Coraz częściej robię w kuchni rzeczy małe - np. serniczki takie jak te lub te , ciasto marchewkowe czy te szarlotki z kruszonką, podrasowane z brandy. Jest to wygodne, łatwo zabrać na wynos, a że w ostatnim czasie dużo czasu spędzam na spacerach - opcja super! Składniki (na 4-6 tartaletek): Ciasto: 1/2 kostki zimnego masła (100 g) 1 i 1/3 szklanki mąki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!minut, aż będą suche. Spieczone paski, należy nawijać za pomocą drewnianej łyżki, formując tym samym w spiralki. Gotowe spiralki odstawiam do ostudzenia. Zimne tworzą kruchą i słodką marchewkową ozdobę. Smacznego
Pause Gotowanie!Miałam ochotę na ciasto z makiem,gdy usłyszałam,że rodzina ma ochotę na coś marchewkowego,powstało to właśnie ciacho.Inspirację znalazłam na blogu:http://wkadrzesmaku.blogspot.com/. Składniki: 6 jaj 3 szklanki cukru 1,5 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 6 szklanek drobno startej marchewki 9 łyżek maku 1,5 łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki
Wielki apetytPodano w nim shoarmę. Moja towarzyszka zabrała się za polecone przez obsługę- żeberka. Mimo wielkości porcji, skusiłyśmy się na desery -łatwo nie było,ale stanęłyśmy na wysokości zadania. Ciasto marchewkowe i deser z mascarpone (bardzo fajny, lekki, chrupiący i owocowy- zdecydowanie nasz faworyt) Polecam również świetną, domową lemoniadę, która towarzyszyła naszej kulinarnej przygodzie od samego początku. Odpowiednio słodka
Wielki apetytnadzieję, że wraz ze zniknięciem moich bałwanków zniknie tez zima. Składniki: pianki Marshmallow ( JOJO Party) mazaki spożywcze w 2 kolorach Sposób przygotowania: Za pomocą mazaków rysujemy na piankach oczka, marchewkowy nosek, buźkę i garnek na głowie. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytZainspirowana akcją „Marchewkowy zawrót głowy” postanowiłam upiec ciasto z marchewką właśnie. Wyszło odpowiednio słodkie, dość wilgotne i bardzo sycące. Ani trochę nie czuć dodatku marchwi, a jedynym dowodem na to, że użyto tego pomarańczowego korzenia jest piękny kolor
ciastkowylabbył mój pierwszy wypiek z użyciem ksylitolu, dlatego dodałam tylko 100 g i pomieszałam z cukrem trzcinowym, nie chciałam by jedzenie babeczek wywołało nieprzyjemne dolegliwości. Muffiny marchewkowe z orzeszkami ziemnymi Składniki: 250 g mąki pszennej razowej; 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej; 100 g ksylitolu; 8 g cukru waniliowego ( LECKER'S BIO ); 40 g cukru trzcinowego; 2 łyżeczki cynamonu
Życie na widelcukochani :-) Dziś mam dla Was pyszną zupkę z wyrazistym smakiem pora i pięknym kolorem marchewkowym ! składniki 8 marchewek 2 pietruszki 1 por duża cebula 1,5 kostki rosołowej na litr wody 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz Marchewki, pora, pietruszkę pokroić w talarki. W garnku roztopić masło i zeszklić
Cukier&PuderTradycją w naszym domu są wspólne wypieki. Zazwyczaj zaczyna się tak: "Mamo zlóbmy babecki!". I wtedy wiem, że najbliższa godzina upłynie pod znakiem babeczek. Problem pojawia
IzaGotujećwiartki. Do naciętych oliwek wkładamy mozzarellę (tak powstał brzuszek) a do nienaciętych oliwek wkładamy dzióbki (tak powstała główka). Na wykałaczkę nabijamy najpierw główkę, następnie brzuszek a na końcu marchewkowe stópki. Gotowe pingwinki „malujemy” oliwą z oliwek aby się błyszczały. Tak przygotowane pingwinki układamy np. na sałatce albo na półmisku z wędliną
Domowy Smak JedzeniaMięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron na rumiano. Pokroić w plastry. Podawać na gorąco posypany słonecznikiem. Ja podałam z puree ze skorzonery , galaretką z rokitnika i ciastem marchewkowym. zastawa
królestwo garówprzemierzyć dwa mosty w drodze do pracy. Zostawiam Wam na noc ciasto, które smakowało mi i mojej rodzinie. Polecam z czystym sumieniem! Tylko zakupy bez telefonu, proszę :) ciasto marchewkowe: 2 jajka 200 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 50 g wiórek kokosowych 200 g mąki
bistro mamamarchwią na jednolitą masę. Dodałam całe jajko i wyrobiłam. Następnie dodałam tyle mąki, aby ciasto dało się lepić w kulki. Autorka przepisu określa proporcje mąki jako 1/4 masy ziemniaczano - marchewkowej. Ja musiałam dodać więcej mąki (mogłabym jeszcze więcej, ale nie chciałam ;) ). Pozostało uformować charakterystyczne kulki z dziurką i wrzucać je na lekko osolony wrzątek. Kluski gotowałam przez 2-3 minuty
Kuchnia po mojemuOdkąd przyrządziłam kiedyś kluski marchewkowe Mąż nie może się otrząsnąć ;) Oznacza to, że od tamtej chwili stał się wielkim amatorem pyz, uznając nawet ich "lepszość" nad kluskami łyżką kładzionymi . Dla mnie to szok bo kluski łyżką kładzione towarzyszą nam odkąd się znamy ;) W związku z tymi zmianami w światopoglądzie kulinarnym, nie mogło zabraknąć pyz na naszym stole również
Kuchnia po mojemu