Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający rosół z makaronem :) Nie brakowało mi w nim tłuszczu, był wspaniały. Składniki: - 2 duże marchewki, - 1 duża pietruszka, - 2 duże pałki selera naciowego, - ok 15 cm kawałek pora (może być zielona część), - 2 ząbki czosnku (zmiażdżone), - 2 liście laurowe, - 3 ziarenka ziela angielskiego, - 2 goździki, - 2 liście curry, - 1 cm imbiru świeżego - lubczyk suszony lub świeży(...)sól, pieprz, - natka pietruszki, koperek, szczypiorek - 1 marchew (na makaron) - 1 ząbek czosnku. Wykonanie Obrać i umyć warzywa za zupę, przekroić je na mniejsze kawałki (oprócz pora), wrzucić do garnka, dodać przyprawy (odłożyć trochę natki i koperku), gotować przez ok 2 godziny na małym ogniu. Marchewkę która pozostała pokroić (najłatwiej przy pomocy mandoliny) na cienkie paski jak spagetti. Wyjąć łyżką
Co na wege obiad?już zawitała. Coraz więcej słońca, zieleni, pięknych kwiatów, pąków na drzewach... W mojej kuchni zdrowe, wiosenne smaki i kolory królują od dawna. Dziś zapraszam na pyszny i sycący kukurydziany makaron penne z cukinią i zielonym groszkiem w pomidorowym sosie. Słodycz groszku idealnie komponuje się z lekko ostrym sosem. Spróbujcie, bo warto. Danie sycące i smaczne. Idealne w okresie postu oraz(...)zielonej cukinii (około 120 g) 1 łyżeczka słodkiej papryki 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu (mielonego) sól do smaku 1/2 średniej czerwonej cebuli 1 1/2 łyżki masła około 200 g kukurydzianego makaronu penne (opcjonalnie tradycyjny penne) Przygotowanie: Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (bez skórki), podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, wodę oraz przyprawy (słodką
Słodkie okruszkipora 1/4 małego selera 2 filety z kurczaka 1 puszka pomidorów bez skórki 3 pomidory malinowe 5-6 pomidorów suszonych sól, pieprz 1 łyżeczka pasty paprykowej dowolny makaron PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka wkładamy do garnka, dodajemy pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, pora, sól, pieprz i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron(...)pokrojone na kawałki pomidory świeże i pomidory suszone. Wszystkie pomidory miksujemy razem i wlewamy do zupy. Dodajemy pastą paprykową, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 10 minut. Podajemy z makaronem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijest wymagająca a smakuje świetnie, przede wszystkim bardzo świeżo. Już niedługo lato, zrobi się cieplej i na jakiś czas zapomnimy o rozgrzewających zapiekankach. Aż do następnej zimy. 300g makaronu 1 filet z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku kulka mozzarelli około 10 listków świeżej bazylii sól, pieprz, papryka słodka, suszona bazylia, oregano 1. Makaron(...)bazylią i oregano). Smażymy do zarumienienia. 3. Na patelnię dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Całość mieszamy z makaronem i posiekanymi listkami bazylii. 4. Na wierzch kładziemy plastry mozzarelli i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniZupa z czerwonej papryki w postaci gęstego kremu, o głębokim kolorze i aromatycznym smaku, dzięki chili, bazylii, czosnku i pomidorów, zaserwowana z makaronem- sycąca, treściwa, delikatnie pikantna i bardzo, bardzo smaczna. Zupę przygotowałam na papryce Corno Di Toro Rosso, znana pod nazwą 'bycze rogi', jest to odmiana dużo słodsza od popularnej papryki, niestety też droższa i rzadziej spotykana, jeżeli jednak(...)cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * papryczka chili- 3-4 krążki * świeża bazylia- 2 całe łodyżki * papryka słodka- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * olej ryżowy- do smażenia * makaron- dodatkowo W lekko osolonej wodzie ugotować makaron. Na oleju zeszklić poszatkowaną cebulę, a kiedy będzie gotowa dodać pokrojony czosnek, chili oraz czerwoną paprykę i smażyć przez 4-5 minut. Do garnka
Kraina Miodem PłynącaWitajcie! Dzisiaj przychodzę do was z kolejną słodką propozycją na obiad, jest to makaron z białym serem i sosem borówkowym. Składniki: - 250g makaronu - 100g twarogu - 125g borówek amerykańskich - 3 łyżki jogurtu greckiego - 3 łyżki cukru Wykonanie: Gotujemy makaron w osolonej wodzie tak długo jak jest napisane na opakowaniu... Rozrabiamy ser z 2 łyżkami cukru. Do małego rondelka wrzucamy borówki
Tanio szybko zdrowoPrzepis na to danie znajdziemy m. in. w filmie Ojciec chrzestny , oczywiście w wersji tradycyjnej. Ja proponuję wegańską (inspiracja z bloga Kuchnia wegAnki ). Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia 1 puszka pokrojonych pomidorów 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 szczypta chili sól(...)pieprz Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodaj pomidory i soczewicę i gotuj do miękkości (około 10-15 minut). W połowie gotowanie wrzuć przyprawy i zioła. Polej gorącym sosem makaron i natychmiast podawaj. Przepis dodaję do akcji: Ojciec chrzestny (1972, Francis Ford Coppola) – to już klasyka filmowa. Przedstawia historię nowojorskiej
Qlinarnie i Qlinarniepapryki w sosie i klopsikach wspaniale rozgrzewa i poprawia nasz metabolizm. Mięso z indyka najlepiej mielić samemu. Wówczas wiemy, co jemy :) Można podawać, jako odrębne danie lub w towarzystwie makaronu, ryżu lub kaszy (polecam kaszę jaglaną). Składniki: 500g zmielonego mięsa z udźca indyka 1 żółtko spora garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki utartego sera żółtego 1 duża cebula drobno posiekana(...)gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wlać przecier pomidorowy, wsypać oregano, ostrą paprykę. Doprawić dobrze solą i pieprzem. Jeśli planujemy podawać klopsiki z kaszą, makaronem lub ryżem, należy sos odpowiednio zagęścić: 1 czubatą łyżkę mąki wsypać do kubka, zalać małą ilością zimnej wody i dobrze wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta
Moja Delicjapomysłu na obiad to robię zapiekankę, można dodać do niej to co się ma w lodówce... dlatego za każdym razem jest inna ;) Składniki: 200 g makaronu penne Czaniecki, 3 kiełbasy, 2 cebule, 1 czerwona papryka, 1 brokuł, 2 garście rukoli, 50 g sera żółtego lub korycińskiego, 400 ml śmietanki 30 %, 100 ml śmietany 12%, 2 żółtka, sól, pieprz. Przygotowanie(...)Makaron podgotowałam ok. 5 minut w osolonej wodzie. Tak samo brokuł w drugim rondelku lekko podgotowałam. Na rozgrzanym oleju podsmażyłam kiełbaskę z cebulkę, pokrojone w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyłam makaron z różyczkami brokuła. Kolejne warstwy zrobiłam z papryki pokrojonej w kostkę, kiełbaski z cebulką. Zalałam zapiekankę śmietaną (12% i 30 % wymieszane z roztrzepanymi żółtkami). Przykryłam i piekłam
Aga w kuchniPieczarki ze śmietanką to specjalność mojego taty. Tak przyrządzony sos wspaniale smakuje z makaronem, jak również z pieczywem. Nadaje się także jako sos do zapiekanek. W zależności od upodobań smakowych można dodać kiełbaskę lub sobie ją podarować. W obu wersjach smakuje pysznie :) Składniki: 3/4 kg pieczarek *2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 30g margaryny Ok.1 łyżeczka natki pietruszki(...)śmietany kremówki Sól, pieprz Gotowy sos można podawać z makaronem, pieczywem, ziemniaczkami lub kaszą- w zależności od tego jak lubicie :) Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plasterki. Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczki. Na patelni rozpuszczamy margarynę i wrzucamy pieczarki. Smażymy na wolnym ogniu co pewien czas mieszając. Po około 7-10 minutach wrzucamy kiełbasę i cebulę, lekko
Smakowy RajWspaniałe danie jarskie, nadaje się na obiad, jak również na ciepłą kolację Składniki: 1 opakowanie makaronu świderek 400 g szpinaku mrożonego 1 serek topiony o dowolnym smaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 Mozzarella sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Wykonanie: S zpinak wkładamy do rondla i na wolnym ogniu odmrażamy(...)rozmrożeniu dodajemy pokrojony drobniutko czosnek i serek topiony przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente, do naczynia żaroodpornego wkładamy masło układamy warstwami makaron na przemian ze szpinakiem zapiekamy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec zapiekania układamy na zapiekance pokrojoną w plastry mozzarellę i wkładamy na parę minut do piekarnika. Gdy ser się rozpuści
kgwjanczewoczerwonej soczewicy. Dobrze doprawione ziołami i chili, podgotowane w aromatycznym sosie, smakują przepysznie. Świeży tymianek na sam koniec i mamy spaghetti w wersji wegetariańskiej. Składniki (na 2 porcje) 250g makaronu spaghetti Pulpeciki z soczewicy 250g soczewicy czerwonej 2 łyzki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki chilli w proszku sól, pieprz Sos pomidorowy(...)masa nie lepiła się do dłoni należy je obmyć pod zimną wodą). Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec pulpeciki przez 25 min. W tym czasie ugotować makaron. Gotowe pulpeciki przełożyć do sosu pomidorowego i podgrzewać przez 10 min. Gotowy makaron z sosem podawać ze świeżym tymiankiem
pink envelopenawet nie pamiętam. Ogromną miałam na nie ochotę, więc dla chcącego nic trudnego. Specjalnym dodatkiem jest młoda i świeżutka cukinia, która jest tajemniczym gościem w daniu. :) Składniki: 50g makaronu spaghetti z pszenicy durum 60g mięsa mielonego z indyka 50g młodej cukinii 4 łyżki passaty pomidorowej mała cebulka natka pietruszki zioła prowansalskie pierz cytrynowy sól 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób(...)przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso, passatę pomidorową, startą cukinię i przyprawy. Mieszamy i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. Po przyrządzeniu podajemy
Truskawkowa Fiestanaszą nieobecność. Gruchy skończą w cieście a grzyb niestety na nic się nie zda- ślimaki były pierwsze. Cukinie! Oczywiście plony trzeba było zużyć, dlatego przygotowałam eksperymentalny sos do wspomnieniowego makaronu- bo smakiem nawiązywał trochę do naszych wakacji. Był też prosty- w sam raz na pourlopową zamułę i remontowaną kuchnię. SOS POMIDOROWY Z TUŃCZYKIEM I CUKINIĄ DO MAKARONU 1 średnia(...)zmiękną. Od czasu do czasu mieszamy, żeby nie przypalił się od spodu. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i, jeśli to konieczne, sokiem z cytryny lub odrobiną cukru. Podajemy z ulubionym makaronem na ciepło- sos nadaje się też do ponownego podgrzewania- gwarantuję, że drugiego dnia jest równie pyszny. Jeśli ktoś woli rzadszy sos, można nie odcedzać cukinii. Ja pomidorowy najbardziej lubię bardzo
les mirabellesfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 1 opakowanie makaronu penne (400g) 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 3-4 łyżki śmietany sól, pieprz 20 dag startego żółtego sera Wykonanie: Ugotuj makaron al dente. Przełóż(...)przykryj pokrywką. Pokrój drobno cebulę i czosnek. Podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj szpinak i smaż jeszcze przez kilka minut. Odstaw z ognia i dodaj śmietanę, sól, pieprz. Dodaj do makaronu i wymieszaj. Przed podaniem posyp dużą ilością startego żółtego sera. Pycha! Porcje: 3-4. Wstyd się przyznać, ale dopiero niedawno obejrzałam Hair (1979, Miloš Forman). Klasyka kina, świetny musical (choć
Qlinarnie i Qlinarnie