mielone kotlety - 3642 przepisów (strona:98/243)

Stek Salisbury w sosie grzybowym 303

stek Salisbury? To ręcznie uformowany “stek” z mięsa mielonego. Bardzo przypomina nasze kotlety, jednak jest przyrządzany wyłącznie z mięsa wołowego. Prawdopodobnie to właśnie steki Salisbury dały początek tak uwielbianym przez wszystkich hamburgerom. Dr Sulisbury, od którego nazwiska pochodzi nazwa dania, był gorącym zwolennikiem diety opartej na siekanym mięsie – zalecał ją żołnierzom walczącym w wojnie secesyjnej. Uważał(...)pieprz Steki: Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną szalotkę, wyciśnięte ząbki czosnku, keczup, musztardę, sos Worcestershire, ok. łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu. Wyrabiamy ręką, aż wszystkie składniki się połączą. Formujemy 6 dużych lub 7-8 mniejszych owalnych kotletów i odkładamy. Sos: Suszone grzyby zalewamy 400 ml lekko ciepłej wody

Poezja smaku
Kotlety mielone z serkiem topionym 1415

serkiem topionym :) Ja wybrałam topiony ementaler, ale możecie go zastąpić swoim ulubionym smakiem. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i ogórkiem małosolnym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6 kotletów: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 mała cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 kromka chleba, namoczona w mleku szczypta chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól

My Culinary Art
Pieczone kotlety mielone z indyka i cukinii 162

mięsa z udźca indyka 2 małe cukinie 1 marchewka 1/2 pora (jasna część) 2 jajka 5 łyżek kaszy manny 1 łyżka oleju sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Mięso mielimy. Pora kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Studzimy. Cukinię (ze skórką) oraz obraną marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Warzywa solimy, mieszamy i odstawiamy na 10 minut aby puściły(...)Odciskamy go. Wszystkie warzywa, jajka oraz kaszę manną dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy kotlety, które następnie układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kotlety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut

Qchnia po prostu
Kotlety mielone z kurczaka nadziewane żółtym serem 164

dokładnie nim nasiąkła. W tym czasie mielimy mięso. Następnie do mięsa dodajemy odciśniętą z mleka bułkę, jajka oraz przyprawy. Dłonią wyrabiamy jednolitą, elastyczną masę. Ser żółty kroimy w słupki. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi oddzielamy porcje mięsa, formujemy na dłoni placek, na który nakładamy kawałek żółtego sera. Zawijamy szczelnie ser masą mięsną formując kotleta. Każdą porcję obtaczamy bułką tartą

Qchnia po prostu
Kotlety wegańskie z fasoli 193

ryżu. Kotlety wegetariańskie, bo jak się okazało kotlet nie tylko z mięsa może powstać. Smaczne kotlety wege, ba! nawet wegańskie są świetne na obiad. Ot, tak gdy mieli przyjść goście, powstały pyszne kotlety z fasoli. Bo nigdy wcześniej nie jadłam u nikogo, to zaserwowałam. Podałam je z żółtym ryżem ugotowanym z dodatkiem kurkumy i zielonym groszkiem oraz bigosem z dyni

Zasmakuj Kuchni
Hreczanyki - podkarpackie mielone 189

sosem na zimno lub z sosem grzybowym, który doskonale się komponuje z mielonymi. Kasza gryczana sprawia, że kotlety są chrupkie, sycące oraz zdrowe. Przepis na te ciekawe kotlety znalazłam  tutaj , zmieniłam tylko nieco proporcje kaszy w stosunku do mięsa. Zapraszam! Składniki: mięso mielone wieprzowe 500 g, kasza gryczana 300 g, jajka 2 szt, czosnek 3 ząbki(...)wodę. Mięso łączymy z jajkami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ugotowana kasza ostygnie to dodajemy ją do mięsa i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. W dłoniach formujemy kotlety i kładziemy je na rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron na złocisty kolor

kulinarne odsłony pati
Schabowe Roladki z Chrzanem z Imbirem 194

pieprz papryka słodka mielona mąka do obtoczenia łyżeczka cukru 2 niewielkie cebule olej do smażenia kurkuma Wykonanie: Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety i przyprawiłam solą, pieprzem i papryką mieloną. Cebulę obrałam i pokroiłam na kilkumilimetrowe plastry. W woku rozgrzałam niewielką ilość oleju i na rozgrzany tłuszcz ułożyłam cebulę, po kilku minutach posoliłam(...)posypałam łyżeczką cukru, po chwili podlałam 50 ml wody, przykryłam wok pokrywką i dalej dusiłam na wolnym ogniu, w międzyczasie oprószyłam cebulę kurkumą. Rozbite i przyprawione kotlety posmarowałam chrzanem i zawinęłam je jak roladę. Każdą roladę obtoczyłam w mące i obsmażyłam z każdej strony na gorącym oleju. Obsmażone umieściłam w woku, obkładając je cebulą. Dusiłam kilka minut pod przykryciem

Blondynka Gotuje
Pyszne hamburgery z grilla 323

łyżeczki papryki1 łyżeczka suszonej lub świezej pietruszkiszczypta chilli, kminku, oregno, kolendry Wszystkie przyprawy wrzucamy do mięsa mielonego, dodajemy cebulę I przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszamy. Dodajemy jajka i bułkę tartą- jeszcze raz mieszamy .  Formujemy kotlety- troche grubsze niż na mielone. Grill musi być dobrze rozpalony. Grillujemy łącznie 10 min- co 2-3 min odwracając. Gotowe:) Hamurgery

Smaki Edyty
Schab duszony z cebulą i grzybami leśnymi 205

Jeśli macie suszone grzyby, zachęcam Was do zrobienia na obiad aromatycznego schabu. Składniki: 6 kotletów ze schabu pieprz mielony sól papryka słodka 3 duże cebule 25 g suszonych grzybów (polecam Skworcu ) olej rzepakowy Wykonanie: Grzyby namaczamy w wodzie dzień wcześniej. W dniu wykonania mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Na koniec kotlety oprószamy papryką słodką

Smak mojego domu
Bitki wieprzowe w ciemnym sosie podawane z musem śliwkowym i figami 158

rzepakowy 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Mięso umyć i pokroić w kotlety. Przyprawić z obu stron świeżo mielonym pieprzem kolorowym i solą, po czym obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i ułożyć na nim mięso. Smażyć z obu stron na złoty kolor

Passions hobbies life
Mielone w paluszkach 150

Chyba każdy lubi paluszki. Super do pochrupania ale czy używaliście ich jako panierka do kotletów ? Kiedyś robiłam w ten sposób kotlety schabowe więc przyszedł czas na mielone. Panierka taka jest smaczna, delikatna i chrupiąca a kotlety soczyste. Ja użyłam paluszki Fanex , idealnie nadają się do panierki. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
buraczane kotlety z fasoli (wegańskie i bezglutenowe) 194

tartych buraczków BIO Primavika ~2 łyżki mąki gryczanej ~łyżka mąki ziemniaczanej ~2 łyżki posiekanej natki pietruszki ~ulubione przyprawy, u mnie: pieprz cytrynowy i ziołowy, kumin, czosnek mielony   jeśli będziecie smażyć kotlety - bezglutenowa bułka tarta (lub otręby gryczne/mielone orzechy/sezam...) oraz olej do smażenia Fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sicie, następnie wraz z buraczkami miksujemy na gładką masę

chili & sugar
Mini burgery 237

Składniki: bułki: 25 dkg mąki 150 ml mleka 2 dkg drożdży 2,5 dkg masła 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko kotlety: 40 dkg mięsa mielonego wołowego 2 łyżeczki … Czytaj dalej Mini burgery

czarrna od kuchni
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI 190

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-12 (WYSZŁO 12 KOTLETÓW) Składniki: 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 5 dużych pieczarek, mała cebula, łyżka masła, mała bułka wcześniej namoczona w mleku (można zastąpić kromką chleba), łyżka bułki tartej + do panierowania kotletów, jajko, sól, pieprz cayenne, papryka słodka, majeranek, pietruszka suszona

JejKuchnia
Szisz kebab: wołowina na grilla! 426

Grill to nie tylko kiełbasa i karkówka! Zaskocz swoich znajomych przygotowując szisz kebab! Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie. Przygotuj: 1kg. Mielonego mięsa wołowego

MarcinChef

Proponowane wyszukiwania