okręgi o średnicy 22 cm, rozsmarowujemy na nich równomiernie masę bezową. Wstawiamy wszystkie do piekarnika i pieczemy ok 70 minut w 150 st. C Krem: 400 g serka mascarpone, schłodzonego 400 g nutelli 100 g mlecznej czekolady Miksujemy mascarpone z nutellą, gdy się połączą dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia. Kremem smarujemy bezowe blaty, górę i brzegi
Cynamonowe szczęściemurzynku! Składniki : 4 jajka 80 g cukru 70 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa serowa: 600 g sera twarogowego 250 g serka mascarpone łyżka masła orzechowego jajko 2 żółtka 100 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 35 g budyniu waniliowego 6 białek Dodatkowo : 100 g białej czekolady 30 g migdałów 30 g orzechów laskowych(...)minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski przełożyć twaróg i dwukrotnie go zmielić. Do tak przygotowanego sera dodajemy serek mascarpone, masło orzechowe i mieszamy. Następnie dodajemy jajko i żółtka razem z cukrem i cukrem waniliowym i budyniem - ubijamy. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka a następnie dodajemy je partiami
Słodkie Przyjemnościbędą: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego owoce do dekoracji (u mnie maliny) 1 białko gruby cukier (u mnie brązowy) Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 śmietan Fix (opcjonalnie – warto dodać jeśli planujemy dłużej przechowywać nadziane rurki, nie trzeba jeśli będą podane krótko po zrobieniu(...)wykorzystać na zrobienie kremu. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Jeśli planujemy dłużej przechowywać nadziane rurki warto dodać Śmietan Fix, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Krem przykrywamy i chowamy do lodówki. Po upieczeniu delikatnie ściągamy rurki z papierowych stożków. Jeśli chcemy, żeby były jeszcze bardziej chrupiące można je dodatkowo podpiec
Ciastkozercybiałek 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka czubata maki ziemniaczanej szczypta soli masa 125 g serka mascarpone skórka otarta z 1 cytryny i sok 50 g cukru pudru do dekoracji 1 duży granat strata gorzka czekolada (1-2 kostki) Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Białka ubijamy(...)największego na najmniejszego. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku termoobieg na 120 C przez 30 minut, następnie zmieszamy temperaturę na 100 C i pieczemy jeszcze 2,5 h. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny i skórkę. Wysuszone bezy przekładamy masą i każdą warstwę posypujemy granatem. Smacznego
Niezły MłynekBiszkopt:* 6 jajek dużych-L 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 500 ml kremówki 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy* Polewa: 125 g margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody 0,5 szkl cukru pudru Dodatkowo 2 dżemy z czarnej porzeczki 280g(...)mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż. Masa śmietankowa: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy z miksera, wsypać cukier puder i zmiksować do konsystencji kremu. Po koniec wsypać śmietan fixy i krótko zmiksować. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać
Ala piecze i gotujemasa śmietanowa: 500ml śmietanki 30% 2 śmietan fixy 1 tabliczka białej czekolady 250g mascarpone 1 łyżka cukru pudru (można mniej lub więcej) masa truskawkowa: około 400g truskawek 1 galaretka truskawkowa(...)całą noc. Następnego dnia wyjąć dodać cukier puder i przez parę sekund miksować. Następnie dodać śmietan fixy i miksować do momentu aż śmietana będzie sztywna. Na końcu dodać mascarpone i na wolnych obrotach zmiksować. masa truskawkowa: truskawki zmiksować i przetrzeć przez sitko (nie jest to konieczne, ale moje dzieci nie lubią pesteczek, które mają truskawki dlatego przecieram przez
Amatorka kuchennanasączenie: 700-730 g mrożonych wiśni bez pestek 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej można dodać kieliszek wódki Na bitą śmietanę: 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan fixy WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno tortownicy(...)dodać wody (ewentualnie zamrozić na jeden dzień). Bita śmietana: Zimną ś mietanę przelać do miski i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników, na koniec wsypać śmietan-fix, krótko zmiksować do zgęstnienia masy. Dolny placek tortu nasączyć sokiem z wiśni, ułożyć cienką warstwę frużeliny wiśniowej i rozsmarować cienką
Passions hobbies lifestopni C aż babeczki będą rumiane. (do tzw suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić Krem 400 ml śmietany kremówki 200 ml masy krówkowej 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru (ilość według własnego smaku) 1 łyżeczka żelatyny Delecta Dodatkowo posypka karmel Delecta Śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, masę krówkową oraz żelatynę rozpuszczoną
O kuchni z uczuciemróżnych smakach (u mnie cytrynowa i truskawkowa) 2 serki homogenizowane (u mnie cytrynowo-ciasteczkowy i owoce leśne) 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 125 g serka mascarpone 1/2 szkl owoców leśnych (mogą być mrożone) kawałek piernika (lub innego "suchego ciasta bądź ciastek) A jak to zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w szklance ciepłej wody. Odstawić do przestudzenia(...)serowej. Słoiczki wstawić do lodówki, aby zawartość mocniej stężała. Słoiczki wyciągnąć i wlać kolejną warstwę, na przemian. Ponownie schłodzić w lodówce. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i dokładnie wymieszać, przy pomocy miksera. Tak przygotowaną śmietaną udekorować wierzch deserków. Swoje dodatkowo oprószyłam karmelem i udekorowałam czekoladą lub kiwi
Kuchnia w opałachSernik z solonymi orzeszkami Czas wykonania: 180 minut Składniki: Spód 200 g herbatników 5 łyżek masła orzechowego 2 łyżki kakao Masa serowa 700 g sera białego mielonego 250 g mascarpone 4 jajka 200 g śmietany 18% 130 g cukru pudru 1 budyń Delecta 2 łyżki mąki pszennej Wierzch 100 g masy krówkowej z puszki ok, 3/4 szklanki orzeszków ziemnych(...)kuleczki zbożowe w czekoladzie Delecta Wykonanie: Składniki spodu dokładnie blendujemy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy na niego zmielone herbatniki, wyrównujemy i ugniatamy. Do miski wkładamy ser, mascarpone, śmietanę i cukier puder, mieszamy mikserem na małych obrotach. Dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając, a na koniec wsypujemy budyń i mąkę pszenną. Mieszamy, przelewamy do tortownicy. Sernik pieczemy
Kulinarne przygody GatityMasa śliwkowa: 300-400 g suszonych śliwek 2-3 łyżki miody 3 łyżeczki żelatyny Delecta 2 łyżki śliwowicy (opcjonalnie) Masa piernikowa: 125 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 30 g cukru 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 100 g śmietanki 30% posypka kamyki czekoladowe Decorada Delecta Białka ubić(...)się namoczyła. Śliwki zmiksować z miodem i dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i wyłożyć na pierwszy nasączony biszkopt, przykryć drugim biszkoptem. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Dodać serek mascarpone, wymieszać i dodać przyprawę do piernika. Wyłożyć na drugą część nasączonego biszkoptu i przykryć trzecim ostatnim biszkoptem. Wstawić do lodówki do stężenia. Śmietankę na polewę podgrzać i rozpuścić w niej czekolady
talerz przyjemnościSkładniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 1 duża pomarańcza Polewa: 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając(...)wrzątkiem, ścieramy na tarce skórkę a następnie dzielimy na cząstki i z każdej ściągamy białą błonkę. Czekoladę roztapiamy na parze i odstawiamy do ostygnięcia, następnie delikatnie miksujemy z serkiem mascarpone w temperaturze pokojowej. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy i mieszamy delikatnie, ale krótko, najlepiej szpatułką (mieszanie mikserem spowodowało że krem się zważył). 3. Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem
Na Ciasteczkowych PapierachCiasto: 450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 200ml śmietany 30-36% 250g mascarpone 1 łyżka cukru pudru (do kremu) owoce do ozdoby Szpinak rozmrozić, odsączyć na sitku, resztę wody odcisnąć w rękach. W misce utrzeć mikserem jajka z cukrem, wlać olej(...)pieczenia. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach do suchego patyczka. Z wystudzonego ciasta odciąć wierzch, pokruszyć na mniejsze kawałki. W misce ubić śmietanę, dodać cukier puder i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć na placek, na wierzch wysypać pokruszone ciasto i owoce. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2h. Jak już pisałam na początku, nie dekorowałam ciasta owocami, lecz
Wrzosowa Polanaminut w kuchni, by powstał smaczny imprezowy deser. Robione na szybko, byleby zdążyć dziś z przepisem dla Was. To co, skusicie się? Potrzebne nam: - 200 g serka mascarpone - 100 g czekolady mlecznej - 100 g czekolady z nadzieniem pomarańczowym - sok z połowy pomarańczy - 12 gotowych kruchych babeczek - różne posypki do ozdoby Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mascarpone miksujemy dodając
W poszukiwaniu inspiracjipyszne :) Ciasto podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda . Składniki : około 15 batonów mleczna kanapka 500 ml kremówki 36 % 4 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone 2 cukry waniliowe 2 łyżki żelatyny 100 ml wody 1 puszka brzoskwiń 1 szklanka wiśni mogą być z kompotu 3 galaretki poarańczowe 1 l przegotowanej wody 100 ml likieru tiramisu(...)Canari Wykonanie: Blaszkę wyłożyć ściśle batonami mleczna kanapka. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody. Serki mascarpone utrzeć blenderem. Do ubitej kremówki stopniowo dodawać serek i likier. Na końcu wlać żelatynę i dobrze wymieszać. Galaretki rozpuścić w 1 litrze przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Na spód batonowy
Sama słodycz i szczypta chili