gości najczęściej, ze względu na delikatne mięso i zdecydowanie mniej tłuste niż wieprzowina. Za drobiem moi synowie chętnie ,w przeciwieństwie do dań wieprzowych do których muszę ich zawsze troszkę ponamawiac.Dlatego też często kupuję różne rodzaju drobiu, żeby nie znudziły nam się te smaki.Dziś bedzie indyk, szybki do przyrządzenia, idealny na niedzielny obiad. Składniki: 2 podudzia indyka opakowanie miszanki
Z Majeczką w kuchniSchab – mięso , które u mnie gości niestety ciągle za rzadko.Z resztą mięso ogólnie rzadko u mnie gości , bo jak wiecie ja z tych , co kluchami
Ostra na SłodkoNiedzielny obiad statystycznemu Polakowi kojarzy się zapewne z rosołem i schabowymi z ziemniakami. Schab został chyba wyparty przez piersi z kurczaka i czasem słyszę określenie "schabowy z kurczaka" :DJa na dzisiaj zaplanowałam rybkę, a dokładniej pstrąga.Miałam szczęście i trafiłam w sklepie na pstrąga łososiowego, którego mięso do złudzenia przypomina łososia.Rybka była świeża i wypatroszona, pozostało mi już tylko
Codzienna kuchnia niecodziennaFaszerowane warzywa to świetny pomysł na obiady w czasie lata i jesieni, kiedy możemy korzystać z dobroci natury. Przygotowuję je w wersji mięsnej oraz bezmięsnej (najbardziej chyba lubię wersję z ryżem i warzywami lub kuskusem). Dzisiaj przedstawiam Wam paprykę w tej pierwszej. Swego czasu też proponowałam Wam na blogu bakłażana/cukinięnadziewaną mięsem mielonym. Dzisiejsza papryka jest o wiele
Fabryka pomysłówsobie zamarzył na sobotni obiad właśnie placek po węgiersku... Składniki na 1 porcję: 5 średniej wielkości ziemniaków 3 łyżki mąki 1 jajko ząbek czosnku sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia 1 kotlet z karkówki około 1 cm grubości 1/2 papryka czerwona 1/2 papryczki chilli 5 małych pieczarek przyprawa do marynowania mięsa 50 ml czerwonego wina olej rzepakowy do marynaty jogurt
NaKońcuJęzykaświetny dodatek do wiosennego i letniego obiadu. P.s. Przy okazji pisania tego wpisu dowiedziałam się, że wegetarianin po Grecku to hortofagos, czyli dosłownie "zjadacz zielska". Można by to odebrać obraźliwie, gdyby nie fakt, że Grecy naprawdę kochają zieleninę, a zielonymi liśćmi przygotowanymi według poniższego przepisu cieszą się wszyscy Grecy, również ci jedzący mięso. Do przygotowania horty vrasta nadaje
Chilli Czosnek i Oliwapodać na obiad, ale znakomicie sprawdzi się również podczas spotkania ze znajomymi:)) Składniki: ciasto francuskie, 400g filetu z kurczaka, puszka krojonych pomidorów, ząbek czosnku, cebula, sól, kilka gałązek bazylii, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, jajko, sezam do posypania. Wykonanie Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Mięso umyć, osuszyć
Z miłości do słodkościjednak zebrać trochę grzybów. Dziś obiad przygotowała moja mama, a ja dorzuciłam tylko kilka świeżych grzybów do sosu. Na stole czekała na nas pyszna wołowina z warzywami. Do tego kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami i pietruszką, a do tego zasmażane buraczki. Pomyślałam wtedy - Nie ma jak w domu! :) Aromatyczny karczek wołowy Mięso: 1 kg karczku wołowego
Sajkofanka smakunawet po co wrzucać ich na patelnię. Confitowanie w oleju polega bowiem na powolnym gotowaniu w oleju w niskiej temperaturze, aby po kilku godzinach otrzymać rozpadające się i soczyste mięso, ale z praktycznie bladą i miękką skórką, która to powinna nabrać koloru oraz zrobić się chrupiąca dopiero po podsmażeniu (czy też podpieczeniu) bezpośrednio przed podaniem. Dlatego confit z kaczki(...)wolno gotowane przez 6-8 godzin w niskiej temperaturze. Mięciutkie i soczyste kacze uda z confitu można od razu podsmażyć na patelni do zrumienienia skóry i podać na obiad. Confit z kaczki po ostudzeniu można trzymać w chłodzie przez parę tygodni, wyciągając z niego porcję kiedy nam pasuje. A ponieważ kacze uda w conficie najlepsze są, gdy postoją minimum tydzień
Moja Delicjazeszklona na patelni (tym razem jej nie dodałam... równie wspaniałe) do smażenia olej (używam mieszanki oleju rzepakowego, słonecznikowego oraz oliwy z oliwek) + 2 łyżki margaryny (ja używam Delmy) Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy je bardzo dokładnie ręką. Wstawiamy do lodówki na jakieś 30 min aby się przemacerowało. W tym czasie można przygotować sos. Kotlety(...)bąbelkować to zdejmujemy z ognia. Usmażone kotlety polewamy sosem i jemy :) Treściwe, sycące i rozgrzewające danie zaspokoi głód niejednego łakomczucha :) Proste wykorzystanie resztek sera aby wyczarować naprawdę pyszny obiad. Polecam! Przepis bierze udział w konkursie: I polecam również książkę: https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html
JedzeniomaniaKluski śląskie fot. Moja Książka Kucharska Pyszne kluski śląskie. Prosty przepis na udane kluski śląskie z jajkiem. Podstawowy przepis na zawsze udane kluski
Moja Książka KucharskaPo dwóch miesiącach nieobecności, wypadałoby wrócić na blog z wielkim hukiem i zaprezentować dwupiętrowy tort, rogale francuskie, makaroniki w trzech odcieniach różu lub przynajmniej konkretną sztukę
bistro mamaUwielbiam kaszę kuskus. I na tym miłość do kasz się kończy. Monogamia podobno jest dobra :) Kuskus to w zasadzie ideał, robi się w mgnieniu oka i
Cook&LoveFaszerowane warzywa często będą gościć na moim blogu, bo dużymi krokami nadchodzi jesień, a właśnie wtedy najbardziej smakują mi warzywa wypełnione po brzegi dodatkami, niekoniecznie w
Moja smaczna kuchniaSkładniki 500 g łopatki ok 2 l bulionu grzybowego 200 g świeżych kurek 3 listki laurowe 3 ziarenka jałowca 3 ząbki czosnku sól, pieprz sos sojowy
Gaździnka warzy