zmianą z dodatkiem sera i szynki. Kotlety ziemniaczane Składniki: - 1 kg ziemniaków - 100 g szynki w plastrach - 100 g sera żółtego - 1 jajko - sól - pieprz - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - bułka tarta - olej Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy, gorące przeciskamy przez praskę lub ugniatamy dokładnie tłuczkiem. Jeżeli mamy ziemniaki z dnia wcześniejszego to mielimy w maszynce. Do zimnych ziemniaków dodajemy
Kulinarne życiekotletów schabowych najczęściej ze schabu przyrządzam roladę faszerowaną pieczarkami. To bardzo prosty przepis, wręcz banalnie prosty, mięso zaś naprawdę pyszne :) Składniki: 1,5 kg schabu bez kości, 300g pieczarek, cebula, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, łyżka octu jabłkowego, szczypta mielonego
Z miłości do słodkościpierogi inaczej, czyli w sumie "Ruskie Kotlety". Składniki: 1kg ziemniaków 250g twarogu 1 duża cebula wafle (zwykłe prostokątne, "andruty") 1 jajko sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. Odlane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem na papkę. Cebule siekamy bardzo drobno i podsmażamy na oleju. Twaróg mielimy lub dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy podsmażoną
Gotuj z Rumcajsemczerwone papryczki chilli bez pestek 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 5 średnich pieczarek 500g mielonej wieprzowiny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny kapusta pekińska 4 bułki do hamburgerów Przygotowanie: Cebulę, czosnek i chilli mielimy na pastę w blenderze. Dodajemy pieczarki i szatkujemy jeszcze chwilę. Do mięsa dodajemy sos sojowy(...)masę. Mieszamy wszystko dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku (w razie potrzeby możemy dodać trochę bułki tartej, jeśli masa słabo się klei). Dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni 6-8 minut, odwracając kilkakrotnie. Majonez mieszamy z sokiem z cytryny. Smarujemy nim połówki bułek, dodajemy po trochę poszatkowanej kapusty, wkładamy gorące kotlety. Podawać świeżo
Gotuj z Rumcajsemłyże czka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka bazylia tymianek 3 łyżeczki oleju mąka, jajka i bułka tarta do panierki Wszystkie przyprawy wymieszać razem z olejem. Mięso rozbić i natrzeć z obu stron marynatą . Skropić sosem sojowym [ ja sos wymieszałam z przyprawami] . Odstawić do lodówki na 30 minut. Kotlety panierować w mące, jajku
Moje domowe kucharzenieprzepuszczamy przez praskę. Mięso mielone podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy do niego przyprawę do mięsa i natkę pietruszki. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i zagniatamy ciasto. Do mięsa dodajemy pokrojone drobno ogórki i keczup i całość mieszamy. Nabieramy na rękę ciasto, na środek nakładamy farsz mięsny i zlepiamy tworząc kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikimnkiem to idealny dodatek do kotleta panierowanego z karkówki. Smacznego. Chociaż zapewne wielu z Was nie da się do kminku przekonać i wybierzecie klasyczną wersję kapusty zasmażanej lub młodą kapustę z koperkiem , cebulą i zasmażką. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki 1 cebula 1-2 łyżeczki kminku 2 łyżki mąki pieprz mielony do smaku pieprz ziarnisty, ziele
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępęczak . Polecam również przepis na kotlety z kaszanki i przepis na pierogi z kaszanką. Domowa biała kaszanka zapiekana z cebulą i tymiankiem: Składniki: 1,5 szklanki o poj. 250 ml kaszy jęczmiennej perłowej 3 szklanki domowego rosołu 1 duża cebula 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu ziele angielskie, 5 ziaren(...)roztartych w moździerzu 1 łyżka oleju rzepakowego Mięso mielone z łopatki wieprzowej jelita wieprzowe Kilka gotowych białych kaszanek cebula świeży tymianek 1 łyżka oleju do posmarowania formy Cebulę obieramy i drobniutko kroimy, podsmażamy na oleju na złoto. Kaszę jęczmienną perłową gotujemy na sypko w rosole. Przekładamy do dużej miski, do ciepłej jeszcze kaszy dodajemy surowe mięso wieprzowe. Dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKotlety o kolorze, który kojarzy się ze złotą polską jesienią :) Dodatkowo ich główny składnik jest źródłem wielu witam, które w okresie mniej słonecznym pomogą nam uniknąć przeziębienia :) Składniki (porcja - zdjęcie):140 g (1 duża) marchewki 100 g (ok. 9 łyżek) kukurydzy z puszki(...)sztuka) cebuli30 g kaszy jęczmiennej perłowej grubej 30 g (pół) kajzerki 25 g (pół) roztrzepanego jajka10 g (1,5 płaskiej łyżki) bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego, ew. sólPrzygotowanie:1. Gotujemy na sypko kaszę (gotowałam w parowarze przez 30 min - zalaną wrzątkiem trochę ponad poziom kaszy).2. Lekko blendujemy 80 g kukurydzy (nie na całkowity krem) 3. Marchewkę ścieramy
Malowane smakiemzalegały mi w kuchennej szafce, a jednocześnie pasują do marchewki i pozostałych składników. Zazwyczaj podaję je jako burgery, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby potraktować je jak wegetariańskie kotlety i zjeść z ziemniakami i surówką. Jeżeli zdecydujecie się na domowe burgery, to polecam wymienione w przepisie poniżej dodatki - orzechowy w smaku sos jogurtowy z tahini oraz szybką marynowaną cebulkę(...)składająca się z curry, kolendry, kuminu, papryki, soli, pieprzu, kopru i ziela angielskiego. Jeżeli nie uda Ci się jej dostać, proponuję zastąpić ją 1/2 łyżeczki curry i 1/2 łyżeczki mielonej papryki. ➤ Ras el hanout i kmin rzymski kupisz w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi i przez Internet. do podania: ulubione bułki sałata
Chilli Czosnek i Oliwadruga na 2 dni obiadów :) Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej wielkości) - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki oleju/oliwy(...)patelni. Wystudzić. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić do rąk. Ręce umyć i wilgotnymi formować kolety (lub tak jak ja formować je za pomocą foremki co ciastek :) - na foremkę o średnicy
CookYourselfdruga na 2 dni obiadów :) Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej wielkości) - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki oleju/oliwy(...)patelni. Wystudzić. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić do rąk. Ręce umyć i wilgotnymi formować kolety (lub tak jak ja formować je za pomocą foremki co ciastek :) - na foremkę o średnicy
CookYourselfząbek czosnku, sól, świeżo mielony pieprz, świeży posiekany rozmaryn (około 1 łyżeczki do kawy), 2 łyżki sosu z kiszonych ogórków, cukier, kilka kropel soku z cytryny, 1 żółtko, pełna łyżka miękkiego masła, 1 łyżeczka mąki pszennej, Bułkę namoczyć w wodzie (można namoczyć w mleku). Cebulę obrać. Mięso, cebulę (cebulę przed mieleniem można poddusić), odciśniętą bułkę zemleć. Dodać przyprawy (sól(...)kotleciki, obtaczać w bułce tartej i lekko spłaszczać. Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy smażyć na za silnym ogniu kotlety z wierzchu się spalą, a w środku będą surowe. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli i cukru. Do podduszonej cebuli dodać pokruszone grzyby i przesmażyć. Dodać
królestwo garówświetną alternatywą dla zwykłych kotletów. Boloński garnek PRZEPIS TUTAJ Proste, szybkie, tanie i mega smaczne danie jednogarnkowe. Wykonanie tej potrawy zajmuje około 25 minut więc jest to świetny przepis jeśli akurat nie mamy zbyt dużo czasu na przyrządzenie obiadu a chcemy zjeść pożywny i smaczny posiłek. Oszukane zrazy PRZEPIS TUTAJ Zrazy z mięsa mielonego w pysznym sosie, które szybko
Blog z Apetytemcytryny, pieprz czarny grubo mielony do smaku, 400 ml słodkiej śmietanki 30%, 150 ml wody, sól do smaku, 1 łyżka masła, 1 łyżka 100% oleju rzepakowego, ½ łyżeczki przyprawy grama salama, pęczek świeżego szczypiorku, ponadto: ok. 300 g kaszy gryczanej, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: roladki Oczyszczony, osuszony schab kroimy na cienkie plastry (kotlety), ok. 10 szt. Każdy
Moniki Smakołykimielonego, 1/2 kg ugotowanego ryżu. Sól, pieprz, papryka, 3 jajka, bułka tarta i koncentrat pomidorowy. Kapustę ucieramy na tarce. Dodajemy mięso, jajka, ryż, łyżeczkę płaską soli, łyżeczkę pieprzu, łyżkę papryki, parę łyżek bułki. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do lodówki dla stężenia. Potem wyjmujemy i sprawdzamy czy można ulepić kotlety, jeżeli nie to dosypujemy trochę bułki
chleba naszegoSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 por 1 łyżka świeżego drobno posiekanego rozmarynu 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 2 jajka Sól i pieprz do smaku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka płatków papryki suszonej 1 łyżeczka chilli Dodatkowo 100 g kaszy manny 1 kulka mozzarelli PRZYGOTOWANIE: Składniki na kotlety dokładnie ze sobą wymieszać
Gotowanie Patkiprzygotowania dawno zapomnianych kotletów z pieczarek. Takie pieczarki można oczywiście przygotować z tradycyjną panierką... jajko+bułka tarta..., lecz ja stanowczo wolę te w cieście naleśnikowym. Smaczne i chrupiące, są doskonałym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską. Polecam :) Składniki - 4 duże pieczarki - 1/4 szklanki mleka - 3/4 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - sól, czosnek mielony, pieprz, - olej Pieczarki oczyściłam, odcięłam nóżki
Kuchnia z widokiem na ogróddziałać. ZIEMNIACZANE KOTLETY Z KASZĄ JAGLANĄ I CUKINIĄ Składniki: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (o jej właściwościach zdrowotnych pisałam tutaj ) 1 cukinia 2 duże pęczki młodego szczypiorku 1 duży pęczek ulubionych świeżych ziół - ja dałam świeże oregano, lubczyk, kolendrę, majeranek 1 łyżka kozieradki sól morska świeżo mielony pieprz kolorowy olej rzepakowy tłoczony
Naturalna KuchniaKotleciki mielone z wkładką..tym razem wkładką jest chrzan Kielecki ... 70 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta chrzan Kielecki Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić(...)części, każdą rozpłaszczyć, na środek położyć troszkę chrzanu, uformować kotlet .Następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzenieczosnek pieprz chili mielone Przygotowanie: Umytego fileta z indyka pokroiłam w dość grube plastry i stłukłam na przydomowym tarasie, co by posiadówki nie opuszczać i dzieci śpiących w domu nie pobudzić. Następnie zabrałam się za przygotowanie marynaty do mięsa. Kostkę rosołową roztarłam z oliwą i dodałam przyprawy. Tak rozrobioną zalewą posmarowałam każdego kotleta, a następnie całość delikatnie
Kuchnia po mojemusurówkami. Mogą również być kotletem w kanapce typu hamburger albo zrobione jak pulpety i podane z jakimś fajnym sosem. Sami wymyślajcie z czym je sobie zaserwujecie. Jak widać na zdjęciach my podaliśmy do tego klasyczną sałatkę z pomidorów, szalotki i kukurydzy. Na wierzch oliwki i polaliśmy wszystko oliwą z oliwek oraz posypaliśmy świeżo mielonym pieprzem. Zresztą pomidory zawsze jemy
vegetanie