marynata - 6549 przepisów (strona:177/437)

Schab z kością w marynacie musztardowej. 130

kością 1 łyżka musztardy sarepskiej 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka bazylii 50 g masła Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy musztardy i bazylii i mieszamy aż składniki się połączą, jeśli marynata będzie za gęsta można dodać jeszcze oliwy. Schab płuczemy wykładamy na talerz i nacieramy marynatą z każdej strony. Wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą dobę

Moje-pitraszenie
Danie Jedno Garnkowe - Kasza Gryczana z Warzywami i Piersią Kurczaka 189

osuszoną pierś z kurczaka oczyszczam z białych błonek , chrząstek i kroję w kostkę . Do miseczki daję olej dodaję przyprawy : tymianek , pieprz ,pieprz cayenne , paprykę słodką i dokładnie mieszam . Do marynaty dodaję pokrojoną pierś z kurczaka , mieszam aby pierś była pokryta olejem z przyprawami i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników . Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół , usuwam gniazda nasienne(...)gotuję brokuł 5 minut . Następnie odcedzam na durszlaku i odstawiam do przestudzenia . Po usmażeniu papryki z pieczarkami smażę pierś z kurczaka : Na patelnię przekładam pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa około 15 – 20 minut . Pod koniec smażenia gdy pierś z kurczaka jest miękka dodaję rozdrobnione pomidory razem z zalewą ( lub przecier pomidorowy ) i całość smażę

Uwaga Babcia Gotuje
Gęsia pierś pieczona z pigwą 149

goździków szczypta cynamonu 1-2 pigwy sok z cytryny Składniki na sos: wywar z pieczenia 1/2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 2 łyżki masła Wykonanie: przygotowanie marynatę - nasiona kolendry, goździki i szczyptę cynamonu rozetrzeć w moździeżu skórę piersi naciąć ostrym nożem, uważając, by nie przeciąć mięsa. Piersi obtoczyć w przygotowanej marynacie, tylko od strony mięsa. Naczynie przykryć folią

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Panierowane kotlety marynowane w mleku 173

mięso i zachowuje jego soczystość. Natomiast dodatek przypraw - nadaje kotletom idealnego smaku. Tak przygotowane kotlety są miękkie, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. 700-800g karkówki/schabu/boczku Marynata: 1/2 szklanki mleka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 listek laurowy Dodatkowo: 2 jajka + 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia   Mięso umyć, osuszyć, pokroić(...)solą i pieprzem, obłożyć cebulą i czosnkiem. Na wierzch wrzucić listek laurowy. Całość zalać mlekiem i wstawić do lodówki na około 5 godzin. Po tym czasie kotlety wyjąć z marynaty mlecznej i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie każdy plaster mięsa obtoczyć w bułce tartej, zanurzyć w jajku rozmąconym z mlekiem i ponownie opanierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju

Di gotuje
Rolada z piersi kurczaka do chleba 395

domowa wędlinkę która może być na co dzień jak i na  święta. Składniki : 2 podwójne filety z kurczaka 300 gr mięsa mielonego 1 jajko musztarda ( nie musi być ) Marynata : olej / oliwa z oliwek majeranek, papryka słodka i ostra, kurkuma, sól i pieprz 1. Filety myjemy, wycieramy, delikatnie rozcinamy na szersze płaty i delikatnie rozbijamy, następnie wkładamy do marynaty

Gotowanie...to proste !
Skrzydełka w sosie musztardowym. 131

skrzydełka z kurczaka (z rosołu) 1/2 łyżki musztardy sarepskiej 8 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie (ok. łyżeczki) Musztardę, oliwę i zioła mieszamy w miseczce, następnie skrzydełka moczymy w marynacie - oblewamy z każdej strony. Układamy w naczyniu żaroodpornym polewamy resztą marynaty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut. Podajemy z ziemniaczkami (Przepis we wcześniejszych przepisach na obiad

Moje-pitraszenie
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 158

albo żółte Shinshu Miso), zrobiona jest z fermentującego ryżu i soi. Lekko słodka, zrównoważona. Nadaje się do dań lekkich jak ryby i owoce morza, a także do zup i marynat. Fermentuje i dojrzewa najkrócej, jest przez to najmniej słoną z past i najrzadszą, ale też najmniej aromatyczną. Jasnożółta, kremowa, beżowa.   Czerwona pasta miso –Aka Miso, fermentuje dłużej, jest bardziej(...)gęsta i odczuwalnie zdecydowanie bardziej słona od jasnych past. Do zup, glazury, marynat. Bardzo wszechstronna. Najczęściej eglasto ruda do ciemno ceglanej.   Ciemna pasta miso – Hatcho Miso albo Mame Miso, produkowane są tylko z ziaren soi. Fermentują około 3 lat. Mocno słone, silnie skoncentrowane. Bardzo ciemne w kolorze, widocznie twardsze, smarowne. Brązowa, głęboka w kolorze.   Wszystkie pasty po otwarciu

Karo in the Kitchen
Kurczak marynowany w soku z pomarańczy. 142

majeranku kilka kropel soku z cytryny lub kwasku cytrynowego  łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Wymieszać wszystkie przyprawy. Dodać do soku. Kurczaka zamarynować w soku z przyprawami. Minimum godzinę. Marynaty nie wylewamy. Naczynie żaroodporne skropić oliwą z oliwek. Wyłożyć mięso.  Piekarnik nagrzany do 180'C. Pieczemy ok 20 min . Po tym czasie podlewamy mięso pozostałą marynatą i pieczemy jeszcze

Tagebuch po polsku
Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie 153

mrożonego groszku 5 ząbków czosnku 100 g sera żółtego, startego garść posiekanych orzechów włoskich olej kokosowy 450 g makaronu farfalle przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, sok z cytryny  Marynata do mięsa: sól himalajska, pieprz ziołowy, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Sos: jogurt naturalny duży, 2 jajka, 3/4 szklanki(...)mleka, sól himalajska, pieprz, kurkuma, 3 łyżeczki oregano, 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego Zaczniemy od przygotowania marynaty do kurczaka. Składniki mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-3h). W międzyczasie możemy przygotować resztę ;) Warzywa mrożone gotujemy na parze przez 20 minut. Dzięki gotowaniu na parze, warzywa nie tracą

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Wołowina z warzywami i kaszą orkiszową 117

dziś obiad dla prawdziwych mężczyzn, czyli wołowina z warzywami podana z kaszą orkiszową. Jesteście chętni??  Emotikon smile Składniki na 2 porcje: 1 szklanka kaszy orkiszowej 250 g wołowiny marynata do mięsa: (1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego Olejowy Raj , sól morska Falksalt , pieprz czarny) marchew cebula czerwona papryka 1/2 opakowania groszku z puszki 5 pieczarek olej rzepakowy(...)wodą w proporcji 2:1 i dopraw solą morską. Doprowadź do wrzenia i gotuj ma małym ogniu około 15 min do miękkości. Mięso : pokrój w plastry wołowinę, zmieszaj z marynatą. Połóż na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym. Czas smażenia zależy od upodobań. Ja robię stopień wysmażenia well, done.  Warzywa : umyj warzywa. Marchew, paprykę, pieczarki pokrój w plastry, cebulę

Bike By Life
SKRZYDEŁKA W TEQUILI NA OSTRO – kuchnia meksykańska 172

kosteczkę pomidora, olej , cukier oraz po szczypcie przypraw – wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania. Po zamarynowaniu rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oleju, przesmażamy wyciągnięte z marynaty skrzydełka po kilka minut z każdej strony, a następnie zalewamy marynatą i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Żeberka z piekarnika 123

Cebule kroimy na piórka a czosnek w plasterki. 3. W pojemniku mieszamy oliwę z przyprawami oraz nacieramy mięso czosnkiem i układamy do zamarynowania najlepiej na całą noc. Oczywiście do marynaty wkładamy też cebulę najlepiej pomiędzy kawałki żeberek. 4. Następnego dnia szykujemy sobie naczynie żaroodporne i układamy w nim nasze żeberka, przekładając cebule oraz czosnek z marynaty aby żeberka podczas pieczenia

Gotowanie...to proste !
QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 135

sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera typu cheddar Guacamole: 1 1/2 awokado 1/2 cebuli 1/2 pomidora sól, pieprz, oliwa Marynata do mięsa: oliwa z oliwek woda ostre papryczki ocet balsamiczny sól, pieprz INGREDIENTS (12 pieces): 4 tortillas 1 chicken breast 1 beef steak 1 medium onion 1 medium yellow pepper(...)myjemy i suszymy. Warzywa oraz mięso kroimy, warzywa w dość drobną kostkę, mięso w wąskie paski. Ser ścieramy na tarce – goudę na większych, cheddara na mniejszych oczkach. Składniki marynaty mieszamy w słoiczku i marynujemy mięso, odstawiamy na bok, niech się chociaż trochę „przegryzie” Do tej potrawy przydadzą się dwie patelnie – zdecydowanie usprawni to pracę. Na jednej

Martyna Cooks
Kurczak z ziemniakami-danie z piekarnika 189

zamrażary, wyciągamy na drugi dzień i gdy będą już prawie odmrożone ,ale nie do końca, ściągamy skórę z mięsa. Zejdzie łatwo jak rajstopki! Odczekujemy ,aż całkiem się rozmrozi. Przygotowujemy marynatę. W miseczce mieszamy vinaigrette z sosem sambal.  Nie przesadzajcie z nim tylko, gdyż jest dla ludzi , którzy kochają ognistą kuchnię azjatycką. Marynatą wysmaruj mięsko. Ponownie włóż na pół godzinki

Z Kuchni Do Kuchni
Słodko pikantny pieczony kurczak w sezamie 194

wersję kurczaka zdecydowanie polecam jako danie błyskawiczne i nietuzinkowe. Przygotujecie obiad w pół godziny i wszyscy będą zadowoleni i oczarowani. Piersi z kurczaka zostały otoczone gęstą słodko-kwaśno-pikantną marynatą z dodatkiem ziaren sezamu i zapieczone w piekarniku. Mięso tak przygotowane jest delikatne, wilgotne, słodkawe i w zależności od ilości dodanej ostrej papryki-pikantne. Wszystko pokryte jest delikatną panierką(...)sezamu sól Sposób przygotowania: Piersi umyć, osuszyć. Filet przekroić na pół, tworząc 2 mniejsze fileciki. Mięso posolić. Połączyć musztardę, ocet, cukier, pieprz i sezam, dokładnie wymieszać. Filety obtoczyć w marynacie, wyłożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.  Smacznego

na moim stole...

Proponowane wyszukiwania