makowiec j - 500 przepisów (strona:8/34)

Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 492

grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami  Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz

Kulinarne Inspiracje
Makowiec z białym makiem na kruchym spodzie 188

tony rogali Świętomarcińskich. W ubiegłym roku przetestowałam specjalnie dla Was oryginalną recepturę i podzieliłam się z Wami moimi drobnymi modyfikacjami tutaj . W tym roku rogale z białym makiem zastąpił makowiec! Wilgotny, ciężki, z dużą ilością bakalii, z cudownym kruchym spodem, z kratką na wierzchu, z cytrynowym lukrem i orzechami włoskimi na wierzchu. No wybaczcie moi drodzy ale lepiej się(...)jesteście fanami rogali Marcińskich to ten przepis Was zachwyci totalnie i mogę Wam to zagwarantować! To ciasto, od którego trudno się oderwać i z pewnością jest to najlepszy makowiec jaki jadłam w swoim życiu! Za moment biegnę po kolejne opakowanie białego maku, tego samego makowca planuję upiec na Boże Narodzenie. Jestem w nim zakochana! Jeśli przed udekorowaniem ciasta podprażycie orzechy

Mango Papaja
Makowiec podwójnie rolowany 201

Niedługo Święta więc trzeba coś pokombinować z wypiekami tak aby jak zawsze zaskoczyć Rodzinę i znajomych :)   Tym razem proponuję makowiec ,niby zwykł ale zwinięty inaczej co nadaje mu ciekawego efektu a oto przecież nam chodzi. Składniki na dwa duże makowce : - Ciasto : - 600 g mąki pszennej u  mnie typ 650 - 260 ml letniego mleka

Wypieki Rene
Makowiec zawijany 260

Mimo, że już od kilku lat piekę ciasta upieczenie makowca zawsze zostawiałam mojej mamie, jest w tym najlepsza :) Ale w końcu odważyłam się i upiekłam swój pierwszy makowiec, jak zwykle szukając przepisu w pierwszej kolejności spojrzałam na stronę "Moje Wypieki" i jak zwykle się nie zawiodłam, przepis jest doskonały! Z podanych składników wychodzą aż trzy rolady więc spokojnie część można

Słodka Kraina Wypieków
Makowiec najprostszy 147

Kochani zrobiłam makowca według przepisu mojej bratowej, troszkę zmodyfikowałam składniki. Makowiec idealny na każde Święta ! I prosty jak drut! Składniki na ciasto pół kg mąki 1 szklanka cukru pół kostki masła 2 żółtka 2 całe jaja około 2 porządnych łyżek śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia torebka cukru waniliowego Dodatkowo na masę makową masa makowa żurawina suszona i wiśnie(...)suszone  Skworcu mieszanka skórek figi suszone opcjonalnie Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 równe części. Powstaną 2 makowce. Obie części rozwałkować na grubość ok 1 cm, rozsmarować masę makową i posypać posiekaną żurawiną, wiśnią, skórkami,figami. Zwinąć dwa rulony. Zawinąć każdy osobno w papier do pieczenia, nie za ciasno. Piec w 180 stopniach około 45 minut. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Makowiec z kruszonką i lukrem 191

Uwielbiam makowce, wszelakie, te tradycyjne strucle i seromaki. Dziś moja propozycja dla Was to szybki makowiec, pyszny, wilgotny z bakaliami, polecam. Makowiec z kruszonką i lukrem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Makowiec na kruchym spodzie 1399

Wobec makowca na kruchym spodzie mam bardzo konkretne oczekiwania – ciasto ma być tylko tłem, a masa makowa powinna być spójna i smaczna. Niby niewiele, a jednak :) Makowiec, który proponuję spełnia oba te założenia. Jeśli wolicie niższe ciasta, użyjcie 2/3 składników podanych na masę makową. Ja chciałam mieć konkretne, wysokie ciasto i to udało mi się osiągnąć :) Do wykonania makowca użyłam

Trzeci talerz
ZAWIJANY MAKOWIEC DROŻDŻOWY 196

Święta nie mogą się obejść bez maku...To fakt. Dobry makowiec to ciasto nie tylko świąteczne, chętnie sięgamy po nie przez cały rok. Tak jest  z tym, na którego przepis właśnie Wam przedstawiam- smakuje wybornie w święta ale i w zwykłe dni do kubka ciepłego mleka Składniki : przepis na 4 makowce 1 kg mąki 400 ml ciepłego mleka aromat(...)Podrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy podsypując mąką. Na każdy rozwałkowany placek rozsmarowujemy pól puszki masy makowej. Po dłuższym boku zwijamy ciasto  w  roladę. Gotowe makowce układamy na blachy do pieczenia, odstawiamy na min 15 minut żeby podrosły. Po ty czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem, pieczemy ok 30 minut w 170 st.- do momentu ładnego zrumienienia. Gotowe

Z Majeczką w kuchni
TARTA MAKOWA Z WIŚNIAMI 206

Propozycja dla osób które lubią dużo maku w cieście. Miałam już wszystkie składniki potrzebne do przygotowania makowca, ale brakowało mi czasu.  Wiadomo ciasto drożdżowe musi urosnąć a potem to zwijanie makowcy, myślenie czy nie popękają, czy maku wystarczająco w nich dużo. Kochani polecam błyskawiczną tartę na kruchym spodzie  z gruuubą warstwą maku. Rewelacja. Do tego wiśnie nasączone spirytusem(...)słodkim syropie! Rodzina (łącznie ze mną) stwierdziła ,że od teraz mogą jeść ją zamiast makowca. Jeśli nie macie czasu gotować i mielić maku, kupcie gotową masę makową.     Składniki: na kruchy spód: 1 jajko 150 g mąki 4 łyżki cukru 80 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę makową: 500 g maku 1 litr wody

potrawyregionalne
Makowiec z kruszonką 159

Święta już jutro więc pora na makowiec :) zawsze piekłam klasyczne ale tym razem będzie coś innego ,co prawda też zwijany ale płaski ,z kruszonką i lukrem :) z podanej porcji wychodzą dwie sztuki ,są dość duże ale to nie problem bo przecież w święta zje się każdą ilość :) Składniki : Ciasto : - 600 g mąki pszennej u  mnie(...)prostokąt i nakładamy połowę masy makowej, zwijamy roladę ,boki zawijamy pod spód, dociskamy całość na płasko ale delikatnie , nakłuwamy widelcem smarujemy mlekiem , z kruszonki robimy "płatki" i układamy na makowcu , przykrywamy ściereczką ,drugiego robimy tak samo . Odstawiamy na ok 40 minut pod przykryciem,  nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez 30 minut ,wyciągamy na kratkę i smarujemy lukrem

Wypieki Rene
Makowiec drożdżowy 1670

mnie nie ma świąt bez makowca. Musi to być makowiec drożdżowy z masą makową z dodatkiem miodu, masła i bakali. Jeżeli narzekacie na brak czasu, można go upiec wcześniej i zamrozić. Ja jednak piekę go w Wigilię rano by cieszyć się smakiem świeżego i pysznego makowca przez całe święta. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 125 ml mleka

Ala piecze i gotuje
Szybki makowiec japoński 230

zeszłym roku po raz pierwszy przygotowałam makowca japońskiego z gotowej masy makowej. I na pewno zrobię tak w tym roku - piekę dwa takie makowce, a innych przygotowań świątecznych natłok, zresztą jak wszędzie. Użycie gotowej masy jest czasami bardzo dobrym rozwiązaniem. Składniki: 850 g gotowej, dobrej jakości masy makowej (1 puszka), 5 jajek, 100 g kaszy manny, 180 g cukru(...)wysypanej mąką tortownicy (średnica 30 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 70 minut ( do suchego patyczka). Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Rada Makowca możemy dodatkowo wzbogacić dodając ulubione bakalie

Nie tylko w kuchni
Bardzo dobre ciasto na makowca. 3022

mąki. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie podziel ciasto na 5-6 kulek. Rozwałkuj je na kształt owalu. Nałóż masę makową , rozsmaruj, zwiń. Gotowe makowce zawiń w posmarowany tłuszczem papier, zrób trochę luzu, aby makowce miały gdzie wyrosnąć. Połóż na blaszkę, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce włóż do nagrzanego piekarnika

Przepisy i porady kulinarne
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Domowy makowiec + organizer świąteczny 227

Żeby nieco osłodzić Wam przedświąteczny szał przygotowań, proponujemy dzisiaj znakomity makowiec domowy. Uprzedzając pytania, erytrytol który znajdziecie w składnikach to naturalny słodzik, przez niektórych nazywany najzdrowszym cukrem świata. Ma podobne właściwości co ksylitol, choć jest nieco mniej słodki, ale przy tym nie podrażnia jelit, do tego ma prawie zerowy indeks glikemiczny. Bonusowo postanowiłam podzielić się z Wami pewnym drobiazgiem, przydatnym(...)niej godziny i miejsce na wypisanie zadań do wykonania oraz na notatki. Może komuś się przyda w tym trudnym do ogarnięcia świata czasie, wystarczy kliknąć i ściągnąć KLIK . Domowy makowiec ( 3 strucle)   50 g potrawy, czyli 1 kawałek: Energia – 160 kcal, Białko – 6g, Tłuszcz – 11g, Węglowodany – 22g, IG – 28 Ciasto:   300 g mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej 200g mąki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Przepisy Wigilijne 2173

przygotowanie smakołyków, które często jemy w tym specjalnym dniu. :) Chciałabym sie podzielić z Wami przepisami z mojego wigilijnego stołu. Część potraw tak jak- bigos, łazanki, krokiety, uszka, pierogi i makowiec przygotowuję wcześniej - i mrożę :) . Jednak należy pamiętać by nie mrozić makowca z polewą. Polewa lub lukier zawsze po odmrożeniu. Pewnie zastanawiacie się dlaczego mrożę dania wigilijne :) ? Dawno, dawno temu obiecałam(...)zdjęciu jest przekierowanie do przepisu...Warto pamiętać , by nie bać się eksperymentować- tak by przepis stał się Waszym przepisem i stał się Waszą tradycją :) Śledzie świąteczne w oleju  Makowiec nie tylko świąteczny  Najlepsze uszka wigilijne  Farsz do uszek wigilijnych Krokiety Świąteczne Łazanki Świąteczne i nie tylko  Bigos Świąteczny i nie tylko  Sałatka śledziowa  Barszcz

Smaki Edyty
Jasny zawijany makowiec z masą z białego maku i migdałów 184

Biały mak jest o wiele smaczniejszy od niebieskiego, więc postanowiłam, że w tym roku zagości na naszym świątecznym stole taka wersja makowca.  Składniki: Masa: 500 g białego maku, 200 g migdałów, 5 – 6 łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy, 10 łyżek miodu, 3 łyżki słodkiej śmietany (użyłam 30%), 2 białka, 2 łyżki tartej bułki, szczypta soli Ciasto: 400 g mąki(...)rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąty (około 25x40 cm). Na każdy prostokąt wyłożyć po połowie farszu. Ciasto zwinąć w rulon (wzdłuż dłuższego boku), podwinąć pod spód brzegi. Makowce luźno owinąć papierem do pieczenia ( brzegi papieru muszą być pod spodem ciasta) i przełożyć na blaszkę. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 175 stopni

Nie tylko w kuchni
Śniadaniowe mini makowce z kubeczka 186

Makowiec na śniadanie? Dlaczego nie! Mak nie jest popularny, jeśli chodzi wartościowe o dodatki do posiłków. Szkoda, gdyż zawiera witaminy z grup A,D,E oraz C. Jest także doskonałym źródłem wapnia, miedzi i żelaza. Doskonale łączy się z wszelkiego rodzaju bakaliami, cytrusami i orzechami. Jeśli - tak jak ja - uwielbiacie makowiec lub przynajmniej masę makową koniecznie wypróbujcie taką propozycję. Bomba(...)kaloryczna? Niekoniecznie :) Śniadaniowe makowce wykonane są z dietetycznego bananowego ciasta, które rozpływa się w ustach. Gorąco zapraszam! Masa: 3 łyżki zmielonego maku 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 5 rodzynek 4 orzechy włoskie, posiekane 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka skórki z pomarańczy kilka żurawin  Składniki umieścić w garnku, zalać wodą i gotować ok. 5 minut. Odlać nadmiar wody. Odstawić. Ewentualnie

Chocolate Muffin Blog
makowiec kakaowy z orzechami 152

Przedstawiam makowiec wyrabiany na gorąco. To zdecydowanie najlepszy makowiec jaki jadłam i też najczęściej pieczony w naszej rodzinie. Jest wilgotny, mięciutki, pełen bakalii. Długo pozostaje świeży i smakuje nawet osobom, które nie lubią makowców. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki gorzkiego kakao 2 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
wędliny z Ejszeryszek 181

ludzi, którzy je wytwarzają. W znacznym stopniu nam się to udało. Odwiedziliśmy producentów produktów wpisanych na listę produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa: między innymi wędlin z Ejszeryszek, makowca z Ejszeryszek, mrowiska, sękacza, oraz posiadających ekskluzywny znak Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) jako jeden z dziewięciu polskich produktów Miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny. Ejszeryszki, to jak sądzę światowy lider w ilości produktów(...)Szynka wędzona z Ejszeryszek Polędwica wędzona z Ejszeryszek Boczek wędzony z Ejszeryszek Golonka faszerowana z Ejszeryszek Karkówka wędzona z Ejszeryszek Kiełbasa chłopska z Ejszeryszek Kiełbasa z Ejszeryszek kolejny to Makowiec z Ejszeryszek. W zakładzie ciastkarskim Pani Celiny Glińskiej, producentki tego specjału, oczywiście też byliśmy i nie tylko makowiec próbowaliśmy (relacja w kolejnej części wakacyjnych wspomnień). Z Panem Tadeuszem Protasiewiczem umówiliśmy

królestwo garów
Makowiec zawijany 220

delikatnie mąką w celu zawinięcia masy.   Nałożyć masę makową, zostawiając około 3 cm od brzegów. Ciasto założyć do połowy i zwinąć jak roladę, a końce makowców podłożyć pod spód.  Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej(...)Makowce ułożyć  w odstępach od siebie  na dużej blaszce 25 x 40. Piec na dolnym ruszcie ( termoobieg + górna grzałka ) w temperaturze 190 ºC przez około 30 - 40 minut, do brązowego koloru. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe ciasto polukrować i posypać skórką pomarańczową, makiem lub płatkami migdałów. Ciasto można mrozić ( bez lukru! ), zawinięte folią spożywczą

Atlas Smaków
Pomysł na makowiec 153

Taki makowiec chciałam zrobić na zeszłoroczne święta, ale nie starczyło mi czasu i tak raz po raz chodził mi po głowie. Zostałam zainspirowana przepisem znalezionym na blogu Magdy . W dość dużym stopniu go zmodyfikowałam, ale założenie pozostało takie samo, pyszny makowiec. Powiem nieskromnie, że wyszedł boski! Zyskał wiele pozytywnych komentarzy podczas imienin mojej mamy, które były wyprawiane w ten weekend(...)młynku średnie jabłko 3 białka 2 żółtka 250g mielonego twarogu (chudego) szklanka mleka szklanka wody 2 łyżki fruktozy (jeśli nie mamy fruktozy możemy ją pominąć i dodać więcej miodu, makowiec wyszedł dość słodki więc najlepiej spróbować masę) 2 łyżki miodu  kilka kropel olejku migdałowego garść rodzynek Sposób przygotowania: Mak wsypujemy do garnka i zalewamy szklaną wody i mleka, gotujemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Afrykańczyk 299

Napisałam gdzieś, że w naszym domu nie może zabraknąć w święta makowca. I nie zabrakło. Tylko, że po raz pierwszy makowiec pojawił się w trochę innej wersji niż za zwyczaj. Po długich i burzliwych obradach, stanęło na tym, że upieczemy w tym roku makowca w wersji full-wypas:) Czyli: przekładany, z masą, z dodatkami. Wszyscy byliśmy zadowoleni i baaardzo mile

Ciasteczkowy Potwór
Makowe święta, czyli... 256

niemal tak bardzo jak na same święta. Głównym ich składnikiem jest oczywiście mak, z którego można wyczarować także wiele innych łakoci. Może to być np. tort makowy (uwielbiam!) albo makowiec. Mmmmm... :) W moim rodzinnym domu w Łodzi makowce piekło się nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc i były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne(...)masie makowej - bogatej w bakalie, wilgotnej i słodkiej od miodu. Tak pysznej, że trzeba było się powstrzymywać, by nie wyjeść jej z miski łyżeczką, by mogła później stanowić nadzienie makowca. Jestem zdecydowaną zwolenniczką przygotowywania tego typu półproduktów w domu, więc dzisiaj przepis właśnie na masę makową, która uświetni nie jeden deser i wypiek.Domowa masa makowaskładniki

Ratunku obiad
Makowiec mojej babci 1228

Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć lubię eksperymentować(...)bardzo chętnie wracam czasami do starych przepisów :) Makowiec jest pyszny i prosty w przygotowaniu, ja użyłam gotowej masy makowej, ale oczywiście można przygotować ją samemu. Składniki na blachę o wymiarach 25x36cm: Spód: 0,5 kostki masła 3 jajka 100 ml oleju 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Warstwa makowa

Ze smakiem i z pasją
STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC 8693

zbyt często, tylko kilka razy do roku... Dla mnie najlepsza z najlepszych. Polecam bardzo gorąco, nie tylko na Święta :-) Odkąd kilka lat temu odkryłam mak mielony (bez dodatków) pieczenie makowców to czysta przyjemność. Z podanych ilości wychodzą 2 nieduże strucle. Na Święta zwykle piekę z podwójnej porcji, wówczas mam większe strucle. Na co dzień wolę te mniejsze. Składniki: Masa makowa(...)ciastem rewelacyjnie się pracuje. Boki strucli podwijam pod spód. Struclę owijam arkuszem papieru (niezbyt ciasno) i odkładam na blachę. W ten sam sposób postępuję z resztą składników. Blachę z makowcami odstawiam do wyrastania na ok.15-30 minut. Po tym czasie wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę ok.50 minut z termoobiegiem (podwóją porcję) lub krócej pojedynczą

Smaczne Zdrowe
Makowiec japoński (makowiec z jabłkami) 418

lepszego jak pyszne wilgotne ciasto, a jednocześnie puszyste i naszpikowane bakaliami :) Takim ciastem jest właśnie makowiec japoński, który również

Kuchenne Wariacje
Szybki makowiec na kruchym cieście 305

rozwiązaniem. Przed użyciem, mak polecam lekko odparować i uszlachetnić miodem, bakaliami i ubitymi białkami. W ten sposób otrzymamy naprawdę dobra masę do świątecznych wypieków. Zapraszam na prosty i szybki makowiec na kruchym cieście. Polany moim ulubionym cytrynowym lukrem i udekorowany karmelową posypką Delecta zyskał nowy smak.  Szybki makowiec na kruchym cieście Składniki na formę 22x27cm: Ciasto kruche

Mia Cucina Sofieta
pyszne makowce 216

zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte  makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć na górze zszywaczem i  przenieść  na blaszkę . Wstawić do piekarnika ( 120 stopni)     nie domykając

w mojej kuchni
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE 326

Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny makowiec! Delikatny, puszysty biszkopt pokryty fantastyczną, mokrą masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta! Świetnie sprawdzi się na każdą rodzinną imprezę, albo jako słodkości do popołudniowej kawki, zupełnie bez okazji. Masa makowca jest niezwykle mokra, kremowa – czyli taka jak lubimy najbardziej! Koniecznie wypróbujcie! Gorąco polecam! SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
Makowiec drożdżowy 172

postanowiłam, że nadszedł czas na poszerzenie swojego repertuaru ciast. I nie, nie mogłam sobie wybrać czegoś prostego, bo po co. Lepiej od razu dać sobie w kość. Padło na makowiec drożdżowy. I wiecie co? Okazał się bardzo przyjemny w obyciu i robieniu. Mówię wam – skoro mi wyszło, wam wyjdzie również! Przepis dostałam od mamy mojej koleżanki, zaopatrzyłam się w składniki(...)ostudzony mielimy. Dodajemy rodzynki, orzechy, skórkę i masło. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy dokładnie z makiem, bakaliami i masłem. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do maku. Post Makowiec drożdżowy pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Makowiec na czekoladowym spodzie, z dodatkiem kandyzowanej skórki cytrusowej i orzechów 184

Miałam na święta upiec drożdżowego makowca, takiego tradycyjnego. Postanowiłam jednak w tym roku przygotować coś innego. Zakochałam się wręcz w cieście melasowym, z którego piekę ostatnio różności. Tym razem wykorzystałam je właśnie do makowca. Powstało bardzo oryginalne ciasto. Delikatnie puszyste, ale jednocześnie zwarte i lekko wilgotne. Na pewno jest to strzał w dziesiątkę dla tych, którzy uwielbiają mak. Składniki: ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 275

Kolejne świąteczne, fantastycznie aromatyczne ciasto w Małej Cukierence – „Makowiec sułtański”. Na kruchym cieście, z bakaliami smakuje wybornie. W przygotowaniu nie jest trudny, ale trochę czasu zajmie nam szykowanie maku, co całkowicie się opłaci, jak zjemy kawałeczek pysznego, domowego makowca. Bardzo polecam… (natchnienie z książki siostry Anastazji).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose oraz East

Mała Cukierenka
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 292

Kolejne świąteczne, fantastycznie aromatyczne ciasto w Małej Cukierence – „Makowiec sułtański”. Na kruchym cieście, z bakaliami smakuje wybornie. W przygotowaniu nie jest trudny, ale trochę czasu zajmie nam szykowanie maku, co całkowicie się opłaci, jak zjemy kawałeczek pysznego, domowego makowca. Bardzo polecam… (natchnienie z książki siostry Anastazji).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose oraz East

Mała Cukierenka
Seromakowiec. 827

Seromakowiec (seromak) to jedno z moich ulubionych ciast. Pyszne, soczyste, kremowe ciasto na kruchym spodzie, którego jedną część stanowi makowiec, a drugą sernik. Jest naprawdę pyszne, polecam! Składniki na seromakowiec: na formę o wymiarach 28x40 cm KRUCHY SPÓD: 170 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g cukru pudru 110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 2 żółtka (białka(...)śmietanę, skórkę z pomarańczy i ewentualnie aromat. Wszystko dokładnie miksujemy, ale nie za długo, masa ma być gładka, ale zanadto nienapowietrzona . Tak przygotowana masę serową delikatnie wylewamy na podpieczony makowiec, wyrównujemy wierzch i pieczemy kolejne 40-45 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni ciasto przykrywamy folia aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy

Rozpustne gotowanie
Tarta makowa 291

planach na święta Bożego Narodzenia był makowiec, piękne rolady makowe, z pysznym ciastem drożdżowym, ale to były plany. Przed świętami się rozchorowałam i wszystko do świąt robiłam dosłownie w Wigilię! Wstałam po 5 rano i zabrałam się za robotę, żeby tylko nie zawieść gości! Miał być makowiec, ale na rolady nie miałam już czasu, postanowiłam zrobić coś szybszego, nawet

Plate of Joy
SEROMAK Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM 381

delikatna masa serowa …. a wszystko to pokryte prawdziwą czekoladą i posypane dużą ilością prażonego kokosu.Czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?Na pewno!A więc do dzieła!Wielbiciele makowców i serników będą zachwyceni … a myślę , że i Ci , którzy od makowców i serników uciekają , z przyjemnością skuszą się na kawałek serom akowca.  SKŁADNIKI: ( blacha 24×32 )MASA SEROWA

Ostra na Słodko
Ekspresowe Ciasto Makowe Z Bakaliami 231

Super ciacho nie tylko od święta. Naprawdę w smaku przypomina makowiec i może go śmiało zastąpić na świątecznym stole jeśli np. zawijane makowce nam się nie udają ;) Składniki na tortownicę o średnicy 23 : 2 jajka 150-180 gr cukru (zależy czy lubicie słodkie czy bardziej słodkie wypieki) 65 gr masła roztopionego i ostudzonego 125 gr maku zmielonego (suchego) 3/4 łyżeczki

Gotowanie...to proste !
Serowo-makowa tarta 225

się zbliżają święta to musi w domu pachnieć makowcem,ja swój już upiekłam a,że mój mąż uwielbia makowiec a ja sernik to połączyłam te dwa smaki ze sobą i wyszła pyszna tarta serowo-makowa z bakaliami ,jabłuszkiem i lukrem Składniki: na ciasto kruche: 260g mąki pszennej 150g masła lub margaryny 35g cukru   2 żółtko ok 2 łyżek wody

Swojskie jedzonko
Makowiec drożdżowy - gwiazda betlejemska 432

Kusił mnie ten makowiec chyba ze dwa lata... aż w końcu się za niego zabrałam i okazało się, że nie jest taki trudny jak mogłoby się wydawać. Widziałam w sieci wiele przepisów na to okazałe ciasto, ale oczywiście musiałam zrobić je po swojemu. Jako baza posłużyło mi drożdżowe ciasto z przepisu mojej babci - jest niezawodne! Wykorzystuję(...)słodkich bułeczek, i do wytrawnych pasztecików. Nadzienie makowca to gotowa masa makowa udoskonalona przeze mnie bakaliami, sokiem z cytryny i odrobiną powideł śliwkowych.   Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 50 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości jajka (M) 100 g masła 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanka cukru 400 g gotowej masy makowej (u mnie Bakalland) 2 łyżki kandyzowanej

Kulinarne Inspiracje
Wigilijne pierogi z makiem 268

odsmażane Ale mojemu mężowi już niekoniecznie. U niego na północy, często jadało się pierogi z makiem, polane śmietaną. W naszym domu, mak na wigilijnym stole występował raczej w postaci makowców. Ponieważ jednak mak symbolizuje obfitość, przemilczę to jak jest smaczny ;), musiał zostać wprowadzony do naszego wigilijnego menu. Tak pojawiły się również u nas pierogi z makiem ale i z nadzieniem(...)stół już na początku wigilijnej wieczerzy, czy też raczej pod koniec, w okolicach deseru. Kiedy ich nie zaserwujesz, to i tak podbiją podniebienia wszystkich. Poza tym, zawsze przy robieniu makowca pozostaje trochę masy, więc ja wykorzystuję ją do zrobienia pierogów. Jeśli lubisz eksperymentować, do nadzienia możesz dorzucić owoce wiśni. Jeśli chcecie zamrozić pierogi, to można mrozić je surowe, rozłożyć

Mieszam w Garnku
Szybki świąteczny makowiec 206

Zapewne o tym wiecie, więc tylko Wam przypomnę, że mak robimy sami, bo ten z puszki to jest zupełnie inna bajka... W naszej świątecznej tradycji makowiec to obowiązkowe ciasto, więc nie ma się co dłużej zastanawiać tylko zabierać się robotę. Cały urok Świąt Bożego Narodzenia to kuchnia w której się dzieje dużo i dobrze!. Pachną grzyby, śliwki i kapusta(...)dobry piernik i makowiec jest tylko dopełnieniem całości tych magicznych dni... Przepis podaje na dużą blaszkę 35x25 cm. Masa makowa: - 30 dag maku niebieskiego - 12 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - 6 wiejskich jaj - łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - orzechy włoskie, rodzynki  Ciasto: - 5 jaj - 15 dag mąki pszennej - 15 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia

Apetyczna babeczka
Makowiec świąteczny 178

Przepis na najlepszego makowca jakiego kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest bardzo puszyste, miękkie i wygląda jak z cukierni. Z podanych proporcji wychodzą aż 3 makowce. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Makowiec zawijany 848

Opis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła 6 łyżek(...)wstawiamy na ok. 45-50 minut, aż będzie zarumienione. W tym czasie możemy przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Po upieczeniu i ostudzeniu makowiec polewamy przygotowanym lukrem. Dekorujemy skórką pomarańczową oraz orzechami laskowymi

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Makowiec na cieście drożdżowym 198

Najlepszy makowiec jaki udało mi się upiec. Chowają się przy nim te na cieście kruchym i półdrożdżowym:). Można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej - ja odpuszczam, bo sklepowe gotowce są naprawdę smaczne.  Ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 75g masła 1 jajko L 40g drożdży szczypta soli Kruszonka: 2 i 1/4 szklanki mąki(...)ciasto przekładamy na natłuszczoną masłem blaszkę o wymiarach 40x25cm. Na ciasto wykładamy masę makową, którą posypujemy kruszonką. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po wystygnięciu makowiec można polukrować

Szefowa kuchni
Babeczki makowe - mini makowce 276

końcu w większości nie są to zasiadane przyjęcia. U mnie na takie okazje sprawdzają się wszelkiego rodzaju babeczki - zarówno wytrawne, jak i słodkie. Tak wpadłam na pomysł babeczek - makowców. Spody z kruchego ciasta wypełnia słodka masa makowa z rodzynkami i aromatem migdałowym. Nadzienie można zrobić samodzielnie - wiadomo, będzie najlepsze, albo oszczędzić czas i użyć gotowej masy makowej o przyzwoitym składzie(...)Odświętnego charakteru nadają babeczkom gwiazdki z cukru pudru. Gotowe ciastka smakują jak porządny makowiec, tyle że w mniejszym i bardziej poręcznym wydaniu. Składniki na 20 babeczek: 1,5 szklanki mąki pszennej 150 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka Nadzienie: 300 g maku 2 białka 1 łyżka powideł 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu sok z połowy

Kulinarne Inspiracje
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 263

posiekane orzechy wymieszane z cukrem stanowią posypkę do kruchych ciasteczek, v      posiekane orzechy są niezastąpionym dodatkiem do mas makowych w makowcach, v      posiekane orzechy stanowią nieodzowny składnik wigilijnej kutii. Orzechy wykorzystywane są również do przygotowania dań wytrawnych . W kuchni polskiej przygotowuje się farsz z orzechami na przykład do nadziewania kaczki, ale także(...)babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe

Trzeci talerz
domowe dodatki do świątecznych wypieków 167

cukier z prawdziwą wanilią ale za cenę kilku gramów z torebki w domu możemy zrobić spory słoik takiego cukru. Rodzynki w rumie mam zawsze w domu, są niezastąpione do makowców, keksów i ciast bakaliowych. W ten sam sposób przygotowuję suszone śliwki i żurawinę.  Przyprawa korzenn a do pierników i pierniczków: 4 łyżki cynamonu pół łyżeczki imbiru łyżeczka kardamonu(...)słoiku i zala ć rumem. Szczelnie zakręcić, można przechowywa ć w l odówce. W ten sam sposób można przygotować śliwki suszone lub żurawinę, będą jak znalaz ł od makowca.  Rumu z rodzynek uż ywam do nasączania cias t lub dodaj ę do bajaderek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowiec na kruchym cieście 459

Lubicie makowce ???? Ja bardzo  ;) I to szczególnie takie gdzie masy makowej jest o wiele więcej niż ciasta. I taki właśnie jest ten , który dziś Wam przedstawiam. Niewiele chrupiącego ciasta kruchego i  mnóstwo wilgotnego , aromatycznego maku . Pychota.  Przyjęło sie ,że makowce najczęściej pieczemy w okresie świątecznym , bądź też na różne uroczystości rodzinne. A czemuż by nie upiec chociażby

Malinowa Kawiarenka
Makowiec gotowany z bitą śmietaną 196

był za makowiec !!! Mój faworyt wśród makowców Na spód biszkopt lub ciastka biszkoptowe (ja miałam ciastka) masa makowa: 2 szklanki maku 1 1/2 kostki masła 8 jajek 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru olejek migdałowy masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Na dno tortownicy lub blaszki wyłożyć biszkopt lub biszkopciki. Mak sparzyć

Jadło i czytadło
Strucla makowa :) 147

Pierwszy raz robiłam makowca i oto co z tego wyszło... :)  Składniki: -320 g. mąki (ok. 2 i 1/4 szklani) -120 g. rozpuszczonej margaryny lub masła -3 jajka -50 g. drożdży -100 g. cukru (1/3 szklanki) -1/2 szklanki ciepłego mleka -500 g. masy makowej Sposób przygotowania: Drożdże dodajemy do ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki a następnie(...)następnie smarujemy białkiem i zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając ok. 2 cm. luzu. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Po ostygnięciu smarujemy makowiec lukrem. Smacznego

Magia jedzenia.
Makowiec z jabłkami 215

Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego makowca. Dzięki startym do środka jabłkom ciasto staje się wilgotne i wyśmienite w smaku. Makowiec polecam na każdą okazję. SKŁADNIKI: 35 dag maku ( suchy) ok 2 szklanki cukru kryształ 8 jajek 25 dag masła 80 dag jabłek 8 łyżek kaszy mannej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek arakowy do ciast bakalie do środka

W kuchennym oknie Ewy
Sernik pierniczkowy nie tylko na Święta 188

idealnie mięciutki, obłędnie aromatyczny, a powidła śliwkowe pasują tutaj wyśmienicie. Jestem pewna, że kolejne Święta, nawet w Danii, bez tego cuda się nie obejdą.  Bardzo chciałam też upiec makowiec, ale już niestety nie zdążyłam. C. nigdy nie jadł prawdziwego, polskiego makowca; może więc zaszaleję w styczniu...? Jeśli czas pozwoli. Do towarzystwa piernikowi upiekłam za to kilka rodzajów małych pierniczków

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto czekoladowe 167

Niedawno oswoiłam makowiec. Postanowiłam więcej nie ruszać skomplikowanych ciast, bo jeszcze by się okazało, że istnieje jakiś limit zaawansowanych cukierniczo wyrobów, które wychodzą i właśnie go wyczerpałam. I zostanę w bezdennej rozpaczy z produktem ciastopodobnym. No ale święta w Polsce oznaczają kawki, kawunie i ciasteczka a jednym makowcem świat nie obskoczymy. Jakoś pieczenie ciast z masami nie jest moją ulubioną

ladykitchen
Makowiec świąteczny 797

świątecznym stole jest obowiązkowy! Słodki, bakaliowy makowiec mojej mamy. Pamiętam, że zanim mama odkryła ten przepis eksperymentowała - były strucle makowe, makowce z pianką, ale żaden nie przypadł nam do gustu tak jak ten. Jest bardzo prosty i chyba o to chodzi - proste połączenia smakują najlepiej. Moja mama do masy makowej dodaje zawsze miód, powidła śliwkowe i sok z cytryny

Kulinarne Inspiracje
Makowiec z owocami i galaretką 212

Bardzo lubię makowce. Ten jest bardzo szybki w przygotowaniu, a wyjątkowo smaczny. Masa makowa jest wilgotna i nadziana bakaliami i czekoladowymi rodzynkami. Wszystko zwieńcza pomarańczowa galaretką z bananem i mandarynkami. Makowiec podałam na talerzyku New Hollis Gold od  PORCELANA BOGUCICE Spód: 125 g margaryny 2 jajka 3/4  szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 łyżeczki

VioletoweKucharzenie
Masa makowa - najlepsza! 319

równa się z domową. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne a efekt naprawdę wart każdej minuty w kuchni. U nas w domu tylko taką masę stosuje się do świątecznego makowca. Raz z ciekawości kupiłam gotową masę i ... wiem, że nigdy więcej już nie kupię. To zupełnie nie ten smak i konsystencja, poza tym gotowa masa z puszki raczej nie jest(...)można bardzo dotkliwie odczuć w trakcie jedzenia. Wodnistość gotowej masy z puszki często niweczy cały trud włożony w pieczenie, nie warto ryzykować. Domowa masa doskonała jest nie tylko do makowców ale również słodkich bułeczek, tart. Jest pyszna i niezawodna. Można przygotować ją sporo wcześniej i przechowywać w lodówce lub zamrozić. Bardzo polecam! Składniki: 500 g niebieskiego suchego maku

maniapieczenia
Makowiec na kruchym cieście… 310

należy do Waszych ulubionych zajęć, możecie nawet pójść na skróty i użyć gotowej masy makowej (chociaż osobiście uważam, że raz do roku można się trochę poświęcić… Continue reading Makowiec na kruchym cieście

brunetkawkuchni
Czas zacząć pierniczyć czyli moje pierwsze wegańskie święta 207

przepis boczniaki po kaszubsku przepis boczniaki w sosie śliwkowym seler pierniki sernik na spodzie piernikowym, przepis a tu i tu i tu przepisy na inne moje serniki Ciasto czekoladowe Makowiec 16.12. 2015: środa: przygotować ciasto na pierniki 17.12.2015: czwartek : wykroić i upiec pierniki 18.12. 2015: piątek zaangażować Miśkę do dekorowania pierników 19.12.2015: sobota: zrobić bigos z jarmużu wrobić Miśka(...)kaszubsku i przyrządzić boczniaki sosie śliwkowym 21. 12.2015:poniedziałek: upiec buraki na zupę, zrobić farsz do pieczarek 22.12.2015: wtorek: upiec sernik, upiec ciasto czekoladowe 23.12.2015:środa: ugotować seler; upiec makowiec, przygotować krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi (wyrastanie ciasta na zimno w lodówce) Usmażyć pieczarki, napakować do nich farszu i umieścić w żaroodpornym naczyniu Przygotować ciasto drożdżowe na kulebiaka

greenscarf
Jaglany makowiec bez pieczenia. Bezglutenowy, wegański. 733

wielkimi krokami, zatem najwyższy czas pomyśleć o smacznych potrawach, które znajdą się na świątecznym stole i miło zaskoczą innych (nie stosujących diet) współbiesiadników. Po serniku nadeszła pora na świąteczny makowiec, równie prosty i szybki w wykonaniu. Na pewno nikt nie zgadnie, że skrywa w swoim makowym wnętrzu sporo kaszy jaglanej i jednocześnie prawie nie zawiera cukru! Jak to możliwe(...)mocno dociskamy. Przygotowujemy polewę: w garnku rozpuszczamy czekoladę, syrop i wodę. Wylewamy na ciasto, posypujemy orzechami i skórką pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki, aby stężało. U mnie makowiec leżał w lodówce całą noc, zajadaliśmy go następnego ranka.  Częstujemy gości i mamy niezły ubaw, gdy nie wierzą nam z jakich składników składa się to pyszne ciacho! :) *Jeśli zamiast syropu

Smakuje zdrowo
Makowiec na szybko 2226

chyba najszybszy makowiec jaki do tej pory robiłam. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób zabieganych i zapracowanych. Jest  lekki, puszysty, wilgotny a co ważne nie dodaje się do niego ani mąki ani tłuszczu. I mimo, iż przygotowany z półproduktu jest pyszny. Składniki: 8 jajek 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 2/3 szkl cukru 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki(...)nagrzanego piekarnika na 175 stopni z termoobiegiem i piec 40 minut. Wyjąć przykryć z wierzchu papierem do pieczenia i piec kolejne 30 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Z zimnego makowca zdjąć papier, polać lukrem i udekorować. Inspiracja Gotuję, bo lubię

Ala piecze i gotuje
Makowiec z jabłkami i kaszą jaglaną . 224

Witajcie :) Miałam ostatnio ochotę na makowiec , ale taki sam bez ciasta , postanowiłam upiec w wersji bardziej zdrowej z Kaszą jaglaną z malinami którą mam przyjemność testować  dzięki  firmie  Eco Blik .   Do ciasta dodałam pyszn ą skórkę pomarańczową kandyzowaną którą dostałam od firmy Skworcu Makowiec jest pyszny , lekko wilgotny z jabłkami . Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki

Sama słodycz i szczypta chili
Domowa masa makowa 237

znalazłam go w Lidlu). Masa kupna jest mokra, klejąca, często nafaszerowana konserwantami i słabej jakości bakaliami, nie mówiąc już o braku w nich miodu, niekoniecznie sprawdzi się w drożdżowym makowcu, ponieważ może rozmoczyć ciasto. Domowa masa makowa ma konsystencję mokrego piasku. Jak tylko macie chwilkę już teraz możecie ją przygotować i zamrozić. Zdecydowanie polecam. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki(...)kupić mak zmielony np. w Lidlu. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Do zmielonego maku dodać resztę składników. Wymieszać. Jeżeli mak używamy do makowca, wówczas do masy makowej zrobionej z 500 gr maku należy delikatnie wmieszać 6 ubitych białek. Wówczas masę należy od razu wykorzystać do ciasta. Masę można przechowywać w lodówce przez

moj przepis na
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami 287

jest go dużo. Drożdżówka jest wilgotna, mięciutka, naładowana bakaliami, mało słodka. Osobiście bardzo polecam. Masę makową można przygotować dzień wcześniej. Przepis na kołacz jest zmodyfikowaną wersją przepisu na Makowiec zawijany . Jeżeli makowce zawijane wam nie wychodzą, spokojnie możecie zrobić tego kołacza, on Wam wyjdzie na 100%. Składniki na formę 30 cm średnicy: 3 szklanki mąki pszennej plus 3 łyżki

moj przepis na
Aromatyczny makowiec czekoladowy 171

Tradycyjny makowiec świąteczny w nieco innym wydaniu. Marzyliście kiedyś o cudownym makowcu, bez warstwy ciasta, ze skórką pomarańczową, rodzynkami i... właśnie - czekoladą. To ciasto będzie zdecydowanym faworytem na świątecznym stole. Pokochają go nawet osoby, które do tej pory niechętnie sięgały po tego rodzaju wypieki. Wbrew pozorom, ciasto nie kruszy się, idealnie kroi na kawałki i długo zachowuje świeżość. Gorąco zachęcam

Chocolate Muffin Blog
makowiec pod orzechową pierzynką 193

Makowiec na biszkopcie przykryty bitą śmietaną i orzechową masą jest bardzo wykwintnym ciastem, idealnym na rodzinne spotkania, a już na pewno na świąteczny stół. Wygląda na skomplikowany, ale w rzeczywistości jest łatwy do zrobienia, choć odrobinę pracochłonny. Jeśli lubicie makowce inne niż te tradycyjne, ten przepis wart jest wypróbowania.  *źródło: Wielka Księga ciasta Siostry Anastazji (z moimi zmianami) *blaszka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kruchy makowiec zawijany 164

pierwszy rzut oka makowiec wygląda zwyczajny, suchy ale jest przepyszny. Zrobiła go moja mama a cała rodzina nie mogła się mu oprzeć.  * Z tego przepisu wyszły dwie rolady pieczone w keksówkach o długości 21 cm.  Składniki: na ciasto: 6 żółtek 500 g mąki 250 g cukru pudru 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)małej miseczce. W garnku zagotować wodę i trzymając miseczką nad parą mieszać czekoladę aż się rozpuści. Polać ciasta i udekorować ozdobami cukrowymi.  * przepis inspirowany przepisem Siostry Anastazji na makowiec sułtański, zmodyfikowany i przerobiony na roladę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sero - makowiec . 210

jakiegoś  czasu chodził za mną sero - makowiec ,w końcu się zebrałam i go upiekłam :) przepis znalazłam w starej książce kucharskiej no i postanowiłam go wypróbować . Zauważyłam że większość z nas piecze makowce tylko na święta  a przecież to takie pyszne ciasto , jeśli ktoś lubi mak oczywiście  Ciasto podałam na porcelanie  Bogucice z kolekcji New Hollis Platin

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżowa gwiazda z nadzieniem jak do Rogali Marcińskich 192

Kiedy robiłyśmy z mamą Rogale Marcińskie mama specjalnie zrobiła więcej masy, bo uznała że będzie to super nadzienie do makowca na Boże Narodzenie i zamroziła ją. Za to jak ja pokazałam jej w necie gwiazdę z nutellą, jednogłośnie powiedziałyśmy, że koniecznie tak musi wyglądać nasz makowiec na święta. Zrobiłyśmy też naturalnie strucle makową i przepis na nią znajdziecie na blogu

Lili w kuchni
Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe? 548

dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce, na Wielkanoc obowiązkowo babkę z rodzynkami, a w sezonie letnim pyszne jagodzianki. Wychowywałam się z tymi pysznymi

Rozpustne gotowanie
Świąteczny makowiec 160

Upiec naprawdę dobry makowiec wcale nie jest łatwo. Jakże wiele razy zdarzyło mi się, że popękał, albo ciasto odeszło od masy i makowiec rozpadał się przy krojeniu lub też masa makowa pozostawiała wiele do życzenia. I chociaż nigdy nie korzystam z gotowej masy tylko przygotowuję ją sama to zdarzało mi się pomimo płukania, że mak był zanieczyszczony mikro drobinkami piasku

Wiem co jem
Makowy kwiatek drożdżowy 183

poczęstowania gości zanikającymi z puszki resztkami ciastek nie docierała jakoś do mojego podświadomości. Szybki rzut okiem co mamy do dyspozycji - w lodówce drożdże, w szafce puszka masy makowej - będzie makowiec. I to nie byle jaki, bo zawsze chciałam zrobić taką makową gwiazdę z prawdziwego zdarzenia. Wszystko toczyło się gładko. Ciasto ładnie wyrosło, poskładałam, ponacinałam i uformowałam w pożądany kształt. Teraz(...)Ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przed włożeniem do piekarnika smarujemy dokładnie rozmąconym jajkiem. Pieczemy około 20-25 minut. wystudzony makowiec polewamy lukrem przyrządzonym z cukru pudru, mleka i aromatu rumowego. Źródło: ( klik

My simple kitchen
Zdrowo i dietetycznie na święta 180

będę mieć zbytnio czasu na przygotowanie dietetycznych pyszności,wracam do domu dopiero jutro po pracy. Zdecydowałam, że przede wszystkim upiekę makowiec, pyszności ;) Ale dla Was przygotowałam całą listę przepisów nadających się na święta w zdrowszym wydaniu;) NA SŁODKO: SERNIKI: Sernik zebra Sernik waniliowy                              Sernik(...)orzechowym spodzie Sernik pod pierzynką Sernik z piernikową nutą PIERNIKI: Otrębowy piernik z domowymi powidłami   Otrębowy piernik Pierniczki otrębowe Pierniczki pełnoziarniste Piernik z odrobiną marchewki  INNE: Makowiec <3 Keks 1 <3 Keks 2  Makiełki (kluski z makiem) <3 NA SŁONO  RYBY Sałatka śledziowa Ryba pieczona z papryką Śledzie po kaszubsku Kulki makrelowe Śledź

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto makowo-jabłkowe 117

Połączenie dwóch pysznych ciast: makowca i jabłecznika. Wspaniałe złożenie klasycznych smaków, które (przynajmniej mi) kojarzy się ze świętami i wypoczynkiem. Jeśli na waszym świątecznym stole pojawia się tradycyjny makowiec to warto wypróbować taką odmianę, dodatek jabłek sprawia że ciasto jest bardziej soczyste i lżejsze. Pamiętajcie też, że według ludowych wierzeń jedzenie maku w Wigilię przynosi szczęście i spokojny

Milion Smaków
Babka śniadaniowa (tania) 205

mazurkami nie przepadam, na blogu można znaleźć całe dwa ( mazurek cytrusowy i mazurek z figami i masłem orzechowym ), nie lubię też ciast z kremami, ale dobrego sernika czy makowca nie odmówię. A jajka faszerowane najzwyczajniej wzbudzają we mnie odrazę... może kiedyś się skuszę, ale tymczasem wolę ładnie ugotowane żółtko w środku. W tym roku mam zamiar przygotować sernik na ciemnym(...)cieście - taki klasyczny smak dzieciństwa i makowiec japoński, bo za każdym razem kiedy oglądam zdjęcia tego ciasta, dostaję ślinotoku.  I babkę drożdżową, bo taka babka, mniej słodka i do palsterka szynki z ćwikłą pasuje na wielkanocne śniadanie. Póbowaliście kiedyś? składniki: 600 g mąki 125 g cukru 2 łyżki masła 2 jajka 2 żółtka 250 ml mleka 30 g świeżych

bistro mama
Seromakowiec + film 173

Pyszne połączenia sernika z makowcem czyli prosty sero-makowiec, wypiek w sam raz na stół wigilijny lub domowe przyjęcie. To pyszne, wilgotne ciasto, które długo zachowuje świeżość i niezwykle dobrze smakuje. składniki na formę 22 na 28 cm                       masa

Smakowite Dania
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 211

Makowiec na Święta? Kiedy spróbujecie tych drożdżówek – brioszek z makiem i kremem budyniowym , to gwarantuję Wam, iż wszystkie makowce pójdą w odstawkę :) Drożdżówki z masą makową robię bowiem od wielu lat i zawsze to one królują na stole, przyćmiewając inne wypieki. Bo po prostu są pyszne! Na hasło „piekę brioszki z makiem” moja rodzinka w mgnieniu

Moja Delicja
Lepienie pierogów uspokaja. Inne pierogi świąteczne. 194

obłędu. Kilka dni przed świętami wstajemy, pijemy kawę i walczymy z powoli ogarniającą nas paniką i zniechęceniem. Przyznajcie się, ilu z was chciało walnąć tymi wszystkimi karpiami i makowcami i udać się na bezludną wyspę? Pewnie większość.Problem pojawia się przy stole. Małżonek nie spożywa ryb, dziecko wykrzywia się na dźwięk słowa kompot, a teściowa rzuca tekstem(...)promienie kosmiczne źle na nie działają. Tym osobom też należy dogodzić kulinarnie. Najcierpliwszy nie może maku. Jak go kiedyś będę chciała usunąć z tego padołu to nakarmię go makowcem, hyhyhy. Ta niedogodność pozbawia go wielu wigilijnych potraw. U nas robi się kluski z makiem, kutię i inne cuda. Biedak jest tego pozbawiony, więc należy mu to wynagrodzić. Najlepiej pierogami innymi

ladykitchen
Farsz makowy - najlepszy 181

Farsz do makowca zawsze robię według tego przepisu. Jest bardzo bakaliowy, czyli taki jak lubię . Tak na prawdę nigdy nie próbowałam nawet szukać innej,  lepszej wersji farszu  - moim zdaniem ta jest najlepsza .Przepis z książki 'W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry, wydanie z 1983 r.składniki  ( na 3 makowce

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania