Pomysł na racuchy marchewkowe powstał gdy jakiś czas temu moje dzieci oprotestowały zjadanie warzyw, zwłaszcza korzeniowych. Marchewka, pietruszka, seler to teraz wrogowie numer jeden, a ich widoczna obecność w jakimkolwiek daniu sprawia, że staje się ono niejadalne. Cóż zrobić, nie idzie groźbą ani prośbą, trzeba więc sposobem Oto początek cyklu „sposób na niejadka” Dziś przemycamy marchewkę…. Składniki(...)zimno. I łatwo zabrać ze sobą np do szkoły! Jeśli i wy macie swoje pomysły na „ukrywanie” marchewki podzielcie się w komentarzach. Smacznego! The post Racuchy marchewkowe appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogiastylizacji zdjęć. Wychodzę z założenia, że lepiej robić coś z potrzeby serca, niż tylko po to, żeby było zrobione. Z potrzeby serca powstał ten wpis i przepis na ciasto marchewkowo-jabłkowe. Po tej dosyć długiej nieobecności chciałam zacząć od wpisu na coś prostego. Takiego dziewiczego, a jednocześnie swojskiego i jakby dobrze znanego. To tak jakbym zaprosiła Was do siebie(...)domu po powrocie z dłuższego wyjazdu. Na pogaduchy przy kawie lub herbacie i kawałku domowego ciasta. W sumie nic bardziej mylnego! Zapraszamy Was oboje z Pawłem na ciasto marchewkowo-jabłkowe. I witamy się serdecznie :) Cześć! SKŁADNIKI: Na formę o średnicy około 23 cm (8 - 10 porcji). Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 płaskie łyżeczki
W kuchni KatieŁatwe w przygotowaniu pachnące cynamonem i skórką pomarańczową marchewkowe babeczki to fajny pomysł na przygotowanie muffinek w odsłonie z nowymi smakami. Składniki: 130g masła 250g mąki pszennej 150g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki cynamonu 200g marchewki (waga po obraniu) Lukier: 100g cukru pudru 1 łyżka wody 2 łyżki soku(...)rozpuścić w rondelku. 3. Jajka lekko ubić mikserem na puch, dodać rozpuszczone masło, marchew i dokładnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wszystko wymieszać szpatułką. 4. Ciasto marchewkowe przełożyć do formy mufinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokość 3/4 foremki. 5. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30-35 minut. 6. Lukier Cukier puder
Szalona Kuchnia EwelinyCiasto marchewkowe, ale bez mąki. Niemożliwe? Udowodnię Wam, że wszystko jest możliwe, w dodatku smaczne i zdrowe! Na śniadanie przygotowałam taki właśnie wypiek, którym zajadałam się do samego wieczora. Głównym składnikiem, zastępującym mąkę, są płatki owsiane. Wilgotne, zdrowe, bez sztucznych dodatków ciasto, posmakuje każdemu, zwłaszcza jeśli dodam, że jest fit, a marchewką i usprawniającym przemianę materii cynamonem. Uwielbiam takie poranki(...)Ciasto marchewkowe bez mąki Składniki: średnia marchewka 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/3 łyżeczki cynamonu około 2 łyżeczek miodu cukier puder do posypania Przygotowanie: Marchew obieramy ze skóry. Ścieramy na tarce na dużych oczkach. W jednej misce mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Dodajemy startą marchew. Starannie mieszamy
Moja smaczna kuchniaDelikatny, wilgotny z mnóstwem owoców, ulubionym syropem klonowym, omlet marchewkowy. Polecam taki smakołyk na śniadanie i energia na całe przedpołudnie zapewniona. Robi się go szybko, warunkiem jest jednak nieprzywierająca patelnia, inaczej może się rozwalić. No to co? zmykamy do kuchni? Omlet marchewkowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezharmonizowane. To będzie na pewno jeden z hitów tej restauracji. Na oczyszczenie kubków smakowych bardzo dobry, intensywny w smaku sorbet z rokitnika. Pasztet z wątróbki kaczej i kurzej z marchewkowym musem i brioszą. Podany w zamkniętej puszcze z etykietą z logo restauracji. Pasztet idealnie delikatny, kremowy, ale nie mdły. Nuty warzywno-marchewkowe nadały mu lekko słodkawy smak. W parze
królestwo garówbrzegi przyda się coś lekkiego, pysznego i sycącego zarazem. Hmmm...przynajmniej mi ale dzielę się z Wami, bo może ktoś też potrzebuje małej delikatności dla wnętrza ;) Smoothie o smaku marchewkowego ciasta to jest to, czym tygryski absolutnie nie gardzą! Pyszne, lekko słodkie, z rozgrzewającym posmakiem imbiru i kardamonu w cynamonowych obięciach...a w podstawie marchew z bananem. Pycha! Szybkie, proste(...)wiem...i taaaaakie dobre, że szkoda byłoby nie zmiksować porcji tego smoothie dla siebie ;) Zatem szklanki w dłoń i niech nam się wiedzie w nowym roku! Smoothie 'Ciasto Marchewkowe' Potrzebujesz: 1 surową marchewkę 1 banan 6 orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 250ml mleka Sposób przyrządzenia: 1. Marchewkę dobrze wyszoruj, pokrój
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMoje ulubione ciasto marchewkowe może czuć się zagrożone, bo na horyzoncie pojawił się godny warzywny konkurent. Aromatyczne, delikatne, bardzo wilgotne ciasto z cukinią, które w duecie z białą czekoladą kładzie na łopatki. O tym, że jest błyskawiczne i dziecinnie proste chyba już nie muszę pisać. Koniecznie zajrzyjcie do warzywnika i wypróbujcie przepis. Jeżeli lubicie ciasta z użyciem warzyw, zapraszam również(...)MOCNO ORZECHOWE CIASTO MARCHEWKOWE Składniki (forma 12 cm x 31 cm): Ciasto: Ważne: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 1 szklanka młodej cukinii startej na grubych oczkach 2 szklanki (300 g) mąki 1 szklanka (200 g) drobnego cukru do wypieków 2 łyżki (25 g) cukru waniliowego 0,5 szklanki (125 ml) oleju 2 duże jajka 1 łyżeczka (4 g) proszku
Fitsweet.meZasadniczo odpowiedź zawsze jest ta sama. Właściwie to mogą być dwie: albo "umiem" , albo "mogę się nauczyć" . I właśnie ostatnio wypaliła: A umiesz zrobić ciasto marchewkowe? No kto by nie umiał... A nie, wiem kto by nie umiał. Ania ;) Pomyślałem więc, że skoro ma na nie taką ochotę to zrobimy je razem. Lubię wspólnie spędzać czas(...)kuchni. Ale chciałem żeby nie było to zwykłe ciasto marchewkowe jakich setki widziałem, chciałem trochę inne. Wymyśliliśmy więc wspólnie, że będzie ono w środku przekładane kremem miodowym. Wyszło doskonale, trochę smakujące jak piernik. Jedliśmy je kilka dni, a każdego kolejnego dnia smakowało coraz lepiej. Jakby dojrzewało. Zresztą jak piernik, im starszy, tym lepszy. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureTakie proste danie, takie niepozorne, a takie dobre:) Do zrobienia „makaronu” marchewkowego wykorzystałam dwa rodzaje marchewek – pomarańczową i czarną. Jeśli pomyśleliście, że ta czarna/fioletowa to sztucznie zmodyfikowana marchew pomarańczowa, to już spieszę z informacją, że jest zupełnie odwrotnie:) to czarna odmiana jest tą najstarszą i to ona została wyparta, przez powstałą na jej bazie marchewkę pomarańczową. Jaki(...)jednak nie był jej kolor, marchewkę warto jeść, bo jest bardzo zdrowa (szczególnie ta fioletowa). Przygotowanie takiego marchewkowego „makaronu” jest bardzo proste, o ile posiadacie specjalny przyrząd tzw obieraczkę do julienne. Ja zakupiłam ją trochę przypadkiem, ale już wiem, że zaprzyjaźnimy się na dłużej, bo taka marchew bardzo nam posmakowała. Pysznie chrupiąca, o wyczuwalnym imbirowym smaku, podana razem
Smaki Na TalerzuBabka marchewkowo - - orzechowa A może raczej orzechowo - marchewkowa? Nazwa nie ważna, najważniejszy smak - który wzbogacony o kardamon i cynamon, sprawia, że już sam zapach przyciąga, by pokusić się o kawałeczek. Mojemu bratu tak ta babeczka smakowała, że aż pochwalił mnie, że jest przepyszna, a nie często zdarzają mu się takie komplementy. Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka
My sweet a lifeBabeczki marchewkowo - migdałowe Wiele osób lubi ciasta marchewkowe - u mnie tym razem w formie pysznych babeczek, o aromacie migdałowym. Składniki: (na około 12 babeczek) Na ciasto: 1,5 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki startej marchewki 0,5 szklanki posiekanych migdałów parę kropel aromatu migdałowego (można
My sweet a lifeJestem chyba mimo wszystko tradycjonalistką. Znalazłam ten przepis gdzieś w poście na grupie Thermomixa i jednak mnie skusił. Dla kogo: dla uczulonych na gluten dla lubiących ciasta marchewkowe dla posiadających migdały na zbyciu Składniki: 250g marchewki 250g migdałów (najlepiej blanszowanych) 250g cukru 7 jajek łyżeczka rumu (opcjonalnie) Wykonanie tradycyjne: Marchewkę umyć, a następnie rozdrobnić w blenderze(...)Masę przelać do dużej miski. Wymyć i osuszyć naczynie miksujące. Do naczynia miksującego włożyć białka i ubijać wraz z motylkiem 2,5 min/ obr. 4/37 stopni. Masę marchewkową wymieszać delikatnie z białkami. Wlać do keksówki (30-35cm długości) i piec ok. 45 minut w temp. 190 stopni, aż do suchego patyczka
Mania WypiekaniaNiegdyś zmora dzieciństwa a dziś na samą myśl o duszonej marchewce na maśle, pojawia się uśmiech na twarzy. Z zupą było identyczne z tą różnicą, że zupy marchewkowej nigdy nie jadł ... no nie licząc marchewek na gęsto w okresie niemowlęctwa. Spróbujcie.... a może i Was zupa marchewkowa, z lekkim tajskim aromatem przekona. Na dwie całkiem spore porcje
Piekarz-Kucharz-GarkotłukMiękkie, wilgotne ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich i migdałów. Polane bardzo smaczną polewą ze śliwek i czekolady, czyli taka czekośliwka :) 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 100 g drobno posiekanych migdałów 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)Kiedy zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładki mus. Ponownie zagrzać i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści i jak zacznie gęstnieć polać ciasto marchewkowe. Wierzch można dodatkowo udekorować posypkami. Po zastygnięciu polewy ciasto pokroić. Smacznego :) Udanych wypieków ;) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z warzywami , Dla dzieci Tagged: marchewka , migdały
https:KKuchniaMniam