Dostałam od Doboshi pudełko mini farfalli Barilli w pomarańczowym kolorze, zabarwione marchewką i pomidorem, czyli makaronu dla dzieci, którego jej Dzieci nie chciały jeść ;) Za to my spałaszowaliśmy z przyjemnością. Składniki: 250g krewetek 2 małe lub 1 duża cukinia cebula czosnek słoik sosu tomate frito lub przecieru dobrej jakości (można dosłodzić ksylitolem) oregano bazylia sól pieprz oliwa z oliwek(...)Cebulę i czosnek drobno kroimy, następnie podsmażamy razem z bazylia i oregano, dodajemy startą na tarce, na grubych oczkach cukinię. Dodajemy tomate frito i krewetki. Chwilę podgrzewamy. Podajemy z makaronem, posypujemy natką z pietruszki
Cytryna&Co.Zalać przecierem pomidorowym z kartonika. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 1 godzinę. Po pół godzinnym pieczeniu polać 1 szklanką wody. Podawać według uznania, np. z makaronem, ryżem lub ziemniaczkami. Klikając poniżej w symbol drukarki można wydrukować przepis Smacznego!! Schabowy z warzywami pod pomidorową pierzynką Dania Schab Kuchnia Polska Porcje 4-5 porcji Czas przygotowania 30 minut(...)Zalać przecierem pomidorowym z kartonika. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 1 godzinę. Po pół godzinnym pieczeniu polać 1 szklanką wody. Podawać według uznania, np. z makaronem, ryżem lub ziemniaczkami. Pozostałe informacje Smacznego
Przepisy BabciDzisiaj przepis na zupę pomidorową którą ugotowałam na skrzydełkach kurczaka. Przygotowałam ją w tradycyjny sposób z makaronem. Jest pyszna polecam. SKŁADNIKI 5 skrzydełek z kurczaka 1,5 l wody jarzynka - 2 marchewki, kawałek selera,1 mała pietruszka, kawałek pora 1 gałązka selera naciowego 1 łyżka suszonej jarzynki ( naturalnej ) 1 cebula podpieczona na gazie kilka kulek pieprzu(...)kości. Dodajemy do zupy. Pomidorówkę doprawiamy solą i pieprzem, następnie wlewamy rozmieszaną mąkę ze śmietaną i odrobiną wody. Zagotowujemy. Na koniec wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki. Podajemy z makaronem. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje MarioliWeekendy w domu i ogrodzie Wegański bigos autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Falafel pieczony autorka: jazzowesmaki | blog: Jazzowe Smaki Makaron żytni z ciecierzycą i dynią - Rye Pasta With Chickpeas And Pumpkin - Penne di segale con zucca e ceci autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies(...)groszkiem :) autorka: brzozka13 | blog: kluski z serem RILLETTES Z ZIELONEJ SOCZEWICY I ORZECHÓW WŁOSKICH autorka: angelinab520 | blog: Smaki Francji współczesna kuchnia francuska Makaron z fasolą – włoska kuchnia tradycyjna autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Fasolka po Bretońsku autorka: Na To Mam Ochote | blog: Na To Mam Ochotę SAŁATKI
Weekendy w domu i ogrodziemięsa z kości. Składniki: * 50 dkg mięsa z ćwiartki kurczaka * 300 ml śmietany 30 % * pół pęczka szparagów * 1 - 2 łyżki masła * natka z pietruszki * pieprz, sól ziołowa lub zwykła * makaron ok. 20 dkg Szparagi obrałam ze skórki za pomocą obieraczki. Odcięłam twarde końce, podzieliłam na dwie albo trzy części. Gotowałam w lekko osolonej wodzie 2 - 3 minuty. Mięso oczyściłam(...)śmietanką, doprowadziłam do delikatnego wrzenia i dołożyłam kawałki szparagów. Ok 5 minut redukowałam sos na małym ogniu. Przed podaniem oprószyłam pieprzem i posypałam natką z pietruszki. Podałam z ugotowanym makaronem świderki. To jest naprawdę pyszne! Notatki: * użyłam tu soli ziołowej, bo bardzo mi smakuje jako przyprawa do mięs, można użyć soli zwykłej. * koszt dania przy cenie "normalnej" szparagów
Pieprzyć z FantazjąDzisiaj Środa Popielcowa, więc zapraszam na postne jedzonko. Składniki: 400 gram makaronu świderki 400 gram świeżego szpinaku 250 gram sera białego 1 cebula 5 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i szpinak. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i smażymy aż woda ze szpinaku odparuje. Makaron gotujemy według
Kuchnia u BietkiLubicie dania makaronowe ? Ja tak, robi się je szybko i dobrze smakują. Dziś zrobiłam danie z makaronu szpinakowego z potrawką z kurczaka. Szybko, smacznie i kolorowo. Jeśli nie zjecie wszystkiego śmiało możecie odgrzać i zjeść na kolację lub następnego dnia. Makaron szpinakowy na kolorowo
Ewa w kuchnipapki pachnącej trawą. Uwielbiam szpinak w każdej postaci – na surowo w zielonym smoothie i sałatce, dodany do kanapki zamiast sałaty, na ciepło w zupach czy szakszuce, albo dodany do makaronu w szybkim włoskim sosie. Szpinakowe pierogi i naleśniki? Dwa razy mnie namawiać nie trzeba! Szpinak to bardzo zdrowe i bardzo wszechstronne warzywo – przygotowany według dzisiejszego przepisu kremowy szpinak jest świetnym(...)filetu z łososia. U nas, jako bezmięsny obiad, szpinak dostał do towarzystwa jajko w koszulce i chlebki pita. Ale tak naszykowany szpinak sprawdzi się też super jako dodatek do makaronu – użyjcie ugotowanych dużych muszli, nadziejcie je szpinakiem wymieszanym ze 100g wędzonego łososia, posypcie serem i niewielką ilością tartej bułki i zapieczcie. SKŁADNIKI 2 duże porcje obiadowe, albo 4 porcje jako
Karo in the Kitchenznaleźć już w sieci za kilkanaście złotych, a za to mieć mega frajdę w tworzeniu nowych dań. W szczególności fajnie sprawdza się przy warzywach jak cukinia, ogórek, czy marchew. Makaron warzywny, który uzyskamy przy jego pomocy, przypomina spaghetti. Pokochacie to urządzenie jak ja. Do pierwszego swojego dania wykorzystałam cukinie, by przygotować spaghetti, ale zamiast makaronu do sosu pomidorowego użyłam właśnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapraszam dziś na klasyczny przepis na przepyszne pierogi z mięsem . Wstawiam przepis dlatego, że tego rodzaju pierogi przyrządzam trochę inaczej. Nie korzystam z mięsa z rosołu
Kawa z mlekiemTagiatelle dolci di Carnevale to słodka przekąska przygotowywana z okazji karnawału. Danie pochodzi z rejonu Emilia Romagna. Tagiatelle w wersji słodkiej przygotowuje się podobnie jak klasyczny makaron – głównymi składnikami jest tutaj mąka, jajka oraz cukier (w wersji klasycznej pojawia się sól). Dodatkowo do ciasta dodaje się odrobinę alkoholu – w tradycyjnej wersji jest to rum, ja jednak zastąpiłam(...)smażenia + cukier puder Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy, łyżeczkę spirytusu oraz dwa jajka. Całość zagniataj tak jak ciasto na makaron. Następnie owiń je folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Każdy placek zwiń
365 dni dookoła kuchniCiekawe czy uda nam się zaskoczyć Was takim połączeniem? Od razu mówimy, wyszło niespodziewanie smacznie <3 Składniki 700 g korzenia pietruszki 500 g winogron ulubiony makaron cukier sól, pieprz Przygotowanie Pietruszki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka razem kulki winogron, zalewamy zimną wodą ( 1,5 litra ). Gotujemy 30-35 min. Studzimy, blendujemy i przecieramy przez sito. Ponownie wstawiamy(...)płomień, doprawiamy cukrem, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem
R'n'G Kitchentracąc dużo czasu na jego przygotowanie. Jeszcze lepiej , żeby był to obiad dwudaniowy. Wybór padł na żeberka w sosie pomidorowym, które podam razem z surówką a do sosu ugotuję makaron i będzie jako pierwsze danie. Koniecznie napiszcie jak Wam smakowało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 1 kg mięsistych żeberek ząbek czosnku olej z oliwek przecier pomidorowy przyprawy rozmaryn, szałwia, ziele angielskie(...)przez 15 minut. Szybko prawda ? Do ugotowanych żeberek dodać cały przecier pomidorowy, uzupełnić sól i gotować przez następne 15 minut (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym czasie można ugotować sobie makaron i zaserwować go z sosem od żeberek jako pierwsze danie Żeberka z odrobiną sosu można podać z surówką np z kiszonej kapusty. SMACZNEGO
zielonacukinkarozwałkowania go bardzo cienko – najlepiej na 1 mm grubości :) Jeśli ciasto rozwałkujemy zbyt grubo, to faworki wyjdą gumowe (do bardzo cienkiego rozwałkowania ciasta możecie użyć np. maszynki do makaronu). Faworki smaży się we wrzącym tłuszczu aż do zrumienienia (niektórzy twierdzą, że najlepiej je smażyć na smalcu, ale można użyć też innego tłuszczu, np. oleju rzepakowego). Prawidłowo przyrządzone faworki powinny(...)najlepiej na ok. 1 mm grubości, max 2 mm – ale im bardziej cienkie faworki tym smaczniejsze i bardziej chrupiące – można w tym celu posłużyć się maszynką do makaronu – dzięki temu faworki wyjdą idealnie cieniutko ‘rozwałkowane’). Części ciasta, które nie są w danej chwili wałkowane należy szczelnie przykryć folią, by się nie wysuszyły. Radełkiem lub nożem
Kulinarne PrzebojeKlasyczne pesto bazyliowe - proste w wykonaniu, a jednocześnie imponujące smakiem i aromatem. Świetne jako marynata do grillowanego kurczaka lub ryb. Wyśmienite jako dodatek do dań z makaronu, zup warzywnych oraz do klasycznej sałatki z pomidorów i mozzarelli. Przechowywane w lodówce lub zamrożone na porcje pesto, może służyć jako awaryjny i zdrowy sposób na pyszny i ekspresowy obiad po pracy(...)Wystarczy rozcieńczyć je niewielką ilością wody z gotowania makaronu i wyłożyć na gorące, dopiero co ugotowane kluski. Pamiętajmy, aby nie podgrzewać pesto zbyt długo, ponieważ zawarta w nim bazylia zyska gorzki smak. Nie musicie precyzyjnie odmierzać składników. Wystarczy mniej więcej zachować właściwe ich proporcje . Sama często przygotowuję pesto dodając składniki "na oko": 2-3 garści listków bazylii plus garść orzeszków
cool and minty