jasną masę. Następnie po kolei dodawać ekstrakt z wanilii, kakao, sól, barwnik i ocet, dokładnie miksując po każdym dodaniu. W osobnej misce ubić jajka, delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. 4/5 ciasta rozłożyć równomiernie w formie na muffiny wyłożónej papilotkami. Następnie rozłożyć masę serową, a na wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrzezorientuje. Smakują dobrze - C. był zachwycony, dla mnie są za bardzo kokosowe... Ale ja fanką kokosa nie jestem, co zresztą nie jest tajemnicą. Konieczny dodatek alkoholu - inaczej są strasznie maślane, a to nie każdemu może odpowiadać.Z porcji wychodzi sporo trufli, można nimi obdarować małe stadko Walentynek... Albo jedną, która naprawdę lubi kokos.Przepis znalazłam u Ani.Trufle kokosowe IISkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWczoraj wróciliśmy do domu dość późno i nie miałam już czasu na nic więcej. Użyłam dżemu, którego słoiczek znalazłam w szafce - poniżej podaję przepis, bo jego połączenie z puszystym, maślanym ciastem drożdżowym zrobiło furorę. Wszyscy się nim zajadali i chwalili ogromnie. Z całej blachy została jedna bułeczka, którą kolega zabrał dla żony (choć może zjadł po drodze do domu - tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzedzięki sporej ilości maślanki. Idealne na podwieczorek. Słodkie figi pasują tutaj idealnie, ale można je zastąpić innymi owocami (myślę, że pyszne by było ze śliwkami). Migdałowa kruszonka jest chrupiąca, maślana i niesamowicie pyszna. Całość smakuje wyśmienicie, i znika w niewiarygodnie szybkim tempie. Polecam, bo robi się je bardzo łatwo, a efekt jest fantastyczny.Migdałowe ciasto z figami na maślanceSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaczęła się rozpuszczać ani płatać innych nieprzyjemnych niespodzianek, dopóki ciasto stało w lodówce. Jeśli jednak planujecie trzymać je dłużej na stole, pod masę cukrową trzeba położyć zwykły krem maślany, inaczej lukier popłynie...Przy spryskiwaniu tortu krwią trzeba trochę uważać - ja musiałam później wyszorować pół kuchni... Niemniej, efekt jest zdecydowanie wart poświęcenia. Głośne łał! z wielu ust, tych młodszych i starszych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZamiast tego są urodziny mamy C., jest więc rodzinne spotkanie, obiad, mnóstwo śmiechu. I tylko ja zawsze mam taką trochę niewyraźną minę... Dzisiaj mam dla Was drożdżówkę. Pachnącą, maślaną. Idealną po powrocie do domu, gdy człowiek jest zziębnięty i stara się rozgrzać ze wszystkich sił. Można wtedy zaparzyć kubek ulubionej herbaty, oderwać kawałek drożdżówki, usiąść w ulubionym fotelu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciepłym kawałeczkiem drożdżówki. Czy może być coś przyjemniejszego...?Dzisiaj mam dla Was cudownie jesienną chałkę. Ma niesamowicie optymistyczny, intensywny kolor za sprawą dyni, pięknie pachnie pomarańczami. Jest lekko słodka, maślana, z chrupiącą, waniliową kruszonką. Idealnie nadaje się na śniadanie czy podwieczorek. Do kubka gorącej herbaty, kawy, a najlepiej kakao. Z bitą śmietaną. Ale to już czysta rozpusta...Ja zrobiłam trzy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDuszona marchewka z groszkiem...Miękkie kosteczki słodkiej marchewki.Kulki zielonego groszku.A całość oblepiona maślaną zasmażką.Idealny dodatek do obiadu!Składniki:4 średniej wielkości marchewek;Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g);6 łyżek zimnej wody;Pół łyżeczki soli;4 łyżeczki cukru;2 łyżki masła;Płaska łyżka mąki pszennej.Sposób przygotowania:Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Groszek
Gospodyni MiejskaTarta z kremem z białej czekolady i granatem...Maślany, kruchy spód.Krem śmietanowy ze słodką, białą czekoladą.Soczyste, czerwone ziarenka granatu.Zapraszam! Składniki:Ciasto:200 g mąki pszennej;100 g zimnego masła;80 g cukru pudru;2 żółtka jaj;Szczypta soli.Krem:400 g słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;200 g białej czekolady;Owoc granatu.Sposób przygotowania:Z mąki
Gospodyni MiejskaCiasto na śmietance z truskawkami...Lekko wilgotne, pysznie śmietankowe.Z dodatkiem truskawek.Oprószone maślaną kruszonką.Idealne do kawy.Polecam!Składniki:Ciasto:2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki;3/4 szklanki białego cukru;2 jaja;200 ml słodkiej śmietanki UHT (do kawy) 12 lub 18%;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);2 łyżeczki proszku do pieczenia;7 łyżek oleju;3 łyżki mleka;Szczypta soli.Owoce:300
Gospodyni MiejskaMikserem ubijamy cukier i masło, dodajemy żółtka.Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno.Mieszankę sypką należy dokładnie wymieszać z maślaną masą.Przełożyć białka do ciasta i delikatnie mieszać szpatułką.Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej odrobiną masła, wyrównać szpatułką, piec ok. 1 godzinę lub do "suchego patyczka
Czarnawisienkamąki ziemniaczanej2 żółtka120g powideł śliwkowychorzechy włoskie do dekoracjiWykonanie:PLACKI KORZENNE - składniki na ciasto wyjąć trochę wcześniej z lodówki- masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę- do masy maślanej dodawać na przemian mąkę przesianą z przyprawami (korzenną i cynamonem) oraz prawie całą śmietanę, cały czas ucierać- dodać żółtko i skórkę pomarańczową, sodę rozpuścić w pozostałej śmietanie (1-2 łyżki
Smakołyki BerenikiZhong robi się bardzo szybko i zawsze wychodzi. A skoro można zrobić chleb - można zrobić i bułki.I tak powstało osiem dużych bułek, w smaku podobnych do naszych bułek maślanych. Niestety po godzinie bułek już nie było - zniknęły podczas próbowania, czy są smaczne :-). Pierwsza próba była z samym masłem, druga dodatkowo z cienkim plasterkiem szynki. Obie próby były udane
Grahamka, weka i kajzerkajest zdrowo jeść o północy, na dodatek ciepłe jeszcze bułki, no ale jak ich nie spróbować???Bułki o delikatnej skórce, miąższu miękim, podobnym do tego, jaki mają bułki maślane, jednak troszeczkę bardziej zwartym. Zdecydowany smak, który dało połączenie orkiszu, gryki i maślanki, podkreślony charakterystycznym aromatem czarnuszki. Oczywiście jeśli dla kogoś smak czarnuszki jest zbyt intensywny, można bułki posypać makiem albo
Grahamka, weka i kajzerkakształcie dowolnej gwiazdki.Do upieczenia babeczek możecie użyć jednego z przepisów ze strony, np.: ten lub ten.Przestudzone babeczki dekorujemy najpierw śnieżnym białym lukrem (tu przepis) i posypujemy cukrem.Do gęstego maślanego kremu (np. takiego jak tu) dodajemy zielony barwnik spożywczy i przekładamy do workacukierniczego z dziubkiem w kształcie gwiazdki. Wyciskamy na babeczkach dowolnej wielkości kremowe choinki i dekorujemy cukrowymi koralikami.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercy