Ostatecznie zawsze można schować się w lodówce, ale to grozi przeziębieniem. My proponujemy coś orzeźwiającego na początek dnia. Dzisiaj w menu : Wesołe śniadanko, wafle ryżowe na wesoło plus shake malinowy. :) Wafle podajemy w dwóch wersjach: z twarożkiem, pomidorami, papryką i cebulą oraz druga: z twarożkiem, dżemem z borówek lub innym, jaki akurat macie w lodówce. Możemy podać dodatkowo domowy(...)Tzatziki. Shake malinowy (4 osoby) 1 jogurt naturalny typu greckiego 2 lody (tzw. kanapka) 1 kubek półlitrowy malin 1 łyżka cukru Jogurt, maliny, cukier wrzucamy do blendera lub miksera, po czym dodajemy lody po wcześniejszym usunięciu wafelków. Fajna zabawa dla dzieci, bo one uwielbiają wafelki i chętnie je wcinają. Wszytko razem miksujemy i rozlewamy do szklanek. Pyszne śniadanie
vegetanieszkl cukru - łyżeczka cukru wanilinowego - 2 jaja - 3/4 szkl jogurtu - pół szkl oleju rzepakowego - łyżeczka proszku do pieczenia - pół łyżeczki sody - 40 dag twarogu - 2 galaretki brzoskwiniowe; - 1 galaretka malinowa; Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać wszystko. Dodać jogurt, olej, jaja, mieszać tylko do połączenia składników. Wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tortownicy(...)trochę przestygną dodać do nich twaróg i zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przelać na wystudzone ciasto i przełożyć do lodówki na kilka godzin. Gdy masa zastygnie przygotować galaretkę malinową z 1,5 szklanki wody. Gdy zacznie tężeć wylać na wierzch. Gdy galaretka całkowicie stężeje, wyciągnąć z tortownicy, przekroić na pół i ułożyć motyla. Smacznego function load(url, callback
dom-agi.plwiele przyjemności- postanowiłam dziś zadowolić ich delikatnym miętowym deserem. SKŁADNIKI: 180 g cukierków miętowych serek mascarpone 250g 125ml ajerkoniaku cukier waniliowy 2 śmietany kremówki 30% galaretka miętowa galaretka malinowa ewentualnie owoce, lub ozdoby kwaiatowe WYKONANIE: cukierki rozpuścić(podgrzewając na wolnym ogniu) w 1/4 szkl. wody, dolać 1/4 wody, dodać galaretkę miętową, rozmieszać, wystudzić, mascarpone dokładnie wymieszać z ajerkoniakiem(...)waniliowym, wlać w pucharki włożyć do lodówki, 200ml śmietanki kremówki ubijamy na sztywno,łączymy z galaretką miętową, wlewamy do pucharków drugą warstwę, wkładamy do lodówki, ściętą galaretkę malinową kroimy na malutkie "kryształki" wykładamy na wierzch deseru, dekorujemy wg. uznania(takie piękne jadalne kwiatki dostaniecie w sklepach ze słodkimi dekoracjami
Kuchnia BeatyKluseczki na bazie jaglanej pozostałej z obiadu, z dodatkiem mąki gryczanej. Wyjdzie nam szybka przekąska lub ciepła kolacja, do podania z pysznym sosem malinowym lub innym ulubionym. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 200 g twarogu półtłustego, 6 łyżek maki pszennej, 3 łyżki maki gryczanej, 2 jaja, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)różanego , mąka do posypania deski, 1/2 prażonych płatków migdałów do posypania. Sos malinowy z crema di limoncello : 300 g mrożonych malin, 80 ml crema di limoncello lub innego likieru na bazie mleka, 5-7 łyżek syropu z agawy lub miodu, 1 łyżka posiekanego estragonu. Przygotowanie: Połowę kaszy zmiksować z jajami, mąką gryczaną, cukrem i solą. Dodać pozostałą kaszę
SzczyptaSmaQUwielbiam! :) Bardzo proste w przygotowaniu danie i zajmujące naprawdę niewiele czasu. Składniki: 2 serki cammembert dżem lub sok malinowy ew. dżem żurawinowy 1 jajko bułka tarta sól pieprz Rozbić jajko, przyprawić solą i pieprzem Serki obtoczyć najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Ja tę czynność powtarzam jeszcze raz - lubię podwójną panierkę Na patelni rozgrzać olej i na małym ogniu(...)smażyć serki z obu stron Po usmażeniu polać z wierzchu sokiem z malin lub nałożyć dżem malinowy ew. żurawinowy Można podać z frytkami i zestawem surówek Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comborówek w syropie i postanowiłam je dobrze wykorzystać. W mojej głowie pojawiła się od razu inspiracja i zaczęłam działać . Oto efekt, delikatny biszkopt z borówkami, masą śmietanową i galaretką malinową. Ciasto nie jest za słodkie więc myślę, że można sobie pozwolić nie tylko na jeden kawałek . Zachęcam was do wypróbowania przepisu. składniki na borówkowe nadzienie(...)skrobi ziemniaczanej składniki na masę śmietanową: 360 ml śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w połowie szklanki gorącej wody Oprócz tego potrzebujemy jeszcze 2 galaretki malinowe. składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy pianę na sztywno dodając szczyptę soli. Do ubitej piany z białek
noteskulinarnyfigaporą kiedy zaczynają pochłaniamy się w przedświąteczne przygotowania ... Grzane wino mandarynkowe SKŁADNIKI: 200 ml wina słodkiego 1 mandarynka 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 łyżka przyprawy do grzańca malinowego 8-10 goździków PRZYGOTOWANIE: Mandarynkę obieramy i dzielimy na księżyce. Do rondelka wlewamy 200 ml wina, dodajemy goździki, skórkę pomarańczową oraz malinową przyprawę do grzańca - wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Serek ucieramy. Do utartego dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Dzielimy na 3 części. Dodatkowo: frużelina malinowa lub wiśniowa (zamiast malin wiśnie) lub słoiczek dżemu malinowego lub wiśniowego Wykonanie: Na biszkopt ciemny II wykładamy 1/2 frużeliny, na frużelinę 1/3 kremu. Krem przykrywamy biszkoptem ciemnym I. Na biszkopt
Made By Mom And Sonpara-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 5 łodyg pokrojonego na kawałki rabarbaru 3 łyżki soku malinowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody pół łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 1 duży jogurt grecki 2 łyżki żelatyny szklankę musli 2 łyżki miodu Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni(...)drugim kawałkiem pergaminu i pieczemy około 10minut. W garnuszku umieszczamy rabarbar, cukier i wodę. Dusimy około 10 minut, aż rabarbar będzie miękki, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy sok malinowy, dosładzamy do smaku i następnie studzimy. Jogurt mieszamy z cynamonem, cukrem waniliowym i rozpuszczoną żelatyną. Wkładamy do lodówki, aby ściął się lekko. W salaterkach układamy rabarbar, na nim jogurt
Symfonia smakowarękawa cukierniczego i wyciskać eklerki , układać w dolnej części piekarnika i skropić je delikatnie zimną wodą piec w temp. 200 stopni 25-30 minut .Odstawić do wystygnięcia. KREM MALINOWY 1 szklanka malin - mogą być mrożone 3 łyżki cukru pudru 100 gram serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku Maliny blendujemy , jeżeli są mrożone to najpierw należy je odmrozić . Żelatynę(...)zacznie zastygać wylać na papier dopieczenia i zaczekać aż stwardnieje - połamać według uznania. DODATKOWO DO DEKORACJI kilka malin kawałek czekolady gorzkiej - do dekoracji talerza i zrobienia kropek na kremie malinowym listek bazylii Smacznego
na gaziezniecierpliwieniem mogłam zacząć zrywać papier ze starannie zapakowanego pudełka. Jest! Próba techniczna na sucho - zaliczona pozytywnie. Mogę zacząć przyjmować zamówienia: 2 x waniliowe, 1 x truskawkowe, 1 x malinowe.... Lista smaków i kolejności kręcenia szybko się zapełnia. Za waniliowymi nie przepadam, ale czego się nie robi (kręci właściwie) dla ukochanego dziecka? Truskawkowe, malinowe - pyszne, ale nie mam już mrożonych
KUCHARNIAletnich ciast z owocami, piekę z niego torty i małe biszkoptowe ciasteczka do herbaty. A od zeszłego tygodnia niemal codziennie wycinam z niego środek i wypełniam lekkim malinowym nadzieniem. Schładzam i kroję na porcje, które znikają jedna po drugiej. A co ze środkiem? Cudownie puchaty środek kroję na mniejsze porcje, smaruję domową konfiturą z truskawek i czarnego(...)sztywniejsze i łatwiejsze w krojeniu). Jeśli masa jest za mało słodka, można dodać cukier puder. Dobrze wymieszać. Wnętrze wyciętego biszkoptu wysmarować syropem i konfiturą. Do środka przełożyć masę malinową. Wyrównać i ozdobić wedle uznania. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się "przegryzły", a biszkopt zwilgotniał. Najlepiej smakuje zimny, podany zaraz po wyjęciu z lodówki. Smacznego! * Ten przepis
KUCHARNIAjuż z majowego wpisu lody karmelowe z solonym masłem i chrupiącym słodko-słonym karmelem , wspomniane powyżej lody kawowe , truskawkowe z octem balsamicznym oraz bohaterowie dzisiejszego wpisu - l ody malinowe , z czerwonej porzeczki, rabarbarowe z imbirem, pina colada, kajmakowe oraz czekoladowo-orzechowe . W zamrażalce chłodzą się teraz orzechowe , a sesji nie doczekały niestety miętowe z czekoladą - zniknęły przy pierwszym rozdaniu(...)trudno będzie go połączyć z pozostałymi składnikami. Jeśli macie syrop kokosowy, można także dodać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do maszynki. Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. LODY MALINOWE świeże lub mrożone maliny (ilość wg uznania, ja dałam 2 szklanki świeżo zerwanych malin) 200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki Maliny rozgniatam, ale nie miksuję - lubię czuć
KUCHARNIAmiksuję - lubię czuć kawałki owoców. Mleko łączę ze śmietaną, dodaję rozgniecione porzeczki, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta. SORBET MALINOWY Z CZERWONYM PIEPRZEM ok. 450 g świeżych lub mrożonych malin 80 g cukru - do smaku ok. 70 ml domowego soku z malin 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czerwonego pieprzu Maliny zmiksować(...)cukrem i sokiem malinowym. Dodać czerwony pieprz. Masę przełożyć do maszynki do lodów. Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. LODY MORELOWE Z TYMIANKIEM Morele i tymianek to para idealna. Kto jeszcze nie próbował, musi koniecznie nadrobić. Ja dodaję tymianek do zapiekanych moreli, konfitur morelowych i morelowej wersji tarty tatin. W lodach smakuje wyjątkowo. 8-10 dojrzałych moreli
KUCHARNIA