marynata - 6549 przepisów (strona:179/437)

Kolorowe warzywa na zimę 99

Składniki: 1.5 kg papryki czerwonej 0.5 kg białej lub żółtej papryki 1 kg ogórków 500 g cebuli marynata: 1 L wody 200 ml octu 2 łyżki cukru  1 łyżka soli 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Wykonanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Paprykę pokroić w nieduże kawałki, ogórki w cieńkie plasterki, a cebule pokroić w plastry(...)Warzywa, każde z osobna włożyć na 3 minuty do wrzątku, po wyjęciu przełożyć do wypażonych słoików. Wodę zagotować razem z octem i przyprawami. Gorącą marynatą zalać warzywa. Zamknąć słoiczki i pasteryzować 15 minut

magiczna kuchnia Kasi
QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 139

sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera typu cheddar Guacamole: 1 1/2 awokado 1/2 cebuli 1/2 pomidora sól, pieprz, oliwa Marynata do mięsa: oliwa z oliwek woda ostre papryczki ocet balsamiczny sól, pieprz INGREDIENTS (12 pieces): 4 tortillas 1 chicken breast 1 beef steak 1 medium onion 1 medium yellow pepper(...)myjemy i suszymy. Warzywa oraz mięso kroimy, warzywa w dość drobną kostkę, mięso w wąskie paski. Ser ścieramy na tarce – goudę na większych, cheddara na mniejszych oczkach. Składniki marynaty mieszamy w słoiczku i marynujemy mięso, odstawiamy na bok, niech się chociaż trochę „przegryzie” Do tej potrawy przydadzą się dwie patelnie – zdecydowanie usprawni to pracę. Na jednej

Martyna Cooks
do pieczywa kotlety schabowe marynowane w natce pietruszki... 146

łyżki, jajka 2 sztuki, bułka tarta - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba schab bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 1,5 cm porcje i dobrze wymieszać w marynacie z oleju, pieprzu, kucharka, cytryny,posiekanej drobno natki pietruszki i schować do lodówki na całą noc każdy kotlet z marynatą włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem na nie za grube

W Mojej Kuchni Lubię
Dzik w kuchni i purée z selera! 118

tymianek i świeżo mielony pieprz. Składniki na 4 osoby: 2 polędwiczki z dzika 2 niewielkie schaby z dzika 2 łyżki masła 100ml białego wina 2 łyżki gęstej śmietany  Marynata: 300ml białego, wytrawnego wina 3 ząbki czosnku tymianek sól świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę i zalewamy nią polędwiczki i schab z dzika. Następnego dnia na patelni

Kuchnia Pani Wiosny
Sos hinduski 165

czerwone papryki - usunąć nasiona * 3 duże cebule * 4 jabłka - obrać i usunąć gniazda nasienne * 1 paczka rodzynek 15 dag (można troszkę więcej) * 2 papryczki ostre lub łyżka ostrej papryki Marynata * 3/4 szklanki cukru (można więcej jeśli pomidory są kwaśne) * 3/4 szklanki octu * 2 łyżki soli Do dzieła!!! Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i delikatnie miksujemy, można też pokroić je drobno(...)lenistwa wybieram pierwszą opcje:-) następnie wrzucamy do garnka i gotujemy z marynatą ok 45 minut. Gorące przelewamy do słoików i albo stawiamy do góry dnem albo pasteryzujemy jeszcze ok 15 minut. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Smażona pierś kaczki na czosnkowym naleśniku z mąki gryczanej 179

pół szklanki mąki gryczanej ok. 150ml mleka 1 jajko 2 ząbki czosnku pół łyżeczki soli Pierś kaczki delikatnie pozbawiamy skóry i kroimy w cieniutkie plasterki. W misce mieszamy składniki marynaty, doprawiając dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do niej plasterki kaczki i mieszamy, by mięso dobrze zostało pokryte marynatą. Odstawiamy na około pół godziny. Ciasto naleśnikowe robimy identycznie

Kuchenna Kontrrewolucya
Sum afrykański na warzywach 130

sklepie na leżące na lodzie ryby i przygarnąć jedną do domu - nie bądźmy tacy skostniali... im pewnie zimno... A jak wiadomo - ryba wpływa na wszystko! Do meritum. Zacząłem od marynaty - mięso spędziło w niej 1 dzień (można już po paru godzinach zacząć smażyć). Marynata na 1 duży filet: sok z 1/3 cytryny i rozpuszczona łyżeczka brązowego cukru, 4 łyżki oliwy

Right Behind The Kitchen
Pieczony filet z piersi kurczaka do chlebka 165

upieczenia sobie takiego mięska. Spróbujecie, zasmakujecie i zobaczcie, że będziecie chcieli piec już zawsze takie mięsko. Potrzebujemy 1 duży podwójny filet z kurczaka ( mój ważył około 1kg ) Do marynaty 6-7 łyżek oleju lub oliwy papryka czerwona w proszku około 1-2 łyżeczek papryka ostra w proszku (pół łyżeczki ) świeżo zmielony pieprz kolorowy sól oraz sól czosnkowa 1/2 małej cebulki(...)czasami daje też czubryce zieloną około 1 łyżeczki 1. Mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą,  nacieramy nią umyte filety z kurczaka, następnie przekładamy nasz filet do powstałej marynaty i szczelnie zamykamy. Odstawiamy najlepiej na całą noc. 2. Po tym czasie wyjmujemy fileta, ściśle obwiązujemy go nicią i przekładamy do folii aluminiowej, pieczemy najpierw przez około 30 min zamkniętego w folii

Gotowanie...to proste !
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 151

łyżki majeranku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego około 6 szt. suszonych śliwek garść namoczonych rodzynek (jak już pisałam ja nie dodałam) olej słodka czerwona papryka kolorowy pieprz sól Marynata: 1 szkl.octu winnego 1,5 szkl.wody ziarna gorczycy pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego liść laurowy pieprz szczypta cukru W tym miejscu napiszę,że powyższej marynaty nie robiłam z braku czasu. Powinno

potrawyregionalne
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 185

zbrązowiała. Wyłożyłam ją na papierowy ręcznik.  Próbowałam obu wersji i stwierdzam,że lepsza jest obtoczona tylko w mące. Śledź jest wtedy twardszy. Ciasto oddziela się i "pływa" w marynacie. Teraz druga część czyli zalewa do śledzia. Do garnka wlałam wodę. Wsypałam cukier i sól. Następnie liście laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz, gorczycę  i pokrojony w plasterki czosnek(...)plasterki marchewkę i plasterki cebuli.    Gotowałam, doprowadzając do wrzenia. Zmniejszyłam ogień i wlałam ocet. Ponownie zagotowałam. W czasie gdy zalewa się gotowała, włożyłam śledzie do słoików. Gorącą marynatą zalałam rybki. Gdy wystygły, wstawiłam je do lodówki na 24 godziny  aby "przeszły" przyprawami. Smacznego! Zapraszam na inne śledziki: śledzie po kaszubsku sałatka śledziowa z jabłkiem sałatka śledziowa

potrawyregionalne
Skrzydełka w sosie barbecue. 140

ząbek czosnku ,przepuścić przez praskę 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki oliwy 10 łyżek dobrego ketchupu 3 łyżki miodu majeranek ,papryka słodka,pikantna ,sól i pieprz Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą .Do marynaty wkładamy skrzydełka ,dobrze mieszamy ,aby wszystkie były obtoczone w marynacie.Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na całą noc.Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy

Ladylaura.
Pieczone podudzia w miodzie 126

użyłam lipowego) 3 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól - do smaku świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki PRZYGOTOWANIE: W miseczce dokładnie wymieszać składniki na marynatę. Podudzia umieścić w woreczku do pieczenia. Wlać marynatę i dokładnie wymieszać mięso. Wstawić do rozgrzanego piekarnika 200*C na 35-40 minut. Ja podałam z ryżem i sosem słodko-kwaśnym

ClauditteMissCooking
kurczak pieczony w marchewce 139

upieczone w potrawce z marchewki i selera. Może ona zastąpić surówkę i być dodatkiem do ziemniaków.  Składniki: 1 kurczak  2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 2 cebule marynata do kurczaka: 2 łyżki majonezu 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki ostra papryka (według uznania) sól pieprz 3 ząbki czosnku Składniki marynaty wymieszać i natrzeć kurczaka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
udka z mandarynkami, miodem i musztardą 163

Udka przygotowuję dość często, dlatego kombinuję z rodzajami marynaty i przypraw, aby nie były nudne. Marynata z soku z mandarynki, musztardy i  miodu jest dośc słodka, ale w mięsie da się wyczuć egzotyczną nutkę cytrusa i goryczkę musztardy. Tak przygotowane mięso można upiec także w piekarniku, ja udusiłam je na patelni. Składniki: 2 udka z kurczaka 1 duża łyżka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kurczak miodowo-musztardowy 159

pierwsze tak jest zdrowiej a po drugie szybciej. Mięso zawsze marynuję dzień wcześniej i od razu zamykam w rękawie a następnego dnia wrzucam do piekarnika i gotowe. Taka marynata z miodu i musztardy nadaje udkom bardzo oryginalny smak, który podkręciłam dodatkowo odrobiną chilli. Były pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.  Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki(...)łyżki miodu duża szczypta chilli 3 ząbki czosnku pieprz sól według uznania Mięso oczyścić, każde udko podzielić na dwie części. Pozostałe składniki wymieszać (czosnek przecisnąć przez praskę). Mięso natrzeć marynatą i przełożyć do rękawa do pieczenia. Odstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Zamarynowane mięso w rękawie umieścić w blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania