Słoneczna pogoda, jak i weekend sprzyjają grillowaniu :) Większości z Was grill kojarzy się tylko i wyłącznie z mięsem, ja jednak polecam Wam wypróbować wegetariańskie szaszłyki, których smak na pewno przypadnie Wam do gustu-pieczarki w lekko pikantnej, tajskiej marynacie wraz ze słodkim ananasem, który nadaje lekkości i orzeźwienia. Takie szaszłyki mogą być dodatkiem, jak i również mogą stanowić samodzielne
Kraina Miodem Płynącachodzi o mięso z indyka, to ja nigdy nie odmówię. Jak wiadomo indyk oprócz walorów smakowych jest jeszcze mięsem zdrowym i chętnie spożywanym. Udziec pieczony ma soczyste delikatne wnętrze i chrupiącą skórkę, a wszystko to za sprawą użytej do posmarowania marynaty. 1 udziec z indyka (około 1 kg 20 dag) 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka imbiru mielonego
Kuchcik gotujeliści i przekroić na połówki. Blanszować w lekko osolonym wrzątku 2-3 min. Odcedzić ,po przestudzeniu zalać je marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Posypać koperkiem i podawać jako przekąskę, ale jest też doskonałym dodatkiem do mięs. Szybka przekąska. Składniki: 3 liście bazylii 3 pomidorki koktailowe 3 kulki małe mozzarella kilka kropel octu balsamicznego Całość spiąć
Kulinarny karnet Christopherapolędwiczki kroimy na 2-3 cm. paski, składniki marynaty dokładnie mieszamy. kawałki polędwicy lekko zbijamy nakłuwaczem, wkładamy do marynaty na dobę najlepiej, owijamy plastrami boczku, smażymy po 10 min, w centrum grilla(na dużym ogniu), następnie odkładamy na boki grilla, żeby mięso doszło i gotowe
Kuchnia Beatypieprz - opcjonalnie: sos chilli Zaczynamy od kurczaka, którego myjemy, oczyszczamy, kroimy w niewielką kostkę i marynujemy. Co do marynaty? Łyżka czosnku, dwie łyżki słodkiej i 1/3 łyżeczki ostrej papryki, trochę pieprzu i sporo sosu sojowego - tyle, by nasze przyprawy dokładnie oblepiały mięso, ja lałam na oko, ale wyszło tego ok. 3 łyżek, może nawet więcej. Następnie bierzemy w dłoń woka
Kulinarne zapędy Kokosamięsko szybciej się zamarynuje w takiej misce. pałki kurczaka miód Ketchup Develey oliwa dowolne przyprawy wedle gustu Składniki marynaty wymieszać i zalać pałki.Wymieszać wszystko razem i odstawić do lodówki do zamarynowania.Przełożyć na blaszkę, dodać marchewkę i piec do miękkości mięsa
Moje domowe kucharzenieoddał w moje ręce Na początku Pan Maciej objaśnił nam co będzie przygotowywane, czego będziemy próbować i co jak łączyć ze sobą. Oj będzie się dużo działo – dużo mięs i wiele pomysłów na dipy. Wszyscy zwarci i gotowi do pracy i zaczęło się. Z jednej strony powstawała sałatka ziemniaczana z pokrojonych ziemniaków z dodatkiem posiekanego koperku, pokrojonej cebuli(...)się nie mylę – swoją premierę grillową Skrzydełka już przygotowane zatem czas na przygotowanie do nich marynaty: miód, sok z limonki, imbir, chili, olej i mięta Podczas warsztatów została przygotowana naprawdę spora ilość dipów, które idealnie komponowały się z poszczególnymi rodzajami mięs. Dipy te to: dip morelowy: konfitury z moreli, sok z limonki, chili, pieprz czerwony, sól dip włoski: pieprz
Kuchenne Wariacjezwykły olej), oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli piekarnik się już nagrzał, wkładamy ziemniaki i pieczemy je około 30, 40 min. W tym czasie zajmiemy się resztą. 3. MARYNATA (6 min): do naczynia (musi być wystarczająco duże, aby zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego(...)mamy filety to ogona nie widać :D), tak jakbyśmy chcieli lekko wydrapać powierzchnię mięsa (patrz na zdjęcie). Następnie palcami i nożem albo pęsetą powyjmować ukazane w ten sposób ości. Jeśli opis jest niejasny, tutaj macie filmik instruktażowy JAK PRZYGOTOWAĆ PSTRĄGA http://www.terazpstrag.pl/kuchnia/wideo-porady/ 6. FILET + MARYNATA (2 min): oczyszczony filet wkładamy do marynaty, dokładnie pokrywamy nią całą rybę i odkładamy
Nerds KitchenTen sos jest odmianą tradycyjnego sosu żurawinowego. Wyczuwalne w nim wyjątkowe połączenie smaków bardzo różni się od tradycyjnego sosu z żurawiną. Jest on zarówno słodki i
naRuszciesoczyste jest dość trudnym zadaniem - ja mam na to swój sposób czyli tzw. pierzynki - podduszone różne mieszanki warzyw, zalane mieszanką keczupu i majonezu albo przecierem pomidorowym. Dzięki temu mięso dusi się w sosie własnym z dodatkiem aromatycznego, smacznego sosiku z leżących na nim dodatków. Ten sposób jeszcze nigdy mnie zawiódł, a dodatkowo jest bardzo wygodny - wstawiamy całość do piekarnika(...)wieprzowiny (u mnie wymieszana z Marynatą Staropolską ) olej do marynaty 1/2 papryki czerownej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 marchewki 1 cebula 25 dag pieczarek 3 łyżki Keczupu Kieleckiego 2 łyżki Majonezu Kieleckiego 1 łyżka Musztardy Kieleckiej 1 op. mozzarelli (lub kawałek sera żółtego) * w przypadku innych rodzajów mięsa należy odpowiednio zmienić czas pieczenia 1. Schab pokroić na kawałki
Kto ugości moich gości?pyszne owoce morza i klasyki kuchni greckiej. Faworytem została Ośmiornica w cytrusowej marynacie. Jeśli wasze wspomnienia z ośmiornicą oscylują wokół gumowej dętki bez smaku - ten przepis odmieni Wasze spojrzenie na owce morza! Jest banalnie prosty i całkowicie dokonały :) Składniki: mrożona ośmiornica (mniej pracy z obróbką wstępną mięsa) - nasza ważyła 4kg ziele angielskie liść laurowy 5 czerwonych cebul 2 pęczki włoszczyzny(...)głowa muszą pogotować się nieco dłużej, dlatego używamy dwóch garnków. No dobra ale skąd wiedzieć, kiedy ośmiornica jest już gotowa? A więc musi być mięciutka i kleista, trochę jak mięso na galaretę. Delikatna, pachnąca i miękka tak bardzo, że lekko rozpływa się w ustach. No po prostu pyszna! Co dalej? Ścieramy skórkę ze sparzonej cytryny i limonki, czosnek obieramy, kroimy
Spektrum Smakumiodu i sosu sojowego. Przygotowaną marynatą polać kawałki z kurczaka. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec pod przykryciem około 50 minut. Po tym czasie na wierzchu dania ułożyć plasterki surowej i obranej cebulki. Piec (już bez przykrycia) około 25-20 minut. Ziemniaki muszą być miękkie, a mięso zarumienione. Przygotowywanie składników do zapiekanki Zapiekanka
Ugotowaćwierzch żeberek posmarować połową pozostałej marynaty i piec kolejne 30 minut. Żeberka ponownie posmarować resztą marynaty i ponownie wstawić do piekarnika na 30-40 minut lub dłużej, jeżeli żeberka są bardzo mięsne.Upieczone żeberka wyjąć z piekarnika. Pozostawić na min. 10 minut. Dopiero, gdy mięso odpocznie, pokroić żeberka na porcje.Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką lub samodzielnie
kolorowotorcikowosolą , kolorowym pieprzem i słodką papryką.Dodajemy miód i mąkę kukurydzianą rozrobioną z letnią wodą.Wkładamy mięso , zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok. 180C.Zamarynowane filety układamy w folii aluminiowej. Polewamy dość gęsto marynatą , zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut.Ok. 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię
Ostra na Słodkomini kluski ziemniaczane z dziurką (czyli z tradycyjnym, polskim akcentem). Jako dodatek na piątkę z plusem swą rolę odgrywają marynowane grzybki oraz buraczki podane na ciepło.. Do marynaty również nie przez przypadek trafiły dość goryczkowe goździki oraz czarnuszka nadając w kombinacji nieco goryczki. Wszystkie składniki idealnie komponują się z delikatnym, soczystym smakiem polędwiczki. Obiad jest strzałem w dziesiątkę jeśli(...)macie więcej czasu,chęci oraz gości żądnych czegoś nowego na swoich talerzach! Nigdy nie bójcie się eksperymentować w kuchni, sos czekoladowo - winny jest wspaniałym komponentem również do innych gatunków mięs tj. wołowiny (polędwicy) czy drobiu (kaczki), nie przekonacie się jeśli nie spróbujecie (; Zapraszamy: Składniki:ok.0,5kg polędwiczki wieprzowej200g śliwek pół łyżeczki przyprawy do piernikamini kluski śląskie: ok.1
Symfonia Smaków