Kilka lat temu ciasta marchewkowe na blogach kulinarnych cieszyły się ogromnym powodzeniem... I wcale nie dziwne, bo ciasta te są pyszne, pachnące, mimo tego, że są też i ciężkie (lubi zrobić się "zakalec"). Ale co tam "zakalce"... Kto nie piekł ciasta z marchewką, niech upiecze, bo warto:) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia
In my kitchencukier waniliowy; kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy; Wykonanie: Wszystkie składniki delikatnie zmiksować. Masa będzie mieć konsystencję bardziej polewy niż kremu. Przygotowaną masą polać wierzch przestudzonego ciasta marchewkowego. Moje uwagi: Do przygotowanej masy dodałam gorącą żelatynę (2 płaskie łyżeczki żelatyny zalałam 2 łyżkami wody, gdy żelatyna napęczniała to rozpuściłam ją nad ogniem i od razu dodałam do masy
In my kitchenLukier pomarańczowy idealnie pasuje to brunatnych ciast: marchewkowego, pomarańczowego, piernika. Czaruje pomarańczową nutą i kawałkami owocu . Polecam dla odmiany obok klasycznego lukru. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 1.5 szklanki cukru pudru 3-5 łyżek wyciśniętego soku
Za drzwiami kuchniZielone ciasto? Czemu nie! Skoro wszyscy już znamy marchewkowe czy czekoladowe z burakami, to dlaczego nie zrobić zielonego ciasta z dodatkiem szpinaku? Od razu uprzedzam pytanie - szpinaku w cieście nie czuć :) Za to czuć bounty. Ciasto jest bez jajek, więc dobre dla osób, na nie uczulone. Niebawem na blogu pojawi się pewnie wersja z jajkiem, bo przecież trzeba wypróbować wszystkie
CookYourselftwardo, studzimy i obieramy. Z marchewki wycinamy dzióbki. Nożykiem do dekorowania wycinamy białko starając się nie uszkodzić żółtka. 1/2 białka ściągamy, do żółtka z ziarenek pieprzu przyczepiamy oczy i marchewkowe dzióbki. Gotowe kurczaczki układamy na talerzu z majonezem. Szczypiorek siekamy i posypujemy nim majonez
Domowy Smak Jedzeniasól, pieprz. Mieszamy. Na gorący olej nakładamy porcję masy ziemniaczanej i smażymy placki, aż będą rumiane z obu stron. Jeśli nie chcesz placków ziemniaczanych, zajrzyj do przepisu na placki marchewkowe - zdecydowanie mniej tłusta i kaloryczna propozycja ;-) Rozliczenie: Szynka- 6zł Cebule- 1,50zł Ziemniaki-0,60zł Reszta składników ok.1zł Z podanych składników otrzymamy 4 porcje. Po wyliczeniu nasz obiad będzie
Czerwona Porzeczkazamówienie na kolejną - jeszcze przed Świętami C. chciałby poczęstować ciastem nowych kolegów z pracy... Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawy, oryginalny przepis. Rok temu furorę zrobiła u nas babka marchewkowa; w tym kuszą mnie bataty, więc postanowiłam sprawdzić, jak sprawdzą się w słodkim cieście. Ich smak wzbogaciłam nugatem, który cierpliwie czekał na wykorzystanie. Wierzch oblałam polewą kakaową - nie popełnijcie mojego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblogu zawitały już makarony marchewkowe, buraczkowe, teraz pora na kolejny zdrowy substytut makaronu. Tym razem na ''talerzu'': cukinia. Lekka, aromatyczna, aksamitna sałatka z cukinią, awokado i słonecznikiem, całości smaków towarzyszy pesto z gotowanego na parze zielonego groszku, świeżej mięty i bazylii z nutką cytryny. Całość wieńczy smak deserowej odmiany truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie
KreatywnePinyprzygotowania i możemy go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota. Jest smaczny, aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość...nasz jest marchewkowy. Chcemy Was zachęcić do przygotowanie tego keksu... ...a co na Wielkanoc tez może być; ) Składniki; 4 jajka, 1 szklanka cukru, 4 szklanki startej marchewki, 2 szklanki mąki, 1 szklanka oleju
Anioły w kuchniorzechów nerkowca Przygotowanie: 1. Połączyć jajka, cukier, olej. Ubijać za pomocą miksera, aż masa będzie gładka oraz puszysta. 2. Dosypać mąkę oraz proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, przecier marchewkowy oraz ekstrakt z wanilii i mieszać aż wszystkie składniki się połącza. 3. Nałożyć ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Piec: 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Dekoracja: 1. Almette połączyć
KreatywnePinyciasta można dodać warzywa? Oczywiście, że tak! Dzisiaj przepis na miękkie, puszyste marchewkowe muffinki*! Składniki: 200 g mąki pszennej 170 g cukru trzcinowego 2 jajka 150 ml oleju 3/4 szklanki mleka 200 g startej marchewki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych
Ugotowaćczas, kiedy nasze talerze wyglądają bardziej kolorowo niż w zimie :) Można kombinować z różnymi sałatkami, surówkami, a kolory na talerzu pobudzają do życia i do większego działania :) Sałatka amarantusowo - marchewkowa sprzed kilkunastu dni bardzo Wam się podobała, także kolej na kolejną, z trochę większą ilością składników :) Podobno nie łączy się pomidora z ogórkiem, bo ogórek zawiera enzym askorbinowy, który
Parowar Facetaimprezowe menu na blogu. Niestety, nie wiem dlaczego, ale nie zrobiłam zdjęć ciast i słodkości. I tak, na stole wylądowały przekąski: SŁODKIE: - tort czekoladowo-miętowy - sernik kajmakowy - ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady - deserki z granolą i malinami - kokosanki - blok czekoladowy WYTRAWNE : - sałatka z gruszką, serem pleśniowym i żurawiną - carpaccio z buraka z fetą i orzechami - sałatka
bistro mamaMarchewkowe gofry; z cynamonowym serkiem* i dom. sosem toffi * *serek sernikowy+cynamon, potem oczywiście więcej *.* W kalendarzu wiosna, na talerzu jesień, a za oknem zima, bo śnieg mnie z rana za oknem zastał
More food, love and dreamssię nie do poznania dzięki orientalnemu dressingowi z pomarańczy i kuminu. Z marchewki wycięłam długie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw, a następnie krótko zblanszowałam. Tak oto powstały aromatyczne marchewkowe "tagliatelle" :) Możecie je podać jako dodatek np. do falafeli . Marokańska sałatka z marchewki przepis z książki Mediterranean Fresh Joyce Goldstein Składniki (na 4 porcje): 8 średnich marchewek pęczek natki
Chilli Czosnek i Oliwa