Polecam na bardziej odświętny obiad np. w niedzielę. SKŁADNIKI: 1 kg. ładnej szynki wieprzowej może być schab pasta z suszonych pomidorów 20 dag. sera typu chedder plastry wędliny ogórek kiszony Na marynatę: Zioła typu: majeranek rozmaryn, 2 łyżki sosu sojowego , 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki WYKONANIE: Mięso pokroić na plastry, rozbić
W kuchennym oknie Ewydanie, na codzienny, jak i świąteczny obiad. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do obsmażenia polędwicy 1 jajko Wykonanie: Polędwicę umyć, oczyścić ze zbędnego tłuszczu i błon. Doprawić solą, pieprzem świeżo zmielonym i ziołami prowansalskimi. Odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki. Następnie mięso obsmażyć z każdej strony na patelni, zdjąć, zawinąć
Kulinarny karnet ChristopheraCzyli zupa na bogato lub obiad z jednego garnka... Składniki: 1/2 kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych)1 laska kiełbasy myśliwskiej300 g pieczonego lub gotowanego schabu300 g fasoli szparagowej mamut2 małe cukinie2 cebule2 papryki (dowolnego koloru)2 ząbki czosnku3 szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być z kostki)1/2 pęczka natki pietruszki2 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%cukier
Czerwień i błękitObiad nie jest w żaden sposób angażujący, a robi się go bardzo szybko i jest pyszniutki. Szaszłyki z koperkowym ryżem - mmm... Lista składników nie jest ścisła, na patyczki można nabijać to co komu przyjdzie do głowy. Składniki: szaszłyki pierś z kurczaka (można też użyć mięsa gulaszowego jednak wtedy szaszłyk będzie trzeba dłużej smażyć/piec) papryka cebula pieczarki posypka bosforska Skworcu
Brzuszki Łakomczuszkiprzerwie. Weekend spedzilismy w Rzymie, I na obiad zabieram Was do Wloch. Orginalnie, powinno byc ze spaghetti, ja chcialam mojemu maluchowi ulatwic zycie wiec wybralam swiderki.Zapraszam na makaron z pulpetami- lub pasta with meatballs.Przepis na 800 gr miesa mielonego.Gotujemy najpierw dwa ziemniaki, dusimy przez praske.Kroimy 2 cebule, dodajemy 2 jajka, ziemniaki, mieso mielone, posiekana natke pietruszki ,sol I pieprz.Wszystko razem
Smaki EdytyDzisiaj na obiad polecam spaghetti Bolognese. Klasyka kuchni włoskiej, ciepły sos mięsny , historią sięgającą czasów średniowiecza, pochodzący z Boloni. Włosi uważają że sekretem tej potrawy jest długie gotowanie, nawet do 4 godzin. :) Moje bolognese jest trochę zmodyfikowane I dostosowane do mojej kuchni. Zaczynamy Składniki:350 gr mięsa mielonego wołowego1 cebula1 marchew400 ml pomidorów posiekanych 2 łyżki
Smaki Edytyzadowoli tych, którzy mają dość nudnego obiadu. Nadchodzi także sezon wiosennych owoców i warzyw, dlatego warto go wykorzystać i włączyć te specjały do naszego codziennego menu. Stragany będą nas teraz kusić m.in.: młodą kapustą, szczawiem czy szpinakiem, dlatego to ostatnie jest królem naszej dzisiejszej potrawy. Wykorzystałam go jako farsz do mięsa z dwóch powodów. Po pierwsze, ostatnim czasem
Fabryka pomysłówdoskonale. Przygotowanie potrawy zajmuje niewiele czasu. Chow mein noodles wystarczy zalać wrzątkiem na kilka minut. Cienkie kawałeczki piersi z kurczaka smażą się krótko. Noodles z kurczaka to zdecydowanie szybki obiad . Polecam! Noodles z kurczakiem Składniki: 4-6 porcje 250 g chow mein noodles 1 batat, ok. 400 g 2 łyżki oeju sól i pieprz do smaku 800 g piersi(...)odstaw na bok. Przygotuj sos fistaszkowy. Wymieszaj masło fistaszkowe z wrzątkiem, olejem sezamowym, ryżowym octem, sezamem, imbirem, solą i drobno pokrojoną chili. Rozgrzej olej na patelni i zrumień mięso, wrzucając po kilka kawałków na raz. Kiedy całe mięso jest już zrumienione dodaj cały sos i smaż przez minutę. Dodaj pokrojoną w piórka dymkę, pokrojoną kolendrę, sok z limonki, bataty
codojedzeniaWiem, że dla ortodoksyjnych wielbicieli falafela jest to nie do przyjęcia (chyba tak samo jak pieczenie go w piekarniku), ale dzięki temu zabiegowi nie potrzeba nam „maszynki do mięsa” , którą w domach młodych ludzi ze świecą szukać. Dodatkowym atutem użycia ciecierzycy już ugotowanej jest fakt, że falafela możesz zrobić wtedy, kiedy tylko masz na niego ochotę. Tradycyjnie musisz(...)noc/dzień, żeby cieciora się namoczyła. Dla mnie bardzo często jest to nie do przyjęcia. Mam nadzieję, że dla części z Was przepis będzie pomocny w komponowaniu pysznych domowych obiadów lub pudełkowego jedzenia w trasę, do pracy lub na uczelnię. Z czym podawać? To zależy jak lubisz. Ja, jak widać na zdjęciu, zaserwowałem sobie a’la falafel box, czyli
Blendmandodaje się grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki kiszone.Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające i bardzo smaczne!Podane ze świeżym chlebem lub ziemniaczkami jest wspaniałym pomysłem na jesienny obiad! SKŁADNIKI:* polędwica wołowa – 600 g* cebula – 3 szt* papryka – 1 szt* grzyby ( u mnie rydze ) – 50 g* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki* śmietana kwaśna(...)łyżeczki* papryka ostra – 1 łyżeczka* liść laurowy – 3 szt* ziele angielskie – 1 łyżeczka* bulion warzywny – ok. 500 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Oczyszczone mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki ( w ” prawdziwym ” strogonowie kroi się w paski , natomiast my śmiało możemy pokroić w kostkę ).Obrane cebule kroimy w piórka.Oczyszczone grzyby jeśli są nieduże
Ostra na Słodkosąsiadów ;) ).Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami i zapieczone w formie muffin nie tylko świetnie smakują , ale i rewelacyjnie wyglądają.Takie mięsne muffiny nadają się nie tylko na rodzinny obiad , ale i przyjęcie czy też ważną uroczystość. SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 2 szt- pieczarki – 300 g- cebula – 1 szt- starty ser żółty – 100 g- natka pietruszki(...)kawałki , cienko rozbijamy ( najlepiej przez folię ) na średniej wielkości kotlety.Doprawiamy solą , pieprzem i paprykąForemki do muffinek ( u mnie niezawodne silikonowe ) delikatnie smarujemy odrobiną oleju.Każdą wykładamy rozbitym plastrem mięsa , tak by końce wystawały ponad brzeg.Faszerujemy przygotowanym nadzieniem.Zakrywamy wystającymi końcami fileta ( nadajemy kształt babeczek ).Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika na ok.30-40 min.Podajemy z ulubioną surówką i sosami.Smacznego
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was przepis na przepysznego, soczystego kurczaka z pieczarkami i cebulką , którego podałam właśnie z kaszą owsianą. Wyszło danie niesamowicie smaczne, sycące, a zarazem lekkie. Idealne na obiad dla każdego! Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 200 g * jogurt naturalny – 2 łyżki * pieczarki – 100 g * cebula(...)jogurtem – wszystko razem mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki – przesmażamy. Wrzucamy mięso i na wolnym ogniu smażymy kilka minut do miękkości – uważamy, by cebula się nie spaliła! Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! Podajemy z ugotowaną na sypko kaszą owsianą
Ostra na Słodkogotujemy na parze, co trwa ok. 10 min. Do marynaty użyliśmy oliwy z oliwek, 2 ząbków czosnku, soli, pieprzu, bazylii i przyprawy Knorr do mięs. W międzyczasie przechodzimy do ciasta francuskiego. Rozwijamy je, środkiem pozostawiając ok. 8 cm pas, po bokach natomiast nacinamy prostopadle do niego paski szerokości mniej więcej 1 cm. Pieczarki i cebulkę odcedzamy i układamy razem(...)paskami niewielkie przestrzenie, tak by woda zgromadzona w pieczarkach mogła jeszcze częściowo odparować. Z wierzchu ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem by podczas pieczenia nadać mu złocisty kolor. Jeśli przygotowujemy obiad wcześniej, śmiało możemy włożyć warkocz na np. pół godziny do lodówki. Pieczemy w temp. 175 st. przez około 25-30 min, do zrumienienia się ciasta. Nasza propozycja podania to brokuł
Ania i Marcin gotująoliwę, połowę papryczki chili bez pestek i ocet winny miksujemy w blenderze lub bardzo drobno siekamy i dokładnie mieszamy. 1/3 powstałego sosu używamy do zamarynowania ośmiornicy przed grillowaniem. Wyjmujemy mięso z wywaru, dzielimy na dwie porcje (przecięłam ośmiornicę na pół, po 4 macki na porcję) i smarujemy dokładnie marynatą. Odstawiamy na blat na około 1,5- 2 godziny. Jeśli(...)razem robiłam to na patelni), bez dodatkowego tłuszczu. Podajemy z sałatką z ziemniaków i cząstkami pomidora. Jeśli tak jak ja jesteście fanami ośmiornicy, zrobicie ją z tego przepisu na obiad dla dwóch osób lub podajcie jako przystawkę dla czterech. OŚMIORNICA I WYWAR ośmiornica o wadze około 1kg (moja była kupiona mrożona) 5-6 gałązek natki pietruszki 1 cebula szalotka
Karo in the Kitchendużo..ale smak jest lekko wyczuwalny...kotlety były bardzo smaczne...Moja rodzina zjawia się do domu o różnej godzinie,więc czasem mam "problem"z obiadem...obiad gotowy..a w domu albo mąż..a córek jeszcze nie ma..albo odwrotnie..a ja też pracuję i "przy garach" cały dzień się nie krzątam..więc naczynie żaroodporne,które dostałam dzięki uprzejmości(...)przełożyć do naczynia żaroodpornego,nakryć pokrywą i kotlety przez jakiś czas będą ciepłe...a razie potrzeby wystarczy naczynie wstawić do mikrofalówki lub kuchenki i po prostu zagrzać. 50 dkg mięsa mielonego 10 dkg dyni 1 cebulka 1 czerstwa bułka 1 jajko sól ,pieprz wegeta, majeranek zioła prowansalskie bułka tarta do obtoczenia Bułkę
Moje domowe kucharzenie