Pomysł na obiad z niczego, czyli pikantny sos warzywno - mięsny doskonały na danie główne, dodatek czy tam na dokładkę ;) 334produkty, z których powstały moje faszerowane papryki . Postanowiłam zamienić je w kolejny obiad by się w lodówce zbytnio nie zależały. I tak można powiedzieć od niechcenia powstał sosik, który totalnie trafił w gust mojego Męża. Mi z resztą też bardzo smakował. Składniki: 200 gram mięsa z piersi indyka lub kurczaka + ulubione przyprawy do mięsa (ja użyłam mięsa, które
Kuchnia po mojemu
Miał być gulasz, a wyszła zapiekanka makaronowa, czyli perypetii obiadowych ciąg dalszy ;) 212poniedziałkowej, prostej zapiekance ziemniaczanej miałam mocne postanowienie przygotować normalny "szanujący" się obiad na następny dzień. Wieczorem wyjęłam mięsko na gulasz by we wtorek z rana wziąć się za jego produkcję. Jakież było moje zdziwienie gdy we wtorek rano pełna werwy wzięłam się za mięso, a tu okazało się że zamiast gulaszowej szynki na durszlaku leży udziec indyczy. Rozmroziłam
Kuchnia po mojemu
Świąteczna, długo pieczona łopatka wieprzowa w marynacie z wędzonej papryki 713pieczeń! Łopatka wieprzowa jest miękka, soczysta, delikatna, po prostu rozpływa się w ustach. Mięso wkładamy do piekarnika na 5-6 godzin. Długie, powolne pieczenie w niskiej temperaturze powoduje, że nabiera wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym jest bardzo delikatne. Idealna propozycja na święta lub niedzielny obiad. Czytaj więcej
Ana Mari's world
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym 269ewentualnie pokrojone pędy bambusa i smażyć ciągle mieszając jeszcze około 10 minut. Sprawdzić mięso czy jest usmażone, warzywa mają być lekko chrupiące. Podawać z ryżem lub makaronem. Porcja przygotowana przeze mnie była z podwójnej ilości składników. Jak widać na zdjęciu trochę tego wychodzi i mamy obiad na 2 dni, dla co najmniej 3 osób
Kuchcik gotuje
Gulasz z dzika 299świetnym przepisem. Możecie taki gulasz zrobić na bardzo wykwintny obiad i na pewno będzie to wasze popisowe danie. W brew pozorom przygotowanie jest bardzo proste, jak większość moich przepisów, no ale to już wiecie :) Porcja: 4-6 osób Składniki: 1 kg mięsa z dzika ( użyłam polędwicy i szynki) 3 cebule 2 ząbki czosnku
Niezły Młynek
Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów – Sałatka piknikowa z makaronem risini 264się, jako danie piknikowe. Lekka, orzeźwiająca, aromatyczna i bardzo pożywna. Z powodzeniem zastąpi obiad, czy kolację. Dodatek dobrego wina będzie, jak najbardziej wskazany. A jakie to jest, to dobre wino? Takie, które Wam smakuje. Wybór zależy od Was, jak – i z czym sałatkę podacie. Zastępując mięso, np. czerwoną fasolą otrzymamy wersję wegetariańską – również pyszną. Smacznego. :)ORGANIZATORKI MAJOWEGO WYZWANIA BLOGEREK
mojewypiekiinietylko
Schab 10 minutowy - domowa wędlina 328wrzenia, od tego momentu gotować 5 minut. Ponownie odstawić do wystudzenia. Mięso w wywarze powinno stać przynajmniej 6 godzin.Po tym czasie wyjąć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym. Podawać cieniutko pokrojone jako wędlinę, można też pokroić grubsze plastry i podać z sosem na obiad. Smacznego
Stare Gary
Makaron ryżowy z indykiem na ostro 386Dziś niestety bez zdjęć, bo obiad zrobiony w dość szybkim tempie, a żeby nie zapomnieć przepisu zamieszczam go tutaj;)Porcja dla 2 osób:100 g makaronu ryżowego400 g piersi z indykałyżka prażonego sezamu zalewa do mięsa:3 ząbki czosnku pokrojone w płatkiłyżka jasnego sosu sojowegołyżka ciemnego sosu sojowegołyżka sosu Worcester2 łyżki oliwy z oliwekłyżeczka płatków chilli1/2 łyżeczki słodkiej paprykiłyżeczka imbiru
kuchcikownia
Placek po węgiersku 260obiad proponuję pyszny i sycący placek po węgiersku. W tym daniu każdy znajdzie dla siebie coś dobrego: gulasz po węgiersku lub placek ziemniaczany. To naprawdę dobre połączenie. Gulasz po węgiersku:- 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego- 20 dag pieczarek- 2 cebula- 1 mała cukinia- papryka czerwona i żółta- 3-4 łyżki mąki- 1 litr bulionu- 1 łyżka koncentratu
Salonik smaków
Niedzielny obiad rodzinny. BIODRÓWKA PIECZONA. 298mnie za policzki, jak wtedy, gdy miałam sześć lat. Taaaak, niedzielny obiad z rodziną.. PIECZEŃ Z BIODRÓWKI /własny;/ ok. 1kg dorodnej biodrówki 4 duże cebule 4 ząbki czosnku sporo majeranku tymianek sól, pieprz, łyżka suszonych warzyw 3 liście laurowe łyżka oliwy Mięso oczyściła. Czosnek obrałam, roztarłam w moździerzu wraz z przyprawami, suszonymi warzywami, łyżką
W kuchni Karmel-itki
MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA, SCHABOWY Z KOŚCIĄ I MŁODE ZIEMNIAKI 234młode ziemniaczki. Taki obiad mogłabym jeść codziennie, a kapustę (jeśli zostanie) za każdym razem wyjadam łyżką z garnka tak długo, aż zobaczę dno :D Schabowego robię zawsze z kością, dla mnie taki jest najlepszy i dzięki niej ma najwięcej smaku i aromatycznych soków, dlatego warto wybrać się do miejscowego rzeźnika, żeby kupić solidny kawałek mięsa. Kotlety powinny mieć ciemniejszą(...)mięsie. Tłuszczu przy kości również nie odkrawajcie, daje on podczas smażenia smak, a później można go po prostu odłożyć na bok. To co, wiecie już co dzisiaj na obiad? :)) SKŁADNIKI NA KAPUSTĘ ZASMAŻANĄ: 1 główka młodej kapusty 1 większa marchewka 1 duża cebula 200 g boczku 1 pęczek koperku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej
Słodko-Słony Świat Ilony
Kremowe risotto z grzybami i warzywami 191Risotto w trochę innym wydaniu niż gotowałam do tej pory. Przede wszystkim bez dodatku mięsa. Może danie na zdjęciu nie wygląda apetycznie, ale jest bardzo atrakcyjne
Karola gotuje
Gołąbki z kaszą gryczaną 195Gołąbki trochę inaczej. Nadziewane mięsem mielonym, kaszą gryczaną, podsmażoną cebulką i pomidorami suszonymi, zawijane w kapustę włoską. Bardzo, bardzo smaczne, mam wrażenie że delikatniejsze od tych
moj przepis na
Jesienna potrawka z kurczaka 232potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11.Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej 20 dag pieczarek szklanka bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego(...)pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać do niego pokrojoną w duże piórka cebulę. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Papryki pokroić w dużą kostkę. Do cebuli i mięsa dodać pieczarki, chwilę smażyć, dodać paprykę oraz pokrojoną w drobne paski kapustę pekińską. Wymieszać z koncentratem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem
Pasja Smaku
Domowa shoarma 283obfitujących w chude mięso i górę warzyw i to danie jest dla nich. Bo co może być lepszego niż delikatna pierś kurczaka w aromatycznych przyprawach podana z górą sałatki i sosem jogurtowym? Do przygotowania użyłam domowej przyprawy do shoarmy, która wcale nie jest trudna i zamiast kupnych mieszanek warto pokusić się ją zrobić, a cały obiad to pyszny, szybki, zdrowy
Bernika - moj kulinarny pamietnik