maślane - 503 przepisów (strona:29/34)

ROGALIKI ŚNIADANIOWE 131

właśnie jest z przepisami Joasi z KULINARNE SZALEŃSTWA MARGARYTKI. Dziś po raz kolejny skorzystałam z jej przepisu.  Tym razem zachęciły mnie pięknie i apetycznie wyglądające maślane rogaliki (oryginalny przepis TUTAJ).  No i całkowity sukces kulinarny!  Rogaliki wyszły re-we-la-cyjnie! Co prawda rogale Joasi mają piękniejszy splot i pokazowo zrobioną "falbankę", ale moim

Walijskie Pichcenie
Tarta bez pieczenia z bitą śmietaną, mascarpone, świeżymi figami i karmelowym sosem z wina czerwonego. 197

Kolejna fajna propozycja.  Naprawdę idealne połączenie kremowego środka,  maślanego spodu, gorzkiej czekolady, świeżych fig i pysznego sosu winnego. Smak nie do opisania, do spróbowania. Składniki: 250 g herbatników 200 g masła 400 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego lub odrobina wanilii mielonej tabliczka gorzkiej czekolady świeże figi

Malinowe Pocałunki
B... Bagietka! 149

małym zakalcem. Podejrzewam, że to moja wina, gdyż cały czas otwierałam drzwi i sprawdzałam, czy wszystko idzie zgodnie z planem ;p II tura za to wyszła cudowna, mięciutka, maślana, pulchna w środku. Nie były perfekcyjne, jednak jestem z nich strasznie dumna, a to dopiero początek :) Smacznego! Ależ one pachniały! Już jedna poszła do brzuszków mimo, że było późno :) dzisiejsze śniadanie

Kitchens Alphabet
Grillowana Dorada z Ziołami i Olejem z Awokado 161

posiada jeszcze wiele innych fajnych cech. Dużym plusem jest wysoka temperatura dymienia, czyli idealnie nadaje się do podania zarówno na zimno jak i do smażenia w wysokich temperaturach. Daje maślany posmak, dlatego jest idealny do smażenia ryb, gdyż masło nie nadaje się do długiego smażenia, a olej z awokado jak najbardziej. To teraz wskakujemy w przepis :) Składniki: 2 średniej wielkości

Blondynka Gotuje
Przepis na idealne pierogi..... 427

Sama w to nie wierzyłam, dopóki nie spróbowałam! I robię tak za każdym razem. Ciasto się nie klei do stolnicy, jest cieplutkie, fajnie się układa w dłoniach, jest takie maślane , genialnie i szybko się wałkuje. Ja użyłam robota , który mi zarobil ciasto, ale zanim robot się pojawił, robiłam to ..ręcznie. A w zasadzie nie rękami ale łyżkami, aby uniknąć poparzenia

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik nowojorski 219

masło (bądź margarynę) . Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (boki oczywiście wysmarować margaryną ), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Odłożyć do lodówki na pół godzinyCiastka- mam na myśli herbatniki , ciasteczka maślane lub jakiekolwiek kruche.Składniki na masę serową :900g sera białego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderczka250g drobnego cukru [polecam brązowy]3 łyż. mąki pszennejwanilia lub olejek waniliowyskórka z otartej cytryny3 duże

Wypieki Uli
Jabłecznik z makiem 197

wysmarować tłuszczem.3. Białka oddzielić od żółtek. Ubić trzepaczką na sztywna pianę. Masło, cukier i żółtka ucierać mikserem na gładką masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodawać do masy maślanej, przez cały czas ucierając. Całość ostrożnie połączyć z pianą z białek. Na koniec wlać mleko. Dobrze ukręcone ciasto powinno być tak gęste, aby ciężko spływało z łyżki.4. Mak zalać

Apetyczna babeczka
Ciasto czekoladowe z kokosem 348

miałam okazji tego używać. upiekłam więc czekoladowe ciasto z dodatkiem tego właśnie oleju kokosowego. Żeby ciasto było jeszcze bardziej kokosowe, na czekoladowym spodzie ułożyłam kokosowe kopczyki. Całość pokrywa delikatny maślany krem... Ciasto czekoladowe: 3 jajka,  szklanka cukru,  szklanka mąki pszennej,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  2 łyżki kakao,  2 łyżki cukru waniliowego,  6 łyżek

Z miłości do słodkości
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 212

szklanej i odłóż na bok. Teraz zajmiemy się papryką. Umyj ja i sprawdz ile papryk wejdzie do brytfanny Toscana. Wysmaruj całą brytfannę masłem , ja uzyłam Masmal, gdyż ma taki maślany smak, nie przypala się i się idelanie do tego nadaje.   Pokrój niedbale dynię, tak aby każdy kawałek zawierał skórę. Dynia będzie duszona pomiędzy paprykami, gdyby nie miala skóry

Z Kuchni Do Kuchni
Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel) 164

miejsce na godzinę.W kubku mieszamy składniki farszu.Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm, a następnie smarujemy masą maślaną i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon przecinamy wzdłuż na pół. Obie części ciasta zwijamy naprzemiennie w warkocz, starając się, aby rozcięcia znajdowały się na wierzchu warkocza. na koniec

Kulinarne przygody Gatity
Zielone pierniczki choinki 229

chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko

Kulinarne przygody Gatity
Kokosowe babeczki z jagodami ( lub bez ) 181

pieczenia* 100 ml mleka lub jak u mnie - napoju owsianego Alpro* 1/2 szklanki mrożonych jagód lub innych owoców Wykonanie:Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Do masy maślanej dodawać po jednym jajku, nie przerywając ucierania.Składniki suche: mąkę, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać do masy maślano-jajecznej. Dolać mleko/napój owsiany - wszystkie składniki dokładnie połączyć

kolorowotorcikowo
Gruszki w cieście francuskim 210

Bardzo efektowny, chociaż szybki i prosty w wykonaniu deser z pysznej gruszki, napełnionej włoskimi orzechami i owiniętej w maślane ciasto francuskie. Składniki: 3 gruszki płat ciasta francuskiego 30 g orzechów włoskich miód roztrzepane jajko Piekarnik nastawi na 210 stopni C. Orzechy włoskie posiekać. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, a środek napełnić posiekanymi orzechami.  Ciasto

wyzwania kuchenne
Ciasto ucierane z truskawkami 371

Puszyste, maślane ciasto ucierane z dużą ilością świeżych truskawek. Nie jest bardzo gęste, dlatego owoce mogą wpaść do środka w trakcie pieczenia :) Przepis pochodzi z książki "Radość gotowania". Składniki (w temperaturze pokojowej): 200 g masła 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 jajka 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania