miód - 5845 przepisów (strona:174/390)

Zimowa tarta z jabłkami 325

szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 0,5 kostki margaryny 1 łyżka tłustej śmietany 1 kg jabłek gałka muszkatołowa imbir przyprawa do piernika 2 łyżki miodu 100 g orzechów laskowych Jabłka (im bardziej dojrzałe tym lepiej, dzięki temu nie będzie trzeba ich dodatkowo słodzić) obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka i smażymy(...)wykładamy nim przygotowaną formę. Ścinki zagniatamy w kulkę i odkładamy przykrywając czystą ścierką, będą potrzebne na górę ciasta. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Do przesmażonych jabłek dodajemy miód, drobno pokrojone orzechy laskowe, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru oraz łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do przygotowanej formy na tartę. Pozostały kawałek kruchego ciasta wałkujemy

Ciastkozercy
Pierniki świąteczne 179

osobliwej kategorii przysmaków, których nie wolno jeść przed Świętami. Składniki: 1 kg mąki 1 szklanka cukru 50 g przyprawy do piernika 2,5 łyżeczki sody 250 g miodu 1 kostka margaryny 4 jajka Margarynę roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy, żeby ostygła. W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, dolewamy roztopioną margarynę z jajkami oraz miodem i zagniatamy. Gotowe ciasto

Ciastkozercy
Domowy sos barbecue 225

kurczaków ,mięsnych kanapek czy wreszcie tak modnych ostatnio burgerów. SKŁADNIKI 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki keczupu 4 łyżki musztardy  4 łyżeczki miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta chili oliwa z oliwek  PRZYGOTOWANIE   Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i szklimy w rondlu na rozgrzanej oliwie. Dodajemy(...)miód, keczup, musztardę, ocet  i przyprawy. Na małym ogniu gotujemy przez pół godziny często mieszając.  Jeśli nie zużyjemy naraz  sosu możemy przełożyć go do słoiczka i przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Piernik staropolski dojrzewający cz.1 285

piernik przekładany powidłami jak i malutkie nadziewane pierniczki oblane czekoladą. No ale to dopiero za parę tygodni. Zanim jednak to nastąpi, muszę przygotować ciasto piernikowe. Potrzebujemy:   - 500 ml miodu - kostkę masła (niesolonego) - 1 szklanka cukru - 3 jajka - 1 kg mąki pszennej - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 szklanki mleka - 1 łyżeczka soli - opakowanie przyprawy do piernika W garnku(...)grubym dnie umieszczamy cukier, masło i miód. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu aż wszystkie składniki się połączą.  Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy zawartość garnka się wystudzi, dodajemy kolejno jajka, mąkę, sodę oczyszczoną, mleko, sól i przyprawę do piernika. Dokładanie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Przekładamy do czystego naczynia, przykrywamy ściereczką, końce związujemy gumkami

W mojej holenderskiej kuchni
Proste orkiszowe pierniczki 152

Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 3-4 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 1 i 1/2 łyżeczki sody 1/2 opakowania przyprawy do piernika 1 łyżka oleju kokosowego 1 jajo około 1/3 szklanki ciepłego mleka 1/2 łyżeczki kakao do koloru 1/4 laski wanilii lukier do ozdoby: kilka łyżek cukru pudru mieszamy z łyżeczką wody, kilkoma kroplami aromatu waniliowego(...)oraz sokiem z 1/4 cytryny- całość dokładnie mieszamy kolorowe groszki polewa czekoladowa, migdały Mąkę przesiewamy, mieszamy z podgrzanym miodem, cukrem, sodą, przyprawą do piernika oraz nasionami wanilii. Dodajemy kakao i całość dokładnie mieszamy. Olej kokosowy rozpuszczamy i również dodajemy do mąki, po chwili wbijamy jedno jajko. Dokładnie mieszamy całość rękami, łyżką lub nożem i powoli dodajemy mleko (z pewnością

Mango Papaja
Nieprzepisowo #16 Historia pierwszej owsianki i wstęp do kuchni pięciu smaków 287

tematem. Póki co kawusię wrzucam do akcji, bo warto się nią podzielić.  Skuście się! litr wody 4 łyżki kawy rozpuszczalnej szczypta cynamonu szczypta imbiru 2 goździki mandarynka łyżeczka miodu Wodę zagotowałam w szklanym naczyniu. Zmniejszyłam ogień i... Dodałam kawę. Gotowałam 2 minuty. Wsypałam cynamon. Gotowałam 2 minuty. Dodałam imbir i goździki. Gotowałam 2 minuty. Wrzuciłam mandarynkę. Gotowałam 2 minuty(...)Posłodziłam miodem. Gotowałam 5 minut (ha! tak dla odmiany). Po czym przelałam do kubka. I wysiorpałam

bastalena
Kurczak, gruszka, cukinia = PYSZNIE! 231

dużo pisać zróbcie dzisiaj na obiadek!  Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szt. podwójnej piersi z kurczaka - 2 gruszki konferencje - 1 młoda cukinia - czosnek - oliwa z oliwek - sól himalajska - łyżeczka miodu - pieprz kolorowy Pierś z kurczaka rozetnij wzdłuż, oprósz solą i pieprzem. Gruszki kroimy, obieramy i na łyżce oliwy podsmażamy wraz z cukinią przez 3 minutki. Wykładamy na pierś z kurczaka(...)polewamy miodem, rolujemy. Możecie spiąć patyczkami. Polewamy sosem z podsmażenia i oliwą, pieczemy pod przykryciem z foli aluminiowej, przez około 30-40 minut w nagrzanym piecu! Smakowało? ;-)))) Pięknej niedzieli Wam życzę! Buuuuuuuuziaki! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni! Karola

SMYKWKUCHNI
Ciastka z orzechami w miodzie przekładane kremem wanilowym 184

szklanki mleka 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (użyłam z prawdziwą wanilią) Masa orzechowa: 1,5 szklanki niesolonych orzechów arachidowych 2 łyżki miodu 50 g jasnego brązowego cukru 50 g masła 4 łyżki mleka Masło zagnieść z mąką, cukrami, jajkiem, żółtkiem i śmietaną. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki(...)mleka zagotować z cukrami, wlać rozpuszczony proszek budyniowy i energicznie mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. W garnku (najlepiej z nieprzywieralnym dnem, np. teflonowym) rozpuścić masło, cukier i miód oraz mleko, dodać orzechy i gotować około 3-4 minut. Zdjąć z ognia. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Kwadratową foremką wykrawać ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem

Czerwień i błękit
Ciasteczka maślane z karmelem 342

blaszce (w małych odległościach – ciastka delikatnie się puszą, pieczemy około 15 minut w zależności od piekarnika, w temperaturze 175º C. Ciasteczka studzimy. Karmel 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka miodu 50 g siekanych migdałów dodając do karmelu niedużą ilość miodu, mamy gwarancję, że nie będzie twardy Cukier wysypujemy na szeroką patelnię i rozpuszczamy go cały czas mieszając. Początkowo cukier się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z wiśniami 141

mascarpone 500 g sera białego śmietankowego 150 g cukru 5 jajek 1 cukier wanilinowy Dr . Oetkera 1 budyń waniliowy Winiary Na spód: 160 g herbatników petit beurre 2 łyżki miodu 100 g margaryny Kasi 600 g wiśni 1 Dżemix z Delecty 1 cukier wanilinowy Dr Oetkera 1/2 szkl cukru Tortownica o wym. 25 cm Sposób przygotowania Herbatniki zmielić , dodać margarynę(...)miód wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia . Przełożyć masę herbatnikową i dobrze ubić tłuczkiem lub łyżką . Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ser śmietankowy zmielić , dodać serek mascarpone , żółtka , budyń waniliowy , cukier i cukier wanilinowy , wszystko wymieszać mikserem. Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na spód herbatnikowy i wyrównać. Piec w temp

Sama słodycz i szczypta chili
Wytrawny sos z granatu 178

wytrawnego czerwonego wina     2 owoce granatu     pół niedużej cebulki     100 ml bulionu z kurczaka     2 łyżeczki miodu     pieprz     woda     mąka ziemniaczana Przygotowanie sosu : Do rondla wlewam wino i dodaję drobno posiekaną cebulkę - redukuję do ok połowy. W między czasie(...)granatu wyłuskuję tylko ziarenka i zostawiam. Do zredukowanego wina dodaję bulion z kurczaka i sok z granatu i znów redukuję do ok połowy dodając w między czasie 2 łyżki miodu a pod koniec redukowania pozostałe ziarenka granatu i jeszcze chwilę gotuję. Z połowy łyżeczki mąki ziemniaczanej i kilku łyżek wody tworzę zawiesinę którą również dodaję aby lekko zagęścić sos. Kupując

Mechanik w kuchni
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 165

kapusta pekińska, pół dużej, - pędy bambusa, 1/3 do pół puszki, - kiełki fasoli MUNG, 1/3 słoika, - przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra, papryka słodka, - sos sojowy - uwaga: bezglutenowcy omijają szerokim łukiem, - miód: łyżka, - czosnek. duża główka, - olej, - 4 pomidory / ewentualnie przecier pomidorowy, O GRZYBKACH, FASOLI, PRZYPRAWACH I INNYCH SKŁADNIKACH POCZYTAĆ MOŻECIE TUTAJ: kliknij , TU TEŻ KUPIĆ MOŻNA ZARÓWNO ORIENTALNE, JAK I POLSKIE(...)prawdę orientalna. WYKONANIE: 1. Marynujemy mięso. Umyte i wysuszone mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty na godzinę. Marynata: sos sojowy (bezglutenowcy pomijają!!!) 2-3 łyżki,  miód 1 łyżka, główka czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprz, papryka słodka i ostra, odrobina oleju - wymieszać. Po godzinie w marynacie smażymy na sporym ogniu, na patelni z rozgrzanym olejem. Marynatę również wlewamy

Wypisz Wymaluj
Karmelizowana cebula 128

się :) Postanowiłam powtórzyć ten przepis w domu tylko zamiast na tartaletkach czerwona cebula znalazła się na cieście francuskim, a później na grzankach. Składniki: 1 duża czerwona cebula 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego masło do podsmażenia cebuli sól do smaku Przygotowanie: Na patelni roztopić masło. Cebulę obrać, pokroić w pióra i wrzucić na gorącą patelnię, posolić. Podsmażać przez około(...)przy czym cały czas pilnować aby cebula się nie spaliła bo całość wyjdzie gorzka. Na koniec smażenia dodać miód, ocet balsamiczny i trzymać na patelni jeszcze około 2 minuty

cooklife
Miodowe ciasto z jabłkami 230

Można jej jeść „z ręki”, można widelczykiem. Najlepiej smakuje jak sobie poleży w nocy w lodówce , stężeje i przegryzie się. Kruche blaty mają fajną , piaskową strukturę. Złocisty kolor, posmak miodu i zero proszku do pieczenia sprawią, że taki placek pokochają i duzi i mali! Podzielne i pyszne.Sezon na jabłak trwa, do dzieła! Proporcje na 1 blat miodowy. Będą potrzebne(...)mąki 1 żółtko 150 g margaryny 1 łyżeczka sody 50 g cukru 2 łyżki miodu 1 łyżka wody Masa jabłkowa około 2 kg jabłek, może być więcej 2 galaretki- 1 pomarańczowa druga cytrynowa Najpierw zajmujemy się miodowymi blatami . Uruchomiłam robot i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę , następnie dodałam pozostałe składniki i mieszadłem K połączyłam wszystko, do uzyskania kuli

Z Kuchni Do Kuchni
M... Muffiny piernikowe z niespodzianką 179

szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka pokruszonych migdałów 1 opakowanie przyprawy korzennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżka sody 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanka oleju 12 suszonych śliwek Przygotowanie:  Nastawiamy piekarnik na 170'C. Mieszamy wszystkie suche składniki oprócz cukru. Ja zawsze przesiewam wszystko przez sitko(...)uniknąć grudek. Dodajemy migdały i mieszamy składniki.  Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy olej. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę. Przelewamy ciasto do foremek. W każdą muffinkę wciskamy naszą niespodziankę: suszoną śliwkę ;) Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej

Kitchens Alphabet

Proponowane wyszukiwania