Kluseczki na bazie jaglanej pozostałej z obiadu, z dodatkiem mąki gryczanej. Wyjdzie nam szybka przekąska lub ciepła kolacja, do podania z pysznym sosem malinowym lub innym ulubionym. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 200 g twarogu półtłustego, 6 łyżek maki pszennej, 3 łyżki maki gryczanej, 2 jaja, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)różanego , mąka do posypania deski, 1/2 prażonych płatków migdałów do posypania. Sos malinowy z crema di limoncello : 300 g mrożonych malin, 80 ml crema di limoncello lub innego likieru na bazie mleka, 5-7 łyżek syropu z agawy lub miodu, 1 łyżka posiekanego estragonu. Przygotowanie: Połowę kaszy zmiksować z jajami, mąką gryczaną, cukrem i solą. Dodać pozostałą kaszę
SzczyptaSmaQUwielbiam! :) Bardzo proste w przygotowaniu danie i zajmujące naprawdę niewiele czasu. Składniki: 2 serki cammembert dżem lub sok malinowy ew. dżem żurawinowy 1 jajko bułka tarta sól pieprz Rozbić jajko, przyprawić solą i pieprzem Serki obtoczyć najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Ja tę czynność powtarzam jeszcze raz - lubię podwójną panierkę Na patelni rozgrzać olej i na małym ogniu(...)smażyć serki z obu stron Po usmażeniu polać z wierzchu sokiem z malin lub nałożyć dżem malinowy ew. żurawinowy Można podać z frytkami i zestawem surówek Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comborówek w syropie i postanowiłam je dobrze wykorzystać. W mojej głowie pojawiła się od razu inspiracja i zaczęłam działać . Oto efekt, delikatny biszkopt z borówkami, masą śmietanową i galaretką malinową. Ciasto nie jest za słodkie więc myślę, że można sobie pozwolić nie tylko na jeden kawałek . Zachęcam was do wypróbowania przepisu. składniki na borówkowe nadzienie(...)skrobi ziemniaczanej składniki na masę śmietanową: 360 ml śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w połowie szklanki gorącej wody Oprócz tego potrzebujemy jeszcze 2 galaretki malinowe. składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy pianę na sztywno dodając szczyptę soli. Do ubitej piany z białek
noteskulinarnyfigaporą kiedy zaczynają pochłaniamy się w przedświąteczne przygotowania ... Grzane wino mandarynkowe SKŁADNIKI: 200 ml wina słodkiego 1 mandarynka 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 łyżka przyprawy do grzańca malinowego 8-10 goździków PRZYGOTOWANIE: Mandarynkę obieramy i dzielimy na księżyce. Do rondelka wlewamy 200 ml wina, dodajemy goździki, skórkę pomarańczową oraz malinową przyprawę do grzańca - wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Serek ucieramy. Do utartego dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Dzielimy na 3 części. Dodatkowo: frużelina malinowa lub wiśniowa (zamiast malin wiśnie) lub słoiczek dżemu malinowego lub wiśniowego Wykonanie: Na biszkopt ciemny II wykładamy 1/2 frużeliny, na frużelinę 1/3 kremu. Krem przykrywamy biszkoptem ciemnym I. Na biszkopt
Made By Mom And Sonpara-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 5 łodyg pokrojonego na kawałki rabarbaru 3 łyżki soku malinowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody pół łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 1 duży jogurt grecki 2 łyżki żelatyny szklankę musli 2 łyżki miodu Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni(...)drugim kawałkiem pergaminu i pieczemy około 10minut. W garnuszku umieszczamy rabarbar, cukier i wodę. Dusimy około 10 minut, aż rabarbar będzie miękki, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy sok malinowy, dosładzamy do smaku i następnie studzimy. Jogurt mieszamy z cynamonem, cukrem waniliowym i rozpuszczoną żelatyną. Wkładamy do lodówki, aby ściął się lekko. W salaterkach układamy rabarbar, na nim jogurt
Symfonia smakowasmak. Ten deser pasuje również na różne okoliczności, takie jak zbliżające się Walentynki. Róż deseru plus odpowiednie przybranie i mam idealny smakołyk walentynkowy. Składniki: 3-4 łyżki soku malinowego domowego (lub 3/4 szklanki malin ugotować z cukrem, przecisnąć przez sito) 12 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego(...)czekoladowe serduszko lub starta czekolada Przygotowanie: Mleko, śmietankę i cukier gotuje w garnku z grubym dnem. Dodajemy 12 łyżek kaszy manny ciągle mieszając. Gdy masa zaczyna gęstnieć dodajemy sok malinowy. Mieszamy jeszcze chwilę. Przekładamy do przygotowanych szklanek (lub innych foremek). Na wierzch układamy pokrojonego banana i czekoladowe serduszko (lub posypujemy startą czekoladą). Deser można jeść na ciepło lub zimno. Smacznego
Słodkie okruszkipodzielają mojego zachwytu nad tą delikatną słodkością. Ja bynajmniej należę do zwolenników białego puszku. Ale dziś moja bita śmietana przybrała troszeczkę inną barwę. Postanowiłam zrobić szybki deser przykryty malinową bitą śmietaną. Spróbujcie. W tej wersji bita śmietana sprawdza się równie dobrze. Składniki: 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki soku z malin(...)rodzynki. Na nie układamy pokrojone truskawki. W misce ubijamy śmietanę. Gdy zdąży już mocno zgęstnieć dodajemy cukier puder. Jeszcze chwilę miksujemy. Na końcu delikatnie wlewamy 2-3 łyżki soku malinowego. Mieszamy na wolnych obrotach miksera. Jeśli nasz sok jest słodki można pominąć cukier puder. Bitą śmietanę kładziemy łyżką na wierzch każdego deseru. Szybko, prosto i smacznie. Smacznego
Słodkie okruszkirękawa cukierniczego i wyciskać eklerki , układać w dolnej części piekarnika i skropić je delikatnie zimną wodą piec w temp. 200 stopni 25-30 minut .Odstawić do wystygnięcia. KREM MALINOWY 1 szklanka malin - mogą być mrożone 3 łyżki cukru pudru 100 gram serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku Maliny blendujemy , jeżeli są mrożone to najpierw należy je odmrozić . Żelatynę(...)zacznie zastygać wylać na papier dopieczenia i zaczekać aż stwardnieje - połamać według uznania. DODATKOWO DO DEKORACJI kilka malin kawałek czekolady gorzkiej - do dekoracji talerza i zrobienia kropek na kremie malinowym listek bazylii Smacznego
na gaziezniecierpliwieniem mogłam zacząć zrywać papier ze starannie zapakowanego pudełka. Jest! Próba techniczna na sucho - zaliczona pozytywnie. Mogę zacząć przyjmować zamówienia: 2 x waniliowe, 1 x truskawkowe, 1 x malinowe.... Lista smaków i kolejności kręcenia szybko się zapełnia. Za waniliowymi nie przepadam, ale czego się nie robi (kręci właściwie) dla ukochanego dziecka? Truskawkowe, malinowe - pyszne, ale nie mam już mrożonych
KUCHARNIAletnich ciast z owocami, piekę z niego torty i małe biszkoptowe ciasteczka do herbaty. A od zeszłego tygodnia niemal codziennie wycinam z niego środek i wypełniam lekkim malinowym nadzieniem. Schładzam i kroję na porcje, które znikają jedna po drugiej. A co ze środkiem? Cudownie puchaty środek kroję na mniejsze porcje, smaruję domową konfiturą z truskawek i czarnego(...)sztywniejsze i łatwiejsze w krojeniu). Jeśli masa jest za mało słodka, można dodać cukier puder. Dobrze wymieszać. Wnętrze wyciętego biszkoptu wysmarować syropem i konfiturą. Do środka przełożyć masę malinową. Wyrównać i ozdobić wedle uznania. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się "przegryzły", a biszkopt zwilgotniał. Najlepiej smakuje zimny, podany zaraz po wyjęciu z lodówki. Smacznego! * Ten przepis
KUCHARNIAjuż z majowego wpisu lody karmelowe z solonym masłem i chrupiącym słodko-słonym karmelem , wspomniane powyżej lody kawowe , truskawkowe z octem balsamicznym oraz bohaterowie dzisiejszego wpisu - l ody malinowe , z czerwonej porzeczki, rabarbarowe z imbirem, pina colada, kajmakowe oraz czekoladowo-orzechowe . W zamrażalce chłodzą się teraz orzechowe , a sesji nie doczekały niestety miętowe z czekoladą - zniknęły przy pierwszym rozdaniu(...)trudno będzie go połączyć z pozostałymi składnikami. Jeśli macie syrop kokosowy, można także dodać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do maszynki. Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. LODY MALINOWE świeże lub mrożone maliny (ilość wg uznania, ja dałam 2 szklanki świeżo zerwanych malin) 200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki Maliny rozgniatam, ale nie miksuję - lubię czuć
KUCHARNIAmiksuję - lubię czuć kawałki owoców. Mleko łączę ze śmietaną, dodaję rozgniecione porzeczki, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta. SORBET MALINOWY Z CZERWONYM PIEPRZEM ok. 450 g świeżych lub mrożonych malin 80 g cukru - do smaku ok. 70 ml domowego soku z malin 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czerwonego pieprzu Maliny zmiksować(...)cukrem i sokiem malinowym. Dodać czerwony pieprz. Masę przełożyć do maszynki do lodów. Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. LODY MORELOWE Z TYMIANKIEM Morele i tymianek to para idealna. Kto jeszcze nie próbował, musi koniecznie nadrobić. Ja dodaję tymianek do zapiekanych moreli, konfitur morelowych i morelowej wersji tarty tatin. W lodach smakuje wyjątkowo. 8-10 dojrzałych moreli
KUCHARNIAcynamonem, skórką limonki i czarnym pieprzem, dopieszczone malinami, muśnięte chmurką lekkiego kremu. Doskonałe. Rozkosz, której trzeba się poddać. Najlepiej zaraz po wyjściu ze szczeliny dnia. BRZOSKIWNIE W SYROPIE MALINOWYM Z WANILIĄ, PIEPRZEM I KREMEM MASCARPONE POACHED PEACHES WITH RASPBERRIES AND MASCARPONE 2 szklanki wody 1 1/4szklani cukru 3/4 szklanki białego wytrawnego szczypta soli laska cynamonu laska wanilii skórki(...)ognia przelać syrop przez sito ugniatając, aby maliny puściły jak najwięcej soku. Mascrapone utrzeć z cukrem waniliowym (najlepiej domowym) i sokiem z limonki. Brzoskwinie podawać polane malinowym syropem z chmurką kremu mascarpone. Posypać świeżymi malinami. Świetnie smakują też z lodami! * fragment pochodzi z książki Frances Mayes "Pod słońcem Toskanii" ** deser inspirowany przepisem z tej strony - klik Z wielką
KUCHARNIA