(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do świąt zostało już nie wiele czasu. Pora odpowiedzieć sobie na zasadnicze pytanie, które większość z nas sobie zadaje, a mianowicie co upiec
Przepiski.plNasz ulubiony makowiec w wersji mini, z tortownicy. Pyszne kruche orkiszowe ciasto, z mnóstwem aromatycznego, wilgotnego maku, migdałów i orzechów. Bez tego makowca nie ma u nas Świąt. Polecam :-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm Składniki: kruche ciasto: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 125g masła - 50g ksylitolu (lub cukru) - 3 żółtka - 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego(...)część ciasta w misce również odstawiamy do schłodzenia. masa makowa: - 250g mielonego, suchego maku - 250g (ml)wrzącej wody - 2 całe jajka - 1 żółtko - 62g masła - 150g powideł (u mnie domowe, bez dodatku cukru) - niecałe pół szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej - kilka kropli aromatu migdałowego - bakalie wedle uznania (ja daję 60g tartych migdałów
Smaczne Zdrowekiedy to brakowało składników do wypieków. W tym czasie posiłki przygotowywano z tego, co akurat udało się zdobyć. Popularne polskie ciasta tych lat to między innymi domowa karpatka, drożdżowiec czy torcik wedlowski. Znane wówczas były także takie polskie cukierki jak krówki, które z łatwością przyrządza się w domu. Chętnie jedzono także irysy, produkowane już(...)dostępne też ciasta gotowe. Oprócz swoich tradycyjnych form doczekały się one również zmodernizowania przepisów. W czasie świąt podaje się także na stół wypieki takie jak piernik i makowiec. Wśród polskich cukierków aktualnie wciąż popularne są między innymi: Jak widać, w Polsce wciąż można spróbować wielu słodkości, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Jeżeli zaś żyjesz z dala
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybkie ciasto na maślance z pomarańczową skórką Dziś mam dla Was kolejny, pyszny przepis na ciasto mieszane łyżką . Ostatnio pokazywałam Wam jak przygotować ucierany makowiec z jabłkami , ciasto krówka i świąteczny sernik z brzoskwiniami . Dziś przyszła pora na coś wyjątkowo szybkiego – pyszne ciasto czekoladowe na maślance , które dodatkowo wzbogaciłam kandyzowaną pomarańczową skórką. Jeśli nie lubicie pomarańczowej skórki do ciasta(...)wcześniej drobniej posiekać. Takie szybkie ciasto na maślance sprawdzi się właściwie na każdą okazję. Można je postawić na świąteczny stół – w końcu nie każdy lubi serniki czy makowce, można te też podać po prosty do kawy lub herbaty. Ogromną zaletą przepisu na ciasto na maślance jest, to że do jego wykonania wystarczą Wam podstawowe składniki jakie na pewno znajdziecie
Słodkie okruszkisię na tyle, że musiałam go oczywiście zrobić. Nie jestem znawczynią pierników, bo w moim rodzinnym domu nie robiło ich się wiele, zwykle dominowały na Święta serniki i makowce, ale ten piernik na piwie mnie zachwycił. Jest puszysty i wilgotny i rozpływa się w ustach Sam w sobie zachwyca smakiem więc już go nie przekładałam powidłami tylko udekorowałam wierzch polewą(...)pieczenie a zabraknie Wam piwa…;)Piernik na piwieSkładniki:3/4 kostki masła3/4 szklanki cukru trzcinowego3/4 szklanki miodu1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka imbiru w proszku1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej)1 łyżka ciemnego kakao1 szklanka ciemnego piwa Guiness3 jajka2,5 szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki sody0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaW dużym rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego cukier, miód
UgotujmyTo.plochota :) Jako pierwszy spośród w sumie trzech przepisów z którymi nie zdążyłam przedstawiam Wam wypiek z makiem w bardzo ciekawej formie. Gdy postawicie na stole tę "gwiazdę" zamiast tradycyjnego makowca (lub obok niego ;)) wszyscy na pewno będą zaciekawieni. Oprócz majestatycznego wyglądu smakuje również bardzo dobrze :) Wykonanie tego wypieku może się wydawać bardzo bardzo skomplikowane, jednak takie nie jest, także spokojnie(...)mleka ~4 żółtka (jedno białko zachowujemy do smarowania ciasta, przepisy na wykorzystanie nadmiaru białek znajdziesz TUTAJ ), ~30g świeżych drożdży ~30g miękkiego masła ~70g cukru ~szczypta soli, ~250-300g domowej masy makowej Robimy zaczyn - drożdże kruszymy w miseczce, dodajemy łyżkę cukru i mąki, a następnie zalewamy całość małą ilością mleka w "letniej" temperaturze (tylko aby ledwo przykryć składniki). Przykrywamy wierzch
chili & sugarKorzenne kruche ciasteczka to nieodzowny element na świątecznym stole zaraz obok pierników, makowca i sernika, więc w niedzielę rano się zabrałam za pieczenie, bo dodatkowo chciałam mieć na godzinkę dzieciaka z głowy, znaczy się Miśka koniecznie chciała dekorować, a poza tym, te ciacha mają być bazą do kolejnego wypieku. Szybkie, łatwe, nie zz baaardzo słodkie, ot takie(...)być pełnoziarnista 1 dojrzały banan 2 łyżki masła orzechowego (gładkiego najlepiej) 100 ml oleju roślinnego (użyłam z orzechów włoskich) 150 g cukru, z czego u mnie 50 to był domowej roboty waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia przyprawy może to być opakowanie przypraw do pierników lub : 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego łyżeczka mielonych goździków pół
greenscarfśredniej wielkości ~1,5 szklanki mąki pszennej ~1/2 szklanki cukru ~60g masła ~szczypta soli ~1 jajko ~1/5 szklanki mleka (ok. 40ml) ~25g świeżych drożdży nadzienie: ~500g masy makowej (najlepiej domowej :)) ~białko lukier: ~pół szklanki cukru pudru ~2-3 łyżki gorącej wody ~lub posypać cukrem pudrem Z drożdży, odrobiny mąki i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy go w ciepłe miejsce(...)wyrosło. Następnie wałkujemy na prostokąt, który smarujemy ubitym białkiem i masą makową.Zwijamy, niezbyt ścisło-> ponieważ masa makowa przebije warstwy ciasta i w makowcu powstanie dziura. Zlepiamy końce, podwijamy je pod spód i wkładamy do długiej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pozwalamy jej wyrosnąć przez 30 minut. Po tym czasie
chili & sugaradsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wigilia to dla większości gospodyń domowych najważniejszy dzień w roku. Organizatorzy tego dnia chcą, żeby każdy zaproszony gość wyszedł zadowolony. A jak wiadomo, żeby ten dzień był wyjątkowy trzeba zadbać o wiele aspektów. Trzeba zadbać między innymi o klimat Bożonarodzeniowy, kupić idealna choinkę, wybrać wyjątkowe prezenty dla bliskich, a w szczególności zadbać o wyjątkową oprawę kulinarną(...)podgrzewanego barszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak sprawić żeby pieczone mięso było idealne? To jest jeden z tych trików jaki przyda się tobie przez cały rok. Aby twoja pieczeń, albo domowej produkcji szynka była idealnie krucha oraz delikatna należy dzień przed pieczeniem należy włożyć mięso do szklanego pojemnika i zalać piwem. Następnie górę pojemnika zakryj folią spożywczą albo aluminiową i włóż
To Musisz WiedziećNie wszyscy lubią sushi, jednak część z Was tak myśli, bo jeszcze nie miała okazji go spróbować. Może domowa wersja sushi zasmakuje Wam znacznie bardziej, aniżeli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszny makowiec na kruchym, maślanym cieście z bakaliową masą makową oraz chrupiącą, orzechową bezą. Niebo na talerzu ;) Korzystając z okazji życzę Wam Kochani zdrowych i pogodnych Świąt. Trzymajcie się cieplutko i uważajcie na siebie 😊 Składniki na Makowiec z orzechową bezą: forma 24x28 cm CIASTO: 300 g pszennej mąki (tortowa lub krupczatka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)godziny. MASA MAKOWA: wg. tego przepisu 2 opakowania maku mielonego po 200 g (400 g) 400 ml mleka 25 g masła 100 g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 3-4 łyżki miodu 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy lub cytryny 100 g sparzonych wrzątkiem rodzynek 100 g żurawiny 50 g posiekanych suszonych moreli 150 g mieszanki dowolnych
Rozpustne gotowanieSkładniki: drożdże świeże 30 gram, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, mąka tortowa 4 szklanki czubate, jajka 3 sztuki, sok z cytryny 1 łyżeczka, mleko ciepłe 200
W Mojej Kuchni LubięKeto piernik z powidłami Makowiec versus piernik – które ciasto jest numerem jeden Bożego Narodzenia? Piernik razem z makowcem to ciasta, które najbardziej kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia . Z drugiej strony, makowiec bywa także częstym bywalcem na wielkanocnym stole… Zatem to chyba właśnie piernik będzie tym wypiekiem, który nierozerwalnie kojarzy się z urokiem Świąt Bożego Narodzenia . Kiedyś dodałabym(...)zawartość cukru… Niemniej, żeby tradycji stało się zadość wrzuciłam garść namoczonych w rumie rodzynek do rolady makowej , którą przedstawię dzisiaj w odrębnym wpisie. Obok keto piernika to właśnie keto makowiec będzie bowiem ukoronowaniem tegorocznego świątecznego stołu. Czyli całkiem tradycyjnie… I niepodobnie do mnie… Zazwyczaj nie poddawałam się tradycji i wymyślałam przeróżne bożonarodzeniowe wypieki, które albo wcale albo tylko w niewielkim
Modern Cave Girlsię w ustach. Paszteciki można nadziać dowolnym farszem, u mnie tym razem kapusta z grzybami, ale następnym razem przetestuje jeszcze z mięsnym. Są naprawdę pyszne! Domowy pasztet pieczony Przepis tutaj (KLIK) Pyszny domowy pasztet możemy wykonać od podstaw z surowego mięsa lub z resztek mięs, które zostały nam z rosołu, pieczeni lub z przyjęcia albo po świętach. Możemy(...)smacznego ciasta. Delikatny biszkopt kakaowy, rozpływający się w ustach krem kajmakowy z orzechami i daktylami oraz krucha i chrupiąca beza orzechowa. Po prostu niebo w ustach! Szybki makowiec zaplatany Przepis tutaj (KLIK) Mięciutkie, delikatne i wilgotne ciasto zaplecione z aromatyczną masą makową oraz obsypane słoneczną kruszonką. Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu ciasto świąteczne. Jak dla mnie ten makowiec
Blog z ApetytemKontynuujemy świąteczne wypieki, bo Święta już za rogiem! I choć w tym roku pewnie będą troszkę inne niż te dotychczas to na stole z całą pewnością
Ostra na Słodko