marynata do mięs - 884 przepisów (strona:38/59)

Ryż z czerwoną fasolą 113

niezwykle popularny. Ryż z fasolą podawany jest jako dodatek do mies i ryb, najlepiej jednak smakuje z kurczakiem jerk. Myślę, że przypadnie Wam do gustu. Tak przygotowany ryż jest niezwykle smaczny i stanowi ciekawe urozmaicenie. Z pewnością będzie pasował do większości potraw, jednak szczególnie polecam go do kurczaka w marynacie z limonki i pomarańczy .  Ryż z czerwoną fasolą

Codzienne Gotowanie
Sezonowy kurczak owocowy pieczony na ostro 217

obsypałam pieprzem. Nacięłam też lekko skórę w kilku miejscach by mięso wchłonęło przyprawy. Odstawiłam na pół godzinki, a w tym czasie wzięłam się za przygotowanie zalewy do natarcia drobiu. Wymieszałam olej z sosem sojowo - grzybowym. Wtarłam do tego ząbek czosnku. Dodałam konfiturę borówkową i wymieszałam dokładnie. Tak przygotowaną, gęstą marynatą wysmarowałam dokładnie udka i skrzydełko. Umyte śliwki pokroiłam w ćwiartki

Kuchnia po mojemu
Żeberka duszone z jarzębiną 108

żeberek 1 cebula 2-3 łyżki jarzębiny do mięs 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy sól pieprz pieprz ziołowy szczypta hyzopu szczypta czosnku niedźwiedziego szczypta majeraku Żeberka kroimy na porcje, ocet, oliwę i zioła mieszamy i marynujemy w tym mięso na 2-3 godziny. Następnie wyjmujemy z marynaty obsmażamy na patelni i przekładamy do garnka w którym będziemy dusić

Gotowanie jest łatwe
Schab pieczony 1105

Często przyrządzam go na Święta Bożego Narodzenia. Do marynaty  użyłam przyprawy Bosforskiej i Adźika od firmy  Rafex , schab jest bardzo smaczny i aromatyczny. Składniki: 1,5 kilograma schabu 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku Przyprawa do mięs Bosforska od  Rafex Przyprawa Adźika

Bajeczna Kuchnia
Dla tych, co mają dość sklepowych wędlin | Boczek pieczony z kminkiem 209

ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do mięs 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki wędzonej w proszku (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soli 2 łyżki musztardy 1-2 łyżki kminku olej WYKONANIE Czosnek wyciskamy przez praskę i mieszamy z olejem i resztą przypraw (bez kminku). Marynatą nacieramy boczek z każdej strony. Kminkiem posypujemy boczek. Odstawiamy

Zofiana
Sos miętowy do jagnięciny i baraniny z grilla 167

Ten łatwy sos miętowy jest doskonałym dodatkiem do grillowanego udźca jagnięcego. Możemy go zrobić w ciągu kilku minut ale dla osiągnięcia lepszego smaku powinniśmy go odstawić

naRuszcie
Filet z kurczaka w sosie żurawinowym 471

smażenia – 2 łyżkiSOS:- żurawina do mięs – ok. 250 g- mąka – 1 łyżka- masło – 1 łyżka- bulion – 0,5 szklanki- suszona żurawina – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  Fileta z kurczaka oczyszczamy. Kroimy w niewielkie kawałki. Rozbijamy na kotleciki( przez folię ). Z jogurtu , soli , pieprzu i chilli robimy marynatę. Wkładamy do niej mięso. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy

Ostra na Słodko
Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba 150

drobno starty parmezan – 2 łyżki Sposób przyrządzenia: Mięso :Polędwiczkę kroimy w ok. 2-2,5 cm plastry.Lekko rozbijamy dłonią.Posypujemy solą , pieprzem i odrobiną kolorowego czosnku.Do miseczki dodajemy czubatą łyżkę musztardy , łyżkę sosu chili , tymianek , majeranek , drobniutko pokrojoną papryczkę chili i odrobinę rozmarynu.Polędwiczki obtaczamy dokładnie w marynacie , wkładamy do lodówki ( im dłużej będzie w lodówce, tym smak będzie

Ostra na Słodko
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 138

również należą do grupy przypraw korzennych, mają bardzo intensywny i palący smak. Posiada różnorodne zastosowania w kuchni, idealnie nadaje się do deserów, potraw egzotycznych, zup warzywnych, kompotów a także marynat do wieprzowiny i dziczyzny. W postaci zmielonej jest  składnikiem  przyprawy piernikowej.                 Goździki są pomocne przy leczeniu infekcji oraz zapalenia(...)nerwy , a nawet przedłużają młodość . Regulują także pracę układu trawiennego. Imbir , najlepiej kupować korzeń w całości zamiast sproszkowanego by nadać potrawom świeżości i pikantności. Idealnie nadaje się do tłustych mięs oraz sosów, zup rozgrzewających, pasztetów, dań z ryżu i warzyw. Głównie stosowany w potrawach pochodzących z kuchni orientalnych. Jest dodatkiem do koktajli odchudzających, naparów oczyszczających organizm a także herbat pomocnych

Życie na widelcu
Kurczak po syczuańsku - Ostry obiad w 30 minut 156

Przepis dla fanów kurczaka, chińskiej kuchni i szybkiego gotowania.  Poniższy przepis pochodzi z lutowego genialnego wydania magazynu  KukBuk - China Town, kto jeszcze nie czytał

Wylizany Rondel
Curry z kurczakiem, cukinią i bakłażanem 316

oliwy i dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy cukinię, bakłażana, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 15 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do warzyw z mięsem mleko kokosowe, sok i skórkę z limonki, ananasa pokrojonego

Mania Gotowania
Stek z polędwicy z grilla – średnio wysmażony. 142

czasie należy kilka razy odwrócić. Polędwicę wyjąć z marynaty, pokroić na 4 steki po 25 dkg. Polędwicy nie należy rozbijać żadnym tłuczkiem, wystarczy lekko rozpłaszczyć naciskając dłonią leżące steki na desce. Smażyć na dobrze nagrzanym  grillu po 4 minuty z każdej strony, a następnie przesunąć steki w chłodniejszą część grilla. Mięso powinno odpocząć. W terminologii kucharskiej  - leżakować, podczas

Kulinarny karnet Christophera
Wontony z pieczoną kaczką i warzywami 198

pierożki - ugotujcie na parze lub w wodzie - będzie super! Choć polecamy Wam też upieczenie z tego przepisu samej kaczki, bo jest absolutnie przepyszna! Mocno się powstrzymywaliśmy od wyjadania mięsa kiedy szykowaliśmy farsz! Palce lizać! Składniki: ok. 1,6 kg kaczka, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 2/3 łyżeczki nasion kozieradki, 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego, 1 łyżeczka imbiru, 1/3 łyżeczk(...)drobniej pokrojonej kapusty pekińskiej W  moździerzu rozgnieść nasiona kozieradki i pieprz seczuański, przesypać następnie do miseczki do której wcześniej umieściliśmy resztę przypraw i dodać olej. Tak powstałą marynatą natrzeć wcześniej przygotowaną kaczkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. dwóch - dwóch i pół godzin.*  Wystudzoną kaczkę podzielić na kawałki i posiekać drobno nożem. Marchewkę

Plate of Joy
Gremolata - idealna do ryb i mięs 163

Jest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek

Bon Appetit Małgorzaty
Szaszłyki drobiowe z ananasem w marynacie słodko-ostrej 211

Powrót do przeszłości... Ostatni raz mięso z owocami jadłam... 5 lat temu? Wówczas wciąż i na okrągło był kurczak w sosie z ananasem. Aż mi zbrzydł. Już nie mogłam na niego patrzeć. 5 lat przerwy to solidny kawał czasu :) Dlatego wczoraj na kolację zjadłam szaszłyki z ananasem w marynacie słodko-ostrej :) Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 czerwona papryczka chili

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Klasyczne udka z kurczaka z grilla 144

godziny wyjąć uda z marynaty. Nadmiar marynaty wylać. Uda grillować na grillu rozgrzanym do około 150 °C przez około 20 minut obracając od czasu do czasu. Pod koniec grillowania kurczaka natrzeć wcześniej przygotowanym sosem. Mięso kurczaka powinno osiągnąć minimalną temperaturę wewnętrzną 74 °C. Do jej sprawdzania polecamy termometry do mięs GrillPro 13850 z wyświetlaczem LED. Klasyczne udka z kurczaka

naRuszcie
30 spotkanie warszawskich blogerów kulinarnych 148

tylko zimnych przystawek, ale i ciepłych, grillowanych mięs. Nie obyło się również bez deserów i pysznego, orzeźwiającego picia – o czym za chwilę opowiem więcej.Tym razem naprawdę było w czym wybierać!Choć trudno wymienić wszystkie potrawy które pojawiły się na pikniku, to podejmę wyzwanie i spróbuję.Dominika przygotowała: mięso w marynacie, które zostało upieczone na grillu i sałatkę

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania