Rolowane , glazurowane udko na risotto z warzywami Udko to całkiem niezły kawałek kurczaka , soczyste mięso , nieco bardziej ,wyraziste niż filety z piersi .. Ciekawie przyrządzone , nie ma
Ogrodnik w podróżyBiriani jest daniem kuchni indyjskiej. Danie przygotowywuje się zapiekając na przemian ryż z mięsem i przyprawami. Kalafior w stylu biriani Z biriani możemy spotkać się w
mecooksGołąbki gotowane na parze są delikatne i miękkie i również smaczne jak tradycyjne. Składniki: Kapusta włoska 1 główka Mięso mielone z indyka 30 dag Mięso mielone
Tradycyjna Kuchniapewno przypadnie do gustu zarówno dużym jak i małym. To świetny pomysł na wspólny obiad z rodziną, najlepiej na świeżym powietrzu, w myśl kultury włoskiej, która kojarzona jest z miłością, radością i słońcem. Buon appetito! Składniki (4 porcje): Klopsiki (20-25 sztuk): 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 cebula czerwona 2 łyżki
Fitsweet.mePierś z kurczaka , szybko , prosto i smacznie Długo mnie nie było na blogu , nawet nie wiem czy ktoś oprócz mnie to odczuł , ja tęskniłam za pisaniem
Ogrodnik w podróżyCzasem proste rozwiązania są najlepsze. Nie potrzeba wcale dużo czasu, aby przygotować coś pysznego. Dziś zapraszam na delikatne mięso w słodko-ostrym sosie. Spróbujcie koniecznie! ;) Składniki
Czerwona Porzeczkapewno przypadnie do gustu zarówno dużym jak i małym. To świetny pomysł na wspólny obiad z rodziną, najlepiej na świeżym powietrzu, w myśl kultury włoskiej, która kojarzona jest z miłością, radością i słońcem. Buon appetito! Składniki (4 porcje): Klopsiki (20-25 sztuk): 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 cebula czerwona 2 łyżki
Fitsweet.meDo gołąbków zamiast kapusty dodałam kalarepkę. W połączeniu z sosem kalarepko serowym wyszedł bardzo ciekawy smak Składniki •1/2 kg mięsa mielonego z łopatki • 1
W królestwie smaków BeatyMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Wegańska zupa z czerwonej soczewicy – robię i jem choć nie jestem weganką. Jem mięso i cenię sobie jego wartości …
My Blueberry CornerŁOSOŚ W PANIERCE SEZAMOWEJ Delikatna i smaczna ryba, wspaniale usmażona i przyprawiona. Chrupiąca panierka na wierzchu, w środku soczyste mięso. Łosoś w takim wydaniu
Moja Książka KucharskaOdżywianie dziecka ma fundamentalny wpływ na jego okres dorastanie i dorosłe życie. Jednym z podstawowych składników jest mięso. Jeden z wielu elementów diety bogatych
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePrzepis od mojej kochanej Bożenki-czyli na pewno bez mięsa. Zdrowo i smacznie. SKŁADNIKI:(2-3 porcje) 1/2 szklani ryżu 1 średnia cebula 2-3
Kopystką po garachKisiel to popularny deser, który ludzi zarówno mali, jak i duzi. Nie trzeba go przygotowywać z torebki… Można w naturalny, szybki i zdrowy sposób zrobić
MarcinChefJako dziecko nie lubiłam pulpetów, kotlecików – samo mięso, bez przypraw, jałowe, niesmaczne i twarde. Inaczej będzie jeżeli dodamy warzywa – takie danie wymaga wtedy
Szybko Tanio SmacznieJeżeli lubisz ziemniaki jako dodatek do obiadu, to te zdecydowanie Tobie się spodobają. Taką propozycję spokojnie możesz przygotować jako kolację albo większą wersję w formie zapiekani na główne danie. W moim domu są świetnym dodatkiem do mięsa :) Składniki: 200 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w łódeczki) 400 g świeżych pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano
Niezły Młynekpyszna! Duża miska wypełniona po brzegi drogocennymi warzywami. Podobnie jest u mnie w domu. Obiad zaczynam od przygotowania surówki. Kapusta koniecznie musi być drobno pokrojona, najlepiej przy pomocy kuchennego robota. Surówka z kapusty zajmuje pół talerza, a ta świetnie pasuje do ryby jak i mięsa. Tradycja tradycją ale surówka z czerwonej kapusty jest dzisiaj trochę inna. Przygotowałam do niej dressing
codojedzeniapiekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny i dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4 porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety
BullioPomysł na to danie otrzymałam od mojej znajomej, wybornej kucharki P. Geni. Ona te placuszki przygotowuje ze schabem, albo mięsem mielonym- ja dziś zrobiłam je z
Kuchnia BeatyBardzo lubię ryby, szkoda tylko, że jem je zdecydowanie zbyt rzadko... a przecież są o wiele lepsze niż mięso, na dodatek zawierają cenne kwasy omega-3
Kuchnia EllieOstatnio nie za często robię mięso wieprzowe, bo już nam się trochę przejadło. Wybieram wołowinę albo niezawodnego kurczaka. Tym razem poszalałam z dobrą marynatą i chciałam ją też wykorzystać do żeberek. Tak oto powstał pyszny obiad. Smacznego! Składniki : * kg żeberek wieprzowych * 2 cebule * ząbek czosnku * 2 łyżki miodu * łyżka musztardy sarepskiej * łyżka oliwy z oliwek * szczypta soli i pieprzu
Magiczne Życie MartyMój młodszy syn uwielbia kotlety mielone lub klopsiki. Tym razem przygotowałam na obiad delikatne klopsiki. Na zewnątrz są chrupiące a w środku mięciutkie. Mimo, że nie dodałam jajka klopsiki podczas smażenia nie rozpadały się. Klopsiki podałam z makaronem soba. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego cebula 2 ząbki czosnku
Amatorka kuchennaPierogi te zachwycają swoim smakiem, są pożywne, aromatyczne sos ziołowo-rozmarynowy wspaniale podkreślił smak wołowego mięsa, jednym słowem warte wypróbowania. Ciasto zrobiłam na mące od Młynomag
Wanilia i Kardamonbędziecie na pewno zachwyceni tym prażonym posmakiem oraz delikatnym i soczystym w środku mięsem. Kurczaka przygotowałam w jednoporcjowe kąski, takie akurat na imprezę, które wystarczy ułożyć na paterze i podać z dodatkiem ulubionego sosu , ale równie dobrze, można zaserwować w całości np. na obiad- jak Ilona z bloga Słodko-Słony Świat Ilony , od której zaczerpnęłam pomysł :) Porcja
Kraina Miodem Płynącahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Grzyby - to przepyszne urozmaicenie tradycyjnych gołąbków. (10 sporych sztuk) kapusta Farsz: 350g mięsa mielonego 300g grzybów 1/2 szklanki
Di gotujeJeden z lepszych makaronów jakie jadłam :) Osobiście uwielbiam szpinak pod każdą postacią, w naleśnikach, pierogach, z mięsem oraz właśnie taki - w towarzystwie makaronu żytniego i wędzonego
Chocolate Muffin BlogSkładniki karkówka, 1 kg cebula, 2 średnie sztuki keczup, około 1l majeranek, 1 łyżeczka Przygotowanie Mięso płukamy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cienkie plastry, solimy
Gotowanie moimi oczamiK olejny przepis Joanny Jakubiuk sprawdzony podczas ziemniaczanych warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Europlant . Podlaskie kartacze faszerowane dwoma rodzajami mięsa podane z wysmażonym boczkiem. Możecie je
SzczyptaSmaQpiekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny i dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4 porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety
BullioMoja wersja tego klasyka to wersja nieco lżejsza. Zamiast wołowiny użyłam delikatniejszego kurczaka. Zastosowanie tego właśnie mięsa wymaga większej ilości przypraw i warzyw. Sekretem tego dania
Kulinarne Inspiracjeręką, tak aby uzyskać typowego burgera. Podczas formowania kotletów, ręce zwilżamy wodą, aby mięso nie kleiło się do rąk. Tak przygotowane burgery smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Burgery możemy wykorzystać na danie w bułce lub jako dodatek do typowego obiadu. SMACZNEGO
Smaki EwyZupa powstała na bazie kolacji i obiadu z poprzedniego dnia. Pamiętajcie ,jedzenia nie należy marnować. Składniki 400 ml przecieru pomidorowego ( u mnie z malinowych) 2 pomidory biała część pora 2 marchewki 200 g pieczarek 200 g mięsa mielonego z karkówki 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego masło łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej mielona kozieradka (do smaku) łyżeczka bazylii łyżeczka
R'n'G KitchenZachciało się nam coś całkowicie zwyczajnego :) Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 3 kromki chleba z amarantusem
MarciochaKucharzyPapryka to warzywo bardzo uniwersalne, smakuje w każdej postaci i w towarzystwie wielu dodatków. Mój mąż uwielbia faszerowaną mięsem i ryżem, więc staram się dogodzić jego
Kuchenne zapiski Edytyjeść skoro są pyszne a jak jeszcze takie zdrowe to sama radość na talerzu. Obiad tak podany pasuje również do ogrodowych biesiad i pikników. Ryba pieczona w papilotach jest jędrna i soczysta, przechodzi zapachem warzyw z jakimi ją pieczemy. To fajny sposób obróbki także mięsa. Czarniak a papilotach z fasolką i szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJuż od dawna chodził mi pogłowie pomysł na jakąś kiełbaskę ;) wczoraj kupiłam mięso mielone z indyka więc dziś zaraz po zajęciach zabrałam się do roboty, którą
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDzisiaj na obiad pieczony karczek w kombiwarze. Składniki: - 1,5 kg karczku - sól, pieprz, kolendra, majeranek, zioła prowansalskie - ząbek czosnku - 1 mała cebula - łyżki oleju Wykonanie: Zioła wymieszać, natrzeć umyte i osuszone mięso pokroić cebulę w krążki i odstawić w miseczce przykryte do lodówki na 2/3 dni. Po tym czasie polać mięso olejem i ułożyć na ruszcie w kombiwarze
Tanio szybko zdrowoCiecierzyca należy do (niestety zapomnianych) roślin strączkowych. Jest świetnym źródłem białka, dzięki czemu bardzo dobrze służy jako zamiennik mięsa. Zawiera także znaczne ilości błonnika, który m.in
Powiedz dietom niePyszne i proste danie z dzieciństwa. Wystarczy ugotować ryż na mleku i polać słodkimi truskawkami. Pyszne jedzonko, i na obiad i na deser. Zamiast truskawek można
Monia miesza i gotujeudźca indyka. Propozycja na niedzielny /lub inny okazjonalny / obiad. Danie nie wymagające wiele zachodu , a z odpowiednio dobranymi /ulubionymi /dodatkami zadowoli z pewnością naszych domowników lub gości. Moje danie z serduszkowymi elementami powstało z oczywistej okazji............. Zamarynowane , zrolowane mięso wystarczy upiec w tradycyjny sposób lub w rękawie . Ponieważ pieczenie w rękawie
Zakamarki mojej kuchniGorące potrawki są idealnym obiadem bądź ciepłą kolacją na obecną porę roku. Świetnie rozgrzewają nas od środka i są pożywne. Ta, którą dzisiaj przygotowałam jest paprykową potrawką z dodatkiem patisonów, ugotowana została z dodatkiem mięsa z udka kurczaka i przyprawiona na pikantnie. Paprykowa potrawka z marynowanym patisonem SKŁADNIKI: mięso z 1 udka kurczaka 1 duża
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚwietna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. W prezentowanym przeze mnie dzisiaj przepisie z delikatnego mięsa drobiowego. Aromatyczne, lekko pikantne z orientalną nutą - kotleciki curry! Składniki
Kuchnia Elliealbo nie macie zbyt dużo czasu. No i ten długi makaron - ten obiad zawsze będzie mi się kojarzył ze sceną z filmu "Zakochany Kundel" a Wam? Zapraszam na Spaghetti Bolognese"Składniki na 4 porcje słodka cebula 2 łyżki oleju 500 g mielonego mięsa wołowego/wieprzowego 500 ml przecieru pomidorowy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Słodkie PrzyjemnościDelikatne, soczyste mięso z piersi kurczaka obficie nadziane serowo-cebulowym farszem.Cieknie ślinka, prawda?Wszystko to oblane pysznym sosem śmietanowo-koperkowym.Danie łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne.Wspaniały pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny.Do tego pieczone ziemniaczki i ulubiona surówka i możemy rozpocząć biesiadowanie.Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* pierś z kurczaka – 1 szt ( ok.300 g )* ser żółty
Ostra na SłodkoSurimi jest produktem otrzymywanym z mielonego mięsa białych ryb, popularne szczególnie we wschodniej Azji. Może występować w różnej formie, natomiast w Polsce najbardziej znane są
Słodka StronaBuraki bardzo lubimy, zarówno w czystym barszczu, barszczu ukraińskim czy w postaci buraczków tartych na zimno i ciepło do obiadu. Tym razem tarte buraki dodałam do
Czerwień i błękitgorącym oleju zrumienić, dodać pokrojoną cebulę, pieprz, kucharka, wlać wodę i dusić do miękkości mięsa mąkę ziemniaczaną wymieszać w odrobinie wody i wlać do sosu mieszając - do smaku doprawić przyprawą w płynie z mieszanki makaronu po seczuańsku odłożyłam duże muszle i resztę wykorzystałam do obiadu - muszle też wykorzystam jako nadziewane.... makaron ugotować w osolonej wodzie z 15 minut i wylać
W Mojej Kuchni LubięKolejny pomysł na szybki i bardzo dobry obiad. Tarta - obiad na każdą okazje, i za każdym razem może być zupełnie inny. Tutaj zawsze możemy popisać się czymś innym i nowym, w zależności od gustu. Na słodko bądź wytrawnie, z mięsem albo z warzywami. Dzisiaj moja ulubiona wersja - dużo mięsa, warzyw no i ser :) Ciasto: 200 g maki ( ja użyłam żytniej
Niezły MłynekBretanii oraz Normandii. Podawane są zwykle na słono. Nadzieniem mogą być warzywa, ryby, mięso, a nawet jabłka, najbardziej popularne są te z kombinacją sera (Ementalera), szynki i jajka. W takiej właśnie wersji nazywają się Galette Complete. Dwa takie naleśniki w zupełności wystarczą na obiad dla największych żarłoków:)Wykonanie tych naleśników jest banalnie proste, schody zaczynają się przy składaniu
Blondynka GotujeJak wczoraj już wspomniałam , że sezon grilowania w pełni. By grill był udany, warto wiedzieć jak długo grilować mięso- Wołowina:Stek ok 2-2,5
Smaki EdytyPlacuszki z cukinią i boczkiem na lekki i pożywny obiad. Placuszki robi się bardzo szybko – 30 minut i gotowe! var metaslider_8853 = function($) { $('#metaslider_8853').nivoSlider({ boxCols:8, boxRows:1, pauseTime:3000, effect:"fold", controlNav:true, directionNav:true, pauseOnHover:true, animSpeed:700, prevText:"<", nextText:">", slices:15, manualAdvance:false }); }; var timer_metaslider(...)Dodać cebulę 6. Wszystko podsmażyć 7. Odsączyć cukinię i dodać mięso 8. Dodać resztę składników 9. Wymieszać całość 10. Na patelni uformować placuszki 11. Usmażyć placuszki z obu stron Poprzedni 1 z 11 Następny Jak Wam się podoba przepis? Chcecie więcej takich szybkich pomysłów na obiad? Czekam na Wasze komentarze Artykuł Placuszki z cukinią
KuchniaWeDwoje.plpropozycje na domowy obiad idealny - łatwo się robi, można zrobić na zapas i podać na wiele sposobów ;) Generalnie coś dla gospodyń co raz mają fazę na gotowanie, a raz nie ;). Mielone kotlety wołowe, bo o nich mowa, mogą zapełnić Twoje menu na nawet trzy dni i to bez nudy na talerzu. Składniki: ok 1 kg mięsa wołowego (do 20 % tłuszczu(...)dijon 1/2 łyzeczki sosu Worchester sól, pieprz do smaku Mięso mielimy. Doprawiamy musztardą i sosem Worchester. Dalej postępujemy jak przy tradycyjnych mielonych . Przy czym należy pamietać by dobrze mięso wyrobić - tak by było jednolite i błyszczące. Formujemy kulki a następnie je maksymalnie spłaszczamy. Obtaczamy lekko w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po kilka minut z każdej strony. Kiedy
Kuchnia po mojemubardziej aromatyczne.Cebulę zdejmujemy z karkówki i kroimy w kostkę, mięso obsmażamy do zbrązowienia na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy wodą, dodaj cebulę i gotujemy do miękkości.Taką karkówkę można wykorzystać do sałatki (przepis wkrótce) lub wystudzić i podawać z pieczywem jako wędlinę.Jeśli jednak chcemy ją zjeść do obiadu można przygotować do niej sos.Kilka łyżek mąki prażymy na suchej patelni
chwile dla mnieDzisiaj coś całkiem innego niż zawsze. Paluszki surimi. Każdy z nas kiedyś gdzieś widział ale nie do końca wie co to jest. Paluszki surimi jest to zmielone mięso ryb z dodatkiem mąki. Do przygotowania naszego taniego dania będziemy potrzebowali 250 g. paluszków surimi (2,99 zł) 150 ml piwa (0,80 zł) 100 g. mąki pszennej (0,20 zł) chili(...)dokładnie suszymy, po czym obtaczamy w samej mące, w drugiej misce mieszamy mąkę, przyprawy oraz piwo. Nasze paluszki maczamy w cieście po czym wrzucamy na rozgrzany olej. Tak przygotowany obiad sprawi że domownikom uśmiech sam pojawi się na ustach ;) Smacznego
Full SmakuOstatnio chcąc udać się ze znajomymi na jakiś obiad zaproponowałem dość młodą restaurację w Lublinie zwaną Bierhalle - jak ja to nazywam "sieciówka piwno-mięsna", w której to rzekomo menu komponował sam Kurt Scheller . Pierwsza myśl - jest nieźle. A że wraz ze znajomymi lubimy jeść mięso, to tym bardziej pomyślałem, że warto tam pójść. Przynajmniej tak zapraszało menu na stronie(...)kiełbaski w Wiedniu, oczekiwania miałem dość wysokie. No bo jak można spier***lić taki prosty produkt jakim jest kiełbasa?! Ale najważniejsze - to, co mnie przekonało o wyborze dania na obiad to było zdjęcie potrawy zamieszczone na stronie internetowej restauracji. Hmm, wygląda fajnie, niemalże tak jak to sobie wyobrażałem, prawda?! Kawał mięcha - kiełbaski soczyste, jędrne, kształtne, niekoniecznie smażone czy grillowane
Right Behind The Kitchenwołowym z jednej z wrocławskich restauracji, w której do mięsa dodają sos sojowy, odrobinę imbiru i całość posypują prażonym sezamem. Połączenie tych dwóch dań w jedno wyszło naprawdę świetnie. Tatara z tuńczyka zdecydowanie polecam w ciepłe letnie dni, kiedy nie chce nam się gotować: na przystawkę na 4 osób, albo obiad dla 2 będzie jak znalazł! Możecie do niego podać(...)się okrągłym rantem o średnicy około 5 cm i wyrównując całość łyżeczką. Tuńczyka wyjmij na kwadrans przed podaniem z lodówki. Kolejno umyj, osusz i pokrój w niedużą kostkę, oczyszczając mięso ewentualnie z błonek. Pamiętaj, aby tuńczyka drobno nie siekać. Następnie połącz go z sosem sojowym oraz imbirem i ułóż na musie z awokado. Sezam podpraż na suchej patelni i posyp
Food Squarezdążyłam z obiadem lub gdy na obiad jest tylko "cienka" zupka. Można je podać z sosem pomidorowym, pieczarkowym, lubię też z sosem z pieczeni, mój tato lubi tylko skropione magą, a mąż uwielbia gołąbki sote, bez dodatków (bo mówi, że nie będzie sobie psuł tak pysznego dania;-) Składniki na gołąbki z ryżem i mięsem 1 główka kapusty włoskiej 2 woreczki(...)minut. Przestudzoną kapustę dzielimy na osobne liście, odcinając z każdego zgrubienia (tzw. nerw) u nasady. Całe, duże liście odkładamy, natomiast tymi uszkodzonymi wykładamy naczynie żaroodporne. Mięso mielimy, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, ryż, przyprawy i ewentualnie doprawiamy solą. W każdy liść wkładamy porcję farszu i zwijamy (w podobny sposób jak krokiety), układamy ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym
Rozpustne gotowaniejajkach i od razu smażymy na złoty kolor z dwóch stron *** *** Po usmażeniu mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** Kotlety podajemy z ziemniaczkami i surówką lub gotowanymi warzywami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SIEKANE KOTLECIKI Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ MARYNOWANE KOTLETY SCHABOWE PRZEPIS
Blog z Apetytempysznym warzywnym sosem węgierskim. Potrawa ta to doskonała propozycja na szybki i niedrogi obiad dla całej rodziny. Korzystajmy z okazji, że nasze ogrody i targowiska są pełne zdrowych warzyw i przygotowujmy z nich pyszne potrawy, takie jak np. spaghetti. SKŁADNIKI: 250g makaronu spaghetti, 200g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, 1 mała cukinia, ½ strąka papryki czerwonej, ½ strąka papryki żółtej
Tradycyjna kuchnia Kasikrólujących na blogach pączków, oponek, chrustów i innych tłustoczwartkowych przepisów wrzucam coś na szybki obiad. Pieczone skrzydełka z kurczaka to moje drugie dziecko filmowe. Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten króciutki filmik. Przygotowanie potrawy zajmuje chwilkę, a skrzydełka są przepyszne. Chrupiąca skórka i miękkie mięso posmakuje przede wszystkim młodszym członkom rodziny. Zapraszam-) Artykuł PIECZONE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA pochodzi
Pieguskowa KuchniaSzybko przyrządzimy na niej każde mięsko, u nas dzisiaj była karkówka na obiad. Do tego ziemniaki i surówka porowa. Pyszności! Składniki : * 5 plastrów karkówki * przyprawa do karkówki - u mnie do grilla * łyżka oleju kokosowego Przygotowanie : Karkówkę dobrze natrzeć przyprawami, rozpuścić olej i obsmażyć mięso z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Poddusić przez 20-30 minut
Magiczne Życie Martyprzygotować dzień wcześniej, a następnego dnia po powrocie z pracy będzie po odgrzaniu idealnym obiadem. Proporcja na 3 osoby: Fasolka: - 0,5 kg oczyszczonej z końcówek fasolki szparagowej. Fasolkę ugotować do półmiękkości - ma być miękka, lecz nadal delikatnie chrupać przy przegryzaniu. Odcedzić. Pulpeciki: - 30 dag mięsa mielonego - 1 mała kajzerka namoczona w wodzie/mleku - 1/2 pęczka natki pietruszki - posiekanej - 1 małe
kawawszklancedzisiaj strasznego lenia nic mi się nie chce robić :) no ale obiad obowiązkowy :) Dzisiaj ugotowałam rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy , warzyw na pysznej Kiełbasie królewskiej wędzonej , suszonej z firmy Tradycyjne Jadło . Kiełbasa ta daje niesamowity smak i aromat zupie , wytworzona jest z mięsa wieprzowego z naturalnymi ziołami i przyprawami , bez dodatku konserwantów i sztucznych ulepszaczy . Zapraszam
Sama słodycz i szczypta chiliJeden z tych obiadów na szybko. Na usmażenie dwóch steków, naszykowanie sałaty i szparagów nie potrzebujecie więcej niż 20 minut. Wróciliśmy z rowerów. Zmęczeni. To była najszybsza obiadowa opcja. I najsmaczniejsza! Steki oczyśćcie, osuszcie mięso papierowym ręcznikiem, posmarujcie je oliwą wymieszaną z sosem sojowym, mocno popieprzcie z obu stron. Szparagi trzeba umyć i odciąć ich zdrewniałe końce. Łodyżki szparagów pokroić
Karo in the Kitchenjedli, że aż im się uszy trzęsły. “Czemu nie robisz zimą takiego obiadu? ” zapytało moje dziecko. Wytłumaczyłam, że to danie sezonowe, a poza tym smakuje lepiej jak się na nie czeka cały rok. Przyrządzam młodą kapustę przynajmniej raz w tygodniu z różnymi rodzajami mięsa, z ziemniakami lub kaszą i jakoś nigdy nam się nie nudzi. Pewnie macie swój
codojedzeniaJako dodatek do obiadu zazwyczaj przyrządzam surówkę ze świeżych warzyw (głównie w okresie letnim), a w zimie oczywiście korzystam ze swoich zapasów zimowych w postaci przetworów. Często jednak na talerzu, w towarzystwie ziemniaczków i mięsa znajduje się pyszna kapusta zasmażana. Tradycyjnie w przecierze pomidorowym. Dziś jednak nieco zmodyfikowałam ten przepis. Składniki: 1 mała główka kapusty ½ szklanki soku buraczanego ½ szklanki śmietany
Tradycyjna Kuchniamyślą o tym , co lubią sobie mięskiem dogodzić.Ja , choć wiecie , że do wielbicieli mięsa szczególnie nie należę , to od czasu do czasu lubię zjeść coś tak porządnego.Zwłaszcza w takim wydaniu.Boczek pieczony z ziołami , czosnkiem , musztardą i cebulką jest świetnym pomysłem zarówno do obiadu , jak i na kanapki.Smakuje fantastycznie!Polecam!SKŁADNIKI:* boczek surowy bez kości
Ostra na Słodkookresie nam na pewno nie zaszkodzi. Nie polecam zabierać do pracy, ale na obiad będzie pyszne!Składniki :* 4 pojedyncze filety z kurczaka* sól, pieprz świeżo mielony* ulubiona przyprawa do kurczaka * 200g pieczarek* łyżka oliwy z oliwek * 2 ząbki czosnku* łyżka gęstej śmietany 18%Przygotowanie :Mięso umyć, rozbić. Przyprawić. Rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek oraz pieczarki, przyprawić i poddusić
Magiczne Życie MartyW ostatnim czasie chodził mi po głowie domowy makaron, taki do rosołu, przejrzałam przepisy w internecie, jednak było ich tak wiele nie wiedziałam, który wybrać i
NA MOIM TALERZUpodać do niej np.naleśniki i cały obiad gotowy.Składniki:3 marchewki1 por kawałek selera 1 kalafior słodka śmietana 1 porcja rosołowa sól koperek Wykonanie:Do garnka z wodą wrzucamy umytą porcję rosołową i gotujemy tak długo, aż mięso zmięknie. Następnie wyciągamy mięso i dodajemy umyte
Walijskie PichcenieKiedyś powszechnie wykorzystywało się wszystkie części zwierzęcia, łącznie z krwią. Dzisiaj używamy raczej tylko mięsa i to takiego z lepszych kawałków. Przeciwnikom tego dania przypomnę jednak, że do kaszanki też dodaje się krew.Czernina to było u nas w domu świąteczne danie. Na bożonarodzeniowy rodzinny obiad Babcia kupowała żywą gęś i z jej krwi później gotowała tę zupę. Dzieciom dość długo
Smaczna Pyzamroźne dni najlepsze są dania jednogarnkowe. Wystarczy wymieszać ulubione składniki i przygotować pożywny obiad. Dzisiejsza propozycja to kolorowe risotto. Jak na studentkę przystało użyłam składników, które akurat miałam w lodówce, stąd też moja wersja jest nieco uproszczona i lżejsza, gdyż nie ma w niej mięsa ani parmezanu. Moją mieszankę dopasowałam jednak w taki sposób, by było pachnąco, smacznie
Sajkofanka smakuodstawiłam żeby się wszystkie smaki przegryzły. Zapraszam na niedzielny obiad. Schabowy Składniki : * 4 kotlety ze schabu - ja wybrałam bez kości * sól , pieprz , papryka czerwona słodka , gałka muszkatołowa * 2 jajka * 5 łyżek mąki pszennej * 5 łyżek bułki tartej * smalec wieprzowy Przygotowanie : Mięso rozbić , przyprawy utrzeć razem i obsypać kotlety. Zwinąć w rulony, przykryć
Magiczne Życie Marty