Proste babeczki, składające się tylko z kilku składników. Przez to, że nie ma w nich ani grama mąki są niezwykle miękkie i delikatne. Natomiast wierzch jest
zadanie-gotowanieTrudno ich nie nazwać inaczej, jak właśnie puszystymi, bo takie właśnie były. Podwoiły swoja objętość i wylały się z papilotek tworząc dookoła fikuśne falbanki. Na
Gosia gotujeWielkanoc już tuż tuż, więc przyszedł i czas na świąteczne przepisy. Jako pierwszy proponuję proste babeczki, które mogą zarówno stanowić ozdobę stołu jak i być wspaniałym
Food SquareMocno korzenne, z ziarenkami w środku. Powstały w sumie przez przypadek, bo chciałam zużyć resztkę pieczonej dyni. Ponieważ miałam też w miseczce odrobinę ziaren
Sto kolorów kuchniDzisiaj babeczki w wersji FIT! Mąka pszenna zastąpiona bezglutenową gryczaną, biały cukier- cukrem trzcinowym, a rolę jajek odegrały tu banany. Musicie upiec te babeczki
Nastoletnie WypiekanieBez pierniczków nie ma świąt... Te, które dzisiaj prezentuję są w barwach zimy, której jeszcze nie ma, przynajmniej w przyrodzie :) A wszystkim, którzy zaglądają na Czerwień
Czerwień i błękitkakao PRZYGOTOWANIE 1. Wsypać do miski cukier oraz wlać miód; 2. Smalec rozpuścić do stanu płynnego, a następnie dodać do reszty składników i dokładnie wymieszać. 3. Mąkę przesiać oraz jajka roztrzepać . Wszystkie składniki w misce zacząć wyrabiać na jednolitą masę. 4. Do mleka dodać sodę i sól. Wlać do miski i w dalszym ciągu ugniatać ciasto. 5. Kakao, przyprawę(...)temperaturze 160 stopni , w 15 minut. 7. Ostudzone pierniczki udekorować według własnej fantazji Aneta za Słodkość, która uda się zawsze i każdemu to moje pyszne i zdrowe kokosowo – pandanowe muffinki z gruszkami. Potrzebujemy: – 2 szklanki mąki tortowej – 2/3 szklanki cukru – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka pasty pandanowej – 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml) – 1/3 szklanki oleju roślinnego
Z Kuchni Do KuchniPo prostu doskonałe! Idealnie słodkie, puszyste, z pyszną owocową nutką w środku oraz na wierzchu. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera- Sezonowe słodkości (troszkę go zmodyfikowałam
Nastoletnie WypiekanieKiedy robicie jakiś przepis i nagle okazuje się, że słodycz znika zbyt szybko by ją uwiecznić, to znak ,że jest za dobra :) Mi z całej blaszki
W Moim Magicznym DomuNajbardziej lubię gotować, jak nikt mi się po kuchni nie kręci. Włączam sobie wtedy ulubioną muzykę i mieszam, doprawiam, smakuję... Tak było tym razem, mąż w
Kuchnia w opałachDziś królewskie śniadanie, i choć mogłoby się wydawać, że babeczki są czasochłonne, to uwierzcie nam na słowo, nie są! Znudziły nam się kanapki, a takie dwa muffinki zjedzone w towarzystwie prostej sałatki, zapewniły nam zastrzyk energii na cały dzień :) Zamiast mąki pszennej użyliśmy orkiszowej i jaglanej. W ten sposób obniżyliśmy zawartość glutenu w babeczkach. Jeśli chcielibyście przygotować babeczki całkowicie bezglutenowe(...)proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu pęczek świeżo posiekanego koperku 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę 40 g masła 220 ml mleka 1 jajko 100 g wędzonego łososia 1 łyżka kaparów 250 g serka ricotta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. W dużej misce mieszamy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, posiekany koperek, sól i pieprz
W kuchni KatieDieta bezglutenowa, kiedy dodatkowo w grę wchodzi uczulenie na jajka i laktozę wymaga wielu wyrzeczeń. Na szczęście w Internecie pojawia się coraz więcej przepisów z produktami dozwolonymi w takiej diecie. Smak tych bułeczek jest specyficzny i wyrazisty, więc wielbicielom klasycznego, pszennego pieczywa mogą nie przypaść do gustu. Przepis na około 8 małych bułeczek pochodzi stąd: KLIK . 150g mąki gryczanej 100g(...)mieszamy łyżką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. 2. Dodajemy resztę mąki, olej, sól, mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. 3. Formę na muffinki natłuszczamy olejem i przekładamy ciasto do otworów, zapełniając je do około 2/3 wysokości. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut (zależne od piekarnika), do zarumienienia
Szefowa kuchniMuffiny jagodowe z białą czekoladą. Co prawda na świeże jagody jeszcze musimy poczekać, ale muffiny jagodowe można przecież zrobić z mrożonych jagód. Jak widać na zdjęciu
codojedzeniaCzas na królową jesieni :) Uwielbiam dynię przede wszystkim za jej piękne, pozytywnie nastrajające kolory, a od dziś uwielbiam ją jeszcze bardziej za te oto babeczki :) Zatem
Domowa Cookierenka AgiDziś zapraszam na przepyszne, czekoladowo-piwne babeczki z twarożkowym kremem. W konsystencji przypominają bardziej brownies - są zachwycająco mięciutkie i wilgotne <3 Osobiście nie przepadam ani
My Culinary ArtMuffinki z jabłkami i czekoladą - pyszne, mięciutkie, wilgotne - po prostu idealne! Ciężko się od nich oderwać. Upiekłam je w sobotę wieczorem więc część ocalała na niedzielę - okazało się że na drugi dzień są jeszcze lepsze! Idealnie nadają się na wszelkie przyjęcia, pikniki, kinderbale, a także na wycieczki lub drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Smak jabłek nie jest wyraźnie wyczuwalny(...)tych przepisów, który będę często powtarzać. SKŁADNIKI: (wyszło mi 20 szt) 2 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka 1/2 szkl oleju 1/2 szkl mleka 1/2 szkl jogurtu naturalnego (można pominąć i dać po prostu 1 szkl mleka) 2 szklanki jabłek pokrojonych w drobną kosteczkę 100 g posiekanej czekolady
Kto ugości moich gości?