osoby, prawda? ;) SKŁADNIKI 300-400g łaty wołowej /bavette/ 250g pieczarek 1 spora papryka – zielona, żółta lub czerwona 2 średnie cebule – czerwona i biała 2 ząbki czosnku 4 półbagietki 100g sera cheddar 4 plasterki twardego sera mozzarella 4 łyżki majonezu olej do smażenia masło klarowane do smażenia świeżo mielony czarny pieprz sól
Karo in the Kitchentakiej zapiekance. Do tego parę dodatkowych składników i będziecie mieli pyszny obiadek. Ja ostatnio jestem miłośniczką tego typu obiadów. nakładam do naczynia, wsuwam do piekarnika i gotowe. A inne moje zapiekanki, których się uzbierało na blogu już bardzo dużo możecie znaleźć tutaj Składniki 6 średnich ziemniaków 250 pieczarek około 300 g pieczonego mięsa (miałam pieczoną łopatkę) 1/2 puszki pomidorów
O kuchni z uczuciemangielskie, liść laurowysłodka i ostra paprykakoperekbulionłyżka mąkiWykonanie:Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem,wbijamy jajko, dodajemy kaszę manną i dobrze wyrabiamy. Formujemy zwilżonymi dłońmi nieduże pulpeciki. Zagotowujemy bulion, wkładamy pulpeciki, gotujemy ok 15 minut, po czym wyjmujemy je na talerz (bulion zostawiamy).Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, paprykę w paski i ogórki w słupki
Walijskie Pichceniedrożdży lub 10 g suszonych 280 ml mleka sojowego 2,5 łyżki oleju kokosowego /oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Na farsz : 300 g pieczarek 1 średniej wielkości marchewka 1 opakowanie Tofu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 małe cebule(...)kaparów Dodatkowo: 2 łyżki jasnego syropu z agawy /melasy trzcinowej 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego sól pieprz suszony imbir szczypta kurkumy mielony kumin (kmin rzymski) suszone zioła: oregano.bazylia,rozmaryn, chili Wykonanie : 1. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn ) . Dodajemy resztę składników i wyrabiamy
vaniliowoczekoladowasię zeszkli. Do zeszklonej cebuli wrzucamy pokrojone wcześniej pieczarki i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut (co jakiś czas mieszając by ich nie przypalić) lub do momentu aż odparuje cała woda. Kiedy woda całkiem odparuje doprawiamy około 1 płaską łyżeczką soli, około 1/3 małej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, 1 łyżeczkę pełną papryki słodkiej oraz szczypta papryki ostrej
Gotuj z Mąkąrzepakowego, pieprz czarny grubo mielony do smaku, ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej, 100 g cukinii, sól, 2 szt pergaminu do smażenia WINIARY Pomysł na... Papirus soczystą pierś kurczaka w złocistym curry, ¼ łyżeczki cukru, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Orane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy. Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, skórkę
Moniki Smakołykidużej, czerwonej cebuli 1/2 zielonej cukinii 2 duże pieczarki 25 g białej części pora 2 łyżki sosu orientalnego słodkiego (w stylu indonezyjskim – kupuję w Lidlu, bo smakowo najbardziej mi przypadł do gustu), bądź dwie łyżki sosu sojowego garść orzechów włoskich drobno posiekanych przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona słodka, opcjonalnie (a bardzo polecam mieć w domu) pieprz pomarańczowy
gutfutZazwyczaj cannelloni nadziewam mięsem mielonym z grzybami w sosie pomidorowym. tym razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przygotowałam nadzienie na bazie białego sera, szynki i warzyw. Wyszło bardzo smacznie i zdecydowanie mniej kaloryczne niż wersja mięsna :) Składniki: 400g makaronu cannelloni, 250g białego sera, 250g pieczarek, cebula, 60g szynki np. konserwowej, 1 czerwona
Z miłości do słodkościchrząstek, ścięgien. Jeśli używacie piersi z kurczaka będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty. Przy zakupie podudzi – będzie się trzeba wysilić z wycięciem kości z mięsa, ja jednak wolę ciemne mięso niż jasne i takiego używam do zupy. Mięso kroimy w jednokęsowe kawałki. Imbir i czosnek obieramy, siekamy razem. Pieczarki pozbawiamy nóżek, a ich kapelusze kroimy w grubsze półplasterki. Paprykę myjemy
Karo in the Kitchenpierwszy ogień poszły dania meze. Czerwone cebule faszerowane mielonym mięsem, papryką, kolendrą. Połowa z cynamonem, połowa na ostro. Do tego baba ghanoush z pieczonych bakłażanów – gdybyście powtarzali w domu, przebijcie je wiele razy widelcem, inaczej Wasz piekarnik, kuchnia, a być może i całe mieszkanie eksploduje… Duże greckie pieczarki podsmażone z przyprawami, zapiekanka ziemniaczana z serem kozim
GRUBY WAŁEKsól, pieprz 2 małe lub 1 duże jajko Przygotowanie ; Pieczarki i cebule pokroić drobno, przesmażyć razem, aż do odparowania soku,wystudzić Do przestudzonej masy dodać zmielone lub drobno pokrojone mięso, jajka, kasze mannę, sól i pieprz do smaku, dokładnie wyrobić, tak by całość przypominała masę jak na kotlety mielone Smażyć w formie placuszków na gorącym tłuszczu
Proste Potrawyryżowe kotleciki. Mój chłopak twierdzi, że są lepsze od mielonych ;)Składniki:2 woreczki ryżukostka bulionowacebulaok. 5 dużych pieczarekmielona paprykapół pęczka natki pietruszki2 jajkabułka tartapieprzsólolej do smażeniaWykonanie:1. Ryż gotujemy z kostką rosołową przez ok. 15 minut. Wysypujemy z woreczków do miski i odstawiamy do ostygnięcia.2. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, posypujemy papryką i smażymy
Pasja Smakuostatnio. Przepis podpatrzyłam w jakiejś gazecie, później poszukałam trochę w necie i tak oto powstała rolada. Składniki 1 kg schabu (lepiej żeby był dłuższy niż grubszy) 300 g pieczarek 100 g boczku wędzonego 1 garść startego na drobnych oczkach sera żółtego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia papryczka chilli 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra(...)takiego świeżo mielonego z młynka) 1-2 ząbki czosnku pokrojone w plastry 4 łyżki soli peklowej W garnku umieszczamy wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli. Do garnka wkładamy mięso i trzymamy w lodówce 2-5 dni, codziennie obracając mięso na 2 stronę. Sposób przygotowania rolady W pierwszej kolejności robimy farsz. Boczek,cebulę i pieczarki kroimy w drobną
Piekielna Kuchnia PatiMięso mielone i sos pomidorowy w bardzo prostej lazanii Wiosenne porządki w kuchni zazwyczaj skutkują u mnie w kulinarnych inspiracjach. Zawsze odnajdę wtedy jakąś paczkę zapodzianego w czeluściach szafek składnika, z którym potem eksperymentuję przy gotowaniu. Tak było i tym razem. W roli głównej: makaron do lazanii ! Kupiłam go dobrych kilka miesięcy temu, zachomikowałam na tyłach półki(...)planach kulinarnych z nim związanych. Z racji, iż lazanii jakoś do tej pory nie zdarzyło mi się robić, Wujek Google natychmiast poszedł w ruch. Bardzo zainteresowała mnie wersja z pieczarkami, którą podejrzałam na blogu u Gospodyni Miejskiej . Spodobała mi się też klasyczna adaptacja tego dania, jaka wypatrzyłam na portalu Przepisy łatwe, szybkie i smaczne . Zachwyciła mnie również prosta i sprawdzona
Grunt to przepis!łyżki sosu sojowego - 3 posiekane ząbki czosnku - grubo mielony pieprz - 2 łyżki oliwy z oliwek - szczypta soli morskiej pesto pietruszkowe: - pęczek natki pietruszki - garść pistacji - łyżka parmezanu - łyżeczka soku z cytryny - dwie łyżki oliwy z oliwek Grzyby myjemy i osuszamy. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i dokładnie nacieramy pieczarki, głównie od strony blaszek. Odstawiamy aby przeszły smakiem
Cook&Love