miód - 5845 przepisów (strona:172/390)

Pomidorowy chleb orkiszowy 166

mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, ( dałam typ 2000, około 150) 300 g mąki pszennej chlebowej, typ 750, (dałam 150, ale należy dać więcej) 1 łyżka miodu, sezam czarny, w/g uznania (dałam50 g niełuskanego sezamu)) sól morska, około 10 g   Wykonanie: Składniki zaczynu wymieszać, przykryć i odstawić na około 12 godzin.  Do zaczynu dodać pomidory, sól, miód

Sto kolorów kuchni
Chleb żytni, łatwy i szybki 233

zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na jeden bochenek a 26 cm): 450 g mąki żytniej chlebowej 300 g letniej wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki miodu 8 g soli łyżka oliwy 6 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) 2 łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania  Przygotowanie chleba: W letniej wodzie (najlepiej temp. 35-40 °C) rozpuść drożdże z miodem

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik Benedyktynów 245

stwierdzić - przyszli goście, trzy czwarte zjedli, a resztę kazali sobie zapakować na wynos do domu...i tyle było z mojego piernika. Składniki (2 foremki a 26 cm): 700 g miodu wielokwiatowego 200 g cukru brązowego nierafinowanego 500 g mąki pszennej razowej 500 g mąki orkiszowej razowej 250 g wody 8 jajek 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżeczki proszku(...)gorącej wodzie, migdały podgotuj w małej ilości mleka, po czym obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój na mniejsze części orzechy włoskie i morele. Miód, cukier, wodę i przyprawę do piernika doprowadź do zawrzenia, na wolnym ogniu cały czas mieszając, i odstaw, aby lekko przestygły. Przesiej obie mąki do dużej miski, dodaj przestygniętą masę i dokładnie

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik bernardyński 205

cytrusowy, mniej wytrawny i pikantny, za to miąż delikatniejszy i z większymi dziurami. Ale ogólnie piernik jak to piernik - superpyszny...   Składniki (2 foremki a 22 cm): 360 g miodu wielokwiatowego 200 g cukru 640 g mąki pszennej 550 250 g śmietany 18% 3 jajka 1 łyżka masła 100 g orzechów laskowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu(...)łyżeczka zmielonych goździków 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy starta skórka z 1 cytryny starta skórka z 1 pomarańczy Przygotowanie piernika: Do dużego garnka z grubym dnem włóż miód, cukier i masło. Roztop na wolnym ogniu, następnie stopniowo dodawaj połowę przesianej mąki nie przerywając mieszania, aż utworzy się jednolita i gładka masa. Zdejmij z ognia, i cały czas mieszając dodawaj stopniowo

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik orkiszowy, długodojrzewający 264

rozlewa się na boki, nie brudzi całego ciasta i wszystkiego wokół :) Lubię grube polewy, więc na mój piernik poszła podwójna jej porcja, z całej kostki margaryny. Składniki: 500 g miodu wielokwiatowego  1 kg mąki orkiszowej 250 g masła 400 g cukru 3 jajka 125 g mleka 2-3 łyżki przyprawy korzennej do piernika 3 płaskie łyżeczki sody 1/2 łyżeczki(...)bakalii (po 50 g migdałów, orzechów włoskich, rodzynek) 400-500 g powideł do przełożenia piernika polewa  garść kruszonych orzechów laskowych do posypania Przygotowanie piernika: Do garnka włóż miód, cukier i masło, podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając. Podgrzewaj prawie do zawrzenia, następnie odstaw do przestygnięcia. Rodzynki namocz w gorącej wodzie. Migdały zalej wrzątkiem, niech się moczą jakieś

Grahamka, weka i kajzerka
Grissini z solą i nasionami 153

drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#20) . Składniki: 375 g mąki pszennej 450 165 g letniej wody 6 g soli 40 g oliwy 10 g świeżych drożdży 1 łyżka miodu oliwa do smarowania ciasta sól gruboziarnista, nasiona czarnuszki i czarnego sezamu Przygotowanie grissini: W jednej czwartej wody rozpuść drożdże, w reszcie wody sól. Do wody z solą dodaj oliwę, miód oraz połowę

Grahamka, weka i kajzerka
Pancakes! Pyszne placuszki zza oceanu 278

poznawać :) Składniki: szklanka mąki 1 jajko szklanka maślanki, jogurtu lub kefiru 1/2 łyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia  łyżeczka sody 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego Dodatki: miód, nutella, dżem, rodzynki, orzechy, świeże owoce, bita śmietana, bekon, ... Wykonanie: Wszystkie składniki na pancaki łączymy razem, polecam użycie miksera, dzięki temu dodatkowo spulchnimy ciasto "wbijając" w nie powietrze podczas ucierania. Masa(...)tłuszczu) patelni obydwu stron. Nie potrzebujemy tłuszczu, bo jest on już w cieście, a tylko na suchej patelni uzyskamy złoty kolor placuszków. Jemy tak, jak lubimy najbardziej, np. z miodem, cukrem pudrem, owocami, marmoladą, itd, itp. Poniżej moje propozycje - z nutellą, bitą śmietaną i rodzynkami. Oraz warstwowo :) Jeden z placuszków smarujemy marmoladą, drugi nutellą. Na każdym z nich układamy plasterki

Taste Of My Day
Słodkie rożki z papieru ryżowego 164

baklavę. Składniki ( porcja na 6 sztuk ) * 6 krążków papieru ryżowego * 50 g orzechów, u mnie pecan Piątnica ( mogą być też włoskie, laskowe lub migdały ) * 40 g marcepanu * 1 łyżeczka miodu * 1 małe jabłko * olej do głębokiego smażenia * cukier puder Wykonanie: Orzechy zmielić w malakserze. Do zmielonych orzechów dodać miód i marcepan - połączyć składniki. Nieduże jabłko zetrzeć na tarce o małych

kolorowotorcikowo
Grzane wino / Mulled wine 147

Składniki /  Ingredients: 2 szklanki wina czerwonego półwytrawne / 2 glasses of red wine semi-dry 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 15g cukru cynamonowego / 15g cinnamon sugar miód /  honey 4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves 0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger 2 plasterki pomarańczy / 2 slices of orange 1 plasterek cytryny / 1 slice of lemon(...)wino na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wina do wrzenia). Przed zagrzaniem się wina dodajemy sok z 1 plasterka pomarańczy i dobrze mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy miodu (1 łyżeczka), plasterek pomarańczy i cytryny. Gotowe :)! ***** We pour the wine into the pan and we add the vanilla sugar, the cinnamon sugar, cloves and ginger. We boil the wine

Projekty ze smakiem
Grzaniec z białego wina / Mulled with white wine 140

cloves 0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger  szczypta rozmarynu /  pinch of rosemary 1 plasterek mandarynki / 1 slice of mandarin 1 plasterek cytryny / 1 slice of lemon miód /  honey Sposób przygotowania /  Preparation: Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 2 Wlewamy wino do garnka. Dodajemy cukier, gałkę muszkatołową, goździki, sok z mandarynki, rodzynki, szczyptę(...)rozmarynu i imbir. Gotujemy wino na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wina do wrzenia). Wino wlewamy do kubeczków (przecedzamy je). Tuż przed podaniem dodajemy miodu (1 łyżeczka), plasterek mandarynki i cytryny. Gotowe :) ***** We pour the wine into the pan and we add a sugar, nutmeg, mandarin juice , cloves, raisins, pinch of rosemary and ginger. We boil the wine

Projekty ze smakiem
105. Chrupiące serduszka czyli: gofry z korzenną, piernikową nutą. 225

przepisem: Składniki:  150g mąki tortowej 1 niepełna łyżka kakao 2 niepełne łyżeczki sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia) 1 duże jajo 40g drobnego, białego cukru 20g płynnego miodu  20g masła 15g oleju rzepakowego + do posmarowania płyt  220ml mleka  1 pełna łyżka przyprawy do piernika* cukier puder do obsypania gofrów po upieczeniu *Domowa przyprawa do piernika(...)powinna być puszysta i podwoić swoją objętość). Sodę lub proszek do pieczenia rozpuszczamy w odmierzonym, zimnym mleku.  Do głębokiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy przyprawę do piernika, mleko,miód, cukier, olej oraz ostudzone, roztopione masło. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki aż do jak najdokładniejszego połączenia składników, które kolejno delikatnie i stopniowo łączymy z puszystą masą jajowo-cukrową (mieszając

Symfonia Smaków
Pałki kukurydziane 130

upieczeniu są miękkie z delikatnie chrupiącą skórką. Pieczywo z mąki kukurydzianej szybko twardnieje, ale twardsze pałki smakują jeszcze lepiej. Składniki: 25 g drożdży, 1 szklanka mleka, 1 łyżka miodu, ½ łyżeczki soli, 300 g mąki kukurydzianej, 4 łyżki kukurydzy z puszki, 1 jajko, 1 łyżka sezamu.   Przygotowanie: Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, miodem, solą i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczka

Moniki Smakołyki
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 168

zostawiliśmy ani okruszka. Jego żywot byłby krótszy, gdyby nie fakt, że z piekarnika wyskoczył po 1 w nocy. SKŁADNIKI: /Na Piernik bezglutenowy: - kostka masła - szklanka brązowego cukru - 5 łyżek miodu naturalnego - słoik powidła śliwkowego (100 ml) własnej roboty - Pół opakowania cynamonu - 3/4 opakowania przyprawy piernikowej - gorąca czekolada "Nastrojowy Wieczór" (Skworcu) - 5 łyżek - cykoria instant 3 łyżki - 2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)wyciągamy owoce i układamy na papierze kuchennym by obciekły. 2. Przygotowanie Piernika Bezglutenowego: W dużym garnku, na bardzo małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cały czas mieszając, następnie dodajemy miód, przyprawę piernikową, cynamon, gorącą czekoladę, cykorię instant i podgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, mieszamy, gdy lekko przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy

Wypisz Wymaluj
Sałatka z jarmużem (Marty Gessler) 184

kawałki 70 g świeżej żurawiny (użyłam mrożonej) 1 pomarańcza 1 grejpfrut 3 łyżki ziaren granatu (nie dałam) 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 łyżka soku żurawinowego 1 łyżka miodu 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki startego świeżego imbiru sól, pieprz   Wykonanie: Żurawinę zmiksować (ponieważ użyłam mrożonej, chwilę odczekałam po zmiksowaniu, aby się ociepliła(...)słoiku wymieszać ocet, miód i sok.  Dolać oliwę i zakręcić słoik.  Dokładnie wymieszać, aż sos ładnie zgęstnieje.  Dodać zmiksowaną żurawinę, sól i pieprz i ponownie wymieszać.  Odstawić. Pomarańczę i grejpfrut  obrać ze skóry i białej skórki.  Wymieszać z jarmużem i polać żurawinowym dressingiem.  Odstawić na minimum kwadrans.  Przed podaniem można posypać ziarnami

Sto kolorów kuchni
Budyń / Krem czekoladowy z awokado 160

pewno jeszcze nie raz do nich wrócę ^^      ~ Budyń/ Krem czekoladowy z awokado ~ Składniki: (na słoiczek) 2 mocno dojrzałe awokado 3 łyżeczki gorzkiego kakaa 3 łyżeczki miodu woda/ mleko (jeśli ma wyjść budyń) + dowolne dodatki: orzechy, cynamon itp. Awokado dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy kakao, miód i blendujemy. Dolewamy wodę/ mleko (tyle aby uzyskać odpowiednią konsystencję budyniu), mieszamy

Kuchenny Skrawek Nieba

Proponowane wyszukiwania