malinowe - 6058 przepisów (strona:41/404)

Malinowe kulki na raz! 138

miesiące poratować ciepłym smakiem wypełnionym dobrymi wspomnieniami. Wśród tych wszystkich dobroci, jakie możemy znaleźć, są też ukochane przez miliony maliny! Soki, dżemy i inne przetwory... Często potem zostaje nam malinowa pulpa pełna drobnych pestek i miąższu, która przeważnie jest wyrzucana i dlatego przybywam dziś z pomysłem na to, jak nie marnować owej pulpy, która zawiera w sobie mnóstwo smaku(...)aromatu malin :) To taka słodycz z resztek, a przecież ekonomia w kuchni też jest bardzo ważna! Przed Wami małe, kruche, bezglutenowe i bardzo, bardzo malinowe kulki. Te ciasteczka są pyszne! Dowodem tego może być ich mała ilość na zdjęciach...zostały pochłonięte w mgnieniu oka i nie zdążyłam złapać więcej w kadrze! W sam raz na poniedziałkową przekąskę ;) Bezglutenowe kruche kulki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Malinowa chmurka - kruche ciasto, z galaretką malinową, kremem śmietanowym i bezą 493

pieczenie ciasta kruchego, a potem korzystając z gorącego piekarnika od razu bezy i zostawić ją na całą noc w piekarniku. Niech się dosusza. Rano na ciasto kruche wylać galaretkę malinową, zmiksować krem śmietankowy i przykryć bezą i voila! Gotowe! Wcale nie jest tak źle . Ciasto super kroi się, gdy poleży przed podaniem w lodówce (co najmniej 2-3 godziny), wtedy(...)jest genialne, a ja już mam plan, żeby w przyszłym roku zrobić je z borówkami. Dla kogo: dla fanów malin dla tych, którzy chcą się przekonać, dlaczego wszyscy zachwalają "Malinową chmurkę" dla lubiących bujać w obłokach Składniki na ciasto: 3 żółtka 25g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego 100g masła 150g mąki pszennej Składniki na galaretkę

Mania Wypiekania
Bezglutenowa malinowa chmurka 735

Przepis na to ciasto nazwane "Malinową chmurką" z przepisu mojej koleżanki Ani, która wynalazła je gdzieś w necie w wersji glutenowej - wezwanie do przerobienia na bezglutenowe dość proste... i musiałam je zrobić!  Ciasto smakuje niebiańsko - było hitem u mnie w domu i pracy. Jest dość czasochłonne, ale uwierzcie - naprawdę warto! Lekkie, przepyszne letnie ciasto, które koniecznie musicie spróbować(...)SKŁADNIKI: spód: 1/2 porcji ciasta kruchego z tego przepisu lub bezglutenowe ciastka typu petitki Warstwa malinowa: 600 g malin 3 galaretki malinowe 700 g wrzącej wody Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietanki kremowej 30% - mocno schłodzonej 250 g serka mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru  nasionka z 1 laski wanilii Warstwa bezowa: 3 białka 160 g cukru 2 łyżeczki mąki

Kuchnia bezglutenowa
ciasto z musem malinowym 259

pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (23-24cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na mus malinowy: 500 g malin 250 g serka mascarpone 350 g śmietany 30% 110 g cukru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 galaretki malinowe 200 ml gorącej wody dodatkowo: 1 galaretka malinowa(...)rozpuści się cukier, zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem, lub jeśli nie przepadamy za pestkami przecieramy przez sitko, odstawiamy do wystudzenia. Następnie łączymy tężejącą galaretkę z musem malinowy. Śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy ją do rozmiksowanego mascarpone. Dodajemy stopniowo mus połączony z galaretką mi miksujemy na małych obrotach na jednolitą masę. Całość wylewamy na wystudzony biszkopt umieszczony

Domowy Smak Jedzenia
Torcik biszkoptowo malinowy 152

Lekki jak puch torcik na biszkopcie z warstwą malinowej galaretki, nasączony ponczem z likieru waniliowego, to udane i bardzo smaczne połączenie a w dodatku bardzo prosty do zrobienia. Deser w sam raz do kawy. Korzystajcie póki sezon malinowy. Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 50 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta(...)soli Krem budyniowy: 700 ml mleka 10 dag cukru 2 budynie biszkoptowe  lub bananowe 25 dag masła 1  galaretka cytrynowa Dr.Oetker 50 ml likieru waniliowego Warstwa malinowa: 1 szklanka świeżych malin 2  galaretki malinowe Dr.Oetker Poncz: ½ szklanki likieru waniliowego ½ szklanki przegotowanej wody Dodatkowo: Bita śmietana do dekoracji Tarta gorzka i biała czekolada Świeże maliny Sposób przygotowania: Ciasto

Wanilia i Kardamon
Figi zapiekane z malinami 102

ręką. Między innymi mam tymianek, który wykorzystałam w przepisie. Przepis wykonany w ramach konkursu Europejskiego Festiwalu Smaku * w Lublinie „przepisy zerwane”. 4 figi, garść orzechów nerkowca, 9 łyżek syropu malinowego, 6 – 7 łyżek octu malinowego**, mała gałązka tymianku, szczypta soli, garść świeżych malin, Figi umyć, osuszyć, odciąć ogonki. Figi ponacinać od ogonka na cztery nie docinając do końca. Orzechy posiekać(...)niezbyt drobno. W naczyniu do zapiekania ułożyć figi, w nacięcia włożyć orzechy. Na rozgrzaną patelnię wlać syrop malinowy, dodać tymianek, gdy się zagotuje wlać ocet malinowy. Zagotować. Wytworzonym sosem polać figi, posypać szczyptą soli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Figi ułożyć na talerzach. Sos zagotować, włożyć do niego maliny, wymieszać z sosem. Polać sosem

królestwo garów
Malinowe ptysie z różowym lukrem 138

aktywnie. Był to też czas na przygotowanie wielu fantastycznych przepisów, które w swoim czasie pojawią się na blogu. Dzisiaj jedna z perełek wśród wakacyjnych wypieków- przepis na malinowe ptysie z różowym lukrem. Bardzo lubię „bawić się”  z ciastem parzonym i patrzeć jak ono pięknie rośnie podczas pieczenia. Serdecznie polecam!     Składniki: (na ok. 15 sztuk(...)Ciasto parzone: 4 jajka 110 g masła 1 szkl wody 150 g mąki pszennej   Krem malinowy: 1 szkl śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru 200 g serka mascarpone garść malin   Różowy lukier:   1/2 szkl cukru pudru 1-2 łyżki soku z malin     Przygotowanie:   Ciasto ptysiowe: Masło i wodę umieścić w garnuszku, zagotować (masło

Nastoletnie Wypiekanie
Lody malinowo-jogurtowe 100

Bardzo szybkie i proste do zrobienia lody. Nie potrzeba do nich maszyny, wychodzą świetne. W wersji dla alergików nie trzeba dodawać jogurtu, wystarczy sam sos malinowy, będzie wtedy pyszny sorbet malinowy. Przez całe lato w zamrażalniku mam różne lody, w miarę ich ubywania dorabiam ciągle nowe smaki. Lody malinowe zrobiłam wersji - na patyku. Zapraszam do spróbowania! 1 szklanka malin(...)szklanki jogurtu typu greckiego 1 łyżka cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Maliny przetrzeć przez sitko, w ten sposób pozbyć się pestek. Wymieszać powstały sos malinowy z cukrem pudrem, można użyć więcej lub mniej cukru w zależności od własnych preferencji. Do foremek na lody dodawać po łyżeczce sosu malinowego na przemian z jogurtem. Na koniec stuknąć  foremką o blat

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tarta z porzeczkami i truskawkami 114

Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i truskawkami: 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek (ok. 100 g) 1 garść czerwonej porzeczki (80 g – 100 g) 1 garść czarnej porzeczki (80 g – 100 g)   Przygotowanie(...)Rozsmarować po ciepłym cieście (spód i boki). 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C (grzałka góra-dół). Jaja zmiksować ze śmietaną, cukrem i likierem malinowym. 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej Owoce umyć, odszypułkować i osuszyć. 1 garść truskawek

Moja Delicja
Malinowa pianka 186

facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 1 łyżka oleju Masa malinowa: 900 ml konfitury malinowej 1 galaretka malinowa 1 galaretka z owoców leśnych 400 ml wrzącej wody Malinowa pianka: 2 opakowania śnieżki 500 ml mleka 2 galaretki malinowe 350 ml wrzątku

Domowa cukiernia Ewy
Malinowy król 267

Zapraszam na pyszny malinowy torcik. Idealna propozycja na upalną niedziele. Pyszny! Malinowy król Składniki: biszkopt:   4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, masy: 2 opakowania śnieżki, 2 szklanki mleka, 4 galaretki malinowe, 300 ml kremówki, 3 łyżki cukru pudru, łyżka żelatyny, 70 ml wrzątku, dodatkowo: maliny, czekolada mleczna . Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy(...)wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnia i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy i kroimy wzdłuż na pół. Masy: Proponuję przygotowania zacząć od rozpuszczenia galaretek malinowych: 2 galaretki rozpuszczamy w 350 ml wrzątku, kolejne dwie galaretki rozpuszczamy w 650 ml wrzątku. Mleko miksujemy ze śnieżkami do momentu uzyskania bitej śmietany a następnie powoli wlewamy tężejącą galaretkę

paapilotkaa
Mega czekoladowe ciasto z malinami 143

Malinowe lato już się zaczęło ... Trzeba korzystać póki trwa. U mnie na początek maliny w towarzystwie czekolady  ... mnóstwa czekolady :) Ciasto z TEGO przepisu piekłam już wielokrotnie , ale zazwyczaj tak szybko znikało , że zrobienie zdjęcia nie było możliwe ;) Tym razem się udało więc szybciutko dodaję przepis ,żebyście sami mogli wypróbować  i przekonać się jak rewelacyjnie smakuje. Zamiast malin można

Malinowa Kawiarenka
Tarta z porzeczkami i truskawkami 162

Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i truskawkami: 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek 1 garść czerwonej porzeczki 1 garść czarnej porzeczki   Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem(...)jeszcze ciepłym cieście (spód i boki). 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C (grzałka góra-dół). Jaja zmiksować ze śmietaną, cukrem i likierem malinowym. 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej Owoce umyć, odszypułkować i osuszyć. 1 garść truskawek 1 garść

Moja Delicja
SERNIK Z GLAZURĄ ŚMIETANKOWĄ I MALINOWYM MUSEM 156

Delikatny, aksamitny sernik, który wprost rozpływa się w ustach. Nie wymaga podpiekania spodu, ani ubijania białek. Wykończyłam go białą warstwą glazury śmietankowej,  polałam musem malinowym i udekorowałam świeżymi malinami, których smak świetnie przełamał słodycz ciasta. Jeśli zależy wam, aby sernik nie był zrumieniony po bokach pieczcie go w kąpieli wodnej. Formę z sernikiem szczelnie owińcie folią aluminiową i wstawcie(...)cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej 3 jajka ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii GLAZURA ŚMIETANKOWA 300 g kwaśnej i gęstej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru MUS MALINOWY 250 g malin 2-3 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru DODATKOWO : około 250 g świeżych malin WYKONANIE SPÓD : Dno formy o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia

cool and minty