mielone - 47549 przepisów (strona:2426/3170)

Serowe oponki 208

żółtka 100 g gęstej śmietany 12% 1,5 l oleju do smażenia do dekoracji polewa czekoladowa lub cukier puder  Przygotowanie: twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. Dodać pozostałe składniki i wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Poporcjować na mniejsze części i na oprószonej stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok 1 cm. Wyciąć szklanką kółka

Niezły Młynek
Gryczane kotlety z łososiem 172

żna również upiec Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy. 2. Łososia siekamy na drobne kawałeczki. 3. Kaszę, łososia, jajo, koperek i przyprawy wrzucamy do większej miski i blenderem ręcznym mielimy do powstania konsystencji pasty. (jeśli nie posiadacie ręcznego, może być melakser) 4. Wylepiamy kotleciki i smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku. Ja smażyłam na smalcu gęsim. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kotleciki z niespodzianką w sezamie i słoneczniku 175

mieszanki chilli Wykonanie: 1.  Panierka Wymieszać ze sobą wszystkie składniki panierki. 2.  Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, przełożyć do dużej miski. Następnie dodać pokruszoną fetę, jajko, starte buraki, natkę, bułkę tartą, kaszę mannę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (ser feta jest dość słony). Z przygotowanej

Szalona Kuchnia Eweliny
Pączki z białą czekoladą 175

następnym tygodniu będziemy mieli Tłusty Czwartek, więc najwyższa pora coś przygotować. Dzisiaj lżejsza wersja pączków, bo pieczone. Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 2 jajka - 100 g drożdży - 1/2 szklanki cukru - 2 i 1/2 szklanki ciepłego szklanki mleka - 1/2 szklanki oleju - 1 tabliczka białej czekolady Przygotowanie: Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka

Zainspirowana w kuchni
Falafele 155

łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki chilii 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Sól Pieprz Olej do smażenia Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy i mielimy (ja użyłam blendera) z posiekaną cebulką, ząbkami czosnku i natką pietruszki. Masę na Falafele miksowałam kilka minut (musi być gładka i jednolita). Dodajemy przyprawy: ziarna kolendry, kardamon, chilli, cynamon, sodę oczyszczoną

VioletoweKucharzenie
Rozetki ciasteczka skandynawskie 252

oleju spadać z foremki), po czym szybko zanurzamy w cieście, ale w takie sposób by ciasto nie zakrywało górnej krawędzi foremki. To bardzo ważne, bo w przeciwnym razie będziemy mieli problem ze ściąganiem z formy upieczonego ciasteczka ( jak np. ja za pierwszym razem). Po chwili na pewno dojdziecie do wprawy co i jak. Po około 20 sekundach zdejmujemy ciasteczko- możemy

Arbuziaki
Domowa chałwa słonecznikowa 228

patelnią lub mieszać. Gdy lekko się zezłocą i "puszczą " zapach zakończ prażenie. Za mocno uprażone będą po prostu gorzkie. Ostudzić zmielić wystudzone ziarenka w kielichu blendera na piasek. Lepiej mielić na mniejszych obrotach i pozostawić część niezmielonych ziarenek, niż doprowadzić do wytłoczenia tłuszczu. Niezmielone ziarenka chrupią między zębami i smakują jak orzeszki zmielone ziarenka przesypać do miski, dodać miód. Wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kolorowa mięsna rolada 199

pieprz masło do wysmarowania formy 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka) Wykonanie: 1.  Masa mięsna: Filet z kurczaka, boczek, mięso gulaszowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, bułkę tartą, kolendrę utartą w moździerzu, starty imbir, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2.  Mieszankę warzywną odsączyć

Szalona Kuchnia Eweliny
SZYSZKI 207

Szyszki niezapomniany smak dzieciństwa, dziś przygotowałam je z myślą o moim mężu i synku, którzy rzadko jedzą słodycze - dzień rozpusty też im się należy. Będą mieli małą niespodziankę :) SKŁADNIKI: 8 dkg ryżu preparowanego 30 dkg krówek 10 dkg masła 1 łyżka gorzkiego kakao   Krówki rozpuścić razem z masłem i mieszać, aby masa się nie przypaliła. Dodać łyżkę gorzkiego

Fiołkowe Talerze
WYCIECZKA do PIJALNI CZEKOLADY M. Pelczar Chocolatier 177

pociągi wożące czekoladowe smakołyki, stare maszyny do produkcji czekolady, bicie pamiątkowych monet.  Zapoznać się także można z etapami procesu produkcji czekolady: - zbiory - suszenie -prażenie -łamanie i łuszczenie -mielenie -konszowanie -temperowanie W pijalni można spróbować pysznej pitnej czekolady z różnymi dodatkami, naturalnych lodów własnej produkcji oraz czekoladowych smakołyków: czekolad z owocami, czekolad inspirowanych winem, pralin, czekoladowych narzędzi i wiele, wiele

Fiołkowe Talerze
Pasztet z kruszonką 204

tartą. Potrzeba jej tyle, by ciasto na kruszonkę można było swobodnie zlepić w jedną większą kulkę. Kruszonkę owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki. Pasztet: W maszynce do mięsa mielimy po kolei najpierw słoninę, później boczek, cebulę, czosnek oraz ugotowane mięso drobiowe. Do masy wbijamy jajka, dodajemy przyprawy. Gotowy pasztet przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wierzch

Kuchnia w czekoladzie
#1 – Pomorze i Kaszuby 196

skóry i ości. Do osobnej miski wlewamy śmietankę, 3 łyżki mleka spod ryby i dodajemy bułkę tartą, a następnie mieszamy. Ryż, rybę, jajka na twardo, cebulę oraz bułkę mielimy w maszynce. Powstałą masę ucieramy z pietruszką, surowym jajkiem i przyprawami. Gotową masę przekładamy do formy pasztetowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę

Życie ze smakiem
Oponki serowe, ciasto ekspresowe 220

oponki 🍩 przeważnie, pierwsze mielimy, potem z mąką łączymy, pozostałe składniki dokładamy i ciasto zagniatamy.  Ja 👱 szybszą wersję przygotowałam, bo większość składników zmiksowałam. Potem tylko z mąką i sodą, na ciasto wyrobiłam i na chwilę pod przykryciem pozostawiłam.  Ciasto trochę cieniej (ok. 1 cm) rozwałkowałam, bo chętnych 👦👧👦👨👩 do zjadania miałam.  Oj 🍩 smakować musiały, bo puste patery, już

Moniki Smakołyki
Pierogi z mięsem 289

minut. W tym czasie drobno posiekaj cebulę w kostkę i na 1-2 łyżkach oliwy lub oleju podsmaż cebulkę aż się zezłości. Mięso najeży zmielić w maszynce, pod koniec mielenia dodając namoczoną bułkę. Do farszu dodaj trochę rosołu, tak aby mięso nie było suche i łatwo się lepiło, a następnie dodaj podsmażoną cebulę. Dodaj nieco suszonego majeranku, sól i pieprz

nietylkopasta.pl
Kluski śląskie z zielonym groszkiem 188

tyle, by zjeść od razu.  Zapraszam po przepis ;) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana (¼ objętości ziemniaków) 1 płaska łyżka soli 150g zielonego, mrożonego groszku Sposób przygotowania: Ziemniaki mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Groszek gotujemy kilka minut w wodzie, po czym dobrze odsączamy i miksujemy na papkę. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy. Odejmujemy ¼ ziemniaków, a w to miejsce dodajemy mąkę

Kuchnia w czekoladzie