jajko1/3 szklanki oleju1 1/2 szklanki płynu(...)dobrze wymieszać wymieszać.Ciasto nakładać do papilotek w formie do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.Lukier utrzeć na jednolitą masę. Polać muffinki, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową

Pasja Smaku
Muffinki cytrynowe 153

Chyba mój ulubiony przepis na muffinki. Robiłam je już kilka razy. Z lukrem i bez. Za każdym razem są tak samo pyszne.Przepis stąd, choć u mnie w wersji lekko zmodyfikowanej..Składniki na muffinki:225 g mąki1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki soli150 g cukru pudru2 jajka170 ml oleju150 ml mlekasok i skórka otarta z jednej cytrynyaromat cytrynowyLukier

Pasja Smaku
Muffinki czekoladowe 252

Kilka razy robiłam już czekoladowe muffinki, jednak za każdym razem to nie było to. W końcu znalazłam przepis, z którego będę często korzystać. Ciasteczka są mocno czekoladowe i miękkie w środku. Pyszne :)Przepis stąd.Składniki: (12 muffinek)- 200g mąki- 100g cukru- 2 czubate łyżki kakao- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki sody- szczypta soli- 2 jajka- 150 ml mleka(...)łyżki rozpuszczonego masła- 80g gorzkiej czekoladyWykonanie:1. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 st. C. Do formy na muffinki wkładamy papilotki.2. Wszystkie sypkie składniki ciasteczek mieszamy razem.3. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka, mieszamy z mlekiem i masłem.4. Czekoladę siekamy na drobne kawałki.5. Sypkie składniki łączymy z płynnymi i mieszamy łyżka na jednolitą masę.6. Dodajemy czekoladę i krótko mieszamy

Pasja Smaku
Muffinki czekoladowe z malinami 155

maliny <3 Jakiś czas temu rozpoczął się na nie sezon, a ja już myślę jak je tu wykorzystać. Tydzień temu na imieniny siostry zrobiłam muffinki z malinami. Czekoladowe. Pyszne. Polecam :) [Przepis wykorzystałam już wcześniej tu] Składniki: (12 muffinek) - 200g mąki - 100g cukru - 2 czubate łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - 2 jajka(...)mleka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 80g gorzkiej czekolady - 24 maliny Wykonanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 st. C. Do formy na muffinki wkładamy papilotki. 2. Wszystkie sypkie składniki ciasteczek mieszamy razem. 3. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka, mieszamy z mlekiem i masłem. 4. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. 5. Sypkie składniki łączymy z płynnymi i mieszamy łyżka na jednolitą

Pasja Smaku
Muffinki z orzechami i czekoladą 212

Przyznam szczerze, że wszystkie muffinki, które do tej pory piekłam jakoś mnie szczególnie nie zaskoczyły. Owszem, były bardzo smaczne, ale nie było takiego wielkiego Mniam! te, jako pierwsze wywarły na mnie, zresztą na moich chłopakach też, taki właśnie efekt:) Wilgotne, mocno czekoladowe i orzechowe zarazem. Zdecydowanie najlepsze jakie jadłam:) Świadczy o tym również to, że jeszcze tego samego dnia musiałam(...)jednym jajku. Dodać nasiona wanilii. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać tarte orzechy, kakao i mleko oraz posiekaną czekoladę. Wymieszać.Przełożyć do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki, do 3/4 wysokości.Piec około 25 minut w temp. 175st

Z miłości do słodkości
Muffinki a'la Tiramisu 236

babeczki z dodatkiem kawy i likieru o smaku Amaretto. Babeczki są wilgotne, puszyste i pokryte słodką śmietanką oraz czekoladową chmurką. Jedyny ich minus to to, że szybko się kończą:)) Muffinki wspaniale komponują się z filiżanką pysznej kawy Jacobs z delikatną pianką... Ciasto:  110 g masła,  110g mąki pszennej,  110g brązowego cukru,  2 jajka, łyżka kakao(...)wbijać jajka. Dodać kawę oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dać kakao. Na sam koniec dodać likier. Krótko zmiksować.Masę nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości.Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić.Krem: 300ml śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru,  1 opakowanie śmietan-fix,  łyżka cukru waniliowego

Z miłości do słodkości
Mocno jabłkowe muffinki z razową kruszonką 121

Cześć!Dzisiaj prezentujemy przepis, z którego jestem bardzo dumna :D Muffinki są wilgotne i pyszne, a kruszonka chrupiąca :) A i owszem muffinki są miniaturowe - oto skutek mojego ostatniego zakupu - foremki na mini muffiny :)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Mocno waniliowe muffinki żurawinowe 135

Dzień dobry!Dokładnie za miesiąc od dzisiaj w Waszych domach będzie unosić się zapach świątecznych potraw, choinki, zapach nadchodzących Świąt :-).Dlatego też dzisiaj przedstawiam Wam przepis na świąteczne muffinki z żurawiną i wanilią. Bardzo smaczne i słodkie z lekką nutką kwaśnej żurawiny, która nieco równoważy słodki smak.Muffinki w sam raz na świąteczną wizytę rodzinną, czy na prezent dla przyjaciela.Mam nadzieję

Pora coś zjeść
Muffinki pomarańczowe 130

temperaturze 180 C przez 25-30 minut (na ciemnozłoty kolor). Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Mi z tej porcji składników wyszło 46 sztuk.   Jeśli chodzi o foremki na muffinki ja używam sylikonowych. Przez długi czas używałam papierowych papilotek ale cięzko było je potem wyciągać i przede wszystkim szybko się kończyły. Jak raz spróbowałam tych sylikonowych to już(...)zamieniła na nic innego (muffinki nawet gorące można wyciągać a potem tylko umyć i gotowe na następne wypieki). Ja moje kupiłam w internecie oraz w Ikei

Zainspirowana w kuchni
Żurawinowe muffinki 157

Korzenne muffinki przełamane słodkim smakiem suszonej żurawiny.Składniki:- 1 szklanka suszonych żurawin- 3 szklanki mąki- 1 łyżka proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki sody- 1/2 łyżeczki soli- 1 łyżka cynamonu- 2 łyżeczki imbiru mielonego-1 i 1/4 szklanki mleka- 2 jajka- 250 g masła- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształuPrzygotowanie:Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir przesiewamy. Masło(...)roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko, wystudzone masło oraz cukier. Mokre składniki łączymy z suchymi składnikami i mieszamy. Masę przekładamy do sylikonowych foremek na muffinki bądź do papilotek. Pieczemy w 180 C przez około 25 minut

Zainspirowana w kuchni