muffinki i makaroniki – hym… oraz inne słodkości ) to postanowiłem że spróbuję swoich sił Składniki: Ciasto: - 125g mąki pszennej - 200g mleka - 80g masła - 1 łyżka cukru - 1/4 łyżeczki soli - 3 jaja Krem waniliowy: - 10g mąki pszennej - 30g mąki ziemniaczanej - 50g cukru - 150g śmietanki 36% - 150g mleka - 20g masła - 3 żółtka - 1 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Polewa czekoladowa
Kuchenne WariacjeJeszcze przed świętami upiekłam duże cytrynowe babeczki. Udekorowałam je kremem cytrynowym na bazie mascarpone i połówkami moreli. Babeczki ułożyłam na łące z żelków obsypanych cukrem i
Czerwień i błękitoryginale było 1,5 szklanki cukru (!) i zmniejszyłam ilość oleju na rzecz mleka. Zaczynamy od nagrzewania piekarnika (180-200 stopni), bo reszta robi się błyskawicznie. Jeśli chcemy zrobić muffinki, postępujemy wg zasady starej jak świat, czyli mieszamy porządnie osobno składniki suche i osobno mokre, a potem łączymy jedne z drugimi i mieszamy już niezbyt dokładnie, tylko do połączenia składników(...)będzie, aż do listopada ;) Dla zainteresowanych skład: cukier, orzechy laskowe 42,5%, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa. Na górę jeszcze obowiązkowo posiekane orzechy laskowe i mamy super muffiny czekoladowo-orzechowe do codziennej kawy albo okrągłe ciasto na 35 urodziny, SMACZNEGO
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEjuż muffiny z komosą ryżową i masłem orzechowym , więc teraz pora na naszą starą, dobrą kaszę jaglaną. O jej zaletach można było już poczytać przy okazji przepisu na pudding czekoladowy , jednak warto wspomnieć, że to zdecydowana królowa pod względem korzystnego wpływu na organizm i zawartości dobroczynnych składników. Babeczki z jej użyciem pojawiły się w mojej kuchni po raz pierwszy(...)rzadkie, że się nie upiecze- słowem, że to będzie jedna wielka klapa. Jeśli Wam też przyjdzie do głowy taka myśl to zapewniam, że to niepotrzebne zmartwienie. Fakt faktem- muffinki muszą zostać wystudzone przed zjedzeniem, bo po upieczeniu są bardzo delikatne, ale raczej nikt nie jest tak dużym łasuchem, żeby rzucać się na wypieki prosto z piekarnika- zapewniam
peanutbuttermonstermojprzepisna.pl | Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem Pogoda istnie sernikowa, w domu sporo sernikożerców, więc zapraszam na kolejny sernik. Tym razem połączony z ciastem Murzynek, czyli
moj przepis naWłaściwie nie planowałam robić tych muffinek. Szukałam jednak pomysłów na małe wypieki, które mogłabym przygotować do przedszkola. Chciałam, aby były ciekawe w formie i te takie
zadanie-gotowanieMałe babeczki do koszyczka wielkanocnego. Idealnie pasują na wielkanocny stół. SKŁADNIKI Ciasto na 15 babeczek: 2 szkl. mąki, 3 żółtka, 6 łyżek
słodki bratekmojprzepisna.pl | Tort gruszkowy dla alergika Tort, który powstał z myślą o moich synkach, którzy mają nietolerancję białka krowiego. Tort gruszkowy z kremem na bazie śmietanki kokosowej
moj przepis naSkładniki na 9 babeczek: 110 g masła 80 g drobnego cukru 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 3 łyżki mleka 1
Świat Ciastaczekoladowy, szybko zmiksować, do połączenia składników. Składniki suche dodać do mokrych - dokładnie połączyć. Przygotować blachę do muffin z 12-stopa otworami. W otworach umieścić papilotki. Do każdej papilotki nakładać masę, do wysokości około 3/4 wysokości. Po upieczeniu pierwszej partii upiec pozostałe muffiny. Muffin y piec w 180 stopniach C przez około 25-30 minut. Upieczone odstawić do wystygnięcia. Przestygnięte muffinki
kolorowotorcikowoMiałam w lodówce lekko przejrzałe banany i postanowiłam je zużyć - to właśnie takie banany moim zdaniem są najlepsze, żeby dodać je do babeczek lub ciasta. Składniki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!waniliowy. Jogurt wymieszać dokładnie z jajkiem i ksylitolem. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, na koniec dodać maliny (nie trzeba rozmrażać). Masę rozłożyć do 6-7 silikonowych foremek na muffinki. Piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni, termoobieg, ok 30 minut. Bezglutenowe brownie z solonym karmelem Składniki: Ciasto: 150 g czekolady gorzkiej 70% kakao 200 g masła 6 jajek(...)ksylitolu 100 g mąki owsianej bezglutenowej Czekoladę i masło rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Jajka i ksylitol zmiksować do puszystości, dodać mąkę i stopniowo wlewać mieszankę czekoladową cały czas miksując. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wymiary 32 x 20 cm (nie większa, ale może być mniejsza). Piec w 175 stopniach, termoobieg 20-25 minut
Mój pomysł namojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami
moj przepis naszklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda oczyszczona 3/4 łyżeczki, budyń czekoladowy 1 opakowanie jajka, cukier, olej, cukier wanilinowy, mleko rózgą dobrze wymieszać wsypać przesianą mąkę z proszkiem, sodą i wymieszać "byle jak", nie za długo 22 sztuki foremki silikonowe - budyń ugotować(...)mleka z łyżeczką masła, 1 łyżką cukru i wystudzić - do foremek wkładać po czubatej łyżeczce budyniu i nakładać do pełna ciasta piekarnik nagrzać do 190C- włożyć muffinki na 2 poziom i piec około 20-25 minut, pod koniec sprawdzić patyczkiem stan ciasta, jeśli jest suchy to wyłączyć piekarnik muffinki zostawić do wystudzenia i można zajadać - ciasto jest miękkie, wilgotne, smaczne
W Mojej Kuchni Lubię