Słodki sos marchewkowy był dodatkiem do jednego z ostatnich obiadów – kopytek ziemniaczanych nadziewanych mięsem. Według notatek mojej mamy sos ten jest świetnym dodatkiem do potraw z drobiu, ryb i zrazów. By sos był słodki marchewki też muszą być słodkie – tak więc upewnijcie się jaką marchew będziecie dodawać do sosu. Składniki na: Słodki sos […] The post Słodki(...)marchewkowy appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garneksuszarkę z możliwością ustawienia temperatury. Zostały mi wytłoki z soku marchewkowo – jabłkowego (który zrobiłam w swojej SANIE ), postanowiłam, że upiekę z nich ciasto i powstało pyszne wilgotne ciasto marchewkowe. Składnik na dużą blachę: - 4 szklanki wytłoków marchewkowych lub marchewkowo – jabłkowych (mogą być też starte na drobnej tarce marchewki) - 3 szklanki mąki pszennej, - 1 szklanka wiórków kokosowych, - 10 łyżek
Co na wege obiad?mnie królują, szczególnie te cukiniowe, coś na szybko, no, a dwa ostatnie pomysły całkowicie wegańsko ^^ Miłego dnia :) Makaron noodle z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym Marchewkowe gofry, z pastą ricotta-feta i tymiankiem Tu podobne, z tym, że z cukinią Cukiniowe gofry; z pastą ricotta-feta Cukiniowy omlet pełny sera żółtego, z pomidorem(...)keczupem Kuskus z czerwoną fasolą, fasolką i orzeszkami ziemnymi (Smażone) kofty marchewkowe z sosem pomidorowo-orzechowym, brokuły
More food, love and dreamsgotuje wie. Lubimy też pochrupać surowa marchew tak po prostu, zamiast chipsów czy innych przekąsek. Ważne żeby była smaczna i z dobrego źródła czyli nie nawożona jakimiś świństwami. Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych i dość często robię je w różnych odsłonach. Ale z marchewki można też robić przetwory bo chociaż jest dostępna przez cały rok to przecież dużo(...)łatwiej i przyjemniej otworzyć zimą po prostu słoiczek z marchewkowymi piklami czy dżemem. No właśnie - dżem z marchewki. Pierwszy raz jadłam go kilka lat temu na jakichś targach kulinarnych. Byłam zdziwiona smakiem i postanowiłam go zrobić sama w domu. Udał się świetnie więc dzielę się z Wami prostym przepisem na niezwykle smaczny domowy dżem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzachyba nic lepszego niż kawałek ciasta do popołudniowej kawusi. Dzisiaj upiekłam marchwiaka. Przepis pochodzi z gazetki Kaufland. Gdy go wczoraj zobaczyłam nie mogłam się oprzeć i musiałam wypróbować. Ciasto marchewkowe piekę dość często, bo lubię jego wilgotną konsystencję, aromatyczny zapach i prostotę wykonania. W tym przepisie zaintrygowały mnie dodatki, chociaż i tak trochę musiałam je zmodyfikować i dostosować do tego(...)kawusia już czekała, pominęliśmy ten etap. Następnym razem zrobię z kremem, ale tylko po to, by je porównać, bo bez kremu i tak było wyborne. Polecam!!! Składniki na ciasto marchewkowe 7 jajek 400g cukru (ponad 1 i 1/2 szklanki) 1/2 szklanki oleju 500g mąki pszennej (około 3 i 1/2 szklanki) 500g marchwi startej na średniej tarce (3 szklanki) 15g cynamonu
Rozpustne gotowanieoknem nie do końca taka.. ale to i tak nie przeszkadza, by ich nie wypróbować :D ) Smacznego oglądania ^^ brokułowe gofry z tuńczykiem, pomidorem i sosem czosnkowym Pieczone marchewkowe kofty z sosem orzechowym Moje ostatnie odkrycie, coś genialnego przy użyciu minimalnych nakładów pracy i składników które zawsze są w domu. Placki cukiniowe z fetą i truskawkami Pieczona marchewka(...)sosem orzechowym Marchewkowe muffinki z serem feta i tymiankiem
More food, love and dreamsNajlepsze ciasto marchewkowe na świecie! Wcale nie oszukuję :) Przekonajcie się sami - gwarantuję, że będziecie celebrować każdy jego kęs, a smak na dłuuugo zachowa się w Waszej pamięci :) Ciasto nie jest za słodkie, jest puszyste, wystarczająco wilgotne, ale nie zbite i ciężkie, no i przede wszystkim jest łatwe w przygotowaniu. Tutaj akurat w świątecznej odsłonie, ale można je przygotować(...)serek mascarpone i Philadelphia. Ciągle miksując dodać ekstrakt z wanilii i stopniowo dosypywać cukier puder. 11. Masę podzielić na 2 części: większą i mniejszą. Większą porcją przekładamy ciasto marchewkowe. Mniejszą smarujemy wierzch i boki. Dekoracja: 12. Całe ciasto posypujemy zielonymi wiórkami kokosowymi. 13. Na wierzchu układamy czekoladowe jajeczka, na środku umieszczamy czekoladowego zajączka lub baranka. 14. Ciasto przechowujemy
Domowa Cookierenka Agijeśli chodzi o fotografowanie jedzenia. Najszybszym porównaniem będzie obejrzenie posta urodzinowego dokładnie sprzed roku (klik) i porównanie go z dzisiejszym...Swoją drogą - cudowny zbieg okoliczności! Rok temu było ciasto marchewkowe i jest i dzisiaj :) Może stanie się to urodzinową tradycją bloga? Zobaczymy za rok... P.S. Z okazji urodzin blog dostał prezent - tj. nowy wygląd :) Jak Wam się podoba? :) CIASTO MARCHEWKOWE
chili & sugarzmrużonymi oczami Dopiero późną nocą przy szczelnie zasłoniętych oknach gryziemy z bólu ręce umieramy z miłości Małgorzata Hillar Nie widzicie tutaj przypadkiem własnego odbicia...? Do tej pory piekłam ciasto marchewkowe ze sprawdzonego przepisu ale tym razem postawiłam na inny przepis. I żałuję. Żałuję, że dopiero teraz to zrobiłam, bo ten nowszy przepis okazał się o wiele lepszy od poprzedniego. Skorzystałam(...)nieziemski. A dodatek lekkiego, orzeźwiającego kremu wieńczy całość. Wprawdzie zdjęcia robione przy sztucznym świetle wizualnie nie powalają na kolana, nie mniej jednak gorąco zachęcam do wypróbowania mojej wersji ciasta marchewkowego :) Składniki na małą blaszkę: Ciasto: 300 g startej marchewki 3 jajka 150 ml oleju 180 g cukru 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka
My simple kitchenDzisiaj zapraszamy Was na pyszny pieczony schab w nietuzinkowej odsłonie. Klasyczne wieprzowe mięsko przykryte marchewkową pierzynką z kleksem majonezu po zapieczeniu otula się chrupiąca kołderką. Schab został podany na zielonej salacie z pomidorami i szczypiorkiem. Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką SKŁADNIKI: 3 plastry schabu sól i pieprz 1 marchewka 1/2 małej cebuli białej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasto marchewkowe to mój ulubiony jesienny wypiek :) Marchewka mięknie podczas pieczenia, przez co ciasto jest miękkie i wilgotne, a do tego kolorowe- o barwach słonecznej jesieni. Ciasto z dodatkiem marchewki nie jest jednak współczesnym wymysłem. Otóż już w czasach średniowiecza marchew była używana jako główny składnik wypieków. Cukier bowiem był towarem trudno dostępnym i drogim, a jak się okazało zawartość(...)pieczenia, płatkami migdałowymi, drobno pokrojoną skórką z pomarańczy, alkoholem). Białka ubić na sztywno, dodać do masy i piec w temp. 150 stopni około godziny. Polecam również: Ciasteczka marchewkowe
Tradycyjna KuchniaMarchewki są pełne beta-karotenu i witaminy A. Zawierają również dużo błonnika jakże cennego w naszej codziennej diecie. Z racji trwającego sezonu marchewkowego i ogromnych zapasów jakie posiadam- dziś postanowiłam przyrządzić mix sałatek marchewkowych. MARCHEW Z BOCZKIEM: ½ kg marchewki 1 mała cebula 10 dag wędzonego boczku Natka pietruszki Sól do smaku Wykonanie: Marchew umyć, pokroić w kostkę z cebulą
Tradycyjna KuchniaMarchewka w cieście? Czemu nie… Zapraszam na łatwe w przygotowaniu, delikatne, puszyste ciasto marchewkowe, w sam raz na poranną sobotnią kawę z sąsiadką. No i jeszcze te witaminy zawarte w marchewce… Ciasto samo zdrowie:) Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 2 szklanki startej drobno marchewki (okolo 3-4 marchewki) 1 łyżeczka(...)już jest gotowe. Jeżeli po wbiciu patyczka i wyjęciu go jest czysty to można wyjmować ciasto. Jeżeli coś na patyczku zostało dajcie mu jeszcze chwilę. The post Łatwe ciasto marchewkowe appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogiajest bowiem sztuką poszatkować marchewkę i ją udusić lub ugotować, ale zrobić to tak, aby po pierwsze była słodka, aromatyczna i jędrna, a po drugie zachowała swoją naturalną marchewkową barwę. I tu trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Marchewka ma podczas gotowania w wodzie pewną skłonność do tracenia swojej, nomen omen, marchewkowej czerwieni, która pochodzi od karotenu. Nie zawsze musi
Kulinarna PokusaPołączenie ciasta marchewkowego i sernika musi wyjść pysznie. Potwierdzeniem jest poniższy przepis. Nie za słodki, aromatyczny marchewkowy spód idealnie podkreśla smak śmietankowej masy serowej, a kremowa polewa z kwaśnej śmietany wraz z białą czekoladową posypką stanowi wspaniałe dopełnienie tej wyśmienitej kompozycji. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Inspiracją do stworzenia tego sernika był przepis z bloga Kwestia Smaku zmodyfikowany
Milion Smaków