babci . Uwielbiam te ogórkiSkładniki:1 kg ogóreczków gruntowychzalewa:4 szklanki wody1 szklanka octu8 łyżek cukru2 płaskie łyzki solido kazdego słoika 0,5:1 liśc wiśniowy,1korzeń chrzanu,1 srednia marchewka,baldach kopru,przyprawy:1 łyżeczka gorczycy,zabek czosnku,5 ziela angielskiegoWykonanie:Ogórki myjemy,układamy do słoika.Wkładamy chrzan,koper,marchew pociętą w słupki,listek wisniowy,czosnek,ziele i gorczycę.Mieszamy
Z Majeczką w kuchnimałych ogórków gruntowychmarchewkoperek świeży zielone piórkazalewa: 2litry wody,2 szkl cukru2 łyżki soli1 szkl.octu16 łyżek keczupuWykonanie:Ogóreczki obieramy ze skórki. Na dno słoiczka układamy pokrojone w plastereczki marchewki ( tak aby zakryło dno ) i po jednej gałązeczce koperku na słoiczek.Wszystkie składniki zalewy zagotować , gorącą zalewać słoiki. Pasteryzowac ok 10 minut
Z Majeczką w kuchnilubicie: słodką lub ostrą papryką, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczypiorkiem, kolendrą. Z talerza hummus nabieramy za pomocą kromek ciepłej bagietki, pity, kawałków macy lub świeżych warzyw pokrojonych w słupki: marchewki, selera naciowego, papryki.Smacznego
W kuchni Katieobrane z łupinek ząbki czosnku oraz pokrojony w kostki seler i ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem przez ok 30 minut.Na patelni przesmażamy i dusimy paprykę wraz z dynią, kabaczkiem i marchewką. Gdy będą miękkie dodajemy do bulionu, doprawiamy solą, pieprzem i dalej gotujemy jeszcze ok 30 min.Następnie do zupy dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy) oraz jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy
Taste Of My Dayczosnek zacznie się rumienić zdejmujemy patelnię z ognia. Nie przypalcie czosnku, gdyż zupa będzie gorzka.2. Przekładamy usmażone warzywa do garnka, dodajemy obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki ziemniaka, marchewkę i pietruszkę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy wodą, na około 2-3 cm nad poziom warzyw. Lekko solimy.3. Gotujemy zupę do czasu, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy
W kuchni Katieskórki za pomocą małego nożyka, po czym kroimy ją na mniejsze kawałki.4. W czasie, gdy papryka się piecze przygotowujemy wywar warzywny: do garnka wkładamy umytą i obraną marchewkę pietruszkę, kawałek selera, pora, opieczoną na palniku cebulę, czosnek, papryczki chili, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe. Zalewamy warzywa około 2 litrami wody, lekko solimy.5. Pomidory pozbawiamy ogonków, nacinamy, parzymy
W kuchni KatieGalaretka z "nóżek chodziła" za mną :) :)Musiałam ją zrobić, pomimo, że nie miałam golonki , ale tylko nóżki :(I była udana.Po wystudzeniu galaretce nic nie brakowało
Proste Potrawyśmiało można mieszać różne gatunki ryb.Co robimy: całe ryby czyścimy,filetujemy, głowy oczyszczamy, wstawiamy wywar warzywny.Na około dwa kilo ścinek rybnych potrzebujemy ok. 2 litry wody.Kawałek pora, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, troszkę lubczyku i sól w/g uznania. I zostawiamy na ok.1,5 godziny na wolnym ogniu.Po tym czasie wszystkie aromaty
Pasje Jolkiwarzyw i mięsa. Mam wrażenie, że taka zupa jest dużo smaczniejsza. Ze względu na czas gotowania przygotowuję wywaru więcej i chowam do lodówki lub zamrażam.- dwie średnie marchewki- jedna średnia lub dwie małe pietruszki- połowę pora- połowę małego selera- jedna cebula- 2-3 liście laurowe- 5-6 ziaren ziela angielskiego- sól,pieprz- jedno udko od kurczaka- kawałek kości wieprzowej
Pasje Jolkioczkach. Posolić, odstawić na parę godzin i odcisnąć.2 szkl kaszy manny20 dag sera żółtego - zetrzeć na tarce o dużych oczkach4 żółtka4 białka - ubić na sztywno2-3 marchewki - zetrzeć na tarce mniejszych oczkach2-3 cebule - pokroić w kostkę4 ząbki czosnku - drobno posiekaćmajeraneksólpieprzpapryka ostra i słodkapapryka - starta na tarce30 - 40 dag pieczarek - obrane, pokrojone i usmażone30
charlotte gotujemiękkości (może się rozpaść, bo i tak ją będziemy mielili). Kiedy już woda całkowicie wyparuje, wyciągamy ziele angielskie oraz liść laurowy i odcedzamy soczewicę na sitku.Pietruszkę, seler i marchewkę gotujemy do miękkości.Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i smażymy, pod koniec dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Przesmażamy razem do czasu wyparowania wody. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy
charlotte gotujeKremowa zupka z dyni.Zapraszam na pyszną rozgrzewającą zupkę krem z dyni z dodatkiem imbiru i gałki
Sama słodycz i szczypta chiliPotato soup with meatballsSkładniki.4 ziemniaki1 marchewka1 cebula1/4 selera korzeniowego1 łyżka masłapieprzsól Kulki mięsne z majerankiem.25 dag wołowiny zmielonej1 jajko1 cebulka1 łyżeczka majerankusólpieprzWykonanie.Wszystkie warzywa
Kulinarny karnet Christophera