Wymyśliłam sobie szybki obiad. Bez brudzenia sterty naczyń podałam mięso i warzywa. Wszystko upiekłam w jednej brytfannie, którą potem postawiłam na stole. Czasem i ja mam garowstręt i nie chce mi się stać przy kuchni godzinami, a takie dania jednogarnkowe są idealne. Zresztą , zawsze powtarzam, że gotowanie nie musi być ciężką pracą ;) Warzywa i mięso można dobrać według upodobań
Codzienna kuchnia niecodziennaStaramy się przynajmniej raz w tygodniu zjeść rybkę na obiad, szczególnie, że moja córka uwielbia mięso ryby. Ten pomysł podpatrzyłam u Aniki. Gorąco polecam! Składniki: 400 g ryby (u mnie zazwyczaj dorsz, miruna lub morszczuk) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mała cebulka kawałek selera 200 g sera (mozzarelli lub żółtego sera) sól, pieprz sok z cytryny olej do posmarowania formy
Kuchnia domowa AniBabka ziemniaczana z pieczarkami i mielonym mięsem Czasami worek z pomysłami zdaje się być pusty ..wszystko już było , no cóż bywa . Trzeba więc zabrać się do
Ogrodnik w podróżyZawsze czekam na tygodnie tematyczne w moim ulubionym Lidlu :) Można dostać wiele produktów, których na co dzień nie ma w ofercie. Można też spotkać produkty w
Parowar FacetaNajwięcej na moim blogu jest przepisów na pierś z kurczaka :) Ale oprócz tego, że najbardziej ją lubię, to i Wy najczęściej szukacie i wchodzicie w takie
Parowar Facetawszelakiej zieleniny, która dominuje w moim ogrodzie i oczywiście na moim stole. Dzisiaj propozycja lekkiej, delikatnej sałatki, którą można z powodzeniem zaserwować przy grillu do mięsa, ale również jako dodatek do obiadu, zwłaszcza do młodych ziemniaczków. Prosta, banalna sałatka z młodej kapusty, kopru i ogórka. Powinna się lekko schłodzić przed podaniem, ale ja, pałaszuje ją zaraz po wymieszaniu:) Składniki
na moim stole...Pikantna, bardzo rozgrzewająca zupa pomidorowa. Pełna warzyw i mięsa doskonale nadaje się na jednodaniowy obiad. Szybka do zrobienia i naprawdę smaczna. Z prawdziwym, węgierskim aromatem mielonej papryki, wędzonego boczku i pikantnej kiełbaski. Zróbcie sobie koniecznie w jakiś zimny dzień! :) Przy tej jesiennej okazji polecam Wam piosenkę, którą znajdziecie pod etykietami. I trzymajcie się ciepło! :) Składniki: 0,5 litra
Kuchnia PrezydentowejDziś kolejna propozycja z kaszą, tym razem gryczaną prażoną. Jeszcze się bardzo mocno nie zagłębiłem w książkę "Kipi Kasza", ale to chyba dzięki jej obejrzeniu zacząłem
Parowar FacetaMadzia zrobiła genialny obiad! Znaczy się pieczonego całego kurczaka. A ja uwielbiam kurczaka. Zwłaszcza właśnie pieczonego. Chrupiąca skórka, mięsko rozpływa się w ustach, mmmm... A tak
Marder&Marder Manufactureprzygotowana polędwiczka nie jest może jakimś wyszukanym i wyjątkowym daniem. Ale jest całkiem smaczna, i na dodatek właściwie nie wymaga wielu przygotowań. Cztery godziny i obiad gotowy. Przepis nie przewiduje podlewania mięsa, ale myślę, że można dodać 1/4 - 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina lub bulionu, zyskamy nieco sosu. W oparciu o przepis z Food.com składniki
Stare GaryMinęło troszkę czasu odkąd zamieściłam ostatni wpis ... Bardzo Was przepraszam! Wiele się ostatnio działo w moim życiu, mnóstwo pracy zawodowej, do tego intensywne przygotowania do szykujących
Garniec MagaliePierwszy raz jadłam takie kotlety u mamy mojego ukochanego. Pamiętam, że mięso było niezwykle soczyste, a dodatek cebuli i marchewki świetnie pasował do tego dania
W poszukiwaniu inspiracjiPolędwiczki w sosie grzybowym (u mnie w sosie borowikowym) są doskonałe zarówno na codzienny, jak i na wykwintny obiad. Polędwiczka wieprzowa jest niezwykle delikatnym mięsem, które z wyrazistym i aromatycznym sosem stanowi wyjątkowo zgrany duet. Podałam mięso z niepaloną kaszą gryczaną (ugotowaną z liściem laurowym), a następnym razem, gdy czas pozwoli – podam je z kluskami śląskimi. Sos grzybowy jest
Poezja smakuSKŁADNIKI: 1 golonka (nie wiem ile ważyła moja bo dostałam od rodziców :)) 500 g kapusty kiszonej 2 łyżki oleju 250 ml wody 8 ząbków czosnku 1/2
ClauditteMissCookingAhhhh to był obiad... całkiem w moim guście ryż, sos beszamelowy i kawał fileta z kurczaka. Tym razem zamiast tradycyjnego kotleciska zrobiłam kieszonki ze szpinakiem
Kuchenne aromaty