kiszonymi. Jedyną rzeczą, której mi zabrakło była chociaż odrobina zielonego szczypiorku... tzw. kropka nad "i" :) 12 porcji Składniki: 6 jajek kawałek papryki wędlina (kawałek kiełbasy, szynki, czy nawet mięso z obiadu) majonez musztarda sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Gdy wystygną obieramy je i kroimy wzdłuż na połówki. Ostrożnie wyjmujemy żółtka a "puste" jajka układamy na talerzu. Żółtka rozgniatamy łyżeczką
My simple kitchenDzisiaj zapraszamy Was na pyszny pieczony schab w nietuzinkowej odsłonie. Klasyczne wieprzowe mięsko przykryte marchewkową pierzynką z kleksem majonezu po zapieczeniu otula się chrupiąca kołderką. Schab
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijedno z tych dań, które przygotowuję chcąc ugotować prosty obiad bez mięsa. Kalafior i fasolka szparagowa świetnie komponują się z makaronem. Bułka tarta zrumieniona na maśle jest kropką nad „i”. Danie świetnie nadaje się do odsmażania na patelni… o ile coś zostanie do odsmażenia :) Co do makaronu można wybrać dowolny rodzaj, choć najlepiej sprawdza się makaron typu świderki (np. eliche
Trzeci talerzDługi weekend w pełni, pogoda piękna, szkoda tylko, że wśród tych wszystkich pozytywnych aspektów istnieje słowo sesja ;/ Większość z Was pewnie grilluje sobie na świeżym powietrzu
Czerwona PorzeczkaJakiś czas temu dostałam od mamy z działki piękny rabarbar. Część zużyłam na przepyszne ciasto truskawkowo-rabarbarowe (niedługo na blogu), a resztę spożytkowałam na doskonały chutney
karmelowyprzez chwilę na wolnym ogniu z masłem aż całość się zagęści, po czym wymieszać buraczki ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i podawać do obiadu z mięsem
Tradycyjna KuchniaNaszła Nas ochota na danie inspirowane kuchnią chińską i oto jego rezultaty :) Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 1 papryka czerwona - 1 ząbek czosnku - 1/3 puszki
Zainspirowana w kuchniW Naszym domu bardzo często przygotowujemy rożnego rodzaju klopsiki, pulpety czy też kotleciki z mięsa mielonego. Tym samym dzisiaj przygotowałam klopsiki z natką pietruszki, które poddusiłam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzparagi nie każdy lubi, albo nie każdy wie jak się za nie zabrać i co można z nimi tak naprawdę zrobić. A można sporo :) A te
Parowar FacetaDobre z kaszą, z makaronem, z ziemniakami. Dobre z chrupiącą bagietką i w towarzystwie sałaty. Dobre dla dużych i dla małych. Zwyczajnie, po prostu
kolorowotorcikowoUrozmaiciłam troszkę zwykłe schabowe i przemyciłam w tym daniu trochę warzyw:) Delikatnie obsmażone kotlety schabowe pokryte są pierzynką z pora i marchewki oraz odrobiny ketchupu i
Z miłości do słodkościW sklepach i na straganach zaczęła pojawiać się kalarepka ;) Strasznie na nią czekałam, bo bardzo lubię to warzywo, najczęściej na surowo, ale w wersji gotowanej też
Czerwona PorzeczkaDziś kolejna propozycja obiadowa :) Poprzedni mój schab w musztardzie , bardzo się Wam spodobał, także dziś kolejna wersja schabu, tym razem z zakupioną na targach Regionalia, żurawiną
Parowar FacetaSmakowita, słodko pikantna zupa z kukurydzy z odpowiednią dawką białka. Sycąca i w niczym nie przypominająca dietetycznych zupek. A jednak! Przepis na 2 osoby
Matka ŻywicielkaJako dziecko nie znosiłam szpinaku - ale chyba mało kto lubił tę zieloną, śmierdzącą paćkę, którą serwowano nam w przedszkolach. Teraz szpinak bardzo lubię i staram się
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!