Super ciacho nie tylko od święta. Naprawdę w smaku przypomina makowiec i może go śmiało zastąpić na świątecznym stole jeśli np. zawijane makowce nam się nie udają ;) Składniki na tortownicę o średnicy 23 : 2 jajka 150-180 gr cukru (zależy czy lubicie słodkie czy bardziej słodkie wypieki) 65 gr masła roztopionego i ostudzonego 125 gr maku zmielonego (suchego) 3/4 łyżeczki
Gotowanie...to proste !się zbliżają święta to musi w domu pachnieć makowcem,ja swój już upiekłam a,że mój mąż uwielbia makowiec a ja sernik to połączyłam te dwa smaki ze sobą i wyszła pyszna tarta serowo-makowa z bakaliami ,jabłuszkiem i lukrem Składniki: na ciasto kruche: 260g mąki pszennej 150g masła lub margaryny 35g cukru 2 żółtko ok 2 łyżek wody
Swojskie jedzonkoKusił mnie ten makowiec chyba ze dwa lata... aż w końcu się za niego zabrałam i okazało się, że nie jest taki trudny jak mogłoby się wydawać. Widziałam w sieci wiele przepisów na to okazałe ciasto, ale oczywiście musiałam zrobić je po swojemu. Jako baza posłużyło mi drożdżowe ciasto z przepisu mojej babci - jest niezawodne! Wykorzystuję(...)słodkich bułeczek, i do wytrawnych pasztecików. Nadzienie makowca to gotowa masa makowa udoskonalona przeze mnie bakaliami, sokiem z cytryny i odrobiną powideł śliwkowych. Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 50 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości jajka (M) 100 g masła 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanka cukru 400 g gotowej masy makowej (u mnie Bakalland) 2 łyżki kandyzowanej
Kulinarne Inspiracjeodsmażane Ale mojemu mężowi już niekoniecznie. U niego na północy, często jadało się pierogi z makiem, polane śmietaną. W naszym domu, mak na wigilijnym stole występował raczej w postaci makowców. Ponieważ jednak mak symbolizuje obfitość, przemilczę to jak jest smaczny ;), musiał zostać wprowadzony do naszego wigilijnego menu. Tak pojawiły się również u nas pierogi z makiem ale i z nadzieniem(...)stół już na początku wigilijnej wieczerzy, czy też raczej pod koniec, w okolicach deseru. Kiedy ich nie zaserwujesz, to i tak podbiją podniebienia wszystkich. Poza tym, zawsze przy robieniu makowca pozostaje trochę masy, więc ja wykorzystuję ją do zrobienia pierogów. Jeśli lubisz eksperymentować, do nadzienia możesz dorzucić owoce wiśni. Jeśli chcecie zamrozić pierogi, to można mrozić je surowe, rozłożyć
Mieszam w GarnkuZapewne o tym wiecie, więc tylko Wam przypomnę, że mak robimy sami, bo ten z puszki to jest zupełnie inna bajka... W naszej świątecznej tradycji makowiec to obowiązkowe ciasto, więc nie ma się co dłużej zastanawiać tylko zabierać się robotę. Cały urok Świąt Bożego Narodzenia to kuchnia w której się dzieje dużo i dobrze!. Pachną grzyby, śliwki i kapusta(...)dobry piernik i makowiec jest tylko dopełnieniem całości tych magicznych dni... Przepis podaje na dużą blaszkę 35x25 cm. Masa makowa: - 30 dag maku niebieskiego - 12 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - 6 wiejskich jaj - łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - orzechy włoskie, rodzynki Ciasto: - 5 jaj - 15 dag mąki pszennej - 15 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia
Apetyczna babeczkaPrzepis na najlepszego makowca jakiego kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest bardzo puszyste, miękkie i wygląda jak z cukierni. Z podanych proporcji wychodzą aż 3 makowce. Czytaj więcej
PychotkaaaOpis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła 6 łyżek(...)wstawiamy na ok. 45-50 minut, aż będzie zarumienione. W tym czasie możemy przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Po upieczeniu i ostudzeniu makowiec polewamy przygotowanym lukrem. Dekorujemy skórką pomarańczową oraz orzechami laskowymi
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneNajlepszy makowiec jaki udało mi się upiec. Chowają się przy nim te na cieście kruchym i półdrożdżowym:). Można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej - ja odpuszczam, bo sklepowe gotowce są naprawdę smaczne. Ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 75g masła 1 jajko L 40g drożdży szczypta soli Kruszonka: 2 i 1/4 szklanki mąki(...)ciasto przekładamy na natłuszczoną masłem blaszkę o wymiarach 40x25cm. Na ciasto wykładamy masę makową, którą posypujemy kruszonką. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po wystygnięciu makowiec można polukrować
Szefowa kuchnikońcu w większości nie są to zasiadane przyjęcia. U mnie na takie okazje sprawdzają się wszelkiego rodzaju babeczki - zarówno wytrawne, jak i słodkie. Tak wpadłam na pomysł babeczek - makowców. Spody z kruchego ciasta wypełnia słodka masa makowa z rodzynkami i aromatem migdałowym. Nadzienie można zrobić samodzielnie - wiadomo, będzie najlepsze, albo oszczędzić czas i użyć gotowej masy makowej o przyzwoitym składzie(...)Odświętnego charakteru nadają babeczkom gwiazdki z cukru pudru. Gotowe ciastka smakują jak porządny makowiec, tyle że w mniejszym i bardziej poręcznym wydaniu. Składniki na 20 babeczek: 1,5 szklanki mąki pszennej 150 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka Nadzienie: 300 g maku 2 białka 1 łyżka powideł 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu sok z połowy
Kulinarne Inspiracjeposiekane orzechy wymieszane z cukrem stanowią posypkę do kruchych ciasteczek, v posiekane orzechy są niezastąpionym dodatkiem do mas makowych w makowcach, v posiekane orzechy stanowią nieodzowny składnik wigilijnej kutii. Orzechy wykorzystywane są również do przygotowania dań wytrawnych . W kuchni polskiej przygotowuje się farsz z orzechami na przykład do nadziewania kaczki, ale także(...)babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe
Trzeci talerzcukier z prawdziwą wanilią ale za cenę kilku gramów z torebki w domu możemy zrobić spory słoik takiego cukru. Rodzynki w rumie mam zawsze w domu, są niezastąpione do makowców, keksów i ciast bakaliowych. W ten sam sposób przygotowuję suszone śliwki i żurawinę. Przyprawa korzenn a do pierników i pierniczków: 4 łyżki cynamonu pół łyżeczki imbiru łyżeczka kardamonu(...)słoiku i zala ć rumem. Szczelnie zakręcić, można przechowywa ć w l odówce. W ten sam sposób można przygotować śliwki suszone lub żurawinę, będą jak znalaz ł od makowca. Rumu z rodzynek uż ywam do nasączania cias t lub dodaj ę do bajaderek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaLubicie makowce ???? Ja bardzo ;) I to szczególnie takie gdzie masy makowej jest o wiele więcej niż ciasta. I taki właśnie jest ten , który dziś Wam przedstawiam. Niewiele chrupiącego ciasta kruchego i mnóstwo wilgotnego , aromatycznego maku . Pychota. Przyjęło sie ,że makowce najczęściej pieczemy w okresie świątecznym , bądź też na różne uroczystości rodzinne. A czemuż by nie upiec chociażby
Malinowa Kawiarenkabył za makowiec !!! Mój faworyt wśród makowców Na spód biszkopt lub ciastka biszkoptowe (ja miałam ciastka) masa makowa: 2 szklanki maku 1 1/2 kostki masła 8 jajek 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru olejek migdałowy masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Na dno tortownicy lub blaszki wyłożyć biszkopt lub biszkopciki. Mak sparzyć
Jadło i czytadłoPierwszy raz robiłam makowca i oto co z tego wyszło... :) Składniki: -320 g. mąki (ok. 2 i 1/4 szklani) -120 g. rozpuszczonej margaryny lub masła -3 jajka -50 g. drożdży -100 g. cukru (1/3 szklanki) -1/2 szklanki ciepłego mleka -500 g. masy makowej Sposób przygotowania: Drożdże dodajemy do ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki a następnie(...)następnie smarujemy białkiem i zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając ok. 2 cm. luzu. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Po ostygnięciu smarujemy makowiec lukrem. Smacznego
Magia jedzenia.Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego makowca. Dzięki startym do środka jabłkom ciasto staje się wilgotne i wyśmienite w smaku. Makowiec polecam na każdą okazję. SKŁADNIKI: 35 dag maku ( suchy) ok 2 szklanki cukru kryształ 8 jajek 25 dag masła 80 dag jabłek 8 łyżek kaszy mannej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek arakowy do ciast bakalie do środka
W kuchennym oknie Ewyidealnie mięciutki, obłędnie aromatyczny, a powidła śliwkowe pasują tutaj wyśmienicie. Jestem pewna, że kolejne Święta, nawet w Danii, bez tego cuda się nie obejdą. Bardzo chciałam też upiec makowiec, ale już niestety nie zdążyłam. C. nigdy nie jadł prawdziwego, polskiego makowca; może więc zaszaleję w styczniu...? Jeśli czas pozwoli. Do towarzystwa piernikowi upiekłam za to kilka rodzajów małych pierniczków
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiedawno oswoiłam makowiec. Postanowiłam więcej nie ruszać skomplikowanych ciast, bo jeszcze by się okazało, że istnieje jakiś limit zaawansowanych cukierniczo wyrobów, które wychodzą i właśnie go wyczerpałam. I zostanę w bezdennej rozpaczy z produktem ciastopodobnym. No ale święta w Polsce oznaczają kawki, kawunie i ciasteczka a jednym makowcem świat nie obskoczymy. Jakoś pieczenie ciast z masami nie jest moją ulubioną
ladykitchenświątecznym stole jest obowiązkowy! Słodki, bakaliowy makowiec mojej mamy. Pamiętam, że zanim mama odkryła ten przepis eksperymentowała - były strucle makowe, makowce z pianką, ale żaden nie przypadł nam do gustu tak jak ten. Jest bardzo prosty i chyba o to chodzi - proste połączenia smakują najlepiej. Moja mama do masy makowej dodaje zawsze miód, powidła śliwkowe i sok z cytryny
Kulinarne InspiracjeBardzo lubię makowce. Ten jest bardzo szybki w przygotowaniu, a wyjątkowo smaczny. Masa makowa jest wilgotna i nadziana bakaliami i czekoladowymi rodzynkami. Wszystko zwieńcza pomarańczowa galaretką z bananem i mandarynkami. Makowiec podałam na talerzyku New Hollis Gold od PORCELANA BOGUCICE Spód: 125 g margaryny 2 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 łyżeczki
VioletoweKucharzenierówna się z domową. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne a efekt naprawdę wart każdej minuty w kuchni. U nas w domu tylko taką masę stosuje się do świątecznego makowca. Raz z ciekawości kupiłam gotową masę i ... wiem, że nigdy więcej już nie kupię. To zupełnie nie ten smak i konsystencja, poza tym gotowa masa z puszki raczej nie jest(...)można bardzo dotkliwie odczuć w trakcie jedzenia. Wodnistość gotowej masy z puszki często niweczy cały trud włożony w pieczenie, nie warto ryzykować. Domowa masa doskonała jest nie tylko do makowców ale również słodkich bułeczek, tart. Jest pyszna i niezawodna. Można przygotować ją sporo wcześniej i przechowywać w lodówce lub zamrozić. Bardzo polecam! Składniki: 500 g niebieskiego suchego maku
maniapieczenianależy do Waszych ulubionych zajęć, możecie nawet pójść na skróty i użyć gotowej masy makowej (chociaż osobiście uważam, że raz do roku można się trochę poświęcić… Continue reading Makowiec na kruchym cieście
brunetkawkuchniprzepis boczniaki po kaszubsku przepis boczniaki w sosie śliwkowym seler pierniki sernik na spodzie piernikowym, przepis a tu i tu i tu przepisy na inne moje serniki Ciasto czekoladowe Makowiec 16.12. 2015: środa: przygotować ciasto na pierniki 17.12.2015: czwartek : wykroić i upiec pierniki 18.12. 2015: piątek zaangażować Miśkę do dekorowania pierników 19.12.2015: sobota: zrobić bigos z jarmużu wrobić Miśka(...)kaszubsku i przyrządzić boczniaki sosie śliwkowym 21. 12.2015:poniedziałek: upiec buraki na zupę, zrobić farsz do pieczarek 22.12.2015: wtorek: upiec sernik, upiec ciasto czekoladowe 23.12.2015:środa: ugotować seler; upiec makowiec, przygotować krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi (wyrastanie ciasta na zimno w lodówce) Usmażyć pieczarki, napakować do nich farszu i umieścić w żaroodpornym naczyniu Przygotować ciasto drożdżowe na kulebiaka
greenscarfwielkimi krokami, zatem najwyższy czas pomyśleć o smacznych potrawach, które znajdą się na świątecznym stole i miło zaskoczą innych (nie stosujących diet) współbiesiadników. Po serniku nadeszła pora na świąteczny makowiec, równie prosty i szybki w wykonaniu. Na pewno nikt nie zgadnie, że skrywa w swoim makowym wnętrzu sporo kaszy jaglanej i jednocześnie prawie nie zawiera cukru! Jak to możliwe(...)mocno dociskamy. Przygotowujemy polewę: w garnku rozpuszczamy czekoladę, syrop i wodę. Wylewamy na ciasto, posypujemy orzechami i skórką pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki, aby stężało. U mnie makowiec leżał w lodówce całą noc, zajadaliśmy go następnego ranka. Częstujemy gości i mamy niezły ubaw, gdy nie wierzą nam z jakich składników składa się to pyszne ciacho! :) *Jeśli zamiast syropu
Smakuje zdrowochyba najszybszy makowiec jaki do tej pory robiłam. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób zabieganych i zapracowanych. Jest lekki, puszysty, wilgotny a co ważne nie dodaje się do niego ani mąki ani tłuszczu. I mimo, iż przygotowany z półproduktu jest pyszny. Składniki: 8 jajek 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 2/3 szkl cukru 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki(...)nagrzanego piekarnika na 175 stopni z termoobiegiem i piec 40 minut. Wyjąć przykryć z wierzchu papierem do pieczenia i piec kolejne 30 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Z zimnego makowca zdjąć papier, polać lukrem i udekorować. Inspiracja Gotuję, bo lubię
Ala piecze i gotujeWitajcie :) Miałam ostatnio ochotę na makowiec , ale taki sam bez ciasta , postanowiłam upiec w wersji bardziej zdrowej z Kaszą jaglaną z malinami którą mam przyjemność testować dzięki firmie Eco Blik . Do ciasta dodałam pyszn ą skórkę pomarańczową kandyzowaną którą dostałam od firmy Skworcu Makowiec jest pyszny , lekko wilgotny z jabłkami . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki
Sama słodycz i szczypta chiliznalazłam go w Lidlu). Masa kupna jest mokra, klejąca, często nafaszerowana konserwantami i słabej jakości bakaliami, nie mówiąc już o braku w nich miodu, niekoniecznie sprawdzi się w drożdżowym makowcu, ponieważ może rozmoczyć ciasto. Domowa masa makowa ma konsystencję mokrego piasku. Jak tylko macie chwilkę już teraz możecie ją przygotować i zamrozić. Zdecydowanie polecam. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki(...)kupić mak zmielony np. w Lidlu. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Do zmielonego maku dodać resztę składników. Wymieszać. Jeżeli mak używamy do makowca, wówczas do masy makowej zrobionej z 500 gr maku należy delikatnie wmieszać 6 ubitych białek. Wówczas masę należy od razu wykorzystać do ciasta. Masę można przechowywać w lodówce przez
moj przepis najest go dużo. Drożdżówka jest wilgotna, mięciutka, naładowana bakaliami, mało słodka. Osobiście bardzo polecam. Masę makową można przygotować dzień wcześniej. Przepis na kołacz jest zmodyfikowaną wersją przepisu na Makowiec zawijany . Jeżeli makowce zawijane wam nie wychodzą, spokojnie możecie zrobić tego kołacza, on Wam wyjdzie na 100%. Składniki na formę 30 cm średnicy: 3 szklanki mąki pszennej plus 3 łyżki
moj przepis naTradycyjny makowiec świąteczny w nieco innym wydaniu. Marzyliście kiedyś o cudownym makowcu, bez warstwy ciasta, ze skórką pomarańczową, rodzynkami i... właśnie - czekoladą. To ciasto będzie zdecydowanym faworytem na świątecznym stole. Pokochają go nawet osoby, które do tej pory niechętnie sięgały po tego rodzaju wypieki. Wbrew pozorom, ciasto nie kruszy się, idealnie kroi na kawałki i długo zachowuje świeżość. Gorąco zachęcam
Chocolate Muffin BlogMakowiec na biszkopcie przykryty bitą śmietaną i orzechową masą jest bardzo wykwintnym ciastem, idealnym na rodzinne spotkania, a już na pewno na świąteczny stół. Wygląda na skomplikowany, ale w rzeczywistości jest łatwy do zrobienia, choć odrobinę pracochłonny. Jeśli lubicie makowce inne niż te tradycyjne, ten przepis wart jest wypróbowania. *źródło: Wielka Księga ciasta Siostry Anastazji (z moimi zmianami) *blaszka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapierwszy rzut oka makowiec wygląda zwyczajny, suchy ale jest przepyszny. Zrobiła go moja mama a cała rodzina nie mogła się mu oprzeć. * Z tego przepisu wyszły dwie rolady pieczone w keksówkach o długości 21 cm. Składniki: na ciasto: 6 żółtek 500 g mąki 250 g cukru pudru 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)małej miseczce. W garnku zagotować wodę i trzymając miseczką nad parą mieszać czekoladę aż się rozpuści. Polać ciasta i udekorować ozdobami cukrowymi. * przepis inspirowany przepisem Siostry Anastazji na makowiec sułtański, zmodyfikowany i przerobiony na roladę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajakiegoś czasu chodził za mną sero - makowiec ,w końcu się zebrałam i go upiekłam :) przepis znalazłam w starej książce kucharskiej no i postanowiłam go wypróbować . Zauważyłam że większość z nas piecze makowce tylko na święta a przecież to takie pyszne ciasto , jeśli ktoś lubi mak oczywiście Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Platin
Sama słodycz i szczypta chiliKiedy robiłyśmy z mamą Rogale Marcińskie mama specjalnie zrobiła więcej masy, bo uznała że będzie to super nadzienie do makowca na Boże Narodzenie i zamroziła ją. Za to jak ja pokazałam jej w necie gwiazdę z nutellą, jednogłośnie powiedziałyśmy, że koniecznie tak musi wyglądać nasz makowiec na święta. Zrobiłyśmy też naturalnie strucle makową i przepis na nią znajdziecie na blogu
Lili w kuchnidość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce, na Wielkanoc obowiązkowo babkę z rodzynkami, a w sezonie letnim pyszne jagodzianki. Wychowywałam się z tymi pysznymi
Rozpustne gotowanieUpiec naprawdę dobry makowiec wcale nie jest łatwo. Jakże wiele razy zdarzyło mi się, że popękał, albo ciasto odeszło od masy i makowiec rozpadał się przy krojeniu lub też masa makowa pozostawiała wiele do życzenia. I chociaż nigdy nie korzystam z gotowej masy tylko przygotowuję ją sama to zdarzało mi się pomimo płukania, że mak był zanieczyszczony mikro drobinkami piasku
Wiem co jempoczęstowania gości zanikającymi z puszki resztkami ciastek nie docierała jakoś do mojego podświadomości. Szybki rzut okiem co mamy do dyspozycji - w lodówce drożdże, w szafce puszka masy makowej - będzie makowiec. I to nie byle jaki, bo zawsze chciałam zrobić taką makową gwiazdę z prawdziwego zdarzenia. Wszystko toczyło się gładko. Ciasto ładnie wyrosło, poskładałam, ponacinałam i uformowałam w pożądany kształt. Teraz(...)Ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przed włożeniem do piekarnika smarujemy dokładnie rozmąconym jajkiem. Pieczemy około 20-25 minut. wystudzony makowiec polewamy lukrem przyrządzonym z cukru pudru, mleka i aromatu rumowego. Źródło: ( klik
My simple kitchenbędę mieć zbytnio czasu na przygotowanie dietetycznych pyszności,wracam do domu dopiero jutro po pracy. Zdecydowałam, że przede wszystkim upiekę makowiec, pyszności ;) Ale dla Was przygotowałam całą listę przepisów nadających się na święta w zdrowszym wydaniu;) NA SŁODKO: SERNIKI: Sernik zebra Sernik waniliowy Sernik(...)orzechowym spodzie Sernik pod pierzynką Sernik z piernikową nutą PIERNIKI: Otrębowy piernik z domowymi powidłami Otrębowy piernik Pierniczki otrębowe Pierniczki pełnoziarniste Piernik z odrobiną marchewki INNE: Makowiec <3 Keks 1 <3 Keks 2 Makiełki (kluski z makiem) <3 NA SŁONO RYBY Sałatka śledziowa Ryba pieczona z papryką Śledzie po kaszubsku Kulki makrelowe Śledź
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPołączenie dwóch pysznych ciast: makowca i jabłecznika. Wspaniałe złożenie klasycznych smaków, które (przynajmniej mi) kojarzy się ze świętami i wypoczynkiem. Jeśli na waszym świątecznym stole pojawia się tradycyjny makowiec to warto wypróbować taką odmianę, dodatek jabłek sprawia że ciasto jest bardziej soczyste i lżejsze. Pamiętajcie też, że według ludowych wierzeń jedzenie maku w Wigilię przynosi szczęście i spokojny
Milion Smakówmazurkami nie przepadam, na blogu można znaleźć całe dwa ( mazurek cytrusowy i mazurek z figami i masłem orzechowym ), nie lubię też ciast z kremami, ale dobrego sernika czy makowca nie odmówię. A jajka faszerowane najzwyczajniej wzbudzają we mnie odrazę... może kiedyś się skuszę, ale tymczasem wolę ładnie ugotowane żółtko w środku. W tym roku mam zamiar przygotować sernik na ciemnym(...)cieście - taki klasyczny smak dzieciństwa i makowiec japoński, bo za każdym razem kiedy oglądam zdjęcia tego ciasta, dostaję ślinotoku. I babkę drożdżową, bo taka babka, mniej słodka i do palsterka szynki z ćwikłą pasuje na wielkanocne śniadanie. Póbowaliście kiedyś? składniki: 600 g mąki 125 g cukru 2 łyżki masła 2 jajka 2 żółtka 250 ml mleka 30 g świeżych
bistro mamaPyszne połączenia sernika z makowcem czyli prosty sero-makowiec, wypiek w sam raz na stół wigilijny lub domowe przyjęcie. To pyszne, wilgotne ciasto, które długo zachowuje świeżość i niezwykle dobrze smakuje. składniki na formę 22 na 28 cm masa
Smakowite DaniaMakowiec na Święta? Kiedy spróbujecie tych drożdżówek – brioszek z makiem i kremem budyniowym , to gwarantuję Wam, iż wszystkie makowce pójdą w odstawkę :) Drożdżówki z masą makową robię bowiem od wielu lat i zawsze to one królują na stole, przyćmiewając inne wypieki. Bo po prostu są pyszne! Na hasło „piekę brioszki z makiem” moja rodzinka w mgnieniu
Moja Delicjaobłędu. Kilka dni przed świętami wstajemy, pijemy kawę i walczymy z powoli ogarniającą nas paniką i zniechęceniem. Przyznajcie się, ilu z was chciało walnąć tymi wszystkimi karpiami i makowcami i udać się na bezludną wyspę? Pewnie większość.Problem pojawia się przy stole. Małżonek nie spożywa ryb, dziecko wykrzywia się na dźwięk słowa kompot, a teściowa rzuca tekstem(...)promienie kosmiczne źle na nie działają. Tym osobom też należy dogodzić kulinarnie. Najcierpliwszy nie może maku. Jak go kiedyś będę chciała usunąć z tego padołu to nakarmię go makowcem, hyhyhy. Ta niedogodność pozbawia go wielu wigilijnych potraw. U nas robi się kluski z makiem, kutię i inne cuda. Biedak jest tego pozbawiony, więc należy mu to wynagrodzić. Najlepiej pierogami innymi
ladykitchenFarsz do makowca zawsze robię według tego przepisu. Jest bardzo bakaliowy, czyli taki jak lubię . Tak na prawdę nigdy nie próbowałam nawet szukać innej, lepszej wersji farszu - moim zdaniem ta jest najlepsza .Przepis z książki 'W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry, wydanie z 1983 r.składniki ( na 3 makowce
Stare GaryŚwięta zbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce!Makowce , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa makowa.Oczywiście można kupić taką z puszki , ale w żadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej.Z morelami , orzechami , kandyzowaną skórką … – ajj już na samą myśl cieknie ślinka!Koniecznie
Ostra na Słodkodzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce i radość ; gwiazdki ,chroniły przed złem ; dzwonki ,odpędzały złe duchy ; choinki ,oznaczały nieprzerwany(...)się z mężczyzny” ,obdarza męską potencją i płodnością. Pszenica „narodziła się kobiety” i wyraża pieniądze i bogactwo. Oczywiście mak gwarantował domowi dostatek na cały przyszły rok ,musi być makowiec lub mak z bakaliami czy kluski z makiem. Potrawy z maku często łączono z miodem „jadłem niebiańskim”, zapewniającym boską miłość. Miód w prawie wszystkich kulturach świata
Kulinarny karnet Christopheraczekolady 3 bit na herbatnikach Brownie Choinki pistacjowe Cytrynka z jabłkiem Czekoladowe jajka Fale dunaju Jabłecznik z bitą śmietaną Keks na białkach Kruchy placek ze śliwkami Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Małe szarlotki Mini serniczki Murzynek Murzynek Piernik na święta Piernik z marchewką Placek z wiśniami Placek drożdżowy ze śliwkami Puszysty sernik Rolada kokosowa Sernik na święta Sernik
Aga w kuchniŚwięta tuż tuż. Tradycyjnie na Boże Narodzenie w Polsce jada się makowce. Mój ukochany brat po prostu je uwielbia. Tak je kocha, że nawet nauczył się je robić. Ja przyznam się szczerze nie jestem ich wielką fanką. Szczególnie tych gdzie jest mało maku a dużo ciasta. Jednak tarta makowa to zupełnie inna historia. Po pierwsze ciasto jest bardzo wilgotne
Wypieki i Rumieńcemakowca nie ma u mnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina, dawniej moja mama często go piekła. A dzięki gotowej masie makowej jest bardzo szybki do przygotowania. Na pewno doceni to każda zabiegana gospodyni :) puszka masy makowej (800-850g) 6 jajek 5 jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek
Smakołyki AsiMakowiec na kruchym spodzie otulony słodkim kajmakiem i pysznym lukrem pomarańczowym. Rozpływa się w ustach, długo zachowuje świeżość i podbije serca Waszych gości podczas Świąt. Składniki: 3 jajka 100g masła 270g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka kajmaku (ok. 500g) puszka masy makowej (ok. 850g) garść suszonej żurawiny skórka z jednego pomarańczy sok z połówki
Gotowanie i blogowanieSeromakowiec głównie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, jednak to pyszne ciasto warto piec znacznie częściej niż raz w roku. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na przeróżne serniki oraz makowce, a także seromakowce, jednak ten różni się od nich tym, że ma w swoim składzie gotowane ziemniaki a masa makowa jest nakładana w kształcie kulek. foremka 23x33cm Masa makowa
Z miłości do słodkościzaprezentować. Dość pracochłonne ale bardzo efektownie się prezentuje i smakuje wybornie. Delikatne kruche placki, krem budyniowy a pomiędzy nim roladki makowe - poezja smaku. Na moim świątecznym stole zastąpiło ono makowiec. Smakowało wszystkim i zachwycało wyglądem. Jeśli będzie mieli trochę więcej czasu to polecam byście je koniecznie wypróbowali. Ciasto: 600g mąki, 200g cukru 1 łyżeczka sody, 1 proszek do pieczenia
Cynamonowe szczęściedomu nie ma sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp. Filiżanka z serii "Diamant Gold" od Porcelany Bogucice. 400g mielonego suchego maku 1 łyżka powideł lub dżemu 2 łyżki miodu 1/2 rozpuszczonego masła (ostudzonego) kilka kropel olejku
Smakołyki Asinazwać to ciasto. Ponieważ jest to nic innego jak ciasto Rzeszowiak, tylko zwiększyłam w nim ilość masy makowej a zmniejszyłam ilość masy serowej, tak aby powstał bardziej makowiec niż sernik ;) Stąd taka nazwa. I powiem Wam, że zmiany wyszły mu tylko na dobre bo to ciasto najszybciej znikało z talerzy podczas Świąt. Nie tylko ładnie wygląda w przekroju
Smakołyki AsiZamiast tradycyjnego makowca warto zrobić w tym roku gwiazdę ;) Łatwo się dzieli i bardziej świątecznie wygląda. Przepis pochodzi z bloga Grunt To Przepis Składniki: 500g mąki pszennej 2 jajka + 1 do smarowania 180ml letniego mleka 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 1/3 kostki świeżych drożdży 300 g masy makowej Masło z mlekiem lekko podgrzać (np. w mikrofalówce). Dodać drożdże, łyżeczkę
W kuchni bez szafekSeromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Spód
Oryginalny smakroku chciałam spróbować zrobić ciasto, którego jeszcze nigdy nie robiłam (a bardzo lubię). Szukając w Internecie idealnego przepisu na makowiec znalazłam przepis ze strony www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-zawijany Wypróbowałam go, lecz zastosowałam kilka modyfikacji. Wyszedł idealny, ciasto mięciutkie, masa makowa wilgotna i bardzooo smaczny. Czytaj więcej
Ana Mari's worldroku chciałam spróbować zrobić ciasto, którego jeszcze nigdy nie robiłam (a bardzo lubię). Szukając w Internecie idealnego przepisu na makowiec znalazłam przepis ze strony www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-zawijany Wypróbowałam go, lecz zastosowałam kilka modyfikacji. Wyszedł idealny, ciasto mięciutkie, masa makowa wilgotna i bardzooo smaczny. Czytaj więcej
Ana Mari's worldroku poszłam na skróty i zamiast na drożdżach przygotowałam makowiec na proszku do pieczenia. Przepis na ciasto znaleziony w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" J. Czernikowskiego, przepis na masę makową niezawodnej siostry Anastazji. Polecam wszystkim niecierpliwym, zwłaszcza w tym przedświątecznym zabieganiu :) Składniki (na 2 strucle): Ciasto: 750 g przesianej mąki + ok. szklanka mąki do podsypywania ciasta 1 łyżka proszku do pieczenia
Domowa Cookierenka AgiŚwiąteczny czas to głównie makowce, serniki. Chciałabym Wam pokazać jak najprościej samemu zrobić masę makową. Jeśli chcecie tą masę do drożdżowej rolady makowej musicie zrobić podwójną porcję. Zawsze w przepisach jest podane ile musi być masy makowej. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na bok. Do garnuszka wsypać mak i zalać go gorącą wodą, tyle żeby był przykryty. Gotować na małym
Kuchnia PokoleńBardzo smaczny, puszysty makowiec bez grama mąki i tłuszczu. Można powiedzieć, że prawie dietetyczny :) Ciasto nie jest suche, czego się obawiałam, każdemu powinno przypaść do gustu. I jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się jako ciacho 'last minute' na nadchodzące święta. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 8 dużych jajek 1 szklanka cukru 250 g mielonego
Domowa Cookierenka Agirożdżowy makowiec upiekłam w formie babki. Przeważa w niej ciasto drożdżowe, masy makowej jes t mniej niż w tradycyjnym , ś wiątecznym ma kowcu , moim zdaniem to odpowiednia ilość. Jeśli dodam y więcej masy makowej, będzie równie smacznie i nie wpłynie to na c iasto w żaden spos ób - gwarantuję, że również się upiecze. :-) 250g mąki 20g świeżych drożdży 1/2 szklanki
Szefowa kuchniŚwięta Bożego Narodzenia za pasem, warto więc powoli zbierać przepisy do świątecznego menu. Jeśli chodzi o ciasta to obowiązkowy jest u nas oczywiście sernik, makowiec, jakieś ciasto z orzechami, pierniczki i ostatnio też miodownik, czyli kruche miodowe ciasto z kremem z kaszy manny. Tutaj znajdziecie przepis na tradycyjny miodownik. Dziś proponuje miodownik z wkładką makowego biszkoptu. Jest równie pyszny
Z miłości do słodkościPo lekkiej obsesji na punkcie orzechów pekan w mojej kuchni rozpanoszył się, dosłownie i w przenośni, mak. Zaczęło się od tego, … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniNajłatwiejszy makowiec, czyli prezentowane już wcześniej "ciasto na łyżki", tyle, że na wierzchu zamiast owoców masa makowa. Do tego słodziutka kruszonka. Pycha. Ciasto: 20 łyżek mąki pszennej 12 łyżek cukru 20 łyżek oleju 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego Kruszonka: 1/4 kostki margaryny (roztopić) 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1łyżeczka cukru
Praktyczna plkwaskowaty krem i dość słodkie ciasto. Do tego polewa z białej czekolady i chrupiące płatki migdałowe - coś pysznego! W dodatku wygląda uroczo. Może spróbujecie takiego ciasta zamiast tradycyjnego, zwijanego makowca, który lubi robić psikusy...?Makowa panienkaSkładniki:(na formę 32x40 cm)ciasto makowe:115 g suchego maku100 g wiórków kokosowych100 g cukru100 g posiekanych migdałów bez skórki50 g mielonych migdałów8 białek4
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKażda wizyta w większym sklepie o tej porze roku sprawia, iż chcąc nie chcąc zaczynam myśleć o Świętach Bożego Narodzenia.Nie ma u nas w domu Świąt bez makowca. Pomyślałam, czym można by w tym roku urozmaicić tradycyjny stół bożonarodzeniowy ? I się nie narobić przy okazji :)I tak powstała - pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie się prezentuje
Moje Kuchenne Rewelacje