mascarpone - 11293 przepisów (strona:445/753)

Tęczowy tort 149

szkl mąka pszenna, 3 szkl olej, 6 łyżek cukier waniliowy, 3 łyżki proszek do pieczenia, 3 łyżeczki barwniki spożywcze w proszku, 6 kolorów Składniki na krem i dekorację serek mascarpone, 500g śmietanka 36%, 1 litr barwnik spożywczy żelki Zozole Rainbow, 1 opak Przygotowanie Składniki na ciasto dzielimy na 3 części. Jednorazowo robimy ciasto na dwa biszkopty. Białka oddzielamy od żółtek(...)pieczemy w temperaturze 170st przez około 10-13 minut do "suchego patyczka". Wierzch nie może się zarumienić. Tak postępujemy z pozostałymi dwoma częściami. Blaty studzimy i zdejmujemy papier. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Osobno ubijamy śmietankę. Wszystko razem łączymy i dokładnie mieszamy. Połowę kremu odkładamy do lodówki. Drugą połową przekładamy kolorowe blaty. Krem z lodówki dzielimy na dwie części

Gotowanie moimi oczami
Spagetti ze szpinakiem i serkiem mascarpone 93

Taki rodzaj spagetti zaproponowała mi koleżanka z pracy. Czy mi smakował? Oj tak, był znakomity. Składniki: Makaron spagetti 350 g opakowanie serka mascarpone czosnek szpinak 500 g. sól , pieprz, gałka muszkatołowa masełko Sposób wykonania: Szpinak rozdrabniamy, ja do tego celu użyłam blendera. ( świeży szpinak można zastąpić mrożonym), i dusimy na patelni z odrobiną masła przez 10 - 15 min. Następnie dodajemy(...)serek mascarpone, przeciśnięty czosnek ( ja dałam 6 ząbków), sól, pieprz i gałkę muszkatołową.  Razem dusimy jeszcze ok. 5 minut. W osobnym garnku gotujemy makaron (al dente ) odcedzamy i dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszamy. Podajemy ciepłe. Można posypać parmezanem

Darcia w kuchni
tort bezowy 131

Składniki: spód bezowy: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka octu masa: 300 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone 1/2 puszki masy kajmakowej daktyle Sposób wykonania: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od upieczenia blatów bezowych, które pieczemy dzień wcześniej. Białka ( schłodzone ) ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier (po jednej łyżce) i miksujemy za każdym razem aż do momentu gdy się(...)suszymy 90 minut. (Bezy powinny się zarumienić, mogą też popękać , ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie.) Piekarnik wyłączamy pozostawiając w nim blaty na całą noc. Masa: Serek mascarpone mieszamy z karmelem, daktyle kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy do masy mieszając szpatułką.  Blaty bezowe delikatnie odklejamy od papieru

Darcia w kuchni
Tagliatelle ze szpinakiem, piersią kurczaka i orzechami 158

Składniki: Makaron tagliatelle 400 g opakowanie serka mascarpone 250g czosnek 2- 3- ząbki świeży szpinak 500 g. pierś drobiowa 1/2 sztuki orzech włoski 10 sztuk sól , pieprz, gałka muszkatołowa masełko , olej Sposób wykonania: Szpinak umyłam , osuszyłam, rozdrobniłam.  Pierś pokroiłam w mniejsze paski, orzechy wyłuskałam, rozdrobniłam, podsmażyłam z dodatkiem soli na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodałam orzechy, odstawiłam(...)głębokiej patelni rozgrzałam niewielką ilość masła, dodałam szpinak dusiłam przez kilka minut. Dodałam serem mascarpone, podsmażoną pierś z orzechami, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, zagotowałam, gotowałam przez chwilę.  Makaron tagliatelle ugotowałam al dente odcedziłam dodałam do szpinaku, wymieszałam. ponownie doprawiłam do smaku

Darcia w kuchni
Tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami 179

ciasta użyłam gotowych spodów bezowych zakupionych w cukierni. Wykonanie do 30 minut. Składniki: 2 spody bezowe o średnicy 24 cm 400 ml śmietany kremowej 30 % 250 gram serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 700 gram świeżych truskawek 2 śmietan fixy Sposób wykonania: Truskawki umyłam, osuszyłam pokroiłam na mniejsze kawałki. Śmietanę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder(...)śmietan fix. Do ubitej masy stopniowo dodałam serek mascarpone i na niewielkich obrotach połączyłam całość w krem.  1/3 kremu odłożyłam do miseczki , do reszty kremu dodałam połowę truskawek, delikatnie wymieszałam łyżką. Na spód bezowy wyłożyłam masę z truskawkami, przykryłam drugim spodem. Wierzch równomiernie posmarowałam resztą kremu. Całość posypałam pozostałymi truskawkami. Pozostawiłam na kilka godzi w lodówce

Darcia w kuchni
Ciasto lion 259

Składniki: spód: 400 g herbatników 440 g masy krówkowej masa serowa z batonikami: 750g serka mascarpone 150 ml śmietanki kremowej 30 % 4 łyżki cukru pudru 3 batony lion masa śmietanowa: 500 g śmietany kremowej 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix 2 batony lion   Sposób wykonania: Dno blaszki o wymiarach 24x33 wykładamy herbatnikami, smarujemy masą krówkową, przykrywamy warstwą(...)herbatników. Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone. Batony siekamy, dodajemy do masy delikatnie mieszając łyżką. Wykładamy na herbatniki. Przykrywamy warstwą herbatników. Śmietanę 36 % ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Rozsmarowujemy po herbatnikach. Wierzch posypujemy posiekanymi batonami. Na noc wstawiamy do lodówki

Darcia w kuchni
Babeczki kawowo - marcepanowe . 151

została Laureatem znaku Jakość Tradycja .Prawdziwa, tradycyjna mąka pszenna, wyprodukowana bez dodatku spulchniaczy, konserwantów, substancji wybielających czy suchego glutenu. Postanowiłam dzisiaj przygotować przepyszne babeczki kawowo - marcepanowe z kremem kawowo - mascarpone.   Zapraszam bo są pyszne :) Składniki na ciasto : 100 gram surowej masy marcepanowej 3 białka 120 g cukru 3 żółtka 120 g masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia na czubek noża sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  Krem : 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki letniej wody 400 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 100 g cukru 2  śmietany  fix  Wykonanie : Do jednej miski przekładamy :  drobno pokrojony marcepan , cukier, ekstrakt z wanilii , masło , żółtka , kawę rozpuszczalną , śmietanę

Sama słodycz i szczypta chili
Czekoladowy tort z ciasteczkami 133

mąką ziemniaczaną. Wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy silikonowej i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Krem: opakowanie serka mascarpone 250g 2 tabliczki mlecznej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady 330 ml śmietany kremówki 1 opakowanie ciastek Rido z Biedronki w czekoladzie deserowej (350g) 1 łyżeczka żelatyny opcjonalnie słoiczek dżemu porzeczkowego/wiśniowego(...)Poncz: pół szklanki ciepłej wody sok z cytryny do smaku cukier puder do smaku Przygotowanie: Śmietanę ubić na sztywno. Dodać mascarpone. Zmiksować.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do masy śmietanowej. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać, ostudzić i powoli dodawać do masy czekoladowej. Wstawić krem na 1h do lodówki. Ostudzony biszkopt przekroić wdłuż na pół

Fabryka pomysłów
Tort - piłka nożna 227

minut w temp. 170-180st. Ostudzić i wyciąć kształt piłki, po czym przekroić na 3 części. Nasączyć herbatą z cukrem. Krem:  500ml śmietanki 30%,  250g serka mascarpone,  100g mlecznej czekolady,  1/2 szklanki cukru pudru,  100g posiekanych orzechów laskowych,  dżem z czarnej porzeczki. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone

Z miłości do słodkości
Wilgotne ciasto 'Kokos i czekolada" 117

wymieszać do połączenia. Formę (ok. 23 x 23 ) wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec do suchego patyczka ok. 50-60 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić. Krem: 250 g mascarpone 80 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku 1/2 szklanki wiórków kokosowych Śmietankę ubić z cukrem, dodać mascarpone i wymieszać/krótko zmiksować. Wymieszać z wiórkami. Krem wyłożyć na ciasto

Chocolate Muffin Blog
Tort orzechowo- serowy z kremem chałwowym 372

olejku śmietankowego 5 dkg wiórek kokosowych szczypta soli 6 dkg herbatników kakaowych 1/2 szklanki mleka Masa chałwowa: 600ml śmietanki 30% 300g chałwy sezamowej o smaku waniliowym 1/2 kg serka mascarpone Ponadto: 1 mały słoiczek wiśni w syropie (u mnie w miodzie pitnym) Dodatki do dekoracji tortu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli(...)cały czas i pilnujemy by nie doprowadzić do zagotowania. Studzimy i odstawiamy przykrytą folią spożywczą do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy serek mascarpone.   4. Przełożenie: Biszkopt orzechowy- 1/3 kremu- sernik- 1/2 kremu wymieszanego z odsączonymi wiśniami- biszkopt orzechowy- pozostałym kremem dekorujemy wierzch oraz boki tortu. Dodatkowo można cały tort obłożyć rurkami

Kuchnia w czekoladzie
Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą 173

Zniknął w całości... - ekspresowo!   (Tortownica o średnicy 18-20 cm) Spód: 150g ciasteczek herbatników/kruchych (użyłam z kakao i bez dodatków) 70g masła Masa: 400g serka mascarpone 200 śmietanki 30-36% 150g białej czekolady użyłam z wanilią) 1/2 opakowania cukru waniliowego Lemon curd: 2 duże jajka 2 żółtka 160g cukru 80 g masła skórka i sok wyciśnięty(...)pergaminowym. Przygotować masę. Czekoladę roztopić i odstawić do wystygnięcia.  Śmietankę ubić na sztywno (można wspomóc się śmietan-fixem) i wsypać cukier waniliowy. Nie zaprzestając miksowania - dodać (stopniowo) serek mascarpone a na końcu białą czekoladę.   Ciasteczkowy spód posmarować cienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić masę z serkiem. Całość wyrównać i ponownie posmarować kremem cytrynowym (tym razem

Di gotuje
Sernik z figami (bez jajek) 115

łyżkę kwaśnej śmietany. Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): ciasto kruche z tego przepisu, zamiast jajka dodaję 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 400 gram serka homogenizowanego 250 gram mascarpone 100 gram śmietany 30% 2 łyżki śmietany 12% 5-6 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 30 gram budyniu waniliowego (proszek) 2-3 figi Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia(...)rozwałkowanym ciastem kruchym. Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 10 minut. W tym czasie mieszamy serek homogenizowany z mascarpone, śmietaną, cukrem i budyniem. Gotową masę wylewam na podpieczony spód i układam na nim pokrojone w ćwiartki figi. Całość ponownie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 150 stopni na 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie ciasto

Mango Papaja
Miętowa rolada z czekoladowym kremem i pistacjami. 329

Składniki: 4 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kropli miętowych 200 g czekolady mlecznej 65 ml letniej wody 250 g mascarpone pistacje opcjonalnie zielony barwnik spożywczy.  Wykonanie: Czekoladę siekamy i dodajemy do niej 65 ml letniej wody. Całość rozpuszczamy w mikrofali/kąpieli wodnej. Następnie studzimy i wstawiamy(...)wyjmujemy i układamy na wilgotnej czystej ścierce papierem do góry. Zdejmujemy papier i zwijamy roladę razem ze ściereczką. Wyjmujemy czekoladę z lodówki, przekładamy do miski i ubijamy. Dodajemy ser mascarpone stałe miksując. Kiedy masa ładnie nam się połączy dodajemy posiekane pistacje. Rozwijamy nasza roladę, wyjmujemy ścierkę i smarujemy ciasto naszym kremem. Ponownie zwijamy roladę.  Wstawiamy gotową do lodówki, przed

Malinowe Pocałunki
Tort tiramisu 173

Uroczy torcik, który zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy. Wzorowany na słynnym włoskim deserze tiramisu. Krem bazuje na serku mascarpone i żółtkach. Jego delikatny smak przełamuje mocna kawa z dodatkiem amaretto. Torcik mimo, że efektowny nie jest trudny do wykonania. Zachęcam do spróbowania. Na tortownicę o średnicy 24 cm Biszkopt: - 5 jajek - 5 łyżek mąki pszennej ( typ 550 najlepszy) - 2 łyżki mąki(...)suchego patyczka.   Po wyjęciu z piekarnika upuścić w formie z wysokości ok 40 cm. Pozostawić w formie do wystudzenia.  Krem: - 4 żółtka - 250 gr serka mascarpone - 150 ml śmietanki kremówki + 50 ml śmietanki - 4 łyżki cukru  - 1 łyżka żelatyny Żelatynę zalać 50 ml śmietanki. Pozostałą śmietanę ubić do sztywności. Żółtka ubijać z cukrem do momentu

kawawszklance

Proponowane wyszukiwania