Moje ukochane ciasto marchewkowe ostatnio piekę w najróżniejszej postaci. Tym razem postawiłam na muffinki z nadzieniem jabłkowym. Przepis powstał specjalnie na konkurs „Pokochaj olej rzepakowy”, więc z tej okazji przybliżę wam nieco zalety tego produktu. Chciałabym zachęcić wszystkich tym wpisem do wprowadzenia do swojej kuchni tego produktu, za względu na ogromną ilość zalet. Olej rzepakowy jest bogatym źródłem antyutleniaczy(...)Olej rzepakowy jest właśnie produktem o zbalansowanych proporcjach obu kwasów. Mam nadzieję, że wszystkie te dobroczynne właściwości skłonią wszystkich do używania w swojej diecie oleju rzepakowego. Marchewkowe muffinki z musem jabłkowym Składniki na około 14 muffinek: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki
Mania GotowaniaKolejne muffinki do mojej kolekcjiJ Rewelacyjne babeczki z pysznym wiśniowym nadzieniem. Chrupiąca, słodka kruszonka doskonale komponuje się z lekko kwaskowatymi wiśniami. babeczki są bardzo mięciutkie i długo utrzymują świeżość. Polecam. Muffinki z frużeliną wiśniową i kruszonką Składniki: 120g jogurtu ½ łyżeczki aromatu lub ekstraktu waniliowego 30g roztopionego masła 40ml oleju 2 jajka 200g mąki 100g brązowego cukru(...)zgęstnieje odstawiamy go wystygnięcia. Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niego następnie wszystkie pozostałe składniki na kruszonkę. Mieszamy wszystko do uzyskania okruchów. Ciasto przelewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, do wysokości 1/3. Następnie nakładamy frużelinę wiśniową i zalewamy resztą ciasta. Wierzch babeczek posypujemy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na funkcji termoobieg przez około 25 minut
Mania GotowaniaZaczynam wielkie testowanie produktów które otrzymałam od firmy Sante na początku listopada. Zapraszam na pierwszą propozycję czyli muffinki pizzowe. Coś jak pizza, ale w formie babeczek. Z wykorzystaniem otrębów żytnich oraz pszennych z dodatkiem himalajskiej soli różowej. muffinki pizzowe --------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*-------------------- Otręby pszenne wyróżnia wysoka zawartość błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych. Oprócz błonnika pokarmowego(...)Przygotowanie : Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Wszystkie mokre składniki dokładnie wymieszać. Połączyć wszystkie składniki suche. Wymieszać razem i wykładać po dużej łyżce do blaszki na muffinki. Piec około 25 minut. Idealnie smakują na ciepło , ale i zimne świetnie pasują jako zamiennik kanapek na śniadanie bądź kolację. Dodatki można dopasować pod siebie. Byle ciasto nie było za rzadkie oraz
Magiczne Życie Martyrównoznaczne z ty, że idą święta. Czyli czas pomyśleć o świątecznych przygotowaniach. W kuchni już pachną przyprawy korzenne, pomarańczowa skórka. Co to oznacza? Pyszne, delikatne i mięciutkie muffinki. Pachnące przyprawami korzennymi. Wilgotne w środku, chrupkie na zewnątrz. Z grubą warstwą lukru. Niczym góra lodowa, której szczyty pokrył śnieg. Zmodyfikowałam przepis na zwykłe cytrynowe muffinki na maślance. PIERNIKOWE MUFFINNKI(...)LUKREM. / zmodyfikowany przepis na zwykłe muffinki;/ ok. 12 sztuk 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 jajka 200ml maślanki 110g masła szczypta soli Masło roztapiam w rondelku i zostawiam do ostygnięcia. Mąkę, kakao, proszek, sól i cukier przesiewam razem do miski. Mieszam wraz z przyprawą
W kuchni Karmel-itkizdrowia i wygrana walka z chorą samą sobą... Tak, jestem dojrzała. Ale nie dorosła. Nie do końca. W sercu zawsze pozostanę małym dzieckiem, chcącym poznawać świat bez ustanku. MUFFINKI Z BANANEM I CZEKOLADĄ. /przepis na muffinki podstawowy, banany i czekolada to bardzo znany dodatek, nie ma więc co mówić o autorskim przepisie/ 12 sztuk; 2 szklanki mąki1 łyżka proszku(...)czekoladę i lekko ją wmieszałam. Przełożyłam ciasto do foremek, wypełniając każdą do dwóch trzecich wysokości. Po środku wcisnęłam po kawałku obranego banana tak, aby ciasto go zakryło. Piekłam muffinki w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż stały się złotobrązowe. SMACZNEGO! Pozdrawiam wszystkich dzisiejszych solenizantów :] Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiBardzo dobre muffinki czekoladowe z dodatkiem kawy rozpuszczalnej (kawa wzmacnia smak kakao) oraz pyszną orzechową niespodzianką w środku - do każdego muffinka dałam ok. pół łyżeczki masła orzechowego. :) Całość smakuje świetnie. Jest to zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson. Najlepsze muffinki są lekko wystudzone, kiedy kawałki czekolady są jeszcze rozpuszczone. Połączenie roztopionej czekolady z masłem orzechowym jest obłędne. :) Polecam wypróbować. Muffinki czekoladowe PRZEPIS
coolinarnastrefa.blogspot.comMuffinki z dodatkiem żółtego sera i kabanosków w sam raz na przekąskę czy na piknik, można je też zabrać do pracy i szkoły na drugie śniadanie.składniki:2 szklanki mąki150 g masła lub margaryny4 jajka w temperaturze pokojowej1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej2 łyżeczki proszku do pieczenia1-2 łyżeczki oregano1/2 łyżeczki soli100 g cienkich kabanosów100 g żółtego seraTłuszcz rozpuścić(...)jeszcze raz wymieszać. Masę przełożyć do foremki na muffiny. Mi z podanych składników wyszło 12 sztuk. Wstawić do piekanika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut aż muffinki będą ładnie zarumienione. Muffinki są bardzo smaczne i pożywne, w środku lekko wilgotne a na zewnątrz chrupiące
Monia miesza i gotujezamrażarce znalazłam garstkę mrożonych borówek. Skorzystałam z przepisu Emmy1 i wyszły pyszne muffinki w fioletowe ciapki:)Składniki:2 szklanki mąki1 szklanka mleka2/3 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniapół torebki cukru wanilinowego1/3 lub 1/4 szklanki oleju1 jajkopół szklanki jagód (u mnie mrożone)szczypta soliSposób przygotowania:1. Przygotowujemy dwie miski, w jednej mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, só, cukier, proszek(...)pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej mokre (mleko, olej, jajka).2. Składniki suche i mokre mieszamy razem łyżką, dodajemy jagody, jeszcze raz mieszamy.3. Przekładamy ciasto do foremek na muffinki na wysokość 2/3 foremki.4. Pieczemy w 200 st. C przez 20-25 minut.Smacznego
Kuchnia domowa AniRabarbar nadal króluje :) Dziś zapraszam na muffinki rabarbarowe, na które przepis znalazłam na Kulinarnych spotkaniach. Polecam!Składniki:2 szklanki mąki pszennej2,5 łyżeczki proszku do pieczenia5-6 łyżek cukru1 jajko1/4 łyżki soli250 ml jogurtu naturalnego100 ml oleju300 g rabarbaruSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.2. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.3. W jednej misce mieszamy(...)proszek do pieczenia), w w drugiej mokre (jogurt, jajko, olej). Składniki mieszamy ze sobą krótko. dodajemy rabarbar i mieszamy.4. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanych foremek na wysokość 2/3 naczynek.5. Muffinki pieczemy w 200 st. C przez ok 30 minut.Smacznego
Kuchnia domowa Aniskropić sokiem z cytryny.4. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre, następnie dodać do nich suche, całość niedbale wymieszać i dodać banany.5. Ciasto wyłożyć do foremek z papilotkami na muffinki do 2/3 wysokości.6. Piec ok 30 minut w 180 st.C. Gotowe muffinki można ozdobić czekoladą i bananami.Smacznego!!!Źródło: Kulinarne spotkania
Kuchnia domowa Anipowiedział, że dzień zawsze trzeba rozpoczynać tradycyjnie- od kanapek czy też omleta? Nie dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki! Uwielbiam śniadania na słodko. Niekwestionowaną królową w tej dziedzinie jest oczywiście moja ukochana owsianka (KLIK), która nigdy mi się nie znudzi, ale zdarza się, że i ja jem coś innego. Jednak(...)dostarczające naturalnych cukrów, węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczy. Dodajcie do tego ulubiony dodatek- dżem, serek wiejski, porcję domowego masła orzechowego (KLIK) oraz kubek gorącej kawy i pożywne śniadanie gotowe.Takie muffinki, oprócz idealnego źródła energii na cały poranek, to oczywiście świetna przekąska. Bez najmniejszego problemu można zabrać je ze sobą i ze smakiem zajadać, kiedy dopadnie nas "mały głód
peanutbuttermonsterwystudzoną margarynę (fot.1). Zawartość obu misek połączyć i ręcznie, krótko wymieszać. Wsypać posiekane orzechy i białą czekoladę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto. Na wierzch każdej muffinki położyć połówkę orzecha pecan (fot.2). Piec 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Źródełko przepisu znalazłam tutaj. Po upieczeniu muffinki przybierają piękny rumiany kolor. Wyglądają i smakują bardzo dobrze
Świat CiastaSkładniki na 24 muffinki: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju2 jajka 2,5 szklanki mąkiłyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru2 banany4 g szafranuSkładniki na lukier:15dkg cukru pudru2-3 łyżki soku z cytryny1-2 łyżki gorącej wodyTym razem pokusiłam się o przepis z wykorzystaniem bananów... jednego z moich ulubionych owoców :) I muszę przyznać(...)razem się na nich nie zawiodłam. Muffinki wyszły pyszne, mięciutkie i wilgotne - a użyty do nich dodatkowo szafran wzbogacił całą kompozycję zarówno estetycznie jak i smakowo.Połączyć ze sobą najpierw wszystkie składniki mokre (mleko, olej, jajka), a następnie wszystkie składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier) (fot.1). Następnie do mieszanki z mokrymi składnikami stopniowo dosypywać składniki suche
Świat CiastaŚwięta coraz bliżej, więc i ja sukcesywnie, podczas gotowania i pieczenia wprowadzam się w świąteczny nastrój. :-) Dziś przyszedł czas na śnieżno - kokosowe muffinki. Delikatne babeczki z wyraźnym, kokosowym akcentem. Zamiast mleka dodałam napój sojowy, który jak się okazało, może być fantastycznym zamiennikiem. Przepis zapisałam dawno temu, niestety nie pamiętam skąd pochodzi. Babeczki:1 i 1/2 szklanki mąki100g masła1/2(...)miksera, stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na samym końcu wlewamy mleko (u mnie napój sojowy). Miksujemy na gładką masę.3. Masę przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia. 4. W garnku rozpuszczamy 30g masła, dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy
Szefowa kuchniPyszne czekoladowe muffinki z miłą niespodzianką w środku w postaci powideł to nasz numer jeden na ten sezon zimowy. Wyśmienicie smakują z kubkiem gorącej herbaty, kiedy za oknem zimno i ponuro. Ponadto wyglądają równie wspaniale jak smakują. Przepis został zapożyczony ze strony mojewypieki. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: 12 babeczekSkładniki:Niecała szklanka mąki pszennej½ szklanki(...)wysokości papilotek. Pieczemy około 20 minut w temp 170 stopni Celsjusza do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.Czekoladę, masło oraz mleko topimy w kąpieli wodnej. Nakładamy na muffinki i odstawiamy do zastygnięcia. Z papieru wycinamy śnieżynkę. Układamy na zastygniętej czekoladzie i obsypujemy cukrem pudrem. Gotowe. Smacznego
Kolizje Smaków