mięso - 63110 przepisów (strona:893/4208)

Kurczak z ryżem po jemeńsku (Kabsa) 166

Kabsa - bo takie miano noszą potrawy z ryżu - pochodzi z Arabii Saudyjskiej. Mieszkańcy wielu krajów położonych nad Zatoką Perską uważają je za danie narodowe.  Potrawa składa się z mięsa, warzyw, ryżu i mieszanki przypraw. I to właśnie przyprawy odgrywają dużą rolę w smaku, jaki uzyskamy w efekcie końcowym gotowania. Nazwa kabsa pochodzi od arabskiego słowa kabasa i oznacza dosłownie(...)kolei smażyć.  6. W garnku (lub na dużej patelni) rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej wrzucamy udka z kurczaka. Obsmażamy z dwóch stron, aby się zarumieniły.  7. Gdy mięso się zarumieni - wykładamy udka na talerz.  8. Na tym samym oleju - można ciut jeszcze oleju dolać - smażymy: - cebulę (2-4 minut),  - do cebuli dorzucamy papryki (smażymy

Kuchnia smaków
Stir fry z kapusty i mielonego z kaszą 133

tarce. Krok 2 Wlej do miseczki wszystkie składniki sosu o dokładnie wymieszaj. Krok 3 Rozgrzej w woku lub szerokiej patelni łyżkę oleju, wyłóż na mocno rozgrzany tłuszcz mielone mięso, mieszaj i rozdrabniaj szpatułką na mniejsze kawałki. Wsyp pęczak i smaż razem z mięsem, aż lekko się przysmażą. Dodaj 2 łyżki sosu sojowego, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę a następnie zdejmij(...)chwilę mieszając. Dodaj kapustę, przemieszaj, wlej sos. Smaż na intensywnym ogniu stale mieszając – około 5-6 minut, lub do momentu aż kapusta uzyska pożądany przez ciebie stopień miękkości. Dodaj mięso i kaszę. Smaż jeszcze chwilę razem. Podawaj stir fry z kapusty z makaronem ryżowym lub pszennym, lub z ryżem. Smacznego! Artykuł Stir fry z kapusty i mielonego z kaszą pochodzi

Niedzielny kucharz
Faszerowane udka 154

ogórki konserwowe ·        10 dag sera żółtego ·        3 łyżki ketchupu pikantnego Sposób przygotowania: 1.    Mięso z udek na około kości obcinamy, wyjmujemy kość. Doprawiamy solą oraz pomysłem na soczystego kurczaka. 2.    Papryki, ogórki oraz ser kroimy w kostkę, dodajemy ketchup i mieszamy(...)Gotowym farszem nadziewamy środek mięsa, zawijamy brzegi mięsa do środka tak żeby farsz nam nie wypadł. 4.    Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 35 minut w 180 ° c. 5.    Danie gotowe. 6.    Smacznego

Kulinarna Chwila
5 obiadów za 10 zł każdy 139

wydajemy, no i prawda jest taka, że ceny poszły w górę. Najbardziej podrożały warzywa – tu wzrosty są naprawdę spore. Podobnie jest z owocami. Mięso trzyma tę samą cenę. Droższe są za to ryby. Gdyby człowiek poprzestał na jedzeniu schabowego i pulpetów, to dałby radę utrzymać rachunki w ryzach. Przepisy ciut bardziej ekstrawaganckie, jak pieczona kapusta już napędzają koszty. Wiemy(...)marsz niepodległości:) zrobiliśmy ten mega szybki i aromatyczny bigos. Pokombinowaliśmy natomiast w czwartek : Zupa z kładzionymi kluskami i pulpetami Ugotowanie tej zupy to była czysta przyjemność tworzenia: pulpety z mięsa i kaszy – poezja, warzywny aromatyczny bulio – pycha no i lane kluski – pyszności. Klusek narobiliśmy na zapas, bo piątek zapowiadał się mega prancowicie i czasu na zrobienie obiadu

Niedzielny kucharz
Jak wybrać dobrą patelnię 162

Materiał z jakiego jest wykonana taka pletnia czyli żeliwo jest też odporny na wysokie temperatury, więc spokojnie możemy używać ich też w piekarniku. Patelnie te są świetne do duszenia mięsa czy warzyw.  Patelnie miedziane Te patelnie sprawdzą się idealnie dla osób, które lubią designerskie i eleganckie rzeczy. Świetnie przewodzą one ciepło. błyskawicznie się nagrzewają i równomiernie rozprowadzają ciepło, zarówno(...)Jest to jedna z moich ulubionych patelni i nie wyobrażam sobie nie mieć jej w kuchni. Pozwala ona na przygotowanie smacznych i zdrowych potraw. jest idealna do wielu rodzajów mięs, czy grillowanych warzyw. Posiada ona specjalne karbowane dno, dzięki temu ogranicza wchłanianie się tłuszczu do potrawy. Dzięki temu danie jest zdrowsze, mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne.  Patelnia Wok Kolejna

kruche babeczki
5 obiadów za 14 zł i mniej 142

czwartek. W czwartek polędwiczka odnalazła się w Strogonoffie z polędwiczki wieprzowej Przygotowanie tego dania sprawa dużą frajdę: jest łatwe i szybkie. Szczególnie jeśli masz do wykorzystania upieczone dzień wcześniej mięso i nie musisz go już smażyć. Strogonoffa podaliśmy z niezwykle delikatnym “ryżem” z kalafiora, czy startym na drobno i upieczonym kalafiorem. Delikates. Piątek Pie czona dorada na ziemniaczanych(...)czipsach Nasz syn uwielbia ryby, szczególnie jeśli są upieczone w całości, z głowami. Dorada to świetna ryba dla dziecka, bo nie jest oścista, ma bardzo delikatne białe, zdrowe mięso i jest bardzo łatwo do upieczenia. Według tego przepisu zrobisz w pół godziny pyszną doradę upieczoną w stylu kuchni baskijskiej. Jeśli masz więcej czasu spróbuj przepisu na długo pieczoną doradę

Niedzielny kucharz
Domowa Kiełbasa w Słoiku 311

gotowana. Kiełbasa to także idealny dodatek do kanapki. Kiełbasa w każdej postaci cieszy się ogromną popularnością. Wiele osób samemu robi domową kiełbasę , aby mieć pewność, że użyte w niej mięso jest świeże i dobrej jakości. Proces przygotowania kiełbasy jest dosyć długi i czasochłonny. Idealną alternatywą dla tradycyjnej kiełbasy będzie równie smaczna domowa kiełbasa w słoiku , którą możemy przygotować w nieco(...)soli 25 g solanki 12 g pieprzu Dodatkowo: ziele angielskie  liści laurowy  żelatyna  woda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Słoiki i nakrętki powinny być nowe. Mięso razem z przyprawami umieszczamy w pojemniku i dokładnie mieszamy. Na dnie każdego słoika (pojemność 0,5 l) umieszczamy po jednym liściu laurowym oraz zielu angielskim. Każdy słoik w 4/5 wysokości wypełniamy mięsem

Przepiski.pl
Naturalne konfitury – dobre do wszystkiego! 132

robienia rogalików z ciasta francuskiego oraz do zdobienia prostych, drożdżowych babeczek. Ciasta biszkoptowe też będą smaczniejsze, kiedy płaty przełoży się słodką masą i grubą warstwą owocowej konfitury. Konfitury do mięsa Konfitury nie są wyłącznie do deserów. To także ciekawy dodatek do mięs, choć nie każdy smak będzie odpowiedni – do mięsa pasują przede wszystkim konfitury z żurawiny, jarzębiny, wiśni, porzeczek, agrestu

Moja smaczna kuchnia
Jak znaleźć smaczną i zdrową wędlinę? 125

być bowiem uwarunkowany środkami chemicznymi, które zostały w niej zawarte. Zawsze pytaj panią ekspedientkę o skład wybranego produktu lub czytaj umieszczone na nim etykiety. Może się okazać, że ilość mięsa w wybranej wędlinie jest znikoma, a w zamian królują w niej konserwanty, polepszacze smaku, barwniki i duże ilości wody.  Dobrej jakości wędlina nie potrzebuje wzmacniaczy smaków, a jej etykieta(...)jedynie lepszej sprzedaży, a nie Twojemu zdrowiu. Cena wędliny a zawartość chemii Nie kupisz produktu wysokiej jakości za bardzo niską kwotę. Wędliny o dobrym składzie (w tym wysokiej zawartości mięsa) i prawidłowym procesie produkcji wymagają nakładu finansowego, który w ostateczności przekłada się na jej cenę końcową. Nie oznacza to jednak, że cena wyrobu przekroczy Twoje możliwości finansowe – w sklepach

Codogara
Kurczak w galarecie ze słoika 592

pachną oraz doskonale smakują. Pomysły i przepisy na nie są zazwyczaj bardzo proste i nie wymagają dużego zaangażowania w kuchni. Za to potem możemy cieszyć się doskonałym smakiem prawdziwego mięsa, a nie MOM – u oraz wiadra polepszaczy i zagęszczaczy. Zapraszamy zatem na przepis i mamy nadzieję, że coraz więcej z Was zacznie przyrządzać tego typu konserwy w domu(...)łyżeczka liść laurowy: 5 szt. pieprz kulki: kilkanaście szt. folia aluminiowa Oraz: włoszczyzna jak do rosołu woda KURCZAK W GALARECIE ZE SŁOIKA Wykonanie: 1. Z czystych udek oddzielamy mięso od kości. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Posypujemy pieprzem, solą, majerankiem oraz rozgniecionym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na ok 1 godzinę do zamarynowania. 2. Kości

Kuchnia Na Wypasie
Spaghetti al ragu na szybko 187

boloński”. Można jednak pójść na pewne kompromisy i nieco przyspieszyć gotowanie spaghetti al ragu. Nasz patent polega na tym, że w czasie kiedy smażą się warzywa, a potem mięso, gotujemy na wolnym ogniu sos pomidorowy, który ładnie redukuje się w tym czasie, nabiera gęstości i słodyczy. Potem łączymy go z mięsno-warzywną baza i dusimy razem przez czas jaki potrzebny(...)spaghetti al ragu, gęste jak należy, aromatyczne i bardzo przyjemne w smaku. Przepis wzorowany na Bonapetit.com Spróbuj też naszego wegetariańskiego bolognese z kalafiora i grzybów Składniki: 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina) 1 marchewka pokrojona w kostkę Kawałek selera (pół szklanki pokrojonego w kostkę korzenia) 1 cebula pokrojona w kostkę 2-3 plastry boczku lub suszonej szynki ½ szklanki wina ½ opakowania

Niedzielny kucharz
Skrzydełka kurczaka z pak choi 175

Lubię potrawy z marynowanego mięsa za ich wyraziste smaki i delikatność. Jedno i drugie zawdzięczamy wówczas właśnie odpowiedniej marynacie. Nadaje ona smak, aromat i zazwyczaj też skrusza mięso. Dlatego pojawia się ona w wielu proponowanych przeze mnie przepisach. Najczęściej jestem też bardzo “konkretny” jeśli chodzi o czas marynowania. Choć niekoniecznie obwieszczam takie zalecenie wprost, to jednak nie jest(...)mnie niczym niezwykłym “porzucenie” marynowanego mięsa w lodówce na nawet kilka dni. No, może ewentualnie od czasu do czasu zaglądam tam, aby nieco poprzekładać składniki. Nie inaczej jest również w tym przypadku, ale jeśli pomarynujecie skrzydełka chociaż przez kilkanaście godzin, powinno to w zupełności wystarczyć. Pomijając czas leżakowania w lodówce, jest to w ogólności potrawa nie tylko prosta

Kulinarna Pokusa
Gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami / Chicken Stew with Peppers and Mushrooms 131

wody Przepis na gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami, przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć z obu stron przyprawami. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić plasterki pieczarek, smażyć do zrumienienia, soląc dopiero na końcu smażenia. Dodać pokrojoną paprykę i cebulę, smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Wrzucić mięso. Doprawić, dodać koncentrat(...)musztardę i zalać płynem. Dusić do momentu, gdy warzywa i mięso będą miękkie (około 20 minut) Zagęścić sos mąką rozmieszaną z wodą. Posypać natką pietruszki. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Chicken Stew with Peppers and Mushrooms Recipe: 500 g of chicken breast, 1 onion, 1 red bell pepper

Lekcje w kuchni
Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka 156

kasza gryczana (hreczana) była tam masowo uprawiana i stanowiła podstawę wyżywienia lokalnej ludności. Gołąbki ruskie to danie w formie smażonych kotletów przygotowanych z kaszy gryczanej, ryżu, poszatkowanej kapusty i mięsa. Mocy nadaje mu lasowiacki sos grzybowy, który jest wręcz niezbędny, by gołąbki miały swój właściwy smak. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich ze Starego Miasta z gminy Leżajsk został opublikowany w „Wielkiej(...)Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka Składniki: 1/2 główki świeżej kapusty 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy gryczanej 1/2 szklanki kaszy manny 500 g mięsa mielonego 2 jajka sól, pieprz bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Składniki na sos grzybowy: 40 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła Grzyby

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania