mielonej cielęciny 1 duża cebula 150 ml śmietanki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu, mielonego 1 łyżeczka papryki w proszku ½ łyżeczka kajeńskiego pieprzu 50 g masła do smażenia Sos grzybowo śmietankowy 500 g grzybów, u mnie pieczarki białe i brązowe 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ¼ łyżeczki białego pieprzu 3 łyżki
codojedzeniaEnglish Ziemniaki smażone z grzybami (4 porcje) Składniki: 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 10 pieczarek (lub innych grzybów), pokrojonych w plastry lub ćwiartki 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka mielonej wędzonej papryki 1 1/2 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżki masła 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu sól Przygotowanie: Na dużej
karmelowykliknij po przepis Pulpeciki w zalewie octowej. Przepis: kliknij po przepis Naleśniki z mięsem mielonym. To jeden z przepisów, do którego naprawdę często zaglądacie od kiedy tylko pojawił się na blogu. Przepis: kliknij po przepis Mini pieczarki w cieście naleśnikowym. Przepis: kliknij po przepis Pierś z kurczaka w zalewie octowej. Przepis: kliknij
W kuchni u Monikiłyżek/starta, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1 szklanka, woda gazowana 3/4 szklanki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, mąka pszenna - ile potrzeba, woda 4 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, pieczarki 1/2 kg, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, natka pietruszki 2 łyżki, makaron
W Mojej Kuchni Lubiępiersi kurczaka zagrodowego 3 duże pieczarki kawałek pora (ok. 10 cm) tylko jasnozielona część 2 ząbki czosnku 1 marchew 3/4 szklanki mrożonego groszku 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki śmietanki 30 % 1 łyżka masła 2 łyżki oleju do smaku: sól, pieprz czarny mielony, kolendra mielona, tymianek żółtko do posmarowania ciasta gotowe(...)pokroić w niewielką kostkę, obsmarzyć na łyżce oleju. Mięso smażyć aby było lekko zrumienione, a następnie przełożyć do miski. Na patelnię dodać łyżkę oleju i wrzucić pokrojone w plastry: pieczarki, marchew, pora (drobno pokrojonego). Warzywa krótko obsmażyć i przełożyć do miski z mięsem. Następnie na patelnię po smażeniu warzyw dodać masło, a gdy się rozpuści wsypać mąkę. Po połączeniu mąki
Codziennik Kuchennyoczkach tarki pieczarki i dusimy, aż cała woda z nich odparuje. Studzimy. Do roztartego kalafiora dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą, starty żółty ser, koncentrat, bułkę tartą, jajko i przyprawy (z solą). Całość rękoma wyrabiamy na jednolitą masę (jak na mielone). Z masy formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron
Kolorowy PrzepisownikOstatnio odkryłam że z ciasta lasagne ,można przyrządzić nie tylko tradycyjna lasagne z mięsem mielonym i serem . Oto jedno z pierwszych dań które wykonałam i okazało się całkiem nie złe Składniki 10 płatów lasagne 1/2 kg pieczarek 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 pomidory suszone
Eli GotowanieSkładniki : mięso mielone z indyka (0,5 kg) 1 jajko 1 cebula por (mały kawałek kawałek) 1 – 2 ząbki czosnku 1 mała papryka kilka pieczarek 1 marchew pomidory w puszcze, krojone śmietana – 30% (ok. 100 ml) przyprawy (sól, pierz, czosnek granulowany, majeranek, papryka czerwona) bułka tarta Zaczynamy od wyrobienia mięsa na pulpety. Drobno pokrojoną cebulę, jajko, przyprawy
Ugotuj to sam ...umiarem, a na stole ląduje chili dla tych, którzy lubią poziom HARD! SKŁADNIKI 80-100 dag mięsa mielonego wołowego (można pomieszać z wieprzowo-wołowym) 1 szt. średniej cebuli 1 szt. papryki czerwonej 1 szt. papryki żółtej 25 dag pieczarek puszka czerwonej fasoli w zalewie 1-2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szt. papryki chili lub przyprawa chili pieprz, sól
zabawa smakiemschłodzić.Jajka obrać i przekroić ostrożnie wzdłuż na pół, delikatnie i dokładnie wybrać żółtka, które dorzucić do wystudzonych pieczarek, dołożyć natkę pietruszki i całość zmiksować. Ja użyłam do tego ręcznego blendera. Dodać majonez, wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotowym farszem napełniać połówki wydrążonych jajek. Najlepiej użyć do tego mocniejszy woreczek (np.na mrożonki) z lejkiem
Smaczne Zdroweziołowej 1/2 łyżki soli szczypta pieprzu białego szczypta ostrej papryki mielonej woda Mięso myjemy, kroimy w dość spore kawałki i posypujemy przyprawami (paprykami, solami, pieprzami, majerankiem, czosnkiem), mieszamy żeby kawałki dokładnie się obtoczyły i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Warzywa oczyszczamy i kroimy w plastry. Pieczarki myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki, a jeśli są bardzo
Czary - gary w kuchnidwie mniejsze główki kapusty włoskiej 150-200 g czerwonego ryżu 1 czerwona cebula 250 g pieczarek 300 g zielonej cukinii 2 łyżki oleju duży ząbek czosnku pęczek świeżego koperku 2 łyżki sosu sojowego przyprawy: 1 łyżeczka czubrycy zielonej, 1 płaska łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu, sól ok. 30 g masła Wykonanie: W dużym garnku zagotować wodę, posolić i włożyć(...)czerwonego ryżu. A odkąd przekonały się do niego moje dzieci („przecież prawdziwy ryż jest biały”), lubię go jeszcze bardziej Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli. Poddusić ok. 5 minut Cukinię również drobno pokroić, dodać na patelnię. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, dodać sos sojowy, przyprawy (nie dodawałam soli
gutfuttego przepisu dodałem też pieczarki i ogórek kiszony. Uwaga. Kanapka nie potrzebuje dodatkowych sosów, dipów i innych wzmacniaczy smaku. Macie czuć bogaty smak wołowiny pod podniebieniem, a nie na przykład majonez. Zabieramy się do pracy, ale zanim to zrobimy podkreślę, że przyda się do przygotowaniu kanapki jeszcze wok. Gdybyście nie mieli takiego urządzenia, zobaczcie tutaj moją propozycję . Polecam wam też
Kuchennyviral.plwędzonego boczku 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki mąki puszka krojonych pomidorów 10 pieczarek 2 cebule szalotki 1 szkl. czerwonego wina 1 szkl. bulionu wołowego 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego tymianek świeży lub suszony sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżki masła Mięso pokroić w dużą kostkę, a boczek w małą kosteczkę. Na patelni(...)pieprzu, kilka gałązek świeżego lub łyżeczkę suszonego tymianku. Zamieszać i doprawić solą. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika lub dusić na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Pieczarki pokroić na ćwiartki, a szalotkę w piórka. Podsmażyć razem na maśle, przyprawiając solą i pieprzem. Dodać do gulaszu i piec/gotować jeszcze około pół godziny, aż mięso będzie kruche
wyzwania kuchennewino ryżowe. Składniki (dla 4 osób): 4 piersi kurczaka 250 g brązowych pieczarek 400 g dyni piżmowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 2 szklanki bulionu 1 pęd trawy cytrynowej 1 gniazdko anyżu 1 cm kory cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 20 g mielonego curry(...)pokroić w plastry w poprzek włókiem. Dodać do zeszklonej cebuli i dusić pod przykryciem 5 minut, od czasu do czasu mieszając Gdy mięso się zetnie, dodać pokrojone w plastry pieczarki, przykryć ponownie i dusić jeszcze 10 minut, by grzyby puściły wodę. Dodać obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę dynię (użyłem odmiany 'Muscat de Provence', która w trakcie gotowania ładnie
W SMAKobtoczenia mięsa 2 białe cebule 2 czerwone cebule 500 g pieczarek 2 czerwone papryki Sos: 1 szklanka wody 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 pełne łyżki pikantnego keczupu 2 łyżki sosu BBQ (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 3 łyżki cukru 3 łyżki octu 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól i pieprz Mięso umyć, dokładnie osuszyć i pokroić(...)smażyć mięso z obu stron przez kilka minut. Usmażone mięso ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Cebulę obrać, pokroić w grube plastry lub ćwiartki i ułożyć na mięsie. Pieczarki pokroić w grube plastry i ułożyć na cebuli. Paprykę oczyścić, pokroić w cienkie paski i wyłożyć na pieczarki. Wierzch oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Wszystkie składniki na sos wymieszać
Simply Fooddobrej kiełbasy w pętkach ( zwyczajnej np. śląska) 0,5 kg małych pieczarek 2 cebule 2 ziemniaki szklanka rosołu (zamienna na wodę jeżeli nie macie pod ręką) 2 czerwone papryki - 0,5 kg słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g sól, pieprz, bazylia (łyżka stołowa), łyżeczka słodkiej mielonej papryki, płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki, łyżka cukru - jako przyprawy smalec do podsmażania(...)palnika mieszając co jakiś czas. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, posiekać w kostkę i dodać do cukinii. Pieczarki pociąć w plastry, cebulkę drobno pokroić - przesmażyć razem na tłuszczu, dodać do garnka. Kiełbasy nie obierać ze skóry, pociąć na plastry, zrumienić na tłuszczu, dołożyć do pozostałych składników
Poezja Smaków - blog kulinarnymarchewki średniej wielkości 1 duża cebula lub dwie mniejsze kilka pieczarek około 8 szt 1 papryka słodka -czerwona , najlepiej w typie Ramiro garść kiełków rzodkiewki 1 puszka krojonych pomidorów 1 kubek 400 ml jogurtu greckiego około 150 g żółtego sera do utarcia sól do smaku 1 płaska łyżeczka , mielonej ,ostrej papryki 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka mielonego(...)zrobi się miękka , ale nie rozpadająca ( najlepiej po prostu sprawdzać – ziemniak na zdjęciu nie był do tej potrawy ) . O dcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą . Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni na złoty kolor . Marchewkę kroimy w cieniutkie paski ( dobrze sprawdza się temperówka do warzyw ) , paprykę i cukinię, kroimy w średniej wielkości kawałki . W formie do pieczenia
Ogrodnik w podróżywieprzowego z szynki - można też zakupić mięso gulaszowe ok 400 g świeżych pieczarek 1 duża cebula 4 łyżki tłuszczu - u mnie smalec ale można też użyć oleju 1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa 50 ml słodkiej śmietanki 30% przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, ostra mielona papryka - mała szczypta, szczypta suszonego tymianku Na patelni rozgrzać(...)równą kostkę, dodać przyprawy (papryki, tymianek, odrobinę soli i odrobinę pieprzu), zrumienić na sporym ogniu i przełożyć do garnka z cebulą. Wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pieczarki oczyścić z ziemi (nie płukać! bo wciągną wodę), można ewentualnie obrać i pokroić na grube plasterki - 3-4 milimetry grubości. Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumienić pieczarki na dużym
Ze smakiem bez glutenufarszu z mięsa i sosu pomidorowego oraz beszamelu i sera. Składniki: 15 płatów makaronu lasagne 600g wieprzowego mielonego mięsa 200g koncentratu pomidorowego 350g startego żółtego sera 2 puszki pomidorów 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu drobiowego 350g pieczarki 2 łyżki mąki pszennej masło klarowane 1 łyżeczka bazylii 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól pieprz Sos beszamelowy
Szalona Kuchnia Ewelinyklasyczny, polski, niedzielny obiad ale jakoś nie miałam ochoty na mięso. W Jadłonomii znalazłam przepis na wege mielone i postanowiłam dać im szansę. Kotlety przygotowuję na bazie kaszy jaglanej i startego kalafiora z dodatkiem sosu sojowego (musi być umami :) ), faszeruję pieczarkami, zapiekam i podaję z ulubionymi dodatkami. Z podanej porcji wychodzi 10 średniej wielkości kotletów. Polecam
Milion Smakówudekorować nimi zupę. Składniki 50 g masła 3 białe części pora 2 ząbki czosnku 200 g brązowych pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50 ml białego wytrawnego wina 150 g pęczaku 2 l bulionu drobiowego natka pietruszki Klopsiki: 500 g mięsa mielonego z indyka 50 g startego parmezanu 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego
R'n'G Kitchenodstawić do wyrośnięcia. Składniki na farsz: 1 kg pieczarek 2 cebule sól pieprz masło Sposób wykonania: pieczarki myjemy, kroimy w drobną kostkę razem z cebulą. Dodajemy sól i pieprz. Podsmażamy na maśle i zostawiamy do przestygnięcia. Dodatkowo: 1 jajko mielony kminek Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy, aż uzyskamy prostokąty. Farsz nanosimy na ciasto i zawijamy paszteciki. Na koniec paszteciki
Kuchnia Pani Wiosnyfaszerowana to bardzo smaczny i pożywny posiłek. Cukinię można nadziać różnymi składnikami. Ja nadziewałam ją już mięsem i pieczarkami , mięsem i ryżem a teraz wersja z mięsem, kurakami i kaszą. składniki: 2 średnie cukinie po ok 900 g 400 g mięsa mielonego z indyka 1 woreczek kaszy bulgur 200 g kurek 1 cebula sól,pieprz olej do smażenia masło(...)patelni rozgrzać odrobinę masła, wrzucić kurki i smażyć aż zmiękną, przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać mielone mięso. Smażyć aż mięsko będzie usmażone. Następnie dodać wcześniej usmażone kurki oraz ugotowaną kaszę bulgur. Dokładnie wymieszać, farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziać połówki
Monia miesza i gotujePowoli, bo muszę wrócić duchem do mojej kuchni... A dzisiaj na blogu danie przedurlopowe. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki (u mnie 2 czerwone i 1 zielona) 2 młode cukinie 250 g pieczarek 2-3 szklanki gęstego przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów przyprawa warzywna oregano lub przyprawa do pizzy 2 łyżki
Czerwień i błękitząbki czosnku 1/2 szkl pikantnego keczupu olej do smażenia mięsa można dodać jeszcze ine warzywa np. pieczarki, kukurydzę * lub przyprawy: sól, pieprz np. cayen, oregano, czosnek granulowany, papryka słodka o oczywiście ostra papryka/chilli oraz ewentualnie odrobina kolendry i kminku mielonego, a do duszenia warzyw można wtedy dorzucić 2 listki laurowe. 1. Mięso lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem
Kto ugości moich gości?ochoty na "stanie przy garnkach". SKŁADNIKI: 1 op. makaronu spaghetti (porcja dla 4 osób) 50 dag miesa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych 1 szkl bulionu 1 czubata szklanka startej cukini (ok 20 dag) 1 sos pieczarkowy Orzech (sos pomidorowy z pieczarkami, cebulą i marchwią) 1 łyżeczka soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Kto ugości moich gości?Hreczniaków. Przepis TU Boczniaki to grzyby, które bardzo szybko można przygotować podobnie jak pieczarki. Chociaż potrawa z boczniaków jest dla mnie bardziej lżejsza. SKŁADNIKI 350 g boczniaków 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz odrobina mielonej słodkiej papryki 150 ml bulionu warzywnego 200 ml słodkiej śmietanki. WYKONANIE Boczniaki oczyszczamy i kroimy w paski
W kuchennym oknie Ewyłyżki* sól* pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:FARSZ:Mięso gotujemy do miękkości ( tak jak pisałam , można użyć mięsa z rosołu ).Pieczarki myjemy , drobno kroimy.Podsmażamy na oleju z drobno posiekaną cebulką.Mięso obieramy z kości ( jeśli zostawimy skórę farsz nie będzie za suchy ).Mielimy przez maszynkę razem z pieczarkami.Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.CIASTO:Umyty szpinak odsączamy , oprószamy solą
Ostra na Słodko