Naszym "klejem" mocującym brzeg i spód ciasto będzie białko, które połączy składniki w jedną całość. Ciasto pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 - 20 minut. Składniki: 250 g serka mascarpone 130 ml śmietanki kremówki 1 tabliczka białej czekolady około 400 ml borówek Kiedy spód będzie stygł, czas na przygotowanie masy i musu jagodowego. Około 3/4 jagód blendujemy(...)otrzymać około 200 ml musu jagodowego. Serek mascarpone i śmietankę ubijamy do otrzymania puszystej, gładkiej i kremowej masy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub dla leniuszków w mikrofalówce. Lekko przestudzoną czekoladę wlewamy do kremowej masy i całość miksujemy przez kilka minut. Na przestudzony kruchy spód nakładamy mus jagodowy i dokładnie rozprowadzamy. Na mus bardzo delikatnie umieszczamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!krupczatki - 62g cukru pudru - 125g masła - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 łyżka lodowatej wody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy serowej: - 900g tłustego twarogu - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie Crème fraîche) - 5 jaj - 1 i ¼ szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 budyń waniliowy - 125g gorzkiej czekolady (81% kakao) - aromat rumowy Składniki na polewę(...)miski na kawałki. Miskę ustawiamy na garnku z wrzącą wodą ( woda nie może dotykać spodu miski ) rozpuszczamy na parze. Odstawiamy do przestudzenia. Szykujemy masę serową. Twaróg z serkiem mascarpone ucieramy blenderem, dodajemy stopniowo cukier, śmietanę, esencję migdałową, a następnie po jednym – jajka – cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy budyń i miksujemy, aż się połączy z masą serową
mojewypiekiinietylkobędą jeszcze lepsze. Składniki: 50 g białek 45 g cukru 60 g cukru pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) 5 g kakao Składniki na krem: 2 łyżki serka mascarpone 2 – 3 łyżki Nutelli Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę – tak żeby w sumie mieć(...)powinny zastygnąć na tyle, żeby na wierzchu utworzyła się skorupka – można sprawdzić palcem czy ciasto się nie klei. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie prostego kremu. Mieszamy dokładnie serek mascarpone z Nutellą. Gotowy krem powinien być na tyle delikatny, żeby dało się go bez trudu wycisnąć przez worek. Makaroniki pieczemy około 6-7 minut w temperaturze 160 stopni – dobrze mieć
Ciastkozercykrupczatki 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku d pieczenia Krem: 330ml słodkiej śmietanki 30% 2 opakowania śmietan-fix 4 łyżki cukru pudru 1 serek mascarpone (250g) 8 ciastek oreo Dodatkowo: 1,5 tabliczki czekolady karmelowej 3 łyżki mleka 4 łyżki płatków białej czekolady 7-8 ciastek oreo 1/3 szklanki likieru np. czekoladowego Sposób przygotowania(...)minut (do suchego patyczka). Studzimy i kroimy na 3 płaty. 2. Krem: Śmietankę wraz z dodatkiem śmietan-fixu ubijamy na sztywną masę. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, ubijamy na wolnych obrotach. Do masy dodajemy zmielone na miał ciastka oreo. Masę dzielimy na 3 części. 3. Przełożenie: Każdy płat nasączamy likierem. Nakładamy krem, przykrywamy drugim krążkiem- ponownie krem
Kuchnia w czekoladziejajka, 2 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 170g masła lub margaryny, łyżka cukru waniliowego, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250g serka mascarpone, biała polewa do dekoracji (użyłam Helio ). Wykonanie: Miękkie masło utrzeć na gładką masę, dodać serek mascarpone, dokładnie zmiksować. Następnie dodawać kolejno jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując
Z miłości do słodkościFILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik krówkowy z czekoladą Składniki: 750g gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 150g cukru 3 jajka 300g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej z puszki) 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 1 płaska łyżka kakao(...)Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli będziemy roztapiać w mikrofalówce, proszę uważać, żeby nie przypalić). 3. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać ser, serek mascarpone, budyń i wymieszać mikserem na średnich obrotach ( patrz FILM ). 4. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać czekoladę i kakao, a do drugiej masę krówkową, każdą osobno
Mała CukierenkaPobawcie się i Wy tymi smakami, pokombinujcie. A jak wymyślicie coś ciekawego to podzielcie się z nami w komentarzach. Potrzebujemy: 300 g sękacza 500 g serka mascarpone 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka świeżo zaparzonej mocnej kawy 50 ml likieru Amaretto (albo więcej, wedle gustu i smaku) suszona żurawina kilka szklanych pucharków Żółtka z cukrem(...)ucieramy mikserem na jasną kremową masę. Dodajemy mascarpone i likier Amaretto i delikatnie miksujemy (na najniższych obrotach) żeby masy się połączyły. Do każdego pucharka wkładamy po trochu pokruszonego sękacza (zostawiamy odrobinę do posypania po wierzchu) i podlewamy go ostudzoną kawą (tylko nie za dużo). Wykładamy po porcji zmiksowanej masy. Wierzch posypujemy pozostawionym sękaczem i suszoną żurawiną. Wkładamy na kilka godzin
Marder&Marder ManufactureLubię takie desery, są szybkie do przyrządzenia i smaczne. Możemy przygotować je na przyjęcie rodzinne lub na deser do kawy. Składniki: 250 ml śmietany 30 % 1 op. serka mascarpone 100 ml. kawy espresso 100 ml. likieru waniliowego Dalkowski 1 łyżka cukru pudru 2 op. śmietan-fixu 0,5 op. podłużnych biszkoptów Dekoracje czekoladowe Sposób przygotowania: Śmietaną ubijamy na sztywno, ubijając(...)dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixem oraz po łyżce serka mascarpone. Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kawę a do drugiej dodajemy likier waniliowy, miksujemy. Na dno szklanek lub pucharków układamy warstwę pokruszonych biszkoptów, masę kawową, warstwę biszkoptów, masę waniliową, biszkopty i masę kawową. Pozostałą masę waniliową przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch każdego deseru robiąc
Bajeczna Kuchniapieczenia. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć ciastka z piekarnika, lekko przestudzić i wypełnić kremem. Krem Składniki 200 g śmietany 36% 5 łyżek cukru pudru 200 g serka mascarpone Wykonanie Śmietanę ubić z cukrem a następnie dodać do niej mascarpone i dokładnie wymieszać. Powstały krem włożyć do rękawa cukierniczego, przy pomocy którego napełnić ptysia. W środek możemy włożyć
w mojej kuchnitutaj - ( mąka pszenna , jajka, jogurt naturalny, sól) 300g żółtego sera gouda 200g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony) 2 ząbki czosnku 50ml wody 100ml śmietany kremówki 30% 500g mascarpone 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka masła sól pieprz Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem. Upieczoną studzimy. Szpinak wkładamy do garnka, wlewamy 100ml wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu(...)momentu aż szpinak się rozmrozi. Czosnek przeciskamy przez praskę, nieprzeciśnięte kawałki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do szpinaku oraz dwie szczypty soli. Gotujemy szpinak przez 15 minut, wlewamy kremówkę, mascarpone i całość dalej gotujemy (na małym ogniu) przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie pieprzem. Masło mieszamy z mąką na gładką pastę, dodajemy kilka łyżek sosu szpinakowego i mieszamy
Gotowanie i blogowaniejajka, 3 łyżki mąki pszennej (tak, tylko 3 łyżki ;)), 3 łyżki cukru, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. krem: 300 ml śmietanki 30%, 100 g serka mascarpone, 1 śmietan fix (lub żelatyna- ilość wg info na opakowaniu), 2 wafelki princessa kokosowa, 4 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki cukru pudru. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem(...)Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Pieczemy do suchego patyczka w 180 stopniach przez ok. 20-25minut. Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy cukrem na sztywną pianę. Serek mascarpone miksujemy i dodajemy go do śmietanki. Dodajemy śmietan fix lub rozpuszczoną żelatynę. Przy użyciu żelatyny polecam żelatynę typową do deserów lub w listkach. Następnie dodajemy posiekane wafelki i wiórki kokosowe
Aga w kuchnikawy ale czemu by nie do kremu :) Składniki na ciasto Z tego przepisu Składniki na krem (bardzo podobne jak z powyższego przepisu z lekkimi zmianami) 250 g sera mascarpone 200 g śmietanki 30 % 30-40 g cukru 2 galaretki w różnych kolorach 2 x 250 ml wrzątku sok z cytryny (ok 2 łyżeczek do smaku) 2 łyżeczki syropu Amaretto(...)przestudzenia (ja się tak zabierałam za to ciasto że galaretki czekały 2 dni w lodówce). Biszkopt przyrządzamy zgodnie z tym przepisem (ważne by dobrze wystudzić biszkopt). Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem soku z cytryny (możemy pominąć i po prostu wymieszać wszystkie składniki razem). Ubitą śmietanę łączymy z serkiem i dodajemy syrop amaretto
Piekielna Kuchnia Patiprzyłożyłam się, ale za smak gwarantuję. Praliny są delikatne, nie za słodkie, z chrupiącymi migdałami i uzupełniającą całość gorzką czekoladą. Składniki: (na około 25 sztuk) 200 g serka mascarpone 150 g gorzkiej czekolady z co najmniej 60 % zawartością kakao 50 g płatków migdałowych 100 g całych migdałów 100 g herbatników czekoladowych (u mnie Bonitki ze znanej sieci(...)wysypać na talerzyk, następnie tak samo zrobić z herbatnikami. Czekoladę rozpuścić poprzez włożenie jej do miski i podgrzanie na garnku z wrzącą wodą. Do miski blendera włożyć serek mascarpone i rozpuszczoną wystudzoną czekoladę, zmiksować. Następnie dodać ekstrakt, alkohol, rozdrobnione migdały i herbatniki, wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec wsypać pokruszone płatki migdałowe i delikatnie połączyć z powstałą masą. Masa powinna
Kuchcik gotujebudyń śmietankowy (40g) 6 jajek skórka starta z limonki i sok wyciśnięty z limonki 150g miękkiego masła 1 serek mascarpone (250g) polewa: gorzka czekolada 1 łyżeczka masła 2 łyżki mleka Przygotowanie: ciasto: w jednej miseczce połączyć mokre składniki(...)długie paski. masa serowa: białka oddzielić od żółtek. Masło zmiksować z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Następnie po 1 łyżce sera i mascarpone. wsypać proszek budyniowy i jeszcze kilka sekund zmiksować. Skórkę z limonki zetrzeć i wycisnąć sok. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. Białka ubić i dodać do sera, delikatnie wymieszać. Na blasze
Amatorka kuchennaDzisiaj bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe z marchewką. Ładnie pachnie, jest pożywne, nie za słodkie, o interesującym specyficznym smaku dzięki dojrzałym bananom. Jeśli nie lubimy serka mascarpone, możemy nie robić kremowego wierzchu i ciasto posypać tylko cukrem pudrem z odrobiną wanilii. Polecam… (przepis z książki Mary Berry) Bardzo wszystkim dziękuję za udział w konkursie. Wyniki na końcu(...)łyżeczki proszku do pieczenia 150g jasnego brązowego cukru 50g poszatkowanych orzechów 150g marchewki (jedna trochę większa marchewka) 2 dojrzałe banany 2 duże jajka 150ml oleju Wierzch: 250g serka mascarpone 1-2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii lub parę kropli aromatu waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru orzechy do ozdoby Ciasto: 1. Piekarnik nastawić
Mała Cukierenka