które urozmaicają nasze codzienne menu. Dziś jeden z takich przepisów - prosty, pyszny i w miarę szybki sposób przygotowania chrupiących nuggetsów. Jest naprawdę mniam! :) Marynata: ok. 250-280 g jogurtu naturalnego lub greckiego 500-600 g kurczaka pokrojonego w paski sól i pieprz Kurczaka myjemy, usuwamy wszelkie chrząstki, tłuszcz i kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej paski. Do miseczki, która(...)przykrycie wkładamy kurczaka i wlewamy jogurt. Wszystko doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka przykrywamy wieczkiem i całość marynujemy od 3 h do maksymalnie 2 dni. Dzięki marynacie kurczak kruszeje, staje się bardzo delikatny i soczysty po obróbce termicznej. Panierka: pół paczki solonych krakersów - ok. 100 g ok. 20 g startego parmezanu 1,5 łyżki prażonej cebulki
Cooking MonsterMiodowe skrzydełka z grilla to błyskawiczna wersja dania z rusztu. Skrzydełka nie wymagają zbyt długiego marynowania. Ta marynata nada im chrupkości i odrobinę słodyczy. Skrzydełka , a właściwie kurczak to chyba jedno z najpopularniejszych dań na grilla jakie lubią przygotowywać Polacy. Sprawdźcie sami, dlaczego tak lubimy kurczaka… Jeśli macie ochotę na SAŁATKĘ DO GRILLA to zajrzyjcie TUTAJ . Składniki(...)Skrzydełka nacieramy solą i pieprzem. Do miski przeciskamy przez praskę czosnek. Możecie go również posiekać i rozetrzeć nożem razem z solą. Dodajemy do czosnku musztardę, oliwę, miód. Skrzydełka nacieramy marynatą i odstawiamy na 15-30 minut. Pieczemy na rozgrzanym grillu aż mięso stanie się rumiane i miękkie w środku. Smacznego! P.S. Takie skrzydełka możecie również upiec w piekarniku, lecz już
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!trzeba chodzić do pracy;p Pomysł na zapiekane pieczarki podsunęła mi koleżanka, przepis zmodyfikowałam na lżejszą wersję ;) Składniki (około 5 pieczarek): około 5 dużych pieczarek 1 pierś z kurczaka + marynata (łyżka koncentratu pomidorowego + sól morska + pieprz + papryka czerwona + zioła prowansalskie) około 4 pomidorów z puszki około 0,5 szklanki kukurydzy około 5 cienkich plastrów sera feta (ten o najniższej zawartości(...)tłuszczu) panierka: jajko + przemielone (ale nie całkowicie) płatki owsiane Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy na drobne kawałki, a następnie obtaczamy w marynacie i wstawiamy na około godzinę do lodówki pieczarki obieramy, myjemy, wycinamy nóżki, a następnie wydrążamy (najlepiej przy pomocy łyżeczki) tzw. blaszki (zostawiamy je do farszu) kurczaka wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię i smażymy, aż się ładnie wypiecze, wtedy dorzucamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkurczakiem, rodzynkami, kozim serem i orzeźwiającym dressingiem bazyliowym. Przepyszne danie, które jest dla mnie definicją jesieni! Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego kokardki Lubella 250 gram piersi kurczaka marynata: 1/2 łyżeczki curry, szczypta soli, pieprzu i kuminu olej rzepakowy do smażenia 1 cebula 500 gram dyni hokkaido 50 gram koziego sera 1/3 szklanki rodzynek do namoczenia rodzynek(...)cytryny, 1/2 łyżeczki miodu, szczypta soli i pieprzu Rodzynki zalewam wrzątkiem z dodatkiem ekstraktu z wanilii oraz rozmarynu i odstawiam na minimum 30 minut. Pierś kurczaka kroję w kostkę i mieszam ze składnikami marynaty. Odstawiam na minimum 30 minut. Dynię kroję w kostkę i gotuję na parze lub w wodzie przez 10 minut, odcedzam. Na patelni smażę pokrojoną w kostkę
Mango Papajalepiej. W czasie karnawału zachęcamy do przygotowania tych zaskakujących potraw z grilla: Marynowane szaszłyki z kurczaka z ginem i tonikiem składniki: 6-8 piersi z kurczaka pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę marynata: 1 drobno posiekana cebula(...)szklanka wody 1 szklanka ginu ¼ szklanki Toniku ¼ szklanki świeżego soku z cytryny 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii przygotowanie: W dużej misce połączyć wszystkie składniki marynaty. Dodać kawałki kurczaka i marynować nie dłużej niż 20-30 minut. W międzyczasie rozgrzać grilla. Kawałki kurczaka wyciągnąć z marynaty ale marynaty nie wylewać. Kawałki z kurczaka nabić na szaszłyki (jeśli używamy
naRuszciekurczaka z kaszą kuskus – przepis: Kurczaka myjemy, a następnie obtaczamy w marynacie przygotowanej z oliwy, startego imbiru, soli i pieprzu. Odstawiamy na 2 godziny, aby mięso przeszło smakiem marynaty. Kurczaka gotujemy na parze (najlepiej w parowarze) przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu kurczaka zostawiamy go na ok. 5 minut aby odpoczął, a następnie kroimy na plasterki. Selera, marchewkę kroimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 1/2 kg fileta z kurczaka marynata: 2 łyżki pasty tahini 2 łyżki oleju 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki sosu sojowego sok z 1/2 limonki sól i pieprz Przygotowanie: Składniki … Czytaj dalej Szaszłyki drobiowe z marynatą z tahini
czarrna od kuchniUlubione danie z grilla Składniki 2 filety z kurczaka marynata: 2 łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 2 łyżki oleju kukurydzianego 1 łyżka sosu teryiaki 1/2 cukinii … Czytaj dalej Szaszłyki drobiowe z orientalnym akcentem
czarrna od kuchniSkładniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka marynata: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki miodu 3-4 łyżki orzechówki 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przygotowania: Składniki marynaty wymieszać i włożyć … Czytaj dalej Filet miodowo-orzechowy
czarrna od kuchniSzybki i smaczny :) Składniki 1 filet z kurczaka marynata: 2 łyżeczki miodu płynnego 1 łyżeczka sosu piri-piri 1 łyżeczka pasty paprykowej łagodniej 1 łyżeczka ketchupu 1/2 łyżeczki soli Sposób … Czytaj dalej Filet miodowy
czarrna od kuchnisoczyste i oczywiście pasta ajvar nadała mu paprykowej nuty! Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! około 1 kg udek z kurczaka (tzw. podudzi, pałek, ale mogą też być inne części kurczaka) Marynata: 5 łyżek pasty ajvar 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej (**) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki tymianku pieprz Wszystkie składniki (***) marynaty należy dokładnie wymieszać(...)Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wraz z marynatą przełożyć do rękawa/worka do pieczenia , szczelnie związać i umieścić w rozgrzanym piekarniku. Udka należy piec przez około 60 minut w 180 stopniach. Następnie mięso wyjąć z rękawa/worka
Di gotujefilety z kurczaka 1 awokado 2 jajka ugotowane na twardo 250 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula Cienko krojony boczek wędzony z 8 plastrów (100 g) Sałata rzymska Marynata do kurczaka: 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sos: Pół kubka jogurtu greckiego 1 łyżeczka suszonego czosnku(...)łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka posiekanej pietruszki 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka musztardy miodowej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty do kurczaka, a następnie włóż do niej filety i dokładnie obtocz marynatą. Odstaw na 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Filety zawiń w folię aluminiową (każdy oddzielnie) i wstaw do piekarnika. Piecz
Niedzielny kucharzfilety z kurczaka 1 awokado 2 jajka ugotowane na twardo 250 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula Cienko krojony boczek wędzony z 8 plastrów (100 g) Sałata rzymska Marynata do kurczaka: 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sos: Pół kubka jogurtu greckiego 1 łyżeczka suszonego czosnku(...)łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka posiekanej pietruszki 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka musztardy miodowej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty do kurczaka, a następnie włóż do niej filety i dokładnie obtocz marynatą. Odstaw na 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Filety zawiń w folię aluminiową (każdy oddzielnie) i wstaw do piekarnika. Piecz
Niedzielny kucharzpodania: drobno posiekana natka pietruszki świeżo starta skórka cytrynowa przygotowanie Mięso umyć i osuszyć. Cytryny wyparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć potrzebną ilość soku Połączyć składniki marynaty, umieścić razem z kurczakiem w plastikowej(...)torebce ( najlepiej z zamknięciem strunowym) wymieszać, torebkę zamknąć i odstawić na co najmniej 20 minut, a najlepiej na całą noc. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C Wyjąć kurczaka z marynaty, marynatę zostawić. W głębokiej żeliwnej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron, zaczynając od strony ze skórą. Patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem, dodać
Stare GarySezon grillowy już się rozpoczął, z tej okazji zapraszam na pyszne szaszłyki z kurczakiem w cydrowo-miodowej marynacie :) Składniki na 9 szaszłyków: 2 piersi z kurczaka 9 plastrów wędzonego boczku, przekrojonych na pół 9 szalotek, obranych, przekrojonych na pół 18 kawałków ananasa z zalewy Składniki na marynatę: 5 łyżek cydru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki(...)potrzebujemy 27 kostek). Wkładamy do marynaty, szczelnie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Jeżeli planujemy wieczornego grilla, kurczaka najlepiej zamarynować już rano. 2. Kurczaka wyciągamy z marynaty. 18 kawałków owijamy plastrami boczku i rozpoczynamy nabijanie składników na patyczki w następujący sposób: kurczak w boczku-szalotka-ananas-kurczak-szalotka-ananas-kurczak w boczku. Kurczaka smażymy 10 minut
My Culinary Art