prezentów pod choinką i miłego kolędowania życzą Gosia i Sławek. Nasza choinka jest mała i skromna, ale podzielimy się! Smacznego! Składniki: • 250 g sera mielonego • 250 g mąki pszennej • 2 żółtka • 2 łyżki śmietany • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka spirytusu • 1/2 łyżeczka sody • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia • olej do głębokiego smażenia
To co kochamdziękuję za przepis i rady . Przy okazji bardzo pozdrawiam . Jest to placek, który nie kosztuje dużo wysiłku, ani też pieniędzy . Polecany dla osób, które nie chcą się trudzić z mieleniem sera, albo też nie mają jeszcze wprawy z pieczeniem, bądź też serniki im się nie udają . Placek jest na bazie śmietany , a upieczony smakuje jak sernik . Ja do wypieku użyłam
Pysznosci Babci Basidanie otrzymałam od mojej znajomej, wybornej kucharki P. Geni. Ona te placuszki przygotowuje ze schabem, albo mięsem mielonym- ja dziś zrobiłam je z zamarynowaną polędwiczką i grubo mielonym serem. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 10 dag. sera startego na grubych oczkach cebula 1- 1,5 kg. ziemniaków 4-5 łyżek mąki 1 łyżeczka sosu teriyki przyprawy: sól, pieprz
Kuchnia Beaty/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pasta jest pyszna, prosta i idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Chyba niczego więcej nie muszę dodawać? 100g wędzonego łososia 150g białego sera (mielonego) 1 ząbek czosnku (mały) 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) sól, pieprz Wszystkie składniki zmiksować (blenderem/malakserem) do uzyskania jednolitej konsystencji. Pastę doprawić do smaku
Di gotujesłodszego smaku i poprawiły kolor musu. Wyszedł mi naprawdę pyszny serniczek, który nie tylko świetnie smakował ale także pięknie prezentował się w przekroju. składniki: masa serowa 1 kg mielonego sera może być z wiaderka 100 g miękkiego masła 5-6 łyżek cukru* 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny mus 400 g rabarbaru 400 g truskawek, moga być świeże
Monia miesza i gotujepudru 120 g masła, posiekanego 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, by łatwiej dało się zagnieść ciasto Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie (użyłam sernikowego z Piątnicy) puszka masy kajmakowej cukier do smaku 2 białka 3 jajka 1,5 szklanki mrożonych jeżyn Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby
Czerwień i błękitopcjonalnie (z racji tego ze sama je odcinałam więc pozostało na nich trochę mięsa) 1000-1200 ml wody 2 łyżki masła klarowanego lub zwykłe masła pieprz świeżo mielony ser cheddar lub inny grzanki najlepiej z bagietki Na początku zabrałam się za bulion na kościach, mięso pogotowałam w wodzie z kostką rosołową i zielem angielskim i liściem laurowym(Jeśli
Piekielna Kuchnia Patisera białego półtłustego/tłustego 2/3 szkl cukru pudru 2 jajka 1/2 łyżeczki ekstraktu z mięty lub wanilii 1/3 szkl śmietany 30-36% zielony barwnik spożywczy Wykonanie: Ser mielimy trzykrotnie i przekładamy go do misy miksera, dodajemy cukier, jajka, miętę/wanilię i śmietanę. Całość miksujemy do połączenia się składników, dodając zielony barwni, tak aby uzyskać pożądany odcień. Gotowe
Malinowe Pocałunkisobotnich powrotów do domu. Korzystając z dnia wolnego postanowiłam upiec je samodzielnie. Wykorzystałam to co miałam akurat w domu- budyń i śliwki z kompotu- nie uśmiechało mi się mielenie sera na osiem małych drożdżówek.. Zawsze mam obawy, gdy korzystam z nowego przepisu z wykorzystaniem drożdży- czasem robi mi się dość twarda i chrupiąca skórka
Wrzosowa Polana200ml kwaśnej śmietany cukier puder do smaku Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Gdy masa będzie jednorodna dodajemy miąższ z laski wanilii oraz proszek do pieczenia. Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy stopniowo do masy. Gdy wszystko się połączy dokładamy mąkę ziemniaczaną. Na końcu całość łączymy z ubitymi na sztywna pianę białkami. Ewentualnie możemy
Pyry na Gazjajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Farsz: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 0,5 kilograma sera białego 2 cebule Sól,pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki i ser mielimy. Cebulę obieramy , kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju na złoty kolor , dodajemy do ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto
Bajeczna Kuchniapieczenia 16 g cukru waniliowego 75 g cukru 1/2 opakowania cukru z wanilią i kardamonem (opcjonalnie) 1 jajko szczypta soli szczypta cynamonu do oprószenia Masa serowa: 750 g mielonego sera waniliowego na sernik (z wiaderka) 1 budyń waniliowy (47 g) 3 jajka "M" (osobno żółtka, osobno białka) 10 dag świeżej żurawiny 1 laska wanilii 1/2 szklanki cukru Tarta serowa
Moje Qulinariałyżka masła 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% skórka otarta z 1 cytryny sok z cytryny do smaku opcjonalnie: 1 budyń waniliowy wykonanie: Cytrynę sparzamy i szorujemy. Ser mielimy lub ucieramy widelcem. Dodajemy do niego cukier, masło, jajko oraz żółtka i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny, śmietanę oraz sok z cytryny do smaku
Domowy Smak JedzeniaSkładniki ser twarogowy, 400g mąka pszenna, 300g jajko, 1 szt Dodatkowo bułka tarta masło śmietanka kwaśna miód cynamon cukier Przygotowanie Ser mielimy, albo używamy mielonego sernikowego. Dodajemy jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto, formujemy wałeczki i kroimy pod skosem na małe kawałeczki. Wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy 10 minut od czasu wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Podajemy z bułką tartą usmażoną
Gotowanie moimi oczamiSkładniki : Masa serowa : 1 i 1/2 kg mielonego sera białego 35-40 dkg cukru kryształu 12 jajek 1 i 1/2 kostki margaryny ( miękkiej ) 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 duży cukier waniliowy Przygotuj również : cienki blat biszkoptowy jasny lub cienki blat z ciasta kruchego 1 puszka brzoskwiń Sposób wykonania : B laszkę
Przepisy i porady kulinarne