Przygotowując muffinki nigdy nie wiem jaki będzie efekt końcowy. Dlaczego ? A to dlatego, ze zawsze na początku bazuję na przepisie podstawowym, a później dorzucam co mi się nawinie. I tak było tym razem. Najpierw wpadło mi w ręce jabłko, a potem szybko przypomniałam sobie jak mama zawsze ścierała mi jabłko z marchewką i posypywała cukrem. No i nie mogło(...)gustu, myślę, że i Wam posmakują. SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki pszennej szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka sody 200 ml jogurtu naturalnego 1/2 szkl mleka 1 jajko 1/3 szkl oleju 1 soczyste, starte jabłko 1 starta marchewka 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżeczki cynamonu kruszonka 100 g mąki 50 g cukru
Kuchnia w opałach"Halo, blogerzy, świętowaliście wczoraj nasze święto? Zrobiliście coś dobrego? Ja niestety nie, ale piątek spędziłam cały dzień w kuchni i tylko wieczorem uciekłam do mieszkania dalej
Słodkie Przyjemnościresztą suchych składników (mąki nie trzeba przesiewać, wiec spokojnie można wrzucić ją prosto z torebki). Całość mieszamy. 3. SKŁADNIKI MOKRE (1 min): wlewamy je do osobnej miski, wrzucamy jajko i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. MIESZANIE (30 sek): do suchych składników wlewamy mokre. Całość mieszamy szybko i niedokładnie drewnianą łyżką (dosłownie kilka ruchów), jedynie do połączenia składników(...)wysokości, nie więcej, ponieważ wyrosną podczas pieczenia. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni Celsjusza na środkowym ruszcie. 6. PODANIE: kiedy muffinki się upieką, wyciągamy je z piekarnika i studzimy na kratce od piekarnika. Nie wolno jeść ich na ciepło – zawierają proszek do pieczenia, więc możecie nabawić się bólu brzucha. Jednak stygną
Nerds Kitchenjestem w siódmym niebie. I tylko profilaktycznie w lustro nie zerkam, jak mam na głowie czepeczek ... Dzisiaj mam dla Was coś szybkiego, prostego, a jednocześnie pysznego i niezawodnego. Muffinki, oczywiście. U mnie w stylizacji świątecznej, ale ich neutralny, czekoladowy smak sprawdzi się przez całą zimę. C. zapragnął muffinek z kawałkami czekolady, ja chciałam, żeby ładniej wyglądały, więc dorobiłam im kremu(...)kremem z nutelli Składniki: (na 14 muffinek) 340 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 100 g cukru 110 g ciemnej czekolady (70%) 2 jajka 250 ml mleka 90 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii krem: 300 g serka kremowego 300 g nutelli Czekoladę posiekać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem. Jajka roztrzepać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMamy wreszcie rabarbar !Także już pora na muffiny ze świeżymi owocami. Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem i kruszonką sprawdzają się doskonale jako przekąska do
kolorowotorcikowoNajlepsze babeczki czekoladowe na świecie :) Przepyszne, wilgotne w środku, dzięki czekoladzie deserowej nie są zbyt słodkie, pięknie wyrastają, poza tym przepis jest naprawdę prosty i robi
Domowa Cookierenka AgiBabeczki to dla mnie nieodłączny element Świąt. Małe i urocze i w dodatku taaakie pyszne :)Słodki marcepan świetnie komponuje się z kwaskowatą żurawiną. Babeczki są bardzo
Mienta bloghttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków i już niejednokrotnie z niego korzystałam. Babeczki wychodzą mięciutkie, puszyste i
Di gotujekawałki precelków, a cukrowe oczy kupiłam w sklepie internetowym Tortownia. Składniki na 25 babeczek na ciasto: 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru 25 dkg margaryny 50 dkg mąki 4 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżeczka sody 2 łyżki mleka 1 łyżka przypraw korzennych na krem: 500 ml śmietany 36% (dobrze schłodzonej) 300 g serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego(...)śmietanę. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach mleka i dolać do masy. Wsypać mąkę. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Rozlać masę do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i piec na złoto w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut. Śmietanę ubić mikserem. Kiedy będzie już gęsta dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać dalej
Kulinarne Inspiracjepozwoli mi ją zużyć. Przejrzałam internet, ale nic nie znalazłam. Sięgnęłam więc po sprawdzone niejednokrotnie źródło: 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. A tam, proszę bardzo - są. Muffinki z creme fraiche. Co prawda w składzie były ananasy z puszki, ale te mogę mieć o każdej porze roku. Poza tym tak bardzo miałam ochotę na jagody... Pozmieniałam więc(...)łyżeczki solimokre:3 jajka150 ml creme fraiche (18%)50 ml mleka90 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu z waniliidodatkowo:200 g jagódMąkę przesiać do miski. Wsypać cukier, proszek i sól, wymieszać.Jajka lekko ubić w drugiej misce. Wlać olej, mleko i creme fraiche, dodać ekstrakt i wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Wsypać jagody, wmieszać do ciasta.Mas
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMięciutkie babeczki, a na nich śmietankowy krem ukoronowany kuleczkami maltesers. Upiecznie babeczek zajmuje tylko 25 min- dekorowanie można śmiało zaliczyć do przyjemności a nie trudności –
Domowe TortySernik w wersji mini, na ciasteczkowym spodzie- bo małe jest .... urocze. Szybkie w przygotowaniu i pieczeniu, zachwycające w smaku. Masa serowa z białą czekoladą jest delikatna
Smakowity Blog Kulinarnyniedopieczone. Eksperymenty z ciastem jednak pokazały, że moje obawy są niesłuszne i pieczenie babeczek się uda. Buszując po różnych stronach natrafiłam na bloga www.hungryshots.com znalazłam tam przepis na muffinki z migdałami. Od razu pomysł mi się spodobał, gdyż mój synek uwielbia midgały i ja też. Wykonanie jest raczej mało pracochłonne, zresztą ja miałam pomocnika, więc przygotowanie ciasta poszło w ekspresowym(...)pozbawiłam skórki. Składniki : 150 g. mąki pszennej – ja użyłam typ 550 100 g. posiekanych migdałów 100 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżka cukru z wanilią 2 jajka 150 g masła 60 g posiekanej czekolady mlecznej W niedużej misce odważyłam mąkę, przesiałam z proszkiem do pieczenia. Dodałam cukier z wanilią i sól. W oddzielnej misce odważyłam cukier
apetytnapieczenieMuffinki, a w języku ojczystym babeczki są najprostszym i chyba najszybszym sposobem na zaspokojenie smaka na coś słodkiego. Wiadomo, że mówiąc najszybszym i najprostszym pomijam w swych rozważaniach gotowe do spożycia słodycze kupne. Najfajniejsze jest w nich (babeczkach oczywiście) to, że można przyrządzić je na milion sposobów i to nawet tych zdrowych ;) i tu opiszę właśnie taką zdrową i lekką(...)przy okazji dostarczą organizmowi wartościowych substancji odżywczych. Składniki (na 10-12 sztuk): 200 gram mąki orkiszowej lub pszennej 4-5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych (mogą być pełnoziarniste) 1 jajko 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka rozpuszczonego masła 2 łyżki śmietany 12% (może być jogurt naturalny) 1 łyżka domowej konfitury z dyni i jabłek 1 łyżeczka cukru waniliowego
Kuchnia po mojemuSłodyczy na Halloween ciąg dalszy. Dziś przedstawiam Wam przepis na robaczywe babeczki! Zapewniam, że dekoracja zaskoczy każdego, a ich wykonanie jest banalnie proste. Nie trzeba nawet
Pasja Smaku