bardzo smaczna sałatka. Syci na bardzo długo, dzięki wędzonemu kurczakowi, ponadto warzywa dostarczają witamin i błonnika. Składniki: 200g wędzonego kurczaka np. ćwiartki 1 papryka garść rukoli 50g suchego makaronu pełnoziarnistego 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: pieprz czarny, sól, czosnek granulowany, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 8-10 minut. Następnie odcedzamy. Między czasie
Truskawkowa FiestaFileciki z kurczaka duszone w śmietankowym sosie pieczarkowym z koperkiem, marchewką i cebulką, to pyszny pomysł na prosty i szybki obiad. Takie danie możemy podać z ryżem, ziemniaczkami lub makaronem. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka pół marchewki 100g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 200ml bulionu 100ml śmietanki 30% pół pęczka koperku 2-3 łyżki mąki(...)kilka minut, bez przykrycia, często mieszają, do momentu, aż sos zgęstnieje *** *** W razie potrzeby doprawiamy jeszcze potrawę do smaku solą i pieprzem.Takie danie możemy podać z ryżem, ziemniaczkami lub makaronem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY
Blog z Apetytempomidorowym. Pomidorowa z przetartych pomidorów to sztandarowe danie babci Agnieszki, delikatna, lekko słodka, zaciągnięta śmietaną zupa, sięgająca aż po same złote ranty głębokiego staroświeckiego talerza, podawana najczęściej z drobnym makaronem. Pomidorowa Jest Najlepsza Pomidorowa to w naszej rodzinie instytucja, danie pomnikowe, dlatego jest też częstym gościem u nas w domu. W zasadzie zawsze mamy w lodówce zamrożoną porcję sosu pomidorowego(...)wymaga żadnych ulepszaczy w postaci miodu, czy cukru. Niezwykle ważnym składnikiem jest masło, gdyż nadaje ono kremowi jedwabistej gładkości, połyskując złotem na powierzchni zupy. Pomidorową podajemy zwykle z makaronem, w zasadzie z każdym rodzajem, nie muszą to być nitki. Kiedy zabieramy zupę do pracy, dla większej sytości, zanurzamy w niej ravioli szpinakowe. Tym razem pierożki są sklepowe, bo nie mieliśmy
Niedzielny kucharzdodatku smakuje rewelacyjnie. Idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie, kolację albo imprezę domową. SKŁADNIKI: 400g fasoli czerwonej firmy Orzech 10 ogórków konserwowych firmy Orzech 160g kiełbasy krakowskiej suchej 200g makaronu kokardki MINI 3 ugotowane jajka 200g sera edamskiego sól pieprz sól czosnkowa majonez jogurt naturalny WYKONANIE: 1. Do dużej miski dodajemy odsączoną fasolę oraz ugotowany makaron. 2. Ogórki, kiełbasę
Dziś Ja gotujeprzełóż jego zawartość na talerz. Pozwoli to wymieszać się sałatce z sosem. Czwartek - Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Pieczony kalafior jest przepyszny, nie tylko jako dodatek do makaronu, ale też na przykład w sałatkach. Proponuję, aby ugotować tylko połowę (200 g) makaronu penne i wymieszać go z połową upieczonego kalafiora i pomidorków, zaś pozostałe warzywa zostawić na piątek
Chilli Czosnek i Oliwakorzeniowy 2 łyżki pasty rosołowej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 ogórka wężowego 500 ml soku pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka estragonu makaron sól, pieprz Przygotowanie Mięso oczyszczamy, zalewamy zimną wodą, wsypujemy ½ łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień, gotujemy ze dwa kwadranse. Mięso usuwamy. Usuwamy szumowiny, dodajemy obrane marchewki, związany por, pietruszkę(...)kawałki, podobnie pietruszkę i seler. Wrzucamy z powrotem do wywaru, razem z obranym i pokrojonym ogórkiem. Wlewamy sok, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Można zabielić śmietaną
R'n'G Kitchenłyżki śmietany 18% 1 łyżka śmietanki kremówki 1,5 łyżki mąki pszennej 1 cebula 3 łyżki masła sól, pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) 100 g makaronu łazanek Wykonanie Do dużego garnka wlewamy ok. 2 litry wody – w czasie gotowania się bulionu i tak część się wygotuje. Jarzyny obieramy, kroimy na kawałki, rozgniatamy czosnek, dodajemy liście laurowe(...)bulionem. Zupę gotujemy kilka minut, podbijamy śmietaną – obie śmietany łączymy w kubeczku z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron łazanki według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i przekładamy do naszej zupy grzybowej. Artykuł Zupa grzybowa pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniazastój. Ale postanowiłam wziąć się w garść i wrócić. Tak więc zapraszam na pysznego KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI , który może być serwowany zarówno z kaszą, ryżem jak i makaronem. Przygotowanie tego obiadu nie zajmie więcej niż 30 min. Jeśli jesteś zabieganą mamą, tak jak ja, albo po prostu zapracowanym człowiekiem to coś dla Ciebie. To tyle gadania, teraz bierzemy(...)kurczaka z wszystkimi składnikami pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszam. W między czasie gotuję kaszę gryczaną według informacji na opakowaniu (można podawać także z ryżem lub makaronem). Krok V Zdejmuje patelnie z ognia i dodaje 1 łyżkę jogurtu greckiego. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszam. I gotowe!!! Kurczak najlepiej smakuje na ciepło. W przepisie nie mam ostrych przypraw
Zdrowo i kolorowoNiezwykle apetyczne danie. Można śmiało podać jako danie obiadowe lub ciepłą kolację. Szpinak, makaron pełnoziarnisty sprawiają, że danie staje się dość lekkim bez zbędnych kalorii i zdrowym. Proste, szybkie, zdrowe i ekonomiczne:) Składniki pasztetowa najlepiej z borowikami 200 g 8 średnich pieczarek 50 g żółtego tartego sera 1 łyżka masła 2-3 ząbki czosnku paczka … Czytaj dalej Makaron
gotuj ze mnądowolnego) warzywa ok 15 dag np.: papryka,pieczarki, ogórek kiszony,cebula( to co akurat mamy) 500 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej z kartonu 15 dag ugotowanego makaronu ( drobnego) 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Skworcu 2 łyżeczki pomidorów z czarnuszką i czosnkiem Skworcu 1 łyżeczka bazylii suszonej Skworcu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Mięso(...)pomidorowy lub passatę przelewam do miski (jeśli nie jest doprawiana) doprawiam solą , pieprzem i bazylią. Mieszam. Na dno naczynia do zapiekania wylewam pół przecieru pomidorowego . Następnie kładę ugotowany makaron. Posypuję serem żółtym (połowa) , polewam pozostałym sosem pomidorowym. Następnie kładę warzywa i mięso. Posypuję serem. Całość wkładam do piekarnika na ok 30 min w 180 stopniach. Moja rada
Gotowanie Patkigrzybów zamrożony 1 litr, podgrzybki zamrożone 70 dag, smalec domowy ze skwarkami 2 łyżki, suszone prawdziwki 1 szklanka, śmietana 18% 200 ml, woda 1 szklanka, mąka pszenna 3 łyżki, makaron kokardki 250 gram do garnka wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu lub na tarce startej i zagotować dodać zamrożoną porcję wywaru grzybowego, porcję zamrożonych podgrzybków(...)minut na średnim ogniu dodać sól, gałkę muszkatołową, pieprz zmielony, śmietanę wymieszać z wodą i mąką i wlać do zupy, zagotować do zagęszczenia zupy mieszając podać z ugotowanym makaronem np. kokardki - zawsze zamrażam wodę z obgotowywania grzybów takich jak prawdziwki, podgrzybki, które po obgotowaniu robię jako marynowane, oczywiście też przy sortowaniu grzybów do suszenia część też po obgotowaniu zamrażam
W Mojej Kuchni Lubiępieprzu czarnego (polecam przyprawy Skworcu ) sól do smaku mały seler por 2 marchewki 1 korzeń pietruszki ------------------------------------------ 500 g pieczarek olej około 100 ml śmietany 18% natka pietruszki do ozdoby ----------------------------------------- makaron Wykonanie: Mięso oczyszczamy, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i włączamy. Gdy woda prawie zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy na bardzo wolnym ogniu 40 minut. Na bieżąco(...)śmietanę. W tym celu, w oddzielnym naczyniu, łączymy śmietanę z około 100 ml zupy. Zupę dodajemy do śmietany małymi porcjami. Rozrobioną śmietanę dodajemy do zupy. Gotowe. Zupę podajemy z makaronem. Najlepiej ugotować go przed samym podaniem zupy. Smacznego
Smak mojego domumasz pod ręką, np. resztki mięsa ze świątecznego stołu, które dzięki przyprawom i innym składnikom nabierze nowego smaku. Obowiązkowy są tylko ryż i warzywna „święta trójca”. LASAGNE BEZ MAKARONU – Z CUKINII I PIECZONEGO KURCZAKA Wyjątkowe, pomysłowe danie – lasagne bez makaronu. Patent na to, jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka. Smaczne, proste i atrakcyjne z wyglądu. MAROKAŃSKI GULASZ Z RESZTEK KURCZAKA Niesamowicie
Niedzielny kucharzwyciśniętym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem. Rozsmarowujemy na ogórkach. Na wierzchu układamy po kawałku wędzonego łososia i ozdabiamy koperkiem oraz kaparami. Sałatka makaronowa z rukolą i suszonymi pomidorami: makaron wstążki (ok. 300 g), rukola (ok. 50 g), czarne oliwki (ok. 6-8 sztuk), pasta Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną (2 czubate łyżki), oliwa z oliwek (5 łyżek), pestki(...)sałatek makaronowych. W małej miseczce łączymy dwie czubate łyżki pasty Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną wraz z oliwą z oliwek. W dużej misce mieszamy ze sobą ugotowany makaron i pokrojone w cienkie plasterki czarne oliwki. Polewamy dressingiem i mieszamy. Dodajemy rukolę i bardzo delikatnie mieszamy. Pestki prażymy na suchej patelni, aż do zezłocenia. Posypujemy na wierzchu sałatki. Fritata
Poezja smaku