rozwiązania , gotując obiady jednogarnkowe.Takim przykładem jest zapiekanka z ziemniaków , bardzo sycąca a zarazem smaczna. składniki na 4 porcje 8-10 ugotowanych ziemniaków 250 g mięsa mielonego 20 dag pieczarek 2 cebule 1 papryka tymianek rozmaryn przyprawa do gyrosa 4 łyżki tartego żółtego sera sól i pieprz olej do smażenia przepis Ugotowane ziemniaki kroimy(...)plasterki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego . Ziemniaki posypujemy tymiankiem , rozmarynem i doprawiamy solą . Kolejną warstwą jest pokrojona cebula, pieczarki i mięso mielone usmażone na oleju, doprawione pieprzem i przyprawą do gyrosa. Na warstwę mięsa układamy pokrojoną paprykę, a ostatnią warstwą
Smakowite Dania. W końcu się udało :) Doszły do tego jeszcze pieczarki. Przeważnie kupuje je bardzo duże, takie jak na zdjęciach, wtedy mniej z nimi pracy :) W innych daniach są pokrojone, a tu w końcu widać, jakiej są przeważnie wielkości :)Składniki : 4 duże pieczarki 1 mała cukinia 200g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka startego parmezanu(...)jajko i wszystkie przyprawy. Zrobiłem je trochę na ostro, jak ktoś woli łagodniej może użyć innych przypraw. Wszystko dokładnie mieszamy. Na tacce z folii aluminiowej układamy pieczarkę, nakładamy cukinie i wypełniamy ją mięsem mielonym, na wierzchu posypujemy startym parmezanem. Wkładamy do parowaru na 20 minut.W czasie parowania myjemy szczypiorek i kroimy na drobne kawałki. Po 20 minutach nakładamy nasze
Parowar Facetamyśli mięso wybrane przez was i zmielone w sklepie przez miłą panią. Unikajcie jak ognia „gotowego” mielonego mięsa, a szczególnie tanich wersji w promocji! Składniki Makaron spaghetti Cebula Czosnek Pieczarki Mięso mielone Pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Makaron ugotować zgodnie ze wskazaniami producenta na opakowaniu. Cebulę pokroić(...)kostkę i podsmażyć na patelni. Po 2-3 minutach dorzucić pieczarki pokrojone w plastry. Dodać zgnieciony lub pokrojony drobno czosnek w preferowanej przez domowników ilości. Dodać mięso mielone i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć około 5-10 minut na małym ogniu. Dorzucić pomidory w puszcze lub koncentrat pomidorowy i trzymać na ogniu kilka minut aż całość odparuje. Sól
Mr. Tastechyba nie powstrzymam się przed umieszczeniem tutaj, czegoś w rodzaju recenzji wspomnianej książki ;) Składniki (10 dużych gołąbków): - 1 najlepiej młoda kapusta - 0,5 kg mielonej szynki - 2 woreczki ryżu basmati ( 200g) - 4 cebule - 6 pieczarek - kilka ząbków czosnku - kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego - olej rzepakowy do podsmażenia - sól, pieprz do smaku, majeranek, 1 czubata łyżka mielonego kminku , 2 łyżeczki(...)stara trochę więcej). Wodę w garnku z gotowania zostawić. Ugotować ryż basmati, ale tak, żeby nie był idealnie ugotowany, a lekko twardawy. Cebulę pokroić w kostkę, to samo z pieczarkami. Nie kroić zbyt drobno, żeby cebula i pieczarki były potem wyczuwalne. Do dużej miski włożyć ryż, mięso, wymieszać. Cebulę podsmażyć z łyżeczką majeranku, dodać do miski. To samo z pieczarkami
Corner With Recipesosób: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki chilli mielonego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: połowa świeżego ananasa jak nie masz użyj z puszki też jest ok Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka umyłam pod bieżącą zimną wodą(...)jogurt na gładką jednolitą masę, do której włożyłam pokrojone mięso z kurczaka, wymieszałam, miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na kilka godzin do lodówki (ok. 6 godzin). Pieczarki: kilka pieczarek papryka mielona słodka oliwa lub olej sól ziołowa Pieczarki wyczyściłam i każdą przekroiłam na połowę. Spryskałam oliwą i posypałam papryką i solą, wymieszałam. Ziemniaczki z szałwią i rozmarynem
Blondynka GotujeBardzo lubię cukinię i już dawno miałam zrobić cukinię faszerowaną . Można ją przygotować na wiele sposobów. Ja dziś zrobiłam cukinię z mięsem mielonym i pieczarkami. Pycha. Nawet mój mąż, który nie przepada za cukinią zjadł i poprosił o dokładkę.;-) Składniki: 5 cukinii, 0,5 kg mięsa mielonego, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 0,4 kg pieczarek, 2 pomidory
Passion of CookingCottage Pie - zapiekanka wiejska... Podsmażone, wołowe mięso mielone. W towarzystwie cebuli, pieczarek i czosnku. Zatopnione w sosie pomidorowym. Przykryte przypieczoną pierzynką z puree ziemniaczanego. Pyszna, mięsna zapiekanka. Smacznego(...)Składniki: Warstwa mięsna: 500 g mięsa mielonego, wołowego; 250 g pieczarek; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka oregano; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Puree ziemniaczane: 1 kg ziemniaków; 125 ml mleka; 1 łyżka masła; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Cebule
Gospodyni MiejskaPieczarki faszerowane mięsem mielonym z indyka w lekko orientalnym stylu, a to za sprawą dodatków do farszu. Do mielonego mięsa z indyka poza ryżem dodałam świeżo starty imbir, drobno posiekany por i pietruszkę, czosnek, papryczkę chili i sos sojowy. Dodatki te sprawiły, że farsz nabrał orientalnego charakteru. Składniki: 6 dużych kapeluszy pieczarek 250 g mięsa mielonego(...)pora pęczek posiekanej natki pietruszki 1/2 torebki ugotowanego ryżu 1 łyżka tartego świeżego imbiru 2 posiekane ząbki czosnku 1 drobno pokrojona papryczka chili 3 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Kapelusze pieczarek oczyszczamy suchą ściereczką. Wszystkie składniki farszu mieszamy i napełniamy nim pieczarki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczarki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut
Smakowity Blog Kulinarnylubicie cukinie z połączeniem mięsa zróbcie, to zawsze jakiś nowy pomysł na danie, na pewno zaskoczycie znajomych czy rodzinę ;) Składniki: 500g mięsa mielonego - u mnie wieprzowe 4 cukinie - ja miałam jedną ogromną 500g pieczarek 1 papryka 5 pomidorów 1 cebula 2 woreczki ryżu ser opcjonalnie około 200-300 g szklanka bułki tartej - lub więcej olej(...)kroimy na mniejsze kawałki, pomidory wraz z resztą cebuli i dodatkiem łyżki oleju dusimy do powstania gestego sosu - studzimy. Paprykę kroimy w kostkę. Ostudzone pomidory, ryż, mięso mielone, paprykę, pieczarki i jajka doprawiamy do smaku czosnkiem, pieprzem i solą (jeśli używamy "Vegety"/"kucharka" możemy zastąpić sól). Dodajemy tartą bułkę w zależności jak rzadka jest masa. Masa powinna być
Garnkowe fanaberiesmaczne, ale nie ukrywamy - nudne:). Dlatego urozmaicam je przeróżnymi dodatkami, w tym przypadku pieczarkami i mocnym w smaku serem cheddar (który można zastąpić dowolnym twardym). 500g mięsa mielonego 250g pieczarek 2 cebule 150g sera cheddar 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Szefowa kuchniKaszka manna z malinami . Często kaszkę wykorzystuję do zagęszczania zup: Wegetariańska zupa pieczarkowa Jednak dzisiaj polecam mój pomysł na wytrawną kaszę manną w postaci pysznej zapiekanki z dodatkiem pieczarek, mięsa mielonego, z pomidorkami i mozzarellą. Zapiekanka z kaszy manny: 1 szklankę kaszki gotujemy w ok. 350 ml bulionu lub rosołu, gotujemy ją na gęsto, często mieszając aby kasza się(...)przypaliła, studzimy. Dodajemy do ugotowanej kaszy 2 jajka, ok. 100 g pokrojonego drobno sera smażonego z kminkiem ( u mnie domowy), starte na tarce o dużych oczkach pieczarki (ok. 100g), dodajemy również ok. 450 g surowego zmielonego mięsa wieprzowego, trochę posiekanej natki pietruszki, doprawiamy masę do smaku solą i pieprzem, mieszamy aby składniki zapiekanki równomiernie się rozłożyły. Masę przekładamy do formy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlekko. Główną pomysłodawczynią różnego rodzaju i kotletów bezmięsnych zawsze była moja Babcia. Najlepsze były jej kotleciki z płatków owsianych, które mam zamiar kiedyś też tu zaprezentować. Dziś jednak pieczarki. Alternatywa mielonych, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: 300g pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 jajka tymianek sól pieprz 5 łyżek płatków owsianych bułka tarta (ewentualnie, zamiast płatków) odrobina
Cakes By Kejtoczekiwała, jednak w tym wypadku obyło się bez krytycznych uwag i mielone smakowały naprawdę wybornie. Zapraszam... Skala smaku 10/10 płatki owsiane bez problemu zmiękną w mięsie, a zamiast nich można dodać otręby pszenne Składniki: 500 g. mięsa mielonego wieprzowego 1 cukinia 200 g. pieczarek 3 całe jajka 3 łyżki płatków owsianych górskich 2 łyżki bułki tartej(...)obsmażamy na suchej patelni do wyparowania wody. 2. Cukinię obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach -środek wyrzucam-solimy i odstawiamy na 15 min. 3. Do mielonego wrzucamy odsączone pieczarki - można je wcześniej umieścić na sitku jeśli nie pozbyły się nadmiaru wody- dodajemy odciśniętą cukinie i pozostałe składniki. 4.Formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej. 5. Smażymy
Kubki smakumałego jajka (20 g, całe ma ok 55 g)50 g oczyszczonych pieczarek (całościowo potrzebne 150 g)sól, pieprzSos:100 g pieczarek 0,5 szklanki bulionumała łyżeczka (5g) masła do smażeniamała łyżeczka (10g) śmietany 18%mała łyżeczka (5 g) mąki pszennejpół (40 g) cebuliPrzygotowanie:Mielone:1. Pieczarki kroimy bardzo drobno. 2. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sól, pieprz(...)mieszamy śmietanę z mąką, na gładką "pastę", dodajemy po łyżce bulionu z pieczarkami i mieszamy, żeby nie było grudek, teraz dodajemy to do bulionu z pieczarkami.4. Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia, redukujemy. W razie potrzeby doprawiamy. 5. Do sosu wkładamy ugotowane wcześniej na parze mielone i co jakiś czas mieszając i obracając gotujemy na wolnym ogniu
Malowane smakiemcoś innego. Jak dla mnie fajne połączenie, uwielbiam sos pomidorowy i wszelkie grzyby, no a pieczarki to wręcz wielbię ;) Składniki:1 kg mięsa mielonego1 kg pieczarek4 cebule2 jajka2 łyżki koncentratu pomidorowego10 łyżek ketchupu pikantnegopieprz, sól, cukier do smakubułka tartaPrzygotowanie:Do mięsa mielonego dodajemy jajka, trochę bułki tartej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dokładnie ze sobą łączymy(...)mięsa formujemy pulpeciki wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy w mące i smażymy na oleju, przewracając je tak, aby równomiernie się z każdej strony obsmażyły.Pieczarki obieramy, obgotowujemy w wodzie. Czekamy chwilę, aby trochę przestygły i kroimy na plasterki, a następnie te plasterki na pół. Umieszczamy je razem z pulpecikami w garnuszku.Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy, a następnie dodajemy do garnuszka
charlotte gotuje