małe opalone cebulki (można podpiec je w piekarniku) sól, pieprz do smaku opcjonalnie: łyżeczka Podlaskiej przyprawy do rosołu ( Dary Natury ) 1,5 l wody do podania: świeży koper i makaron nitki PRZYGOTOWANIE: Mięso porządnie myję, wrzucam do garnka. Włoszczyznę obieram, pęczek natki myję, zawiązuję nitką jak bukiet kwiatów. W garnku z mięsem układam warzywa, opalone cebulki oraz pęczek natki, zalewam(...)szumowiny i ustawiam niski gaz. Rosół delikatnie gotuje się na malutkim ogniu przez ok. 3 godziny. Po tym czasie przyprawiam go do smaku. Podaję z koperkiem, plastrami marchwi i makaronem. Pyszny, aromatyczny, domowy rosół drobiowy gotowy
Zasmakuj Kuchnilodówkę. Nie chodzi tu tylko o to by nie kupić czegoś co już mamy, ale również o to by wykorzystać domowe zapasy. Jeśli w szafce masz zapas ryżu lub makaronu pomyśl o tym jaki obiad najlepiej z nimi przygotować. Zajrzyj do lodówki może masz w niej jakieś np. śmietanę, kawałek szynki. Połącz składniki i stwórz pyszne danie np. makaron
Słodkie okruszkiProponuję dziś przepis na przepyszne ciasteczka owsiane z dodatkiem rodzynków i białej czekolady . I właśnie ta biała czekolada jest sekretem cudownego smaku tych ciasteczek - gdy ugryziemy
Kawa z mlekiemGenialna i szybka w wykonaniu sałatka z makaronem tortellini – dzisiaj w wersji po włosku Mój mąż powiedział, że smakuje jak pizza, więc chyba smakowała. Składniki (na 6 porcji): 1 opakowanie dowolnego makaronu tortellini (250g) 200g żółtego sera w kawałku 1 czerwona papryka 1 mała czerwona cebula 10-15 czarnych oliwek 2 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonej bazylii
CookYourselfogórkiem kiszonym, zostało jeszcze pięć pulpecików w sosie. Nie cierpię wyrzucać jedzenia, ale też nie chciałam podawać kolejny raz tego samego na obiad. Wymyśliłam, że zrobię "makaroniadę". Ugotowałam makaron penne. Usmażyłam drobno pokrojoną cebulę, dodałam pulpeciki, które rozgniotłam widelcem, dodałam więcej pasty pomidorowej i dwie łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich, gdy sos zaczął bulgotać dodałam ugotowany (nie przelewałam go zimną(...)wodą) makaron dokładnie wymieszałam, a na końcu dodałam łyżeczkę oregano. Można posypać startym żółtym serem. Dzięki przyprawie meksykańskiej i kolejnej porcji pasty pomidorowej danie nabrało nowego smaku i mieliśmy bardzo smaczny obiad. Polecam
Na moim talerzupietruszki, doprawiony jasnym sosem sojowym. Wszystkie grzyby uwielbiają sos sojowy, który wspaniale wydobywa ich smak i aromat. Pyszny i prosty przepis na sos z pieczarek ze śmietaną , idealny do makaronu, mięs, placków ziemniaczanych, kopytek, klusek śląskich lub gołąbków. Jak zrobić sos pieczarkowy krok po kroku? Wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Zamiast śmietany, do sosu pieczarkowego można dodać wino. Wówczas(...)minut. Na koniec do sosu pieczarkowego dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i posiekaną natkę pietruszki - zagotować. Sos pieczarkowy doprawić do smaku solą, pieprzem. Sos pieczarkowy najlepiej smakuje z makaronem, pieczonym, duszonym lub smażonym mięsem. Sos jest także świetny jako dodatek do różnego rodzaju klusek - do kopytek, kartaczy, pyz lub placków ziemniaczanych. Smacznego :) Pyszny sos pieczarkowy
Moja Książka Kucharskapolubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 1 zupka chińska (makaron) 15 dag sera żółtego 3 ogórki konserwowe 1/2 pora (biała część) 1/2 pęczka kopru i szczypiorku 3 garscie sałaty (dowolnej) 2 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Olej(...)łyżki przyprawy do kurczaka lub gyros , 1łyżeczka czosnku PRZYGOTOWANIE: Filet myję, kroję w kostkę, doprawiam solą, pieprzem, przykrywą do kurczaka oraz czosnkiem. Smażę na rumiano. Studzę. Makaron z zupek chińskich kruszę i przekładam do miski. Ser kroję w kostkę. Szczypior i koper drobno siekam. Ogórki kroję na kostkę. Pora kroję w kostkę. Sałatę również
Gotowanie PatkiPieczony burak w roli sosu do makaronu. (sprawdzi się też jako pasta na kanapki :) ) Czytaj więcej
Kasia SarnaSzybkie, klasyczne pesto z rukoli z bazylią , czosnkiem i prażonymi orzeszkami pinii. Pesto doprawione parmezanem, solą morską i sokiem z cytryny, z dodatkiem oliwy extra vergine. Pyszny sos do makaronu. Jak zrobić tradycyjne pesto z rukoli - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Oto składniki i przyprawy na prawdziwe pesto(...)esto z rukoli solą oraz pieprzem. Krok 4. Gotowe pesto z rukoli przekładamy zakręcanego słoika, zalewamy cienką warstwą oliwy i zamykamy. Zielone pesto z rukoli i bazylii podajemy z makaronem lub jako dodatek do kanapek. Pesto przechowujemy w lodówce do tygodnia - po każdym wykorzystaniu, zalecam zalać resztę pesto świeżą warstwą oliwy. Pesto z czasem może ściemnieć, jednak
Moja Książka Kucharskamiękkie dodaj krojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotuj do miękkości mięsa, około 60 minut zależy od rodzaju mięsa. Na koniec dodaj zacierki lub drobny makaron. Gotuj jeszcze 10-15 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Przedstawiam Wam najlepszy i najprostszy przepis na zupę gulaszową. Sprawdzony(...)przychodzi mi żadna inna zupa do głowy, no może tylko Lentejas (link ) . Zupa gulaszowa to praktycznie danie jednogarnkowe, zwłaszcza z dodatkiem zacierek lub drobnego makaronu. Naje się nią nawet największy łasuch. Jeżeli nie macie wołowiny możecie użyć wieprzowiny (łopatki lub karkówki). Zupa gulaszowa poleca się do przygotowania, zwłaszcza że przepis jest
kuron.com.plsłoika trzymajcie się zasady, żeby na samo dno kłaść dresing. Kolejną warstwę powinny tworzyć składniki, które nie nasiąkają sosem, czyli surowe lub pieczone warzywa. Dopiero potem do słoika wkładacie makaron, albo kaszę, potem mięso, a na wierzch sałatę. Całe menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Sałatka COBB Klasyczne danie kuchni amerykańskiej, kolorowy zestaw warzyw i mięs o różnych smakach(...)zrobione są na modłę włoską, lecz dresing zawiera sporo akcentów azjatyckich. Wyrazisty, lekko pikantny nadanie charakteru nieco mdłej cukini i marchewce. Zobacz przepis Czwartek: Tajska sałatka z krewetkami Krewetki, makaron ryżowy, pieczone warzywa – tylko ta trójca wystarczyłaby, żeby stworzyć dobrą sałatkę. W tym daniu jest coś jeszcze – aromatyczny, zielony sos, zrobiony na bazie awokado, orzechów i kolendry, który nadaje całości
Niedzielny kucharzazjatyckich, ale świetnie sprawdza się z aromatycznymi pulpecikami włoskimi. Smaki doskonale się uzupełniają. Przepis naprawdę wart wypróbowania. Cukinia ma jeszcze jedną cechę, o której warto pamiętać robiąc z niej makaron – pocięta na paski puszcza dużo wody. Generalnie jest to warzywo bardzo wodniste i nie ma z tym większego problemu jeśli podawana jest zaraz po przygotowaniu. Jeśli zamierzacie ją zabrać(...)Warzywne spaghetti. Umyj warzywa, obierz marchew. Posiekaj rzodkiewki na plasterki. Maszynką do obierania warzyw ze specjalną końcówką ( zobacz jak to zrobić warzywne spaghetti ) potnij cukinię i marchew na makarony. Krok 4 Przełóż warzywa do misy, wymieszaj z sosem. Na spaghetti wyłóż pulpeciki. Podawaj. Artykuł Środa: Pulpety włoskie z cukiniowo-marchewkowym spaghetti pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzleśnymi. Składniki farszu ( 4 duże porcje): 3 większe cebule 75g suszonych grzybów (polecam Skworcu ) 1 kg kapusty kiszonej olej do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz mielony ---------------------------- 400 g makaronu łazanki - (są to 4 porcje) Wykonanie farszu: Dzień wcześniej grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą, przykrywamy i zostawiamy na całą noc. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oleju(...)godziny. Po ugotowaniu, kapustę studzimy, odciskamy z wody i kroimy, aby była drobniejsza. Tak przygotowane grzyby, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz dość mocno pieprzem i dokładnie mieszamy. Makaron łazanki gotujemy al dente i dorzucamy do farszu. Całość mieszamy. Smacznego
Smak mojego domuTeż Wam się kojarzy poniedziałek z pomidorową? Nam bardzo, choć podobnie jak rosół, nigdy nie przejadła się. W każdej wersji jest równie pyszna. Zmieniamy tylko dodatki. Czasami jak zostanie makaron z rosołu, to jest makaron. A jak nie ma, to jest ryż ;) Składniki 1 garść suszonych podgrzybków 1 cebula 4 łyżki oleju rzepakowego 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu
R'n'G Kitchenmyśleć jedynie o sobie. I w sumie, tak szczerze... jak przyszło co do czego, to jadłam ją z taką samą przyjemnością jak reszta ludzi :). Składniki: 200 g drobnego makaronu (ja użyłam rotini csiga) 300 g szynki 4 duże ogórki konserwowe biała część pora 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pęczek koperku sól pieprz Makaron gotujemy
Kardamonovy