szczypta soli, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa serowa: 250ml mleka, 20g żelatyny, 500g twarogu tłustego, 500g sera mascarpone, 5-6 łyżek cukru pudru. Frużelina brzoskwiniowa: puszka brzoskwiń w syropie ( 411g z syropem ), 2 łyżki cukru pudru, 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Biszkopt: Odzielić(...)zagotować i po zdjęciu z ognia rozpuścić w nim żelatynę. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Jeżeli chcesz mieć bardziej gładką masę twaróg zmiel dwukrotnie maszynką. Twaróg wymieszać z mascarpone i z cukrem pudrem ( ilość cukru pudru można samemu dodawać - w zależności jakie kto słodkie lubi ). Gdy mleko wystygnie wlać do masy serowej i zmiksować. Gotową masę przełożyć na biszkopt
W kuchni u Monikidzieła! Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 jajko 2 żółtka 200 gram masła szczypta soli Na krem: 500 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 1,5 tabliczki czekolady białej Dodatkowo: sezonowe owoce - jeżyny, truskawki, maliny, porzeczki Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę. Owinąć w folię(...)wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie można przygotować krem. Rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę. Ubić śmietanę kremówkę. Dodać mascarpone i l i lekko zmiksować, a następnie dodać białą czekoladę. Wstawić do lodówki. Wyjąć z lodówki ciasto. Rozwałkować. Wysmarować formę olejem i posypać mąką, Przełożyć ciasto do formy. Po nakłuwać widelcem ciasto
Gotowanie, czyli hobby dla każdegozielonej soczewicy ok. 1 szklanki wody ( w zależności od konsystencji) duży ząbek czosnku szczypta curry i słodkiej papryki sól, pieprz 2 łyżki serka mascarpone Sposób przyrządzenia: Do rosołu wrzucić obranego i pokrojonego ziemniaka w malutką kostkę ( żeby się szybko ugotował) oraz namoczoną wcześniej soczewicę, gotować ok. 15 minut. Następnie zmiksować. Dodać, wodę, czosnek, mascarpone
pieprzny smaczekbułki Gdy jabłka są mniej soczyste dać 2 łyżki • 6 łyżek cukru (zależne jak słodkie są jabłka ) • 1 łyżka cynamonu • 1 łyżeczka cukru waniliowego piana • 3 białka • 1 serek mascarpone • 1 budyń śmietankowy • 1 szklanka cukru pudru kruszonka • 1,5 szklanki mąki • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru Sposób przygotowania 1. Ciasto • Mąkę posiekać z masłem dodać cukier puder(...)ciasto wyłożyć jabłka • Zrobić kruszonkę miękkie masło zagnieść w misce z mąką i cukrem pudrem 4. • Białka ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę Dodać serek mascarpone i budyń wymieszać wszystko na wolnych obrotach wyłożyć pianę serową na jabłkach Na górę dać kruszonkę piec na złoty kolor w piekarniku na 180 stopni
W królestwie smaków Beatyprzypaleniogenna mieszanka!) Kiedy mikstura gęstnieje dodać wiśnie. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Polecam tą masę robić dzień wcześniej. Podobnie zresztą jak blaty. 3.MASA BIAŁA składniki 800ml śmietanka 36% 250g mascarpone cukier puder łyżek koło 5-6 sok z połowy limonki wyciskanej po babsku czyli niezbyt dużo z braku siły wykonanie 1.Do gara wrzucić śmietanki. Ubijać. 2.W trakcie dodawać cukier(...)puder,mascarpone i sok z cytrusa W przypadku śmietanek 30% poleca się dodać śmietan fixu lub żelatyny Masę robić koniecznie przed samym przełożeniem i ozdabianiem tortu! 4.ŻĘ co i jak czyli jak przełożyć?! 1. Nasącz blaty alkoholem(niby nie trzeba,ale torcik % zawsze lepszy niż bez takowego dodatku)W końcu to tort na studenckie urodziny 2. Znajdź duży
Fiolka w kuchnipure: 380 g kasztany jadalne (duszone, obrane) 300 ml. mleko 225 ml. woda Syrop: 50 g cukier kryształ 80 ml woda 1 szczypta soli Do gotowego puree: 100 g mascarpone 1 szt. laska wanilii (środek) 60 g masło Przygotowanie : Ostrym nożem zrobić nacięcia na kasztanach w kształcie litery X, tak, aby nie przeciąć owocu (nie nacięte wybuchną). W celu łatwiejszego(...)miękkości. Czas gotowania zależy od jakości kasztanów, około 50 minut na średnim ogniu. Kiedy kasztany są już miękkie, należy ugotować syrop z cukru, soli i wody. Kasztany odcedzić, dodać mascarpone, roztopione masło oraz syrop z cukru. Wymieszać wszystko dokładnie w blenderze. Przełożyć do miski i wstawić do lodówki na 2 godziny. Wierzch puree polać bitą śmietaną. Smacznego. Podoba Ci się
Smaczne Potrawyimprezy urodzinowej w niekorzystnym świetlne. Zapraszam;) Składniki: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżka octu łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 czekolady gorzkie 500 g serka mascarpone 500 ml kremówki 36% słoiczek powideł śliwkowych Do nasączenia: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Do otynkowania: 2 gorzkie czekolady, każda po 100 g 100 g śmietany kremówki Wykonanie: Białka(...)stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kremówkę wraz z serkiem mascarpone umieścić w misce miksera i miksować do czasu, aż krem będzie gęsty i jednolity (uważać aby, nie przepić kremu). Gotowy krem wymieszać z wiórkami czekoladowymi, w razie potrzeby dodać cukier puder
Krakowskie smaki Aniłyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę śmietankowo-kokosową 500 ml śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 5 wafelków Princessa kokosowa (można kupić jeden więcej do dekoracji) WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury(...)zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Biszkopt zostawić do ostudzenia. Masa śmietankowo-kokosowa: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Wafelki pokroić na małe kawałki. Nieco śmietany odłożyć do wyrównania góry ciasta, do pozostałej wsypać wafelki i wymieszać, po czym
Passions hobbies lifepieczywa (użyłam Nutelli) 50g waniliowego serka homogenizowanego Krem: 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 120g serka mascarpone 3/4 łyżeczki cynamonu po szczypcie zmielonych goździków i gałki muszkatołowej Dodatkowo: wiórki białej czekolady do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami(...)Środek babeczek napełnić nadzieniem. Wykrojone ciasto przyciąć i nakryć nim nadzianie. Krem: 9. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem (można pominąć fix). Dodać serek mascarpone, wymieszać. Na końcu dodać przyprawy. Gotowy krem przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam Wilton M1) i udekorować nim babeczki. Możemy również krem nałożyć szpatułką. Wierzch posypać wiórkami białej
Mała Cukierenkaweekend. Tak więc już dzisiaj należy zaopatrzyć się w potrzebne składniki, blender i do dzieła. Samo przygotowanie zajmuje 15 minut. Składniki: 500 g białego sera 125 g serka mascarpone 300 ml mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka (osobno żółtka i białka) 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli himalajskiej 1 laska wanilii 3 świeże figi. Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy(...)program góra-dół. Małą foremkę, u mnie tortownica o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do blendera wlewamy mleko skondensowane, żółtka, serek mascarpone. Całość miksujemy. Dodajemy po kawałku sera białego i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ziarenka wydłubane z laski wanilii. Całość miksujemy jeszcze przez chwilkę. W drugiej misce ubijamy na sztywną pianę
Naturalna KuchniaByć może to już ostatnie ciepłe dni w tym roku, warto więc zrobić lody. Tym razem nasze ulubione lody cytrynowe. Dodałam serek mascarpone, który powoduje, że lody są bardziej kremowe. Bardzo polecam, zwłaszcza z dodatkiem np malin . Pycha! Składniki ok 125 ml soku z cytryny (2 szt) + opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny 370 g ml jogurtu(...)naturalnego 0% 150 g jogurtu greckiego 0% 140 g serka mascarpone 3- 4 łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy, do smaku) 2 łyżki cytrynowego likieru lub wódki Przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją Z cytryn wycisnąć sok. Sok zmiksować z jogurtem, serkiem, likierem
Stare Garydomowy upieczony w tortownicy o śr. 24 cm (przepis tutaj ) Nasączenie: 2 szklanki mocnej kawy 5 łyżeczek amaretto 2 łyżki cukru Krem: 500 ml śmietanki kremówki 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru Dodatki: 5 łyżeczek gorzkiej kakao Tort tiramisu - przepis: Rozpoczynamy od zrobienia kremu. W misie serek mascarpone łączymy z cukrem i ubijamy za pomocą miksera na gładką
Kuchnia Łukaszapieczywa (użyłam Nutelli) 50g waniliowego serka homogenizowanego Krem: 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 120g serka mascarpone 3/4 łyżeczki cynamonu po szczypcie zmielonych goździków i gałki muszkatołowej Dodatkowo: wiórki białej czekolady do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami(...)Środek babeczek napełnić nadzieniem. Wykrojone ciasto przyciąć i nakryć nim nadzianie. Krem: 9. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem (można pominąć fix). Dodać serek mascarpone, wymieszać. Na końcu dodać przyprawy. Gotowy krem przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam Wilton M1) i udekorować nim babeczki. Możemy również krem nałożyć szpatułką. Wierzch posypać wiórkami białej
Mała Cukierenkaręki. Składniki: (na tortownicę 18cm) SPÓD: 150g ciasteczek owsianych 100g rozpuszczonego masła MASA SEROWA: 750g sera twarogowego Emilki od Mlekomy 4 jajka 2/3 szklanki cukru pudru 250g serka mascarpone od Mlekomy 10 cukierków trufli 2/3 szklanki wiśni z syropu lub kompotu 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (ja dodałam pudding) Przygotowanie: SPÓD: Ciasteczka zmielić w blenderze, połączyć z rozpuszczonym masłem(...)pieczenia tortownicy, dobrze docisnąć. Na czas przygotowywania masy serowej schować do lodówki. MASA SEROWA: Do miski przełożyć 750g serka Emilki, dodać jajka i cukier, zmiksować. Dodać budyń i mascarpone, króciutko zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać pokrojone w mniejsze kawałki trufle i odsączone wiśnie,wymieszać łyżką lub szpatułką. Przelać na schłodzony spód (masy będzie prawie po brzegi, ale nie urośnie
Cakes By Kejtjajka • 2 łyżki masła • 1 łyżka cukru • 1 łyżka cukru waniliowego • 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia • szczypta soli Nadzienie z sera • 1 szklanka śmietany 30% • 1/2 serka mascarpone • 1 łyżka cukru • 1 łyżka cukru waniliowego nadzienie z jabłek • 4 jabłka średnie • 1 galaretka agrestowa • 3 łyżki cukru • 3/4 szklanki wody Sposób przygotowania 1. Nadzienie z jabłek • Jabłka obrać pokroić(...)wymieszać jabłka z galaretką zostawić aby wystygła od czasu do czasu przemieszać 2. Nadzienie z sera • Do śmietany dodać łyżkę cukru i łyżkę cukru waniliowego oraz serek mascarpone ubijać mikserem aż zrobi się gęsta masa 3. Gofry • Białka ubić na sztywną pianę Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia cukrem i szczyptą soli wlać mleko zaraz wszystko zmiksować
W królestwie smaków Beaty