rozdrobionego szpinaku(mrożonka) 100g. gorgonzoli 200 g. filetu z kurczaka 3 ząbki czosnku 150g. kwaśnej śmietany (jogurt naturalny) łyżeczka drobnych suszonych pomidorów 2 łyżki masła sól, pieprz, vegeta makaron (u mnie świderki) WYKONANIE: makaron gotujemy aldente z dodatkiem soli, filet kroimy na wąskie paski, smażymy z dodatkiem przypraw i suszonych pomidorów, dodajemy szpinak, czosnek, smażymy(...)następnie gorgonzolę kroimy w mniejsze kawałki, łączymy z kurczakiem i szpinakiem, dodajemy śmietanę (jogurt) dokładnie mieszamy, zostawiamy na ogniu około 5 min., mieszamy z makaronem i gotowe
Kuchnia Beatyciągu ostatniego miesiąca zdarzało mi się zrobić na obiad lepsze, ładniej wyglądające i przede wszystkim trochę bardziej ambitne potrawy niż ta dzisiejsza. Nie planowałam nawet, że ten makaron znajdzie się na blogu. Nałożyłam go niedbale na talerze, złapałam widelec i miałam po prostu zacząć jeść, kiedy Naczelny Zjadacz Wszystkiego Co Zrobię, powiedział „czekaj, może zdjęcie na bloga(...)działki moich rodziców – w lodówce mamy zawsze cukinię. Zawsze. Choć czasami mam ochotę ją wyrzucić, bo ile można jeść cukinię, w takie dni jak ten jest błogosławieństwem. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na patelni roztapiamy masło z łyżką oleju, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną drobno wędlinę i smażymy wszystko razem
wcinaj topeeeeełłłłnaaaaa truskawek :) SKŁADNIKI: 800g truskawek 4 szklanki wody pół laski wanilii 3 łyżki cukru kisiel truskawkowy (opakowanie na 05l wody) lub dwie łyżki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka soli makaron o dowolnym kształcie WYKONANIE: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 2 lub 4 części. Umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy cukier, sól oraz miąższ i wydrążoną laskę wanilii. Trzymamy(...)zagotowania. Sprawdzamy smak i w razie konieczności dosładzamy. Kisiel lub mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody. Dolewamy do truskawek i chwile gotujemy aż zupa się zagęści. Wyciągamy laskę wanilii. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Zupę serwujemy na zimno z dodatkiem makaronu
Pyry na GazSkładniki: 500 g makaronu spaghetti (tagliatelle) 500 g mięsa mielonego puszka pomidorów 2 cebule 2 marchewki 1 seler 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa chwilę podsmażyć, dodajemy czosnek oraz mięso, doprawiamy do smaku i smażymy(...)odparuje płyn i mięso nabierze brązowego koloru. Dodajemy pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy, wszystko mieszamy i dusimy około 40 minut. Makaron (ja użyłam razowego tagliatelle) ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem (można posypaś tartym serem
magiczna kuchnia KasiKasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate
Moja smaczna kuchniaprzygotowaniu, niedroga, ale przede wszystkim naprawdę smaczna. Polecam! Składniki na zupę z pieczonego kurczaka 1 udko lub filet z kurczaka 1 marchewka kilka różyczek ugotowanego brokuła pół filiżanki drobnego makaronu 1 łyżka mąki 125 ml śmietany słodkiej 18 % do zup i sosów 750 ml rosołu drobiowego (może być z kostki) listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego ewentualnie przyprawa uniwersalna typu(...)garnku podgrzewamy rosół, dodajemy marchewkę startą na tarce o największych oczkach, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy makaron, pokrojone mięso kurczaka i gotujemy aż makaron się ugotuje, następnie zagęszczamy zupę mąka rozpuszczoną w śmietanie, dodajemy drobno pokrojone gałązki brokuła, zagotowujemy, doprawiamy vegetą i gotowe
Rozpustne gotowaniebiała część pora 1 listek laurowy 5 ziaren ziela angielskiego kilka garści fasolki szparagowej (u mnie mrożona) 4 ziemniaki 300-400 g pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki) garść makaronu 300-400 g świeżej ryby (u mnie filety z łososia) ewentualnie kilka łyżek słodkiej śmietanki (30%) sól pieprz (u mnie młotkowany z kolendrą) W garnku(...)litra wody, pół łyżeczki soli i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dorzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy makaron, fasolkę szparagową i gotujemy aż makaron zmięknie. Na 4-5 minut przed końcem gotowania wkładamy pokrojoną w spore kawałki rybę. Po tym czasie doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Gotową zupę możemy
Rozpustne gotowaniemiski wraz z sosen sojowym, octem balsamicznym, pieprzem i połową orzechów utłuczonych w moździerzu. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie gotujemy makaron i odcedzamy. My użyliśmy chińskiego makaronu do dań z woka, nazywa się "Wok Egg Noodels". Marchew i seler naciowy obieramy i kroimy w kostkę. W multicookerze ustawiamy program MULTICOOK, temperaturę(...)Przez 10-15 minut podsmażamy na oliwie marchew i seler naciowy, po tym czasie dorzucamy kurczaka z całym sosem z marynowania, a na ostatnie 5 minut wrzucamy ugotowany wcześniej makaron (albo to samo robimy na zwykłej patelni). Podajemy posypany pozostawionymi orzechami i w razie czego polewamy odrobiną sosu sojowego. Multicooker ma jednak tę przewagę, że niczego nie musimy mieszać, pilnować
Marder&Marder Manufactureprawie same warzywa): 1 cukinia zielona 1 cukinia żółta 5-6 połówek suszonych pomidorów 2 łyżki pomidorowego pesto (lub: 2 łyżki koncentratu pomidorowego/2 pomidory obrane ze skórki) 100 g makaronu ryżowego przyprawy: sól, szczypta kurkumy, szczypta pieprzu przygotowanie: Cukinie umyć i pokroić w cienkie plasterki (można za pomocą tarki), wrzucić na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju, dusić 3 minutki(...)czym dodać pesto, pokrojone pomidory i szklankę wody, doprawić i dodać makaron, dusić jeszcze minutkę, przykryć patelnie pokrywką, zdjąć z ognia i poczekać aż makaron wchłonie cały płyn. Smacznego
greenscarfSkładniki: 50 dag piersi kurczaka 20 dag makaronu ryżowego 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 3 ząbki czosnku imbir świeży do smaku 2 cebule 4 liście kapusty pekińskiej 4 pieczarki 1 średnia cukinia oleju sezamowego sos sojowy (ciemny) sos ostrygowy papryka ostra papryka słodka Sposób wykonania: Piersi kurczaka umyć, pokroić w paski i wymieszać(...)pieczarki w plastry. Cebulę poszatkować w piórka. Wszystko dodać do smażącego się kurczaka. Doprawić do smaku sosem sojowym i ostrygowym oraz papryką w proszku. Gdy warzywa zmiękną dodać makaron ryżowy, wymieszać i dusić do momentu aż zmięknie i napęcznieje
Qchnia po prostuświeżych liści. Wtedy część z nich drobno siekam, a część zostawiam w całości co powoduje, że danie wygląda ciekawe i mamy różnorodność faktur. Składniki (na 4 porcje) 300 g makaronu spaghetti 1/2 kg mrożonego siekanego szpinaku 4-6 ząbki czosnku 4 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek ser parmezan Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Makaron spaghetti ugotować zgodnie(...)Uważać by nie przypalić. Wrzucić rozmrożony wcześniej szpinak i co jakiś czas mieszać. Dodać jajka pokrojone w drobną kostkę. Dodać sól/pieprz do smaku. Na koniec wrzucić ugotowany wcześniej makaron i dokładnie wymieszać go ze szpinakiem. Przed podaniem na wierzch zetrzeć parmezanu. Uwagi Do wykonania dania można użyć swieżych liści szpinaku, pamiętaj jednak aby wrzucić je na dobrze rozgrzaną oliwę
Mr. TasteSkładniki: 500 g makaronu spaghetti (razowy) 2 puszki tuńczyka w kawałkach 1 cebula 200 ml śmietany 12% 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Pietruszkę drobno siekamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Kiedy się zeszkli wrzucamy osączony tuńczyk. Chwile dusimy pod przykryciem. Na koniec wlewamy śmietanę, przyprawiamy do smaku, wrzucamy pietruszkę i dokładnie mieszamy. Porcję(...)ugotowanego makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem. Smacznego
magiczna kuchnia KasiKolejna w moim domu odsłona faszerowanej, gotowanej papryki, tym razem z nadzieniem jakiego nie próbowałam: kaszą bulgur z makaronem vermicelli. Kupiłam je jako gotową mieszankę w markecie na T ;) Wyszła bardzo pyszna papryka:) Nadzienie smakowało trochę jakby było z ryżu :) Składniki: - 6 czerwonych papryk, - 200 g kaszy bulgur z makaronem vermicelli, - 2 duże pieczarki, - 1 nieduża cukinia, - 1 ząbek czosnku(...)łyżki kaszy manny - przyprawy: sól pieprz, czosnek niedźwiedzi, papryka wędzona, pieprz kajeński, - koncentrat pomidorowy, - 3 szt ziela angielskiego, - 2 liście laurowe, - lubczyk, - sól. pieprz. Wykonanie: Wsypać bulgur z makaronem na wrzątek (zgodnie z ilością podaną na opakowaniu), pod koniec gotowania dodać starte na grubej tarce pieczarki i cukinię. Chwilę razem gotować, przyprawić do smaku, dodać kaszę mannę, wymieszać i gotować
Co na wege obiad?Pyszna ,aromatyczna sałatka. Składniki 200 g makaronu w kształcie ryżu 2 papryki czerwone 200 g szynki gotowanej 10 pomidorków koktajlowych 5 ogórków gruntowych 100 ml jogurtu naturalnego szczypior sól ,pieprz Przygotowanie Makaron ugotowałem al dente ,odcedziłem i ostudziłem. Papryki piekłem w temperaturze 200° C ,do momentu kiedy skórka papryki nie zrobiła się ciemna (około 1,5 godziny). Następnie paprykę przełożyłem(...)wysokiego naczynia i razem z jogurtem naturalnym zblendowałem na jednolitą masę. Ogórki i szynkę pokroiłem w kostkę ,pomidorki na mniejsze kawałki ,szczypior posiekałem. Wszystkie składniki wymieszałem razem z makaronem i sosem. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem
R'n'G Kitchenobiad chciałem podać coś lekkiego i sytego. Wyszło smaczne ,bezmięsne danie. Składniki brokuł 100 g marchewki mrożonej 100 g fasolki szparagowej mrożonej 200 g makaronu świderki por (biała część) 200 g sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek szczypiorek Sos: 4 łyżki masła 2 łyżki mąki 600-700 ml mleka gałka muszkatołowa sól ,pieprz Przygotowanie Brokuł dzielimy na różyczki(...)blanszujemy na lekko posłodzonym wrzątku (2-3 min) ,odcedzamy. Marchew i fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez 5 min. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy połowę makaronu ,następnie marchew i fasolkę , resztę makaronu ,połowę sera i pokrojonego w piórka pora. Na wierzch układamy różyczki brokułu ,posypujemy resztą sera i posiekanym szczypiorem. Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło ,wsypujemy mąkę i lekko
R'n'G Kitchen